Σελίδες


Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Η ευλογία, η Κούβα και η γούβα

Η ευλογία, η Κούβα και η γούβα


Το ντέρμπι στη Σύρο μεταξύ του Φοίνικα και του Παναθηναϊκού ήταν το σταυροδρόμι των δύο ομάδων στο εφετινό πρωτάθλημα. Η νίκη των συριανών και η ήττα των πρασίνων έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν τις τελευταίες έξι αγωνιστικές.
Ο Φοίνικας έκανε συγκρατημένο πρώτο γύρο κι όταν είδε πως βρίσκεται σε απόσταση βολής από την πρώτη τετράδα έκανε την υπέρβαση με τις μεταγραφές των Μιγιαήλοβιτς και Σμαραγδή αλλά και την διεκδίκηση του φάιναλ-4 του Κυπέλλου.
Η τακτική του Φοίνικα είχε ρίσκα. Θα μπορούσε να είχε βγει από νωρίς νοκ άουτ τόσο από το πρωτάθλημα, όσο και από το κύπελλο. Μάλιστα λέγεται πως είχε ζητήσει τη διοργάνωση του φάιναλ-4 του κυπέλλου πριν καν αγωνιστεί κόντρα στον Παναθηναϊκό στην Κυψέλη και ανεξάρτητα από το εάν θα προκρίνονταν η ομάδα δείχνοντας και το μεγάλο ενδιαφέρον των συριανών για το άθλημα.
Η παρουσία του Φοίνικα στο ελληνικό βόλεϊ είναι μια ευλογία για το άθλημα και παίζει σημαντικό ρόλο σε δύσκολες εποχές. Δε μιλάμε για το τρόπο που προσεγγίζουν οι συριανοί το βόλεϊ. Μιλάμε για τα γεμάτα γήπεδα, για την υποδειγματική ατμόσφαιρα αλλά και για τα μεγάλα σχέδια που έχουν για το μέλλον με την κατασκευή ενός νέου γυμναστηρίου 2.500 θέσεων. Εκτός των άλλων ο Φοίνικας αγωνιστικά αναδεικνύεται από τις ευχάριστες εκπλήξεις της εφετινής σεζόν και ποντάρει στο φορμάρισμα του αλλά και στην έδρα. Ο Ράτκο Παβλίσεβιτς έχει κερδίσει το πρώτο μεγάλο ΣΤΟΙΧΗΜΑ κι όπως φαίνεται θα μακροημερεύσει στο «πειρατικό».
Η τακτική που ακολούθησε η διοίκηση του Φοίνικα με το “ενισχύω την ομάδα ενώ των υπολοίπων οι μπαταρίες τελειώνουν” έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας και μπορεί να δικαιωθεί 100%.
Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης έχει αναδιπλωθεί για να καλύψει τα έξοδα του. Έχει αποδυναμωθεί με την απομάκρυνση του Τσουκ και έχει να δώσει πολλούς αγώνες Τετάρτη – Σάββατο (συν τους δύο ευρωπαϊκούς αγώνες με την Μπενφίκα), ενώ και η Κηφισιά κρέμεται κυριολεκτικά σε μία κλωστή με τους παίκτες της να έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά. Όσο για τους υπόλοιπους αγώνες, ο Φοίνικας έχει το πιο εύκολο πρόγραμμα στου αγώνες που απομένουν και ακολουθεί ο Εθνικός και μετά η Κηφισιά.
Από την άλλη φάνηκε πως η τακτική του Παναθηναϊκού δεν είχε αυτοσκοπό την τετράδα. Η ενίσχυση του ΠΑΟΚ και η δεδομένη πληρότητα του Ολυμπιακού περιορίζουν στο ελάχιστο τις ελπίδες διάκρισης. Ο Παναθηναϊκός δοκίμασε τις δυνάμεις του στο Λιγκ Καπ αλλά και στο Κύπελλο σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους και είδε πως η ομάδα που έχει δεν είναι για τελικούς.
Άλλωστε εξ αρχής στόχος ήταν η άνετη παραμονή και η αξιοπρεπής πορεία στο πρωτάθλημα με αυστηρά πειθαρχημένη εμπορική πολιτική. Και στα δύο ο Παναθηναϊκός τα κατάφερε. Αυτή η συνταγή ποτέ δεν έχασε και ποτέ δεν θεωρήθηκε αποτυχημένη ειδικά όταν ο σύλλογος κινείται με προσεκτικές κινήσεις και με «χαμηλόφωνες» δηλώσεις.
Ο Παναθηναϊκός έχει να αντιμετωπίσει το δικό του «μνημόνιο» ή «πρόγραμμα» όπως το λέμε με άλλα λόγια πλέον. Το χρέος μειώνεται αργά και σταθερά και τουλάχιστον για ένα ένα με δύο χρόνια ακόμα θα πρέπει να κινηθεί σε αυτούς τους ρυθμούς. Δυστυχώς για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό η εξυγίανση ξεκίνησε σε μία περίοδο που και η ΠΑΕ πέρασε και περνάει τη δική της δοκιμασία και τα έσοδα είναι περιορισμένα.
Για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού υπάρχει πίκρα που η ομάδα δε μπόρεσε να φτάσει σε μία τελική φάση εγχώριας διοργάνωσης αλλά εάν κοιτάξει κανείς πίσω θα δει πως είναι η πρώτη χρονιά σταθερότητας ύστερα από τρεις εφιαλτικές και ψυχοβγαλτικές περιόδους που η ομάδα έφτασε δεκάδες φορές φάτσα με τον υποβιβασμό και κατάφερε να επιβιώσει.
Την Κυριακή στο ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ θα πάρουμε μια γεύση για το τι μας περιμένει στο φινάλε του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Εν ολίγοις θα δούμε πόσο ικανός είναι ο ΠΑΟΚ να σπάσει το αήττητο και την κυριαρχία του Ολυμπιακού στην εφετινή σεζόν κι εάν θα έχει βάσιμες ελπίδες για να κατακτήσει έναν τίτλο στο ελληνικό βόλεϊ.
Ο ΠΑΟΚ θα παρουσιαστεί στο Ρέντη με όλα του τα όπλα. Τον Κουβανό ακραίο Σκουλ Χιμένες και τον Βραζιλιάνο κεντρικό Λούκας Ρανγκέλ οι οποίοι ενίσχυσαν τον δικέφαλο τον τελευταίο μήνα. Με προπονητή τον Γιάννη Καλμαζίδη που ξέρει πολλά μυστικά στα περάσματα του Ρέντη ο ΠΑΟΚ θα κληθεί να αποδείξει πόσο ικανός είναι για τη μεγάλη ανατροπή.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν από τους τελικούς και να σπάσει τον τσαμπουκά του «δικεφάλου». Η εμπειρία από τόσο ιδιαίτερους αγώνες παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο και οι παίκτες του Ολυμπιακού υπερτερούν κατά κράτος σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε και για τον Χιμένες και για τον Ρανγκέλ τα δύσκολα μόλις αρχίζουν. Μπορεί να βρίσκονται περίπου ένα μήνα στην Ελλάδα αλλά ατμόσφαιρα ντέρμπι τίτλου θα ζήσουν την Κυριακή στο Μελίνα Μερκούρη κι εκεί θα μετρήσουν οι αντοχές τους. Καλή η Εθνική Κούβας «άντρας» γίνεσαι στη... γούβα, στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε καλή στιγμή με το φορμάρισμα του Κλαρκ αλλά και των κεντρικών του αλλά τα δύο μεγάλα κλειδιά θα είναι η υποδοχή και το σερβίς που ειδικά κόντρα στον ΠΑΟΚ θα πρέπει να κάνει τη διαφορά, να είναι πειθαρχημένο και με συγκεκριμένη τακτική. Δεν αποκλείεται πάντως το ντέρμπι της 16ης αγωνιστικής να βάλει νέα δεδομένα στο πρωτάθλημα και όλα να ξεκινήσουν από την αρχή.
πηγη www.gazzetta.gr