Το volleynews.gr αποκαλύπτει την επιστολή αγωνίας, προβληματισμού και κριτικής που έστειλε ο Κώστας Χαριτωνίδης προς τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ Αχιλλέα Μαυρομάτη για την τραγική αγωνιστική εικόνα που παρουσιάζουν οι Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών. Προς τιμήν του...
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ VOLLEYNEWS.GR: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ VOLLEYNEWS.GR: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ
καταθέτει τους προβληματισμούς του και καταθέτει δημόσια τις απόψεις του σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη στην ιστορία των εθνικών συγκροτημάτων, θέτει προβληματισμούς και δίνει την ευκαιρία για πρωτοβουλίες από την διοίκηση της ΕΟΠΕ αλλά και τους προπονητές για να βγουν τα εθνικά συγκροτήματα από την ανυποληψία και τον μαρασμό.
Σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει παράγοντες και προπονητές χαρακτηρίζει τον προγραμματισμό της Εθνικής Ανδρών στο Ευρωπαϊκό Λιγκ «αλλαλούμ» και πως έχουμε γίνει «καρπαζοεισπράκτορες».
Για την Εθνική γυναικών αναφέρουν πως ενώ υπάρχουν αθλήτριες δεν έχουμε αποτελέσματα.
Διαβάστε την επιστολή Χαριτωνίδη που ταράζει τα νερά και δίνει την ευκαιρία για την ανάληψη δράσεων ώστε να βγουν τα εθνικά συγκροτήματα από το τέλμα.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗ:
Κύριε πρόεδρε,
Αισθάνομαι την ανάγκη να σας στείλω μια επιστολή για τη δομή των Εθνικών ομάδων.
Μετά από χρόνια εμπειρίας τόσο στον προπονητικό στίβο, όσο και στον ακαδημαϊκό (Επίκουρος Καθηγητής στο Α.Π.Θ.) η ενασχόληση μου με το βόλλεϋ είναι επί καθημερινής βάσης. Βλέπω, λοιπόν, ότι δεν πάμε καλά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αυτό με προβληματίζει ιδιαίτερα και θέλω να εκφράσω την αν ησυχία μου αλλά και να κάνω προτάσεις που μπορεί να λύσουν προβλήματα που ίσως δεν μας έχουν αγγίξει.
Για το ανδρικό, έχω να πω ότι στα αναπτυξιακά έχουμε αριθμητικό πρόβλημα σε σχέση με τις γυναίκες. Έχουμε λίγα παιδιά. Έχουμε όμως από πλευράς σωματότυπου αρκετά παιδιά που μπορούν να παίξουν σε ένα υψηλό επίπεδο. Επίσης, αυτή τη στιγμή έχουμε παιδιά σε εφηβικές ηλικίες κοντά στα 20 χρόνια με πολύ υψηλά στάνταρ, για υψηλό βόλεϊ. Έχουμε μάλιστα παιδιά που για πρώτη φορά παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα Α΄Εθνικής. Επίσης, έχουμε παιδιά που θέλουν ιδιαίτερης προπόνησης για να αναδειχθούν σε παίκτες πρώτης γραμμής (π.χ. Τζουμάκας, Κουμεντάκης κ.α.). Τέλος, υπάρχουν παιδιά που παίζουν και στο εξωτερικό, κάτι πολύ σημαντικό για την Εθνική ομάδα. Σαν συμπέρασμα υπάρχουν παιδιά που με κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορούν να σηκώσουν το βαρύ φορτίο της Εθνικής.
Πρόταση μου είναι να αξιολογηθούν άμεσα 5-6 παιδιά που χρίζουν ειδικής προπόνησης, να συζητηθούν τα προβλήματα που τυχόν έχουν και χρήζουν ειδικής μεταχείρισης για το καθένα ξεχωριστά. Να μπούμε στη διαδικασία της ατομικής προπόνησης. Αυτό σημαίνει ότι οι ομοσπονδιακοί προπονητές ή αν υπάρχει τεχνικός διευθυντής, να εξετάσουν τι προπόνηση θέλουν και σε συνεννόηση με τον εκάστοτε προπονητή του σωματείου, να ξεκινήσουν.
Γιατί το λέω αυτό; Π.χ. Ο Τζιουμάκας είναι ένα παιδί 16 χρονών που φέτος έπαιζε στην πρώτη ομάδα του Ηρακλή, έπαιζε στην εφηβική ομάδα, στην παιδική ομάδα και στη σχολική. Αν θέλετε την άποψη μου αυτό το παιδί δεν χρησιμοποιήθηκε όπως έπρεπε. Επιβαρύνονταν παρά πολύ χωρίς ουσιαστικά να βοηθήσει για κάτι καλύτερο, με κίνδυνο τραυματισμού. Επειδή πιστεύω ότι, για να δημιουργήσουμε ένα βολλεϋμπολίστα ή μια βολλεϋμπολίστρια σε τρία πράγματα πρέπει να στηριχθούμε:
Α. Να τον κάνουμε αθλητή ή αθλήτρια. Β. Να του μάθουμε τεχνικά στοιχεία. Γ. Να του μάθουμε τακτικές σκέψεις.
Δεν θα σας κάνω προπονητική ανάλυση, αυτά είναι δεδομένα. Αυτό όμως που επειγόντως πρέπει να γίνει για κάθε χαρισματικό αθλητή είναι ακτινογραφία από πλευράς κινητικών χαρακτηριστικών (άλματος, δύναμης, ταχύτητας) και από τεχνικής κατάρτισης. Έτσι ώστε με ατομικό πρόγραμμα που θα δίνεται από τον ομοσπονδιακό προπονητή στον προπονητή του κάθε παίκτη από το σωματείο, να τηρείται.
Επίσης ένα άλλο που με απασχολεί είναι ότι όταν λαμβάνουμε μέρος σε μια διοργάνωση όπως η Euroliga και ξοδεύονται τόσα χρήματα, πρέπει να έχουμε στόχους και όχι να γινόμαστε καρπαζοεισπράκτορες.
Αυτό δεν είναι ωραίο για τα αναπτυξιακά τμήματα. Άρα πρέπει κατά την άποψη μου να χρησιμοποιούνται 16 άτομα στην Euroliga και από αυτά να χρησιμοποιούνται για το μεγάλο στόχο , που μπορεί να είναι τα προκριματικά για το Πανευρωπαϊκό ή οτιδήποτε άλλο.
Αυτό το αλλαλούμ είναι κύριε πρόεδρε, λίαν επιεικώς, α π α ρ ά δ ε κ τ ο.
Για τις γυναίκες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί έχουμε μεγάλη βάση, έχουμε καλούς σωματότυπους αλλά δεν έχουμε αποτελέσματα. Πιστεύω ότι είμαστε σε λάθος κατεύθυνση από πλευράς προπόνησης στα σωματεία. Πιστεύω ότι στο κομμάτι το πρώτο που ανέφερα για το κτίσιμο μιας βολλεϋμπολίστριας, δηλαδή, την αθλήτρια δεν υπάρχει. Άρα, πρέπει τα σωματεία να δουλέψουν πάνω στα κινητικά χαρακτηριστικά (δύναμη ταχύτητα, αλτικότητα). Έτσι, δύο πράγματα θα κερδίσουμε:
Α. Θα μπορέσουμε να κάνουμε βολλεϋμπολίστριες και Β.Θα αποτρέψουμε τραυματισμούς που συχνά συμβαίνουν. Άρα, αν δεν δούμε σοβαρά αυτό το θέμα που μπορώ να σας αναλύσω εκτενέστερα, δεν θα έχουμε αποτελέσματα.
Κύριε πρόεδρε, στην επιστολή θέλω να σας τονίσω ότι λόγω της θέσης μου είχα υποχρέωση να γράψω τους προβληματισμούς μου για το καλό του βόλλεϋ που το αγαπάμε και θέλω να είναι ψηλά.
Χαριτωνίδης Κωνσταντίνος
Πρώην ομοσπονδιακός
Επίκουρος Καθηγητής
Πρόεδρος των Ε.Α.Κ.Θ.
πηγη www.volleynews.gr