Δεν περιμέναμε καμία έκπληξη από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Και να υπήρχε «έκπληξη» αφορούσε το χιούμορ και την κουλτούρα των Άγγλων. Εμείς δεν την καταλάβαμε και να ας πω και την αλήθεια ούτε και θα ήθελα να την καταλάβω. Άλλοι κόσμοι.
Το μόνο που κάναμε βλέποντας το μωσαϊκό των εθνών κάναμε δύο ευχές. Πρώτον, να αντέξει η ελλαδίτσα μας τον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο και να μπορέσει να ορθοποδήσει οικονομικά, κοινωνικά, ηθικά, πολιτιστικά, ηθικά αλλά και βόλεϊκά. Δεύτερον, μακάρι όσο ζούμε να ξαναδούμε τις Εθνικές ομάδες βόλεϊ ανδρών και γυναικών σε μια ακόμα διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Το μόνο που κάναμε βλέποντας το μωσαϊκό των εθνών κάναμε δύο ευχές. Πρώτον, να αντέξει η ελλαδίτσα μας τον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο και να μπορέσει να ορθοποδήσει οικονομικά, κοινωνικά, ηθικά, πολιτιστικά, ηθικά αλλά και βόλεϊκά. Δεύτερον, μακάρι όσο ζούμε να ξαναδούμε τις Εθνικές ομάδες βόλεϊ ανδρών και γυναικών σε μια ακόμα διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Με τις ομάδες του μπιτς βόλεϊ να εκπροσωπούν για 4η φορά τη χώρα μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες το άθλημα της άμμου βγάζει ασπροπρόσωπο ελληνικό βόλεϊ και κρατάει αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον στο άθλημα του φιλέ τόσο στην άμμο, όσο και στη σάλα.
Επειδή, όμως, οι ώρες μετρούν αντίστροφα για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων πάμε να φωτίσουμε τους πρωταγωνιστές και τις πρωταγωνίστριες αυτής της διοργάνωσης αλλά και τις ομάδες που περιμένουμε να πρωταγωνιστήσουν.
Δικαιωματικά θα ξεκινήσουμε με το μπιτς βόλεϊ. Η Βίκυ Αρβανίτη και η Μαρία Τσιαρτσιάνη προκρίθηκαν ως 16η ομάδα μεταξύ των 16 που πήραν την πρόκριση από την Ολυμπιακή κατάταξη και όχι από τα Προολυμπιακά τουρνουά.
Η Αρβανίτη θα αγωνιστεί για 3η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την 9η θέση που πήρε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 με συμπαίκτρια την Θάλεια Κουτρουμανίδου και την 17η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 με συμπαίκτρια την Βάσω Καραντάσιου.
Η Τσιαρτσιάνη θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την 9η θέση στο Πεκίνο το 2008 με συμπαίκτρια την Κουτρουμανίδου.
Οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται μαζί από τον Δεκέμβριο του 2008. Η ελληνική ομάδα δυσκολεύτηκε πολύ μέχρι να πάρει την απ΄ ευθείας πρόκριση. Τα τελευταία δύο χρόνια που άρχισε και η διαδικασία της προολυμπιακής πρόκρισης και οι δύο είχαν πολλές και απανωτές ατυχίες και ειδικά η Τσιαρτσιάνη με τραυματισμούς και υποτροπές που είτε τις κράτησαν εκτός σημαντικών τουρνουά, είτε τις ανάγκασαν να κάνουν συντηρητική παρουσία για να μπορούν να συλλέγουν πολύτιμους βαθμούς για την πρόκριση. Η επιλογή τους να μαζεύουν λίγους βαθμούς από πολλά τουρνουά είχε κόστος και οικονομικό και αγωνιστικό καθώς έπρεπε να γυρνούν όλον τον πλανήτη για να αγωνίζονται στα τουρνουά του Παγκοσμίου Σιρκουί.
Κακές κληρώσεις
Δυστυχώς η κλήρωση στον όμιλο τους στο ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου δεν τους χαμογέλασε και η παράδοση που θέλει τις ελληνικές ομάδες να μην έχουν καλές κληρώσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες συνεχίστηκε. Και όταν εννοούμε «καλή» ή «κακή» κλήρωση σε Ολυμπιακό τουρνουά μπιτς βόλεϊ δεν μιλάμε μόνο το ποιες ομάδες θα αντιμετωπίσεις στον όμιλο της Α΄φάσης αλλά το πως θα γίνουν τα «σταυρώματα» στον Β΄ γύρο μέχρι και τον τελικό.
Ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας που οι ελληνικές ομάδες είχαν την έδρα τα «σταυρώματα» τους (Καραντάσιου / Σφυρή, Αρβανίτη / Κουτρουμανίδου) δεν ήταν τα καλύτερα.
Αξέχαστη θα μείνει και η χαμένη ευκαιρία των Καραντάσιου / Σφυρή στο Σίδνεϊ που για μόλις δύο πόντους (έχασαν 15-7 από τις Γερμανίδες Φριεντριεξεν / Μους) έχασαν την είσοδο στις 9 καλύτερες ομάδες και πλασαρίστηκαν στην 17η θέση.
Το 2004 οι Καραντάσιου / Σφυρή και οι Αρβανίτη / Κουτρουμανίδου πλασαρίστηκαν στην 9η θέση που για τις πρώτες θα μπορούσε να ήταν καλύτερα, ενώ οι «μικρές» τότε Βίκυ και Θάλεια έκαναν την υπέρβαση τους.
Το 2008 οι Καραντάσιου / Αρβανίτη που ήταν το φαβορί δεν τα κατάφερε και έμεινε στην 19η θέση, ενώ οι Κουτρουμανίδου / Τσιαρτσιάνη έκαναν πολύ καλή πορεία και πλασαρίστηκαν στην 9η θέση.
Ποτέ στο παρελθόν μια ελληνική ομάδα δεν έχει μπει στην 8αδα των Ολυμπιακών Αγώνων και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει καλό πλασάρισμα από τον όμιλο. Στις 18 αναμετρήσεις οι ελληνικές ομάδες μετρούν 6 νίκες και 12 ήττες.
Στο Λονδίνο οι Αρβανίτη / Τσιαρτσιάνη (Νο 14) θα αντιμετωπίσουν κατά σειρά:
Το Σάββατο (23.00) τις Ελβετές Κουν / Ζούμκερ (No 11) με τις οποίες έχουν γίνει επτά αγώνες και η ελληνική ομάδα έχει μόλις 2 νίκες έναντι 5 των Ελβετών. Είναι πολύ πειθαρχημένη και σκληρή ομάδα η ελβετική και παραδοσιακά δυσκολεύει τις Αρβανίτη / Τσιαρτσιάνη αλλά είναι και ο αγώνας «κλειδί» για την πορεία της ελληνικής ομάδας στη διοργάνωσης
Την Δευτέρα (30/8, 18.30) η ελληνική ομάδα θα αντιμετωπίσει τις ρωσίδες Βάσινα και Βοζάκοβα (No 23). Με τις ρωσίδες Βάσινα / Βοζάκοβα δεν έχουν αγωνιστεί αντίπαλοι στο παρελθόν. Μόνο με την Βάσινα έχουν γίνει αγώνες. Οταν μιλάμε για ρωσίδες δε μπορεί κανείς να είναι ήσυχος και ειδικά όταν το συγκεκριμένο ζευγάρι στα προκριματικά ήταν αήττητο.
Το ιδανικό θα ήταν η ελληνική ομάδα να πάει χωρίς βαθμολογικό άγχος στον τρίτο αγώνα την Τετάρτη (1/8) με τις κινέζες Ζαν Ξι / Ξούε (No 2). Δεν αστειεύονται οι κινέζες και όπως και στο Πεκίνο που πήραν το χάλκινο μετάλλιο, έτσι και στο Λονδίνο θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα και να ανέβουν και πιο ψηλά. Αυτό που θυμούνται ελάχιστοι είναι πως στην πρεμιέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου οι Αρβανίτη / Κουτρουμανίδου είχαν αντιμετωπίσει τις γηπεδούχες τότε Ζαν Ξι / Ξούε και τις είχαν φέρει στην κόντρα λυγίζοντας στο τάι μπρέικ 15-12.
Ποιοι προκρίνονται
Στην 16αδα θα προκριθούν απ΄ ευθείας οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο και οι δύο καλύτερες «τρίτες». Οι άλλες τέσσερις «τρίτες» θα παίξουν μεταξύ τους στον «γύρο του τυχερού» και οι δύο νικήτριες ομάδες θα μπουν και αυτές στην 16αδα. Οι χαμένες θα πλασαριστούν στην 17η θέση κι αυτές που δεν θα περάσουν καν από τον όμιλο στην 19η θέση.
Η ελληνική ομάδα βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Δεν έχει άγχος και δεν πρέπει να έχει άγχος καθώς ο μεγάλος στόχος της πρόκρισης έχει επιτευχθεί. Εάν μπορέσει και μπει δυνατά στους δύο πρώτους αγώνες θα ανέβει βαθμολογικά και κυρίως βαθμολογικά, ενώ μια μεγάλη ιδιαιτερότητα των Ολυμπιακών τουρνουά είναι πως η κάθε ομάδα δίνει έναν αγώνα κάθε δύο ημέρες. Αυτό της επιτρέπει να διατηρεί δυνάμεις, αλλά όχι και το φορμάρισμα.
Από εκεί και πέρα όλα είναι πιθανά. Με καλή ψυχολογία το ελληνικό δίδυμο μπορεί να είναι από τις μεγάλες εκπλήξεις των Αγώνων. Από τις 24 ομάδες του ταμπλό οι 14 είναι ευρωπαϊκές.
Από εκεί και πέρα όλα είναι πιθανά. Με καλή ψυχολογία το ελληνικό δίδυμο μπορεί να είναι από τις μεγάλες εκπλήξεις των Αγώνων. Από τις 24 ομάδες του ταμπλό οι 14 είναι ευρωπαϊκές.
Το τρίτο χρυσό
Τα φώτα πέφτουν πάνω στις Αμερικανίδες Μέι Τρέινορ / Γουόλς (Νο 3)που θέλουν να γράψουν ιστορία κατακτώντας και τρίτο χρυσό μετάλλιο μετά την Αθήνα το 2004 και το Πεκίνο το 2008. Από την άλλη οι βραζιλιάνες Λαρίσα / Τζιουλιάνα (Νο 1) θέλουν να σπάσουν την κατάρα των βραζιλιάνικων ομάδων στα ολυμπιακά τουρνουά και θέλουν να επιβεβαιώσουν την παγκόσμια και ολυμπιακή τους κατάταξη. Αυτές είναι οι δύο ομάδες που λογικά θα παίξουν για το χρυσό και θα είναι μεγάλη έκπληξη εάν μείνουν εκτός τελικού και βάθρου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλες τρεις ομάδες που θα παίξουν για τα μετάλλια.
Η μία είναι οι κινέζες Ζαν Ξι / Ξούε (No 2) που είναι στον όμιλο της ελληνικής ομάδας, ενώ από την Ευρώπη θα παίξουν δυνατά τόσο οι ολλανδέζες Κέιζερ / Βαν Ίερσελ, οι ιταλίδες Τσικολάρι / Μενεγκάτι αλλά και οι γερμανίδες Γκόλερ / Λούντβινγκ. Φυσικά δεν παραγνωρίζει κανείς την δεύτερη βραζιλιάνικη ομάδα των Ταλίτα / Αντονέλι αλλά και τις αμερικανίδες Κέισι / Ρος.
Η εκδίκηση των Βραζιλιάνων
Στους άνδρες, οι αμερικανοί χρυσοί ολυμπιονίκες Ρότζερς / Νταλχάουσερ με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Πεκίνο επιβεβαίωσαν την ανωτερότητα των Αμερικανών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και στο Λονδίνο θα είναι σίγουρα μέσα στα μετάλλια, αλλά εάν οι βραζιλιάνοι καταφέρουν να ξεπεράσουν το «κόμπλεξ» που έχουν στα ολυμπιακά τουρνουά δεν θα χάσουν ούτε το χρυσό και ίσως ούτε και το ασημένιο με τους Εμάνουελ / Άλισον και Κούνχα / Ρικάρντο να έχουν τον πρώτο λόγο. Αποφασισμένοι και ικανοί να ανέβουν στο βάθρο είναι οι Γερμανοί Μπρινκ / Ρέκερμαν (Νο 3), ενώ ιστορία θέλουν να γράψουν οι Νάμερντορ / Σχιούλ.
Ο Σχιούλ θέλει να μιμηθεί τον σπουδαίο Αμερικανό Καρς Κίραλι που έχει πάρει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο βόλεϊ και στο μπιτς βόλεϊ και μετά το χρυσό το 1996 Ατλάντα να πάρει και χρυσό στο μπιτς βόλεϊ 16 χρόνια αργότερα!
Σερβίς στο βόλεϊ γυναικών
Σήμερα αρχίζει και το βόλεϊ γυναικών. Όσο κι αν μας «ενοχλεί» η ομάδα έκπληξη Ολυμπιακού τουρνουά περιμένουμε να είναι η Τουρκία. Από αυτήν και την Ιταλία περιμένουμε να σπάσει το κατεστημένο των ΗΠΑ, της Βραζιλίας αλλά και της Κίνας, ενώ οι «παραδοσιακοί» φίλοι της Ρωσίας περιμένουν την «ανάσταση» της ομάδας του Σεργκέι Οβτσίνικοφ.
Εν τη απουσία της Κούβας ο Άγιος Δομήνικος προσπαθεί να εκπροσωπήσει την Καραϊβική αλλά η Κούβα των τριών χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων αφήνει πίσω της ένα μεγάλο κενό.
Το 2008 στο Πεκίνο η Βραζιλία πήρε το χρυσό μετάλλιο αλλά για να υπερασπιστεί τον τίτλο της θα πρέπει να περάσει πιο δύσκολα. Οι ΗΠΑ μετά το ασημένιο στο Πεκίνο μπορούν να ανέβουν στο πρώτο σκαλί αν λύσουν τα προβλήματα με την πάσα τους. Οι Ακινραντέβο, Χούκερ, Σκοτ, Μπεργκ, Χοτζ, Λόγκαν κάνουν τη διαφορά, ενώ ο προπονητής Άλαν Κνάιπ θέλει να γίνει ο μοναδικός που θα πάρει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο με ομάδα ανδρών (το 2008 στο Πεκίνο) και γυναικών.
Η Ιταλία του Μάσιμο Μπαρμπολίνι μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου έδειξε ικανή για μεγάλα πράγματα και κάτι ανάλογο μπορεί να επαναλάβει και στο Λονδίνο παρότι στα τελευταία φιλικά δεν έδειξε σε καλή κατάσταση. Με τις Τζιολί, Πιτσινίνι, Κοσταγκράντε, Αριγκέτι, Λο Μπιάνκο είναι ομάδα που δεν χάνει εύκολα.
Η Βραζιλία του Χοσέ Γκιμαράες παίζει στα όρια της στα φιλικά με τις Φαμπιάνα, Φάμπι, Σέιλα και Ζακλίν να προσπαθούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα και να γίνουν η τρίτη ομάδα μετά την ΕΣΣΔ και την Κούβα με δύο συνεχόμενα χρυσά μετάλλια.
Τα... σπάει η Τουρκία
Η Τουρκία έσπασε όλα τα... κοντέρ και για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Από μόνο του αυτό είναι τεράστια επιτυχία. Οπως μάλιστα έδειξε και στο Γκραντ Πρι έχει... άγριες διαθέσεις. Η πρεμιέρα με τη Βραζιλία θα είναι καθοριστική. Αν οι Τουρκάλες που έχουν προπονητή τον Βραζιλιάνο Μάρκο Αουρέλιο Μόττα καταφέρουν και «ξεκλειδώσουν» τις βραζιλιάνες τότε μπορεί να γίνουν και η μεγάλη έκπληξη του Λονδίνου. Κρατήστε τα ονόματα των Νταρνέλ, Σονσίρμα, Γκούμους, Αϊντεμίρ.
Η Ρωσία ποντάρει και πάλι τη δύναμη της πάνω στην Γκάμοβα που έφτασε τα 32 της χρόνια και πριν αποσυρθεί θέλει να στεφθεί χρυσή ολυμπιονίκης. Για να το πετύχει η Ρωσία θα πρέπει να παίξει πιο σύγχρονο και πιο γρήγορο βόλεϊ αλλιώς δεν έχει πάλι καμία τύχη. Με τις Μποροντάκοβα, Στάρτσεβα, Σοκόλοβα και Ματιένκο η Ρωσία δίνει ρέστα για το πρώτο χρυσό μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Υπολογίσιμη αντίπαλος αλλά «λαβωμένη» από τους σοβαρούς τραυματισμούς των Μαλαγκούρσκι, Νίκιτς η ομάδα της Σερβίας θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά δύσκολα θα μπει στα ημιτελικά. Από εκεί και πέρα η Ιαπωνία, η Κορέα και ο Άγιος Δομήνικος θα παλέψουν για το θαύμα της 8αδας χωρίς όμως πολλές ελπίδες, ενώ το σάκο του μποξ θα παίξουν η Αλγερία και η οικοδέσποινα Βρετανία που έχει προπονητή τον Αούντρεϊ Κούπερ και δώδεκα λεγεωνάριες με πιο γνωστή την Μπεάτε Λιν της ισπανικής Γκραν Κανάρια και την Ράσελ Λέιμπουρν της Μισλοβίτσε.
Κυριακή οι άνδρες
Στο τουρνουά των ανδρών που αρχίζει την Κυριακή, τα πράγματα είναι πιο... ξεκάθαρα με την Πολωνία και την Βραζιλία να έχουν τον πρώτο λόγο για τον τελικό και το χρυσό και τους Αμερικανούς λόγο παράδοσης να παίζουν κόντρα στους Ρώσους για το βάθρο χωρίς φυσικά να αποκλείονται και οι ανατροπές.
Από εκεί και πέρα, Ιταλία, Σερβία, Γερμανία και κατά δεύτερο λόγο η Αργεντινή με τη Βουλγαρία θα δώσουν μάχες μέχρι τελικής πτώσης για την είσοδο στην 4αδα κι αν μια από αυτές τα καταφέρει να σπάσει το «μπλοκ» (Πολωνίας, Βραζιλίας, ΗΠΑ, Ρωσίας) θα μπορεί να κάνει και τη μεγάλη έκπληξη. Ειδικά οι Ιταλοί με τόσο μεγάλη παράδοση στο άθλημα το έχουν απωθημένο να πάρουν το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και Β΄του Ολυμπιακού Μάουρο Μπερούτο έχει αποδείξει πως είναι ικανός για όλα. Μάλιστα έχει φτιάξει ένα νέο σχήμα με πασαδόρους τους Τράβιτσα, Μπονιφάντε, διαγώνιο τον Λάσκο και ακραίους Πάπι, Παρόντι, Σαβάνι και Ζάιτσεφ με τον τελευταίο όμως να έχει πρόβλημα τραυματισμού.
Η Βραζιλία γενικά εμφανίζεται με νέα πρόσωπα και οι μοναδικοί παλιοί είναι ο Τζίμπα, ο Ντάντε και ο Σέρτζιο με τον πρώτο να είναι αμφίβολος λόγω τραυματισμού. Ο Μπερνάρντο Ρεζέντε ξέρει πολλά κόλπα και πολλές συνταγές αλλά όπως φάνηκε και στο Παγκόσμιο Λιγκ η Βραζιλία έχει κάνει μια μεγάλη κοιλιά και αναζητά τα νέα αστέρια που θα αντικαταστήσουν τους Τζίμπα, Ντάντε. Μοιραία το βάρος θα πέσει στους Βισότο, Μουρίλο, Ροντρίγκο και Σάατκαμπ.
Κυνηγούν τον θρύλο του Βάγκνερ
Η Πολωνία μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Λιγκ δίνεται το μεγάλο φαβορί και για το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο, όμως, το Ολυμπιακό τουρνουά έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Η εναλλαγή των πρώην «πράσινων» πασαδόρων Ζαγκούμνι, Ζιγκάντλο έχει λειτουργήσει άψογα στο νέο μοντέλο του Αντρέα Αναστάζι και οι Πολωνοί θέλουν να γράψουν ιστορία μετά το χρυσό μετάλλιο το 1976 στο Μόντρεαλ όπου η θρυλική ομάδα των Βάγκνερ, Βελτζ με τους Μπάμπελ, Μπόσεκ, Βοϊτοβιτς έγραψε ιστορία στο πρώτο σκαλί του βάθρου.
Η Ρωσία περνάει σοκ με τον τραυματισμό του διαγώνιου της και κορυφαίου στο είδος του σε όλο το παγκόσμιο βόλεϊ Μαξίμ Μιχαήλοφ. Αν δεν το ξεπεράσει η ομάδα του Αλεκνό δύσκολα να κάνει τη διαφορά αφού έτσι κι αλλιώς υστερεί σε υποδοχή και άμυνα και δύσκολα να τα βγάλει πέρα με γρήγορες ομάδες. Δεν αποκλείεται πάντως να δούμε αλλαγή ρόλων στους Χτέι, Τετιούκχιν, Μπερέζκο και Ιλίνιχ.
Οι HΠΑ με πασαδόρο τον Σούτζο στη θέση του Μπολ, τον Στάνλεϊ σε ρόλο... σφυριού και τους Άντερσον, Ρούνεϊ, Λότμαν, Πρίντι να θεωρούνται από τους πιο έμπειρους ακραίους του παγκοσμίου βόλεϊ είναι ικανοί για όλα ειδικά όταν συνοδεύονται από την ισχυρή παράδοση.
Στην καλύτερη... φάση τους δείχνουν να βρίσκονται και οι Γερμανοί και μπορεί να είναι η μεγάλη έκπληξη του τουρνουά. Με προπονητή τον Βίταλ Χέινεν, αρχηγό τον πρώην πράσινο Μπγιόρν Αντρέ και πασαδόρο τον πρώην «ερυθρόλευκο» Σιμόν Τίσερ η Γερμανία έχει αποκτήσει δύναμη και ταχύτητα ενώ οι Γκρόζερ, Σοπς Ποπ και Καλιμπέρτα δίνουν δύναμη σε επίθεση και σερβίς.
Οι... Βαλκάνιοι
Η Βουλγαρία είναι το μεγάλο ερωτηματικό. Μετά το φιάσκο με την παραίτηση του Στόγιαν Στόιτσεφ και τον αποκλεισμό των Καζίνσκι, Ζέκοφ ο Νάιντεν Ναίντένοφ προσπαθεί να κρατήσει το γόητρο της ομάδας ψηλά και να βάλει τέλος στον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα με τη διοίκηση Λαζάροφ. Πάντως, αν κρίνουμε ότι η Βουλγαρία έφτασε στο μικρό τελικό του Παγκοσμίου Λιγκ και με δεδομένο πως οι παίκτες της ξέρουν πολλά κιλά... βόλεϊ όλα είναι πιθανά.
Όποιος «υποτιμά» τους πρωταθλητές Ευρώπης από τη Σερβία κάνει λάθος. Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες του 2000 αναζητούν τη νέα γενιά που θα συνεχίσει τους άθλους των Γκίρμπιτς, Μίλκοβιτς με τον τελευταίο να είναι απών από το Λονδίνο. Ο Ιγκόρ Κολάκοβιτς δεν θα έχει εύκολο έργο και οι Κοβάσεβιτς, Ατανασίεβιτς και Στάνκοβιτς τους περιμένει πολύ δουλειά.
Στις ομάδες μπορούν να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη συγκαταλέγεται η Αργεντινή. Ο Χαβιέ Βέμπερ με υιούς και ανιψιούς παλιών μεγάλων αθλητών όπως οι Κιρόγκα, Ουριάρτε, Καστελάνι, Κόντε και πασαδόρο τον Ντε Τσέκο έχει φτιάξει φοβερό σύνολο που δεν κάνει λάθη και έχει δαιμονιώδη άμυνα και υποδοχή.
Οι 4 «Έλληνες» προπονητές
Γενικά τέσσερις από τους 12 προπονητές των ομάδων που αγωνίζονται στο Ολυμπιακό τουρνουά βόλεϊ ανδρών στο Λονδίνο έχουν περάσει από πάγκους ελληνικών ομάδων έχοντας γράψει τη δική τους ιστορία. Πρόκειται για τον Ολλανδό Χάρι Μπρόκινγκ που είναι προπονητής της Μ.Βρετανίας και ήταν προπονητής στον Ηρακλή, ο προπονητής της Εθνικής Αργεντινής Χαβιέ Βέμπερ που πήρε πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2005-06, τον Μάουρο Μπερούτο και τον Βούλγαρο Νάιντεν Ναϊντένοφ που αγωνίστηκε σε Ηρακλή, Άρη και Ορεστιάδα.
Τα μάτια τους... 14
Από παίκτες που θα αγωνιστούν στο Λονδίνο, 14 έχουν περάσει και από την Ελλάδα. Πρόκειται για τους Βρετανούς ακραίου Μαρκ Πλότιζερ, Άντριου Πινκ που αγωνίστηκαν στο Μίλωνα, ο Αργεντινός Ροντρίγκο Κιρόγα που αγωνίστηκε στον Ηρακλή, ο Αυστραλός Νέιθαν Ρόμπερτς, οι Πολωνοί πασαδόροι Πάβελ Ζαγκούμνι, Λούκας Ζιγκάντλο που αγωνίστηκαν στον Παναθηναϊκό, ο Βραζιλιάνος Ντάντε Άμαραλ που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, ο Γερμανός πασαδόρος Σίμον Τίσερ που πήρε πρωτάθλημα με τον Ηρακλή και αγωνίστηκε και στον Ολυμπιακό, ο Γερμανός ακραίος Μπγιόρν Αντρέ που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, ο Σέρβος ακραίος Νίκολα Καβάσεβιτς που αγωνίστηκε στον Άρη, ο Αμερικανός πασαδόρος Ντόναλντ Σούτζο που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, ο Αμερικανός διαγώνιος Κλέιτον Στάνλεϊ που πέρασε από τον Ηρακλή και τον Παναθηναϊκό, ο Αμερικανός ακραίος Γουίλιαμ Πρίντι που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό και ο Αμερικανός λίμπερο Ρίτσαρντ Λαμπούρν που φόρεσε τη φανέλα της Λαμίας.