Σελίδες


Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής «Η πολιτεία και τώρα θέλει να φροντίσει τους υπαλλήλους, όχι για τον αθλητισμό»


«Xρήματα για τον αθλητισμό και όχι για δημοσίους υπαλλήλους»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, υποστήριξε πως το κράτος πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο μοιράζει τα χρήματα στις ομοσπονδίες και να εξασφαλίζει ότι αυτά θα πηγαίνουν για την εξέλιξη των αθλημάτων κι όχι για την πληρωμή των υπαλλήλων.
Στο ξεκίνημα των δηλώσεών του στην εφημερίδα «Real News», ο κ. Καπράλος υποστήριξε: «Έχει τεθεί εκτός γενικής κυβέρνησης η ΕΟΕ», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των χρημάτων λέγοντας: «Το κράτος έχει αναλάβει την υποχρέωση να καλύπτει τους μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους. Τα τελευταία χρόνια μας δίνει μειωμένες επιχορηγήσεις και πλέον τα χρήματα δεν φτάνουν για να καλυφθούν ούτε οι μισθοί για να καλυφθούν ούτε οι μισθοί των υπαλλήλων».

Όσο για το αν οι άνθρωποι της ΕΟΕ προσπάθησαν να βρουν λύση, υποστήριξε: «Την τελευταία τετραετία κάναμε μια προσπάθεια να βρούμε πόρους και εκτός επιχορήγησης. Αλλά κι εκεί πέσαμε στο κράτος, το οποίο σε μια νύχτα τα χρήματα που μας υποχρέωνε να έχουμε ως ΕΟΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας μας τα… κούρεψε. Είχαμε 1,4 εκατ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις και τους χορηγούς κι αυτά έγιναν 300.000 ευρώ».

Όπως είπε ο κ. Καπράλος, δεν θέλει έναν αθλητισμό που να εξαρτάται αποκλειστικά από το κράτος, όμως ανέφερε ότι: «Θα προσπαθήσουμε πάλι να κινηθούμε με χορηγίες, αν και αυτές τις εποχές είναι κάτι δύσκολο. Όμως, ο αθλητισμός έμαθε να τα περιμένει όλα από το κράτος. Διότι όλοι μετείχαν στην πελατειακή σχέση κράτους-αθλητισμού. Οι υπάλληλοι σε πολλές ομοσπονδίες είναι υπεράριθμοι. Είναι προϊόν συναλλαγής του παρελθόντος. Η πολιτεία έλεγε ‘πάρε αυτούς τους υπαλλήλους παραπάνω και θα σου βγάλω μεγαλύτερη επιχορήγηση’… Καμία μέριμνα για τον παραγωγικό αθλητισμό. Όλα για τις πληρωμές των μισθών, του ΙΚΑ κλπ. Η πολιτεία και τώρα θέλει να φροντίσει τους υπαλλήλους, όχι για τον αθλητισμό».

Ενώ για τους υπεράριθμους υπαλλήλους, υποστήριξε: «Συνολικά μιλάμε για 385 υπαλλήλους. Μιλάμε για το προσωπικό της ΓΓΑ, των σταδίων, των ομοσπονδιών. Όλοι αυτοί μαζί πρέπει να μπουν σε έναν κουβά και το υπουργείο να κάνει διαχείριση προσωπικού. Να τα βάλουμε κάτω και να δούμε τι ανάγκες υπάρχουν. Όσοι δεν αξιοποιηθούν ας φροντίσει το κράτος γι’ αυτούς. Μετά ας αναλάβει κάθε ομοσπονδία τους υπαλλήλους αλλά και τα χρήματα για τον παραγωγικό αθλητισμό. Υπάρχουν ομοσπονδίες που το 80% των χρημάτων πηγαίνει στα λειτουργικά έξοδα. Τι πρόγραμμα να κάνει μια τέτοια ομοσπονδία; Έτσι, θα έχουν υπαλλήλους για έναν αθλητισμό που δεν θα υπάρχει».

Για να ξεκαθαρίσει πως: «Δεν τα βάζω με τους υπαλλήλους. Δεν φταίνε. Πρέπει όμως να γίνει ριζική αναδιάρθρωση. Το εξηγήσαμε με την επιστολή σε όλους τους βουλευτές. Σε αυτούς που είναι έτοιμοι να χειροκροτήσουν τις επιτυχίες. Άλλωστε, ο ελληνικός αθλητισμός μας έχει κρατήσει υπερήφανους πολλές φορές, πιο ψηλά από το μέγεθος της χώρας μας».

Σε ερώτηση για το θέμα του ΟΠΑΠ, απάντησε: «Είναι κάτι που πρέπει να προβλέπει η σύμβαση με τον αγοραστή. Ο ΟΠΑΠ έδινε εκατομμύρια στον αθλητισμό, διότι από αυτόν βγάζει χρήματα. Γι’ αυτό και θα πρέπει στη σύμβαση να αναφέρεται ότι θα πρέπει να δίνονται χρήματα στην ΕΟΕ ως χορηγικό πρόγραμμα. Ίσως αυτό να μειώσει λίγο το πρόβλημα».

Ενώ για το αν οι περικοπές στον αθλητισμό θα εξοικονομήσει τελικά χρήματα για τον κρατικό κορβανά, υποστήριξε ότι: «Τα έξοδα θα έρθουν από αλλού. Οι απλοί άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τον αθλητισμό, θα γίνουν παχύσαρκοι και με προβλήματα υγείας. Θα τα πληρώσουμε εκεί».

Για το κλείσιμο του κολυμβητηρίου του Ζαππείου, σχολίασε: «Με λυπεί αφάνταστα το γεγονός ότι κλείνει το κολυμβητήριο στο οποίο αγωνίστηκα. Όμως, τα 30 χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται μηνιαίως για τη λειτουργία του μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε καλύτερα για το καλό του αθλητισμού».

Τέλος, για τα κίνητρα που πρέπει να δίνονται στους αθλητές τόνισε: «Έχουμε ενημερώσει τον κ. Αρβανιτόπουλο και τον κ. Ιωαννίδη. Νομίζω ότι τα κίνητρα θα επανέλθουν. Για το θέμα όμως των επιχορηγήσεων, αν και κατανοούν το πρόβλημα, σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει να ενημερώσουμε τους αρχηγούς των κομμάτων. Πρέπει κάτι να γίνει αν θέλουμε η χώρα μας να συνεχίσει να είναι γνωστή λόγω της υψηλής θέσης της στον αθλητισμό και όχι λόγω της κατάταξής της στον τομέα της διαφθοράς».
Πηγή: realnews.gr