Ο Ολυμπιακός, ο Παμβοχαϊκός και ο Φοίνικας Σύρου αλλά και η Αρβανίτη με την Τσιαρτσιάνη σπάνε τη νιρβάνα που κυριαρχεί τον τελευταίο καιρό στο ελληνικό βόλεϊ ενώ πολύ σύντομα η... ζωή μας θα αποκτήσει ενδιαφέρον με τα ΑΦΜ των ΤΑΑ. Αυτών, δηλαδή, που έχουν κοινό ΑΦΜ με τους Ερασιτεχνικούς συλλόγους και αυτών που διαθέτουν ξεχωριστό ΑΦΜ και μπορούν να απεμπλακούν και να ρυθμίσουν καλύτερα τις υποθέσεις τους με την εφορία...
Σε λίγες ημέρες τα ΤΑΑ θα κληθούν να περάσουν την πόρτα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού αλλά όπως έγινε και στο ποδόσφαιρο θα προηγηθεί έλεγχος από την διοργανώτρια αρχή. Από τις 12 ομάδες είναι ζήτημα εάν οι μισές θα καταφέρουν να πάρουν άδεια, αλλά να θυμάστε πως το επόμενο σήριαλ στο επαγγελματικό βόλεϊ θα έχει να κάνει με το ΑΦΜ.
Μετά από τη βαβούρα που έγινε τους τελευταίους μήνες και το ανάθεμα που έριξαν όλοι στο νομικό «μόρφωμα» των ΤΑΑ, η κατάσταση επανήλθε στους κανονικούς ρυθμούς του «ξέρουμε αλλά δε μιλάμε». Και που να μιλήσουν; Στον υπηρεσιακό Μπιτσαξή που παρακαλάει να μην βγει κυβέρνηση για να προλάβει το Euro και του Ολυμπιακούς Αγώνες; Άσε που εάν πάει το πρόβλημα το ΤΑΑ στον Μπιτσαξή στην καλύτερη περίπτωση μπορεί και να τα καταργήσει. Οπότε κανείς δεν μιλάει και έτσι όπως τα έφερε η μοίρα υπεύθυνος της επιτροπής που θα κάνει έλεγχο στα ΤΑΑ για τις οφειλές τους θα είναι ο Θανάσης Μπελγράτης που επιστρέφει στα κοινά μετά από περίπου 4 χρόνια. Ο Μπελιγράτης ήταν από τους... πατέρες του επαγγελματικού βόλεϊ και τώρα που γύρισε είτε θα αναγεννηθούν είτε θα διαλύσουν. Έχει, πάντως, ενδιαφέρον να μάθουμε τη μελέτη που έχει αρχίσει για το εάν μπορούν να δημιουργηθούν Ανώνυμες Εταιρείες στο βόλεϊ. Το σίγουρο είναι πως θα είναι Ανώνυμες. Για το εάν θα είναι και Εταιρίες και μάλιστα βιώσιμες θα το δούμε.
Φυσικά εκτός από την επιστροφή του Θανάση Μπελιγράτη έχουμε και την επιστροφή του Κώστα Χριστοφιδέλη στον Ολυμπιακό. Κατάλαβε ο Κώστας πως μακριά από το μαντρί τον τρώνε οι λύκοι κι έτσι αφού έκανε το κέφι του στον Παναθηναϊκό και στον Ηρακλή θα φορέσει και πάλι τα «ερυθρόλευκα». Καλά του πήγε εφέτος με την κατάκτηση του νταμπλ. Αυτό ήθελε να κάνει και με τον Παναθηναϊκό για να δείξει σε όλους τη διαφορά της απουσίας του από τον Ολυμπιακό αλλά προέκυψε η γνωστή ιστορία με την τιμωρία του. Αν δεν υπήρχε αυτή η περιπέτεια τότε ο Παναθηναϊκός δύσκολα να θα έχανε το πρωτάθλημα του 2010.
Και ο Ολυμπιακός κατάλαβε πως ο Χριστοφιδέλης δεν μπορεί να φοράει άλλη φανέλα εκτός από την «ερυθρόλευκη». Κακώς έφυγε ο Χριστοφιδέλης το 2009 και αν τα υπολογίσουμε ο Ολυμπιακός ξόδεψε τα διπλάσια χρήματα σε λεγεωνάριους που δεν ήταν ούτε μια τρίχα του Χριστοφιδέλη.
Μετά τον Στέλιο Καζάζη και τον Μιχάλη Τριανταφυλλίδη ο Κώστας Χριστοφιδέλης είναι ο απόλυτος μετρ της υποδοχής και με τους δύο πρώτους συμπληρώνει την καλύτερη τριάδα των ακραίων που έχει δείξει ποτέ το ελληνικό βόλεϊ. Αν μάλιστα είχε καταφέρει να φύγει στο εξωτερικό πολύ νωρίτερα θα είχε κάνει μια μεγάλη διεθνή καριέρα διότι ακραίοι σαν τον Χριστοφιδέλη πολύ απλά δεν υπάρχουν ούτε στο παγκόσμιο βόλεϊ.
Η επιστροφή του Χριστοφιδέλη αλλάζει άρδην τις ισορροπίες στο πρωτάθλημα και με δεδομένο ότι ο Ηρακλής και ο Παναθηναϊκός δεν έχουν ελπίδες για να φτιάξουν ομάδες αξιώσεων τότε οι μοναδικοί που θα κοντράρουν τον Ολυμπιακό είναι ο Φοίνικας και ο Παμβοχαϊκός ο οποίος τελικά κράτησε το Νίκο Ζαλμά.  Για την ακρίβεια γύρισε κι αυτός...
Ήθελε να ανοίξει τα φτερά του για άλλες πολιτείες αλλά μόλις είδε την σκληρή πραγματικότητα τα μάζεψε και γύρισε... σπίτι στο Βραχάτι όπου η διοίκηση έδειξε ωριμότητα αλλά και σοβαρότητα και τον υποδέχτηκε χωρίς εγωισμούς. Πρόθεση όλων στο Βραχάτι είναι να κρατήσουν τον κορμό της περσινής ομάδας κι αν κάτσει και το... τζόκερ με ένα μεγάλο χορηγό τότε μπορεί και να γίνει το θαύμα.
Στη Σύρο το τζόκερ το έχουν πιάσει εδώ και καιρό αλλά συνεχίζουν να αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα. Δεν ξέρουν τι θα γινόταν εάν κατέβαιναν στον πέμπτο τελικό με τον Ηρακλή. Τώρα δεν ξέρουν γιατί ακριβώς έδιωξαν τον Νεόφυτο και επί πλέον προχώρησαν σε αλλαγή προπονητή που σε επίπεδο φιλοσοφίας δεν έχει λογική.
Ο Πάτρας είναι ένας προπονητής για τα δύσκολα που δουλεύει με νέα ταλέντα και πετυχαίνει με ομάδες χαμηλού μπάτζετ. Ποτέ στο παρελθόν δεν συμβιβάστηκε με τις παλιές καραβάνες και ο Φοίνικας δόξα τω Θεό έχει αρκετές. Επίσης όλες οι επιτυχίες του Πάτρα είναι με ομάδες που ξεκίνησαν από κάτω και ανέβηκαν προς τα πάνω, αλλά τώρα θα πρέπει να φτιάξει ομάδα που είναι επάνω και πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να φέρει και τίτλο.
Με άλλα λόγια όλες οι θέσεις των προπονητών για τις 12 ομάδες της Βόλεϊ Λιγκ έκλεισαν εκτός από τον Παναθηναϊκό που κινείται με μακαριότητα και όπως συνηθίζει θα βρει προπονητή τον Αύγουστο και τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης που έχει μπλεχτεί σε διοικητικό εμφύλιο.
Ο Ηρακλής έκλεισε τον Κράβαρικ, ο Φοίνικας τον Πάτρα, ο Παμβοχαϊκός τον Ζαλμά, ο Άρης τον Γιάτση, ο Ολυμπιακός τον Καζάζη, Λαμία τον Ανδρεόπουλο, ο ΠΑΟΚ τον Μέλκα, η Κηφισιά τον Αρσενιάδη, ο Εθνικός πιθανότατα τον Ανδρεάδη, η Νίκη Αιγινίου τον Στράντζαλη και ο Μίλων τον Ντόζη.
Στο μεταξύ, η Εθνική Ανδρών συνεχίζει την περιοδεία της από χωρίον εις χωρίον χωρίς ελπίδα, στόχο, ψυχολογία, αρχή και τέλος. Φτάσαμε να χάνουμε από τη Δανία και το Ισραήλ και να μην ιδρώνει κανείς και όπως πάμε θα τερματίσουμε πέμπτοι και κατά ιδρωμένοι αλλά μετά από ενάμιση μήνα θέλουμε να μεταμορφωθούμε για να προκριθούμε στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μακάρι να γίνει. Άλλωστε, μόνο σε ένα θαύμα ελπίζουμε.
πηγη www.gazzetta.gr