Σελίδες


Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΝΤΜΙΤΡΙ ΜΟΥΣΕΡΣΚΙ, ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΒΟΛΕΪ


O ταλαντούχος κ. Μουσέρσκι! 

Γράφτηκε από   στο www.greekvolley.com

    O ταλαντούχος κ. Μουσέρσκι!









Το greekvolley.com σας παρουσιάζει άγνωστες και άκρως ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής του «πραγματικού» MVP του ολυμπιακού τουρνουά βόλεϊ του Λονδίνου, Ντμίτρι Μουσέρσκι, ο τεχνικός Γιάννης Λαϊος σχολιάζει από την ματιά του "ειδικού", ενώ δύο... δικά μας παιδιά οι Βασίλης Κουρνέτας και Ντίμα Φιλίποφ συνθέτουν το προφίλ του χρυσού Ρώσου Ολυμπιονίκη, όπως τον έζησαν μέσα από τα... δικά τους μάτια!
Το να "γυρίσεις" έναν τελικό Ολυμπιακών αγώνων όταν χάνεις από τη Βραζιλία με 2-0 για πολλούς φαντάζει αδιανόητο… Κι όμως στο λονδρέζικο Earl Courtτ, στο γ’ σετ ο Λευκορώσος με γαλλικές ρίζες τεχνικός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Αλεκνόέκανε την κίνηση «ματ» στον θρυλικό Μπερναρντίνιο, "γυρίζοντας" τον θηρίωδη (2.18μ) κεντρικό Μουσέρσκι σε διαγώνιο, τον διαγώνιο Μιχαήλοφ σε ακραίο (θέση που και αυτός έχει παίξει ξανά) και  «έκλεψε» μαζί με το χρυσό μετάλλιο και την... προπονητική ταυτότητα του Βραζιλιάνου εκλέκτορα.

muserskiy1Βέβαια η «αλεπού» Αλεκνό, ήξερε ότι ο Μουσέρσκι έχει παίξει στο παρελθόν πολλάκις με επιτυχία στην καριέρα του σε αυτή τη θέση και πως ουσιαστικά το ρίσκο, που παίρνει, ήταν πόσο θα κράταγε στην υποδοχή ο Μιχαήλοφ. Για μια ακόμη φορά όμως είδαμε πως η τύχη πέρα από τους ικανούς ευνοεί και τους τολμηρούς!

Λαϊος: "Δεν παίζεται στα... ίσα"!

"Ο Μουζέρσκι, αν και στα δύο πρώτα σετ δεν ήταν τόσο καλός κατάφερε από τη στιγμή που έκανε τα...μαγικά του ο Αλεκνό και ιδιαίτερα στο τελευταί σετ, με το άλμα του να παίξει πάνω από το αντίπαλο μπλοκ και να τελειώσει αρκετές από τις πολλές επιθέσεις που πήρε και ετσι να προκαλέσει... θολούρα στους Βραζιλιάνους" δήλωσε στο greekvolley.com o έμπειρος τεχνικός, Γιάννης Λάϊος, που θεωρεί ότι την καλύτερή του εμφάνιση ως κεντρικός ο Μουζέρσκι την είχε κάνει το 2011 στον World League στη Μόσχα.

"Τότε ήταν καταπληκτικός στο σερβίς και έκανε τη μεγάλη διαφορά για τους Ρώσους. Με το ύψος του είναι ο κεντρικός που τρομάζει τους αντιπάλους του, καθώς δεν είναι καθόλου εύκολο να περάσεις τη μπάλα από πάνω του και να τον παίξεις στα ίσα... Στο πιο γρήγορο όμως παιχνίδι δεν είναι τόσο καλός..." συμπλήρωσε ο "δάσκαλος", Γιάννης Λάιος.

"Μωρό" για.. φίλημα!

Λίγα δευτερόλεπτα, μετά τους δεύτερους έξαλλους ρωσικούς πανηγυρισμούς, αφού στην προτελευταία δόθηκε από το διαιτητή ότι ο Μουζέρσκι πέρασε το πόδι του στο αντίπαλο τερέν, πριν σκάσει η μπάλα, όλοι οι παίκτες της Ρωσίας σκαρφάλωσαν πάνω στον δικό τους… Γκρισίνο (συμπαθής γίγαντας, φίλος του Ποπάι) που «φόρτωσε» τη «σελεσάο» με 31 πόντους και με ποσοστό 28 στις 49 επιθέσεις, έστειλε ένα ολόκληρο έθνος για πρώτη φορά (μετά τα χρυσά της ΕΣΣΔ το 1964, 1968, 1980) στο ψηλότερο σκαλί του ολυμπιακού βάθρου!

Τι κι αν ο Ντμίτρι Ακεξάντροβιτς Μουσέρσκι είναι Ουκρανός… Το «μωρό», ύψους 218 εκατοστών και 104 κιλών, όπως είναι το παρατσούκλι του χρυσού Ολυμπιονίκη της Ρωσίας, που χτυπάει στα 3.71μ και μπλοκάρει στα 3.47μ, γεννήθηκε και μεγάλωσε πριν από 23 χρόνια (23/8/1988), στην Makeyevka, μία πόλη κοντά στο ουκρανικό Ντόνετσκ.

Σε ηλικία 8 ετών έπιασε στα χέρια του για πρώτη φορά μπάλα βόλεϊ, υπό την καθοδήγηση του Μπορις Μιχαήλοβιτς,στην Yurakademiya. Μολονότι στα πρώτα του βήματα αντιμετώπισε ένα σημαντικό δίλλημα «βόλεϊ ή μπάσκετ» ο ίδιος σε μία παλιότερη συνέντευξή του αποκάλυψε πως γρήγορα ξεκαθάρισε μέσα του «Το μπάσκετ έχει πολύ τρέξιμο, δεν είναι για μένα…».

muzerskiy
Τον είχε αντίπαλο ο Ντίμα Φιλίποφ


Έξι χρόνια αργότερα, μετακομίζει στο Χάρκοβο, όπου αγωνίζεται στις ακαδημίες της τοπικής VBK. Εκεί ο νυν άσος της Μπελγκοροντ έπαιξε για πρώτη φορά ως αντίπαλος του διεθνή άσου του Ολυμπιακού, Ντίμα Φιλίποφ στο σχολικό πρωτάθλημα.

«Εγώ τότε ήμουν στο Lugansk και τον είχα αντιπαλό μου. Από τότε αυτό το παιδί ήταν διαφορετικό από τα υπόλοιπα και έδειχνε πως όταν μεγαλώσει θα παίξει… μεγάλη μπάλα! Αγωνίζονταν από παλιά ως ακραίος και ως διαγώνιος, ενώ βέβαια, λόγω ύψους ήταν πραγματικό φόβητρο και ως κεντρικός. Μπορούσε να παίξει σε όλες τις θέσεις…» τόνισε στοgreekvolley.com ο διεθνής πασαδόρος των ερυθρόλευκων και συνέχισε. «Συναντιόμασταν συχνά ως αντίπαλοι με τον Ντμίτρι (σ.σ Μουσέρσκι) σε σχολικούς αγώνες, αλλά το Χάρκοβο είχε πολύ καλή ομάδα και δυστυχώς όλο χάναμε… Μόλις τελείωσε το σχολείο, όμως έφυγε για τη Ρωσία, όπου απέκτησε και το ρωσικό διαβατήριο. Θυμάμαι όμως πως από τότε ήταν…αστέρι!» συμπλήρωσε ο συνονόματός του, Ντίμα, πλέκοντας το εγκώμιο του χρυσού Ρώσου Ολυμπιονίκη, που τελικά στο Λονδίνο έχασε τον τίτλο του MVP, από το Βραζιλιάνο Μουρίλο.

Η μόνη θέση πάντως που δεν έχει παίξει στην καριέρα του ο Ρώσος γίγαντας είναι αυτή του πασαδόρου, αφού οι συμπατριώτες του που τον είδαν να αγωνίζεται ως… λίμπερο στο ρωσικό All Star Game του 2011, ακόμα… γελάνε!

Σήκωσε ευρωπαϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ

Το 2005 ακολουθεί το… παιδομάζωμα του ιδιόρρυθμου "αφεντικού" του Μπέλγκοροντ, Γκενάντι Τσιπούλιν στις γειτονικές χώρες και ο Μουσέρσκι έρχεται στο Μπέλγκοροντ για λογαριασμό της τοπικής Λοκομοτίβ. Αρχικά παίζει στη β’ ομάδα, στη συνέχεια δίνεται το 2008 δανεικός στην άλλη ομάδα του Μπέλγκοροντ, τη Μεταλοιβέστ Σταρι Οσκόλ και έπειτα από ένα χρόνο επιστρέφει στη Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ, όπου το 2009 στον τελικό του ΟΑΚΑ κατακτά το Κύπελλο Συνομοσπονδίας κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Νωρίτερα, έχει πάρει το «βάπτισμα πυρός» με την Εθνική Νέων της Ουκρανίας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2006 του Καζάν. Λίγους μήνες αργότερα, οι γεμάτες αυτοπεποίθηση εμφανίσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μπέλγκοροντ «βγάζουν μάτια» και σε χρόνο d/t αποκτά την ρωσική υπηκοότητα και λίγα χρόνια αργότερα μια θέση στην ομάδα της «αρκούδας» του παγκόσμιου βόλεϊ.

Αξέχαστο ντεμπούτο κόντρα στις ΗΠΑ

Για έναν παίδι, που γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν τη λήξη του ψυχρού πολέμου μεταξύ των υπερδυνάμεων, ΕΣΣΔ-ΗΠΑ και ουσιαστικά έχει τρεις εθνικότητες (ΕΣΣΔ-Ουκρανία-Ρωσία), το ντεμπούτο του στους ομίλους του World League με την Εθνική Ρωσίας κόντρα στις ΗΠΑ (4/6/2010) έχει ασφαλώς ξεχωριστή σημασία! Ούτε όμως στα πιο τρελά του όνειρα δεν περίμενε πως στο ματς του Εκατερίνενμπουργκ, η Ρωσία όχι μόνο θα κέρδιζε με 3-0 (25-15, 26-24, 25-14) τους "Γιάνκηδες", αλλά και ότι ο ίδιος με 13 πόντους θα χρίζονταν τοπ σκόρερ της "αρκούδας", αφήνοντας τον Χτέι με 12π!

Κουρνέτας: "Ο κορυφαίος κεντρικός του κόσμου"

Τελικά μετά από αυτό το ονειρεμένο ντεμπούτο στην Εθνική, ο δευτεραθλητής Ρωσίας της Μπέλγκοροντ, κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο World League. Ξαφνικά όλοι αρχίζουν να μιλάνε για αυτόν, ο ρωσικός τύπος αφιερώνει "σεντόνια" ολόκληρα άσο με πηχυαίους τίτλους για τον καλύτερο ίσως κεντρικό του κόσμου, κατι που επιβεβαιώνει σε δηλώσεις του στο greekvolley.com και ένας πρώην συμπαίκτης του, στη Μπέλγκοροντ, ο Βασίλης Κουρνέτας.

«Όταν πήγα στο Μπέλγκοροντ, ο Μουσέρσκι αγωνίστηκε στα δύο πρώτα ματς ως διαγώνιος, όπου ήταν πιο ασταθής από άλλους πάικτες και μετά έπαιξε κανονικά ως κεντρικός. Για μένα πέρα από το θεόρατο ύψος του, αποτελεί ένα φαινόμενο! Αν και είναι 2.18μ διαθέτει εξαιρετική τεχνική, καλό άλμα, μεγάλη έφεση στο μπλοκ, είναι πολύ κοντρολαρισμένος πάικτης, αλλά το σημαντικότερο είναι πως είναι πολύ καλό παιδί και προσγειωμένος. Αν και έχει περάσει πολλές δυσκολίες στη ζωή του και παρά το γεγονός ότι δεν είναι «βέρος» Ρώσος, θεωρείται ο πιο περιζήτητος παίκτης στην χώρα.

Εκτιμώ πως είναι θέμα χρόνου να μεταγραφεί σε μία από τις πιο πλούσιες ομάδες της ρωσικής Λίγκας, όπως οι Καζάν, Φακέλ, Ουράλ και σίγουρα το αξίζει, αφού για μένα είναι ο καλύτερος κεντρικός του κόσμου και θα είναι στους κορυφαίους για τα επόμενα 10 χρόνια» επεσήμανε στο greekvolley.com ο διεθνής πασαδόρος του Φοίνικα Σύρου.
Muserskiy2

Τον "μάτιασαν" και μετά... έβγαλε μάτια!

To 2011 όμως μετά την κατάκτηση των τίτλων της Ρωσίας σε World League και World Cup τον Μουσέρσκι τον πιάνει το… κακό μάτι! Τραυματίζεται στον αστράγαλο και μπαίνει στο χειρουργείο και έπειτα από την απαραίτητη αποθεραπεία, επιστρέφει ξανά στα γήπεδα, φέτος τον Φεβρουάριο. Ο Αλεκνό, αν και ακόμη είναι ασταθής στο παιχνίδι του, τον συμπεριλαμβάνει στην ολυμπιακή αποστολή και ο Ντμίτρι, μολονότι δεν έκανε πολλά καλά παιχνίδια στο Λονδίνο, τον δικαιώνει με την εκπληκτική του εμφάνιση στον τελικό με τη Βραζιλία και τον τίτλο του χρυσού Ολυμπιονίκη του 2012!

Γίγαντας με... καρδιά μικρού παιδιού

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Ντιμίτρι Μουσέρσκι στην ζωή του εκτός γηπέδων, τον χαρακτηρίζουν ως «αγαθό γίγαντα». Ο άνθρωπος που με την υπερσφυσική του δύναμη διέκοψε ένα ματς Τσάμπιονς Λιγκ με την τουρκική Φενερμπαχτσέ, υποχρεώνοντας τους Μάρσαλ και Μίλκοβιτς μετά από από μία φοβερή του επίθεση να προσπαθούν να φτιάξουν την κομματιασμένη αντένα στο φιλέ, έχει καρδιά μικρού παιδιού και μάλλον το παρατσούκλι του «μωρό» να μην είναι τόσο ειρωνικό.

muserskiywifeΠαντρεμένος εδώ και δύο χρόνια με την Ίνα Μουσέρσκαγια αγαπάει την ήρεμη ζωή και είναι αυτό που λέμε… σπιτόγατος! Μάλιστα με την Ινα στην αγκαλιά του, πολλές φορές συγκινείται όταν βλέπουν μαζί μελοδραματικές ταινίες και ρομαντικές κομεντί.

Σιχαίνεται την τηλεόραση, αλλά… παθαίνει για τη μουσική. Τώρα το πώς συνδυάζει τη ροκ, τις… κλασσικές άριες με τους… Αρια, τους Ρώσους… Ιron Maiden, η… ψυχούλα του το ξέρει! Και όλοι αυτοί που γνωρίζουν καλά πως κι ο ίδιος είναι… ψυχούλα!

«Ο Μουσέρσκι ήταν από τους πρώτους συμπαίκτες που με πλησίασαν στο Μπέλγκοροντ…» αποκάλυψε στο greekvolley.comο Βασίλης Κουρνέτας που έζησε το Ρώσο διεθνή καθημερινά για 5 ολόκληρους μήνες! «Ήταν πολύ προσιτός, από την πρώτη στιγμή και ήταν πολύ σημαντικό πως σε αντίθεση με τους περισσότερους παίκτες στην ομάδα, μίλαγε αγγλικά. Αυτό όμως που εξωαγωνιστικά μου έκανε εντύπωση σε εκείνον ήταν η εξυπνάδα που είχε για 20χρονο παιδί. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, το μυαλό του έπαιρνε πολλές στροφές, καταρρίπτοντας έτσι το μύθο που υπάρχει στην Ελλάδα για τους ψηλούς και άμυαλους…» τόνισε με χιούμορ ο «Πειρατής», Βασίλης Κουρνέτας.

Φιλοσοφημένος και "διαβασμένος"

Πέρα όμως από τους συμπαίκτες του, το βιβλίο αποτελεί έναν από τους καλύτερους φίλους του Μουσέρσκι. Πραγματικός «βιβλιοφάγος» ο Ρώσος Ολυμπιονίκης, ξεχωρίζει ως αγαπημένους του συγγραφείς κυρίως Αμερικανούς συγγραφείς όπως τους Dale Carnegie, Stephen Covey, Robert Kiyosakiκαι Napoleon Hill, ενώ λατρεύει τη φιλοσοφία. Από εκεί πηγάζει μάλλον και το μότο που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια στη ζωή του «η παιδεία και ο αθλητισμός κάνουν τον χαρακτήρα του ανθρώπου».

Ένιωσε "έξω από τα νερά του" στην Ιαπωνία

Ωστόσο, επειδή πολλές φορές οι άνθρωποι δεν μπάινουν στον κόπο να δούνε τα εσωτερικά του χαρίσματα, αλλά μένουν στην πρώτη εντύπωση, που οπτικά τουλάχιστον δικαιολογημένα σε κάνει να αισθάνεσαι... δέος, δεν παρεξηγείται όταν κάποιοι είναι επιφυλακτικοί, μιας και ο ίδιος γνωρίζει πως με το ασυνήθιστο ύψος του προκαλεί… φόβο στους συνανθρώπους μας. Όντας όμως μεγαλωμένος σε μία οικογένεια με πανήψυλους γονείς για αυτόν πλέον  η "θέα από ψηλά" είναι κάτι το σύνηθες και δεν του προκαλεί κανένα πρόβλημα.

Τουλάχιστον στη Ρωσία, γιατί όταν βρέθηκε στην Ιαπωνία για το World Cup, πέρα από τον τρόπο που τον κοίταζαν οι Ιάπωνες, τα χαμηλά δεδομένα για εκείνον, ταβάνια, κρεβάτια, ασανσέρ κλπ, έκαναν τον ψηλότερο παίκτης της διοργάνωσης, να νιώθει λίγο αμήχανα.

Φαν του... Μαμαλάκη!

Με το ύψος του λοιπόν δικαίως γεννάται εύλογα το ερώτημα… Τι είναι καλύτερο τελικά για τον Μουσέρσκι, «να τον ντύνεις ή να τον ταίζεις»; «Τίποτα από τα δυο» είναι η σωστή απάντηση, αν σκεφτεί κανείς την αγάπη του 23χρονου Ολυμπιονίκη για την κουζίνα!

Έναν χώρο στον οποίο, όντας λάτρης της μαγειρικής, ο Μουσέρσκι αισθάνεται… βασιλιάς! Ο Ρώσος διεθνής περνάει πολύ χρόνο σκυμμένος πάνω από την κουζίνα του για να ετοιμάσει τα αγαπημένα του πιάτα, ενώ την πλούσια βιβλιοθήκη του κοσμούν δεκάδες τόμοι με συνταγές μαγειρικής και… τσελεμεντέδες!

Εξάλλου από τότε που ήταν συμπαίκτης με τον Κουρνέτα, ο διεθνής άσος της Ρωσίας, άνοιξε δικό του ζαχαροπλαστείο, όπου πολλά από τα γλυκά είναι από δικές του «σπιτικές» συνταγές, φτιαγμένα πλέον από τα χεράκια ενός "χρυσού" Ολυμπιονίκη !

Video