Σελίδες


Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΥΠΕΡ ΓΚΟΜΕΖ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΠΑΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ


Κύλησε αδρεναλίνη στο αίμα μας

Κύλησε αδρεναλίνη στο αίμα μαςΟ Κώστας Ασημακόπουλος γράφει για τη σπουδαία νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στο ντέρμπι βόλεϊ του Ρέντη, αλλά δεν ασχολείται με την διαιτησία.
Θα ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη από αυτούς που θέλουν και σήμερα να ασχοληθούν με την διαιτησία και τις «προκλητικές» συμπεριφορές των αθλητών για να δώσουν εξήγηση στη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στο ντέρμπι του Ρέντη.
Τους το γράφω από την αρχή για να μην χάνουν το χρόνο τους. Αν πιστεύουν πως έπαιξε ρόλο η διαιτησία και οι πανηγυρισμοί του Χιμένες καλύτερα να διαβάσουν κάτι άλλο.
Κατ΄ αρχήν συγχαρητήρια στους προπονητές και στους παίκτες των δύο ομάδων που μας έκαναν να θυμηθούμε τις παλιές καλές εποχές του ελληνικού βόλεϊ. Επιτέλους κύλησε αδρεναλίνη στο αίμα μας. Είδαμε ένα ντέρμπι που μας θύμισε τις θρυλικές αναμετρήσεις Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού – Ηρακλή.
Αγώνας με ανατροπές, δυνατές φάσεις, απρόοπτα, πάθος, νεύρα και συγκινήσεις. Ήταν ένα ντέρμπι με τα «όλα του» που ανοίγει το λογαριασμό για τις μεγάλες κόντρες των δύο ομάδων στη συνέχεια του πρωταθλήματος και πιθανότατα και στο κύπελλο.
Ήταν σύγκρουση γιγάντων, των δύο κορυφαίων ομάδων της βαθμολογίας που για πρώτη φορά στα χρονικά μετά την 16η αγωνιστική ισορροπούν σε νίκες, σετ αλλά και πόντους σπάζοντας όλα τα ρεκόρ.
Σε δύο αγώνες των δύο ομάδων παίχτηκαν 10 σετ, ολοκληρώθηκαν 456 φάσεις και ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ πήραν από 228 πόντους. Και να θες να το «φτιάξεις» αυτό απλά δεν γίνεται.
Για να συμβούν όλα αυτά συνωμότησε το σύμπαν και για πρώτη φορά ενεργοποιείται το τελευταίο σενάριο της προκήρυξης με διεξαγωγή μπαράζ για να αναδειχτεί η πρώτη ομάδα της κανονικής περιόδου.
Όσο για το 5ο σετ που κρίθηκε με 27-25 και που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ με δραματικό τρόπο, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε πόντους τάι μπρέικ μετά το 28-26 που είχε νικήσει το Παγκράτι εκτός έδρας τον Άρη την 6η αγωνιστική της σεζόν 2006-07 και ίδιο (27-25) από τη νίκη της Ορεστιάδας επί της ΕΑΠ την 12η αγωνιστική της σεζόν 2006-07.
Η νίκη αυτή του ΠΑΟΚ δεν έκρινε κάποιο τίτλο αλλά πιθανότατα να ορίσει μία νέα εποχή στην Volleyleague που θα έχει τον δικέφαλο μέσα στους μεγάλους πρωταγωνιστές.
Μετά από περίπου τρεις ώρες αγώνα έγιναν τα πάντα, όμως, η μεγάλη και βασική διαφορά των δύο ομάδων ήταν οι «κόντρα» επιθέσεις όπου ο Γκόμεζ με 38 πόντους και 60% αποτελεσματικότητα έδωσε ρεσιτάλ. Απέδειξε πόσο μεγάλος βολεϊμπολίστες είναι. Είμαστε τυχεροί που γύρισε στην Ελλάδα και τον βλέπουμε να αγωνίζεται με την ίδια εκρηκτικότητα και το φοβερό πάθος του. Και αυτό είναι που στεναχωρεί και πικράνει τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Βλέπουν απέναντι τους τον Γκόμεζ και «ζηλεύουν».
Ο Γκόμεζ ήταν και παραμένει μία ηγετική φυσιογνωμία του παγκοσμίου βόλεϊ και αξίζει τον σεβασμό συμπαικτών και αντιπάλων. Μόνο στο τάι μπρέικ πήρε 11 πόντους εκ των οποίων οι 8 με επίθεση, δύο άσσους και ένα μπλοκ στον Ντιάτσκοφ με το οποίο τελείωσε ο αγώνας.
Αντίθετα, από τον Ολυμπιακό, ο Αμερικανός Κάρσον Κλαρκ με 14 πόντους και 50% αποτελεσματικότητα στην επίθεση έμοιαζε με... θεατής μπροστά στα ποσοστά του βενεζουελάνου. Αυτό είναι που «ενοχλεί» περισσότερο στον Ολυμπιακό. Η μεταγραφική περίοδος πέρασε αλλά ο Ολυμπιακός δεν βρήκε έναν άλλο Γκόμεζ.
Ξεχωριστή παρουσία και ο Κουβανός ακραίος του ΠΑΟΚ Χαβιέ Χιμένες. Ηγετική και εκρηκτική παρουσία που όμως παρασύρθηκε από την φόρτιση και την ένταση του αγώνα. Δεν χρειάζεται σοφία για να αντιληφθεί κανείς πως ο Χιμένες είναι ένας ξεχωριστός αθλητής που «απογειώνει» το τέμπο του ΠΑΟΚ. Είχε, όμως και υπερβολικά ξεσπάσματα που τον έβγαλαν εκτός ρυθμού, προκάλεσαν ακόμα και την έκπληξη των συμπαικτών του και φυσικά της εξέδρας με τα γνωστά επακόλουθα... Κανείς αθλητής δεν ασχολήθηκε με την εξέδρα όταν αυτή ήταν αδιάφορη μαζί του. Εάν όμως ασχοληθεί θα πρέπει να ξέρει να διαχειρίζεται καταστάσεις. Ο σεβασμός δεν επιβάλλεται από κανέναν. Κερδίζεται.
Το παράδοξο είναι επίσης, πως στα στατιστικά ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος σε αποτελεσματικότητα υποδοχής (64% και 47% άριστες) και επίθεσης (60%) έναντι του ΠΑΟΚ που είχε (59% και 39% άριστες) σε υποδοχή και (57%) σε επίθεση. Ο δικέφαλος υπερτέρησε στο μπλοκ (11 πόντους έναντι 7 του Ολυμπιακού) αλλά και στο σερβίς (4 άσσοι, έναντι 2 του Ολυμπιακού).
Κορυφαία εμφάνιση και από τον Βασίλη Κουρνέτα που έδωσε τις «απαντήσεις» του σε όσους δεν τον ήθελαν στον Ολυμπιακό. Γύρισε ως αρχηγός του ΠΑΟΚ και έσπασε το αήττητο της ομάδας με την οποία πανηγύρισε τον περσινό τίτλο. Ο Κουρνέτας έδωσε ρεσιτάλ στο 1ο σετ. Σε όλο τον αγώνα να βρίσκει με κλειστά μάτια τον Γκόμεζ και θύμισαν οι δυο τους τη συνεργασία που είχαν πριν από 11 χρόνια στον Ολυμπιακό. Ο Προύσαλης δεν είχε το ίδιο καλή συνεργασία με τον διαγώνιο του, εμπιστεύτηκε λιγότερο τους κεντρικούς του αλλά μαζί με τον Κουρνέτα διάβαζαν το παιχνίδι του αντιπάλου.
Το κοινό σημείο των δύο αγώνων σε Πυλαία και Ρέντη είναι πως ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε και τις δύο φορές με 2-0 σετ. Αυτό ίσως να μην είναι σύμπτωση. Και στις δύο περιπτώσεις ο ΠΑΟΚ έδειξε καλύτερη προετοιμασία και στην ανάλυση του αντιπάλου και στην ψυχολογία του.
Μία ακόμα μεγάλη διαφορά που υπήρχε στο γήπεδο ήταν ο τσαμπουκάς και το πάθος που έβγαλαν στο τερέν οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Τουλάχιστον για εμφάνιση του ΠΑΟΚ δεν είχε προηγούμενο.
Παραδοσιακά ο δικέφαλος όταν κατέβαινε στο Ρέντη πλήρωνε μόνο διόδια και ξενοδοχείο, με εξαίρεση τη σεζόν 2010-11 που νίκησε με 3-2 σημειώνοντας την πρώτη νίκη επί του Ολυμπιακού εκτός έδρας. Η χθεσινοβραδινή ήταν μόλις η δεύτερη και όπως φαίνεται ανοίγει έναν λογαριασμό που θα κλείσει με το φινάλε του πρωταθλήματος.
Το πρωτάθλημα φούντωσε για τα καλά καθώς στις έξι αγωνιστικές που απομένουν οι δύο ομάδες δεν θα πρέπει να χάσουν βαθμό. Εάν το καταφέρουν θα οδηγηθούμε σε αγώνα μπαράζ. Ρυθμιστές θα είναι η Κηφισιά, η Ορεστιάδα και ο Παναθηναϊκός με τους οποίους θα παίξουν και οι δύο αλλά και τα ντέρμπι με Φοίνικα (ο Ολυμπιακός) και ο Εθνικό (ο ΠΑΟΚ).
Και για να έχουμε μία εικόνα για το ποια θα είναι η πορεία των δύο ομάδων, ο Ολυμπιακός έχει να παίξει με τη ΜΕΝΤ εκτός έδρας, την Ορεστιάδα εντός, την Κηφισιά εκτός, τον Παναθηναϊκό εντός, τον Φοίνικα Σύρου εκτός και τη Λαμία εντός.
Ο ΠΑΟΚ θεωρητικά έχει πιο εύκολο πρόγραμμα καθώς έχει τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης εντός έδρας, την ΑΕΚ και τη ΜΕΝΤ εκτός, την Ορεστιάδα εντός, την Κηφισιά εκτός και τον Παναθηναϊκό εντός.
Και να πάμε και στην διαιτησία. Ο Γεωργουλέας με τον Δεληκωστίδη νόμιζαν πως σφυρίζουν αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ και όχι του ελληνικού πρωταθλήματος. Έπρεπε να είχαν βγάλει κάρτες νωρίτερα και στις δύο πλευρές και κυρίως να είχαν εκκενώσει τη μία κερκίδα απ΄ όπου προήλθαν τα νερά στη διακοπή μεταξύ 2ου και 3ου σετ. Στο 22-20 του 3ου σετ έπρεπε να χρεώσει κάρτα στον Χιμένες, έπρεπε να είχε χρεωθεί με κάρτα νωρίτερα ο Προύσαλης. Σύμφωνα με παίκτες του ΠΑΟΚ έκανε τον ήχο της μαϊμούς που εκνεύρισε τον Κουβανό και προκάλεσε και τη λογομαχία με τον Γκόμεζ. Επίσης στο 21-17 του 4ου σετ ήταν άσσος του Γκόμεζ που δόθηκε «άουτ», όπως και στο 16-16 του 5ου σετ ήταν πόντος του Κλαρκ που δόθηκε «άουτ». Σε μέτρια μέρα και οι επόπτες, ωστόσο, τα λάθη της διαιτησίας δεν έκριναν το αποτέλεσμα. Ο ΠΑΟΚ στις λεπτομέρειες έδειξε πιο δυνατός και πιο μαχητικός από τον Ολυμπιακό που φάνηκε να μην έχει ηγέτη μέχρι τη στιγμή που μπήκε με καθυστέρηση στον αγώνα ο Κοκκινάκης, ενώ δεν δοκιμάστηκε καθόλου ο Τζελάτι.
Ο Ολυμπιακός έχασε το αήττητο αλλά όχι και το προβάδισμα στην βαθμολογία. Η φανέλα του στο ελληνικό βόλεϊ είναι πιο βαριά από του ΠΑΟΚ. Η απώλεια του αήττητου θα είναι ένα μάθημα. Έμαθε επίσης να μοιράζεται το ρετιρέ με τον ΠΑΟΚ που για πρώτη φορά στην ιστορία του αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση του τίτλου. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν ο ΠΑΟΚ θα αντέξει αυτό το βάρος.
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος και των δύο ομάδων είναι πια ο χρόνος που μετράει αντίστροφα. Οι αγώνες του Κυπέλλου φορτίζουν το πρόγραμμα τους και το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να μας δώσει μεγάλες συγκινήσεις. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για τις ίδιες τις ομάδες, το πρωτάθλημα αλλά και τους θιασώτες του καλού βόλεϊ που ελπίζει σε καλύτερες μέρες.


πηγη www.gazzetta.gr