Άλλο ένα κάστρο πάτησαν οι Πολωνοί και συνεχίζουν την αναρρίχηση τους στο Παγκόσμιο βόλεϊ με σοβαρότητα, συνέπεια, μεθοδικότητα, με οργανωμένη δουλειά και κυρίως με μεγάλες επενδύσεις. Η ομοσπονδία της χώρας έχει κάνει ένα μικρό θαύμα όχι μόνο στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο βόλεϊ αλλά και εντός των τειχών επισκιάζοντας ακόμα και τη δυναμική του μπάσκετ. Πως έγινε αυτό; 
Έχουν κάνει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Τεχνοκράτες και «βαριές» επιχειρήσεις έχουν αναλάβει το άθλημα και μετά από 15 χρόνια επενδύσεων το βόλεϊ ζει την άνθιση του. Και προσέξτε, μια τεράστια χώρα με μεγάλη παράδοση στο άθλημα, με χιλιάδες έμπειρους προπονητές κατάφερε να πάρει χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Λιγκ με τον Ιταλό Αντρέα Αναστάζι και συνεργάτη τον συμπατριώτη του και θρυλικό μπλοκέρ της σκουάντρα ατζούρα Αντρέα Γκαρντίνι.
Απλά οι τεχνοκράτες που λέγαμε πιο πάνω κατάλαβαν αμέσως πως για να κάνεις τη διαφορά πρέπει να μάθεις από τους καλύτερους και μετά να ανέβεις στο βάθρο. Οι Ιταλοί προπονητές έδωσαν αυτό που έλειπε από τους Πολωνούς. Την φινέτσα, την αυτοπεποίθηση και κυρίως το φορμάρισμα την κατάλληλη στιγμή και το «σκανάρισμα» του αντιπάλου. Οι Ιταλοί προπονητές είναι πλέον αυθεντίες στην «κατασκοπία» και διδάσκουν και στους Πολωνούς πως να χρησιμοποιούν στο μέγιστο όλα τα εργαλεία που τους δίνει η τεχνολογία.
Η Πολωνία αν προσέξατε (όσοι είδατε αγώνες του παγκοσμίου Λιγκ) δεν είχε σταθερό πασαδόρο και οι δύο πρώην «πράσινοι» Ζιγκάντλο και Ζαγκούμνι έδωσαν ρεσιτάλ και μάλιστα χωρίς να φορτώνονται και χωρίς να κουράζονται από τις εναλλαγές και τον ρυθμό. Και οι δύο αθλητές δεν ρίζωσαν στην Ελλάδα για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ο Ζιγκάντλο είχε έρθει σε μια περίοδο που όλοι ήθελαν βαρύγδουπα ονόματα και ο μοναδικός που τον ήθελε ήταν ο αείμνηστος προπονητής Χρήστος Παπαδόπουλος και ο Ζαγκούμνι έπεσε πάνω στην αρχή της κρίσης που το ελληνικό βόλεϊ και ο Παναθηναϊκός κατέρρευσε στα πρώτα ρίχτερ.
Ο Αναστάζι εκμεταλεύτηκε την άψογη συνεργασία των δύο πασαδόρων του, το πολύ καλό λίμπερο (τον Ιγκναστακ) και μετά «απογείωσε» την ομάδα με την θηριώδη δύναμη του Κούρεκ που αναδείχτηκε MVP αλλά και του Μπάρτμαν, ενώ το πολωνικό μπλοκ ήταν η αποθέωση της διοργάνωσης.
Το ερώτημα είναι: Μπορεί η Πολωνία να γίνει ακόμα καλύτερη; Φυσικά και μπορεί ειδικά στο σερβίς όπου επέλεξε να παίξει με τακτική και όχι για να «σκοτώσει» τον αντίπαλο. Αν και η τακτική του Αναστάζι δικαιώθηκε η Πολωνία μπορούσε να έχει ακόμα καλύτερα ποσοστά. Είκοσι ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Πολωνοί έδειξαν πως είναι σε καλή κατάσταση και ειδικά όταν νίκησαν 3-2 την Βραζιλία στο φάιναλ-6 «απελευθερώθηκαν» πλήρως και η σκέψη «αφού κερδίσαμε τη Βραζιλία μπορούμε να κερδίσουμε τους πάντες» είναι πλέον οδηγός.
Οι ΗΠΑ μόνο από τη συμμετοχή τους στον τελικό επιβεβαίωσαν άλλη μια φορά πως κορυφώνουν κάθε τέσσερα χρόνια στις ολυμπιακές χρονιές. Το 2008 κατέκτησαν το Παγκόσμιο Λιγκ και λίγες μέρες μετά έγραψαν τον άθλο του Πεκίνου. Σε ανάλογη τροχιά είναι και εφέτος αλλά αυτή τη φορά δεν υπάρχει Λόι Μπολ. Υπάρχει, όμως, ο «γνωστός» μας Ντόναλτ Σούτζο που μέχρι στιγμής τα έχει πάει περίφημα κι ας τον θεωρούσαν «λίγο» κάποιοι «φωστήρες» στην Ελλάδα.
Φυσικά δεν χρειάζεται να κάνουμε ουδεμία σύγκριση καθώς άπαντες τρέχουν με ταχύτητες φωτός κι εμείς πάμε με τα γαϊδούρια. Κι επειδή πάλι θα μας μιλήσουν για την... κρίση εμείς βλέπουμε τα βαλκάνια να προκόβουν, την Βουλγαρία και τη Σερβία να σαρώνουν και στην «ψωροκώσταινα» οι «ανοιχτομάτηδες» περιμένουν να κάτσει η σκόνη για να φανεί το έργο τους.
Πήγαν και Έλληνες προπονητές στη Σόφια με την ευθύνη και τα έξοδα της ΕΣΑΠ. Πολύ καλή πρωτοβουλία κι ας ελπίσουμε πως δεν θα είναι μια απλή εκδρομή. Βέβαια και που τα είδαν ποιος και με ποιους να τα υλοποιήσουν;
Από το 2008 που άνοιξε το gazzetta κι αυτό το μπλοκ γράφουμε για την ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι Έλληνες προπονητές και κυρίως να επιμορφωθούν και να είναι οδηγοί των εξελίξεων. Αυτοί πρέπει να εισηγούνται αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, στην αυξομείωση του αριθμού των ξένων και άλλων καινοτομιών που αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι.
Οι Έλληνες προπονητές πρέπει να είναι οι «σοφοί» αλλά για να γίνουν... σοφότεροι θα πρέπει να επιμορφώνονται και κυρίως να δέχονται και να παρακολουθούν το πως εργάζονται οι κορυφαίοι και κυρίως οι Ιταλοί.
Από την άλλη είχαμε την έκκληση του Αλέκου Λεώνη προς τους διεθνείς της Εθνικής Ανδρών να τα δώσουν όλα στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Εκεί φτάσαμε. Μετά τις κλήσεις ο ομοσπονδιακός προπονητής να κάνει δημόσια έκκληση μήπως και κανένα πρόβατο φύγει από το μαντρί.
Στον Παναθηναϊκό έρχεται δύσκολη εβδομάδα. Αν δεν ξεκαθαρίσει και τώρα η κατάσταση με το ποιος θα πληρώσει τα χρέη δεν θα γίνει ποτέ το εγχείρημα των επιχειρηματιών που θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά το τμήμα. Η ομάδα θα στηθεί οριστικά με προπονητή τον Στέλιο Καζάζη. Δυστυχώς στον Παναθηναϊκό ψάχνουν να λύσουν τα προβλήματα κυνηγώντας όλοι την ουρά τους. Το πρόβλημα και η λύση είναι εντός του συλλόγου. Από εκεί και πέρα πρέπει να κλείσουν άμεσα ο πασαδόρος και ο διαγώνιος. Για πασαδόρος λογικά θα είναι ο Στιβαχτής. Η μεγάλη μάχη θα γίνει για τον Αργεντινό Πέπε Γκονζάλες αλλά τον θέλει και ο Ολυμπιακός και ο Παμβοχαϊκός και να δείτε που στο τέλος θα πάει στην Τουρκία.
πηγη www.gazzetta.gr