Σελίδες


Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΛΕΪ: 120 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΓΩΝΑ!


Volleyball
Σαν σήμερα πριν από 120 χρόνια έγινε ο πρώτος αγώνας Βόλεϊ στην ιστορία. Ο αγώνας αυτός έγινε στις 9 Φεβρουαρίου 1895 στη Μασσαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τότε το άθλημα αναπτύχθηκε και άλλαξε πολύ.
Ο δημιουργός των κανονισμών Βόλεϊ ήταν ο William G. Morgan, καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Young Men's Christian Association (YMCA) στο Holyoke, Massachusetts. Στις 9 Φεβρουαρίου 1895 στο τοπικό γυμναστήριο διεξήχθη η πρώτη παρουσίαση του αθλήματος που δημιουργήθηκε από αυτόν, το οποίο τότε ονομάστηκε Minonette.
Ο Μόργκαν τότε πρότεινε ένα παιχνίδι που έμοιαζε με το τωρινό Βόλεϊ, το οποίο σκέφθηκε να παίζεται από ανθρώπους που τους ταιριάζει περισσότερο και που δύσκολα θα έπαιζαν Μπάσκετ.
Το 1900, ο Alfred Holstead πρότεινε ότι το παιχνίδι που εφευρέθηκε από τον Morgan θα έπρεπε να ονομαστεί volley ball (ιπτάμενη ball) και το όνομα έπιασε αμέσως (volleyball από το 1952).
Το Βόλεϊ γρήγορα έγινε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Το 1913 στη Μανίλα διοργανώθηκε το πρώτο διεθνές τουρνουά που πήραν μέρος η Ιαπωνία, η Κίνα και οι Φιλιππίνες. Το Βόλεϊ πήγε στην Ευρώπη αργότερα δια της YMCA και επίσης με την είσοδο των Αμερικάνων στρατιωτών κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Βόλεϊ στην αρχή έγινε δημοφιλές στη Γαλλία, μετά το 1919 πήγε στη Τσεχοσλοβακία και στην Πολωνία. Γρήγορα έφτασε στις Βαλτικές χώρες και στη Σοβιετική Ένωση.
Το 1947, στο συνέδριο του Παρισιού, γεννήθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Βόλεϊ (FIVB). Ο πρώτος πρόεδρος ήταν ο  Paul Libaud (που έμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1984). Δεκατέσσερεις χώρες ήταν οι ιδρυτικές της FIVB : Βέλγιο, Βραζιλία, Τσεχοσλοβακία, Αίγυπτος, Γαλλία, Ολλανδία, Γιουγκοσλαβία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ουρουγουάη, Ηνωμένες Πολιτείες, Ουγγαρία και Ιταλία.
Το 1948, διοργανώθηκε το πρώτο Ευρωπαΐκό Πρωτάθλημα Ανδρών και ένα χρόνο μετά των Γυναικών. Το 1949, το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών διοργανώθηκε και το 1952, Γυναικών. Το Βόλεϊ μπήκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 1964 στο Τόκυο (Ανδρών και Γυναικών).
πηγη www.worldofvolley.com