Σελίδες


Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Στον αθλητισμό ισχύει το «ότι μπορείς να φανταστείς μπορείς και να το πετύχεις»

Συνέντευξη του καθηγητή Διοίκησης και Οργάνωσης του Αθλητισμού και ειδικού συμβούλου του ΜΓΣ Εθνικού Δημήτρη Γαργαλιάνου, στον Γιώργο Πανταζίδη 


Εδώ και λίγους μήνες ο ΜΓΣ Εθνικός υλοποιεί μια ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία που ξεφεύγει από τα καθαρά αθλητικά πλαίσια και αναβαθμίζει τον ρόλο και το επίπεδο των διοικητικών του στελεχών. Ο σύλλογος της Αλεξανδρούπολης έχει συνάψει συνεργασία με τον κορυφαίο αθλητικό μάνατζερ, ειδικό σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού, καθηγητή ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής Δημήτρη Γαργαλιάνο. 
Ο κ. Γαργαλιάνος ήδη έχει προχωρήσει στα πρώτα επιμορφωτικά σεμινάρια προς τους διοικητικούς παράγοντες των τμημάτων του Εθνικού καθώς και των προπονητών του ,ενώ τέθηκαν οι πρώτοι στόχοι για το 2015. Μετά την θετική εμπειρία των τριών σεμιναρίων του 2014 και τον ενθουσιασμό που υπάρχει για αυτήν την συνεργασία και από τις δύο μεριές, δρομολογήθηκαν τα επόμενα βήματα της.
Η σημαντικότερη είδηση που βγαίνει είναι η απόφαση για τη διοργάνωση του πρώτου συνεδρίου του ΜΓΣ Εθνικού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Κύριε Καθηγητά τι στόχους έχει η συνεργασία σας με τον Εθνικό; 
Τα μέλη της διοίκησης του Εθνικού ανέλαβαν ένα σημαντικό έργο, το οποίο δεν αφορά μόνο στους αθλητές και τους γονείς τους, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία της Αλεξανδρούπολης. Κατανοώντας τη σημασία και την περιπλοκότητα του έργου αυτού θεώρησαν χρήσιμο να εκπαιδευτούν σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης και απευθύνθηκαν σε μένα για υποστήριξη. Εγώ ενθουσιάστηκα γιατί χρόνια προσπαθώ να πείσω το "σύστημα" διοίκησης του αθλητισμού της χώρας ότι τα διοικητικά του στελέχη χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να μπορούν να ανταπεξέρχονται αποτελεσματικά και αποδοτικά στο έργο τους. Οι άνθρωποι του Εθνικού ήταν οι πρώτοι που κατανόησαν την αναγκαιότητα αυτή και χαίρομαι ιδιαίτερα που έδωσαν σε μένα τη χαρά να συμβάλλω στο να αποτελέσει το σωματείο ελπίδα για όλους τους κατοίκους της πόλης, αλλά και παράδειγμα προς όλα τα σωματεία της χώρας.

Ποια είναι τα όρια δράσεων ενός αθλητικού σωματείου, στο επίπεδο του Εθνικού;
Τα όρια δράσεων ενός αθλητικού σωματείου προσδιορίζονται από δύο παράγοντες: α) τη φαντασία των μελών του και β) τη διάθεσή τους να εργαστούν για να τα προσδιορίσουν. Ισχύει και εδώ το γνωμικό: "ότι μπορείς να φανταστείς μπορείς και να το πετύχεις". 

Εκτός από τα στελέχη και τους προπονητές, μήπως χρειάζονται εκπαίδευση οι αθλητές και οι γονείς τους ή και οι δημοσιογράφοι; 
Για να μπορέσει ο αθλητής, που (πρέπει να) είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος, να αποδώσει το καλύτερο που μπορεί, αλλά και για να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη ζωή του μετά τον αθλητισμό, χρειάζεται τη βοήθεια και την υποστήριξη όλων των ατόμων και των ομάδων που έχουν κάποιο καλώς εννοούμενο συμφέρον από το αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλει. Πρώτοι απ' όλους είναι οι γονείς του και ακολουθούν οι προπονητές, τα διοικητικά στελέχη, η ιατρική ομάδα, οι δημοσιογράφοι, τα στελέχη του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου και πολλοί άλλοι. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει κατανοήσει πλήρως το ρόλο που διαδραματίζουν αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή και στην εξέλιξη των αθλητών, τους έχει προσδιορίσει με τη λέξη "Entourage" και έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για κάθε έναν από αυτούς. Αυτονόητο, νομίζω, ότι είναι το γεγονός πως όσο πιο "εκπαιδευμένοι" είναι όλοι οι συμμετέχοντες στο entourage του αθλητή, τόσο πιο εύκολη κάνουν τη ζωή του προς αμοιβαίο όφελος. 

Ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα του Εθνικού;
Τα επόμενα βήματά του ο Εθνικός τα προσδιόρισε μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία πριν από λίγες μέρες. Τα στελέχη του συνεδρίασαν για πολλές ώρες και κατέληξαν στις παρακάτω ενέργειες, οι οποίες είναι πρωτοπόρες για όλα τα σωματεία, όλων των αθλημάτων της χώρας. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα που συμμετείχα ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. 
1) Οργάνωση συνεδρίου ιδεολογικού προσδιορισμού του Εθνικού. 
2) Συγκρότηση κώδικα συμπεριφοράς διοικητικών στελεχών. 
3) Συγκρότηση κώδικα συμπεριφοράς προπονητών.
4) Οργάνωση σεμιναρίου για γονείς αθλητών.
5) Συγκρότηση ομάδας νομικών συμβούλων για την ενίσχυση της ασφάλειας των μελών του σωματείου. 
6) Οργάνωση σεμιναρίου για την παροχή πρώτων βοηθειών σε όλους τους προπονητές και τα διοικητικά στελέχη σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό. 
7) Οργάνωση σεμιναρίου για στελέχη όλων των αθλημάτων του σωματείου που επιθυμούν να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες για την εκλογή τους σε όργανα διοίκησης υπερκείμενων επιπέδων.
Για την οργάνωση των παραπάνω δράσεων συγκροτήθηκαν ειδικές επιτροπές και το υλικό που θα προκύψει θα περιληφθεί στον εσωτερικό κανονισμό και θα αναρτηθεί σε ειδική θέση στην ιστοσελίδα του σωματείου.
Συνέντευξη: Γιώργος Πανταζίδης