Σελίδες


Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Δ.Σ. ΛΕΣΧΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καλούνται τα μέλη του Δ.Σ. της Λέσχης Πετοσφαίρισης Αλεξ/πολης σε συνεδρίαση την  Παρασκευή 7/12/2012 και ώρα 20.30΄ στο ''Μύλο Πρωτόπαπα''.

Θέμα : Τουρνουά Βόλεϊ Γυμνασίων 11 κ΄ 12/12/2012

Μια μικρή αναφορά στο ''Μύλο Πρωτόπαπα'' από την Γραφική Παλιά Αλεξανδρούπολη (www.oldalexandroupoli.gr/)

Ατμόμυλοι Πρωτόπαπα

Ακόμη μιά όμορφη φωτογραφία των "Μύλων Πρωτόπαπα" (από καρτ ποστάλ που δημοσιεύτηκε στο Φιλοτελικό Λεύκωμα Θράκης του Ε.Τσινταράκη). Οι Ατμόμυλοι βρίσκονταν απέναντι από τις σημερινές αποθήκες της ΚΥΔΕΠ (πίσω από τον Μαρινόπουλο).
Ο αλευρέμπορας Γεώργιος Δ.Πρωτόπαπας κατασκεύασε γύρω στο 1906 στην πόλη μας (στην θέση ενός μικρότερου Μύλου που προϋπήρχε εκεί από το 1874) αυτόν τον υπερσύγχρονο αλευρόμυλο καθιστώντας την Αλεξ/πολη σημαντικό εμπορικό κόμβο. Οι σιδηροδρομικές γραμμές παρατηρούμε πως βρίσκονταν ακριβώς δίπλα στον Μύλο για να φορτώνουν και να διοχετεύουν τα εμπορεύματα σε όλην την Ευρώπη. Ο Μύλος ήταν ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Καταστράφηκε το 1915 μετά από ανηλεή βομβαρδισμό των Αγγλογάλλων συμμάχων μας (από τα πολεμικά τους πλοία που ήταν ελλιμενισμένα στα ανοιχτά της πόλης μας) διότι την συγκεκριμένη περίοδο (εν μέσω του Α΄ Παγκ.Πολέμου) η πόλη μας ήταν υπό βουλγαρική κατοχή. Το κουφάρι του υπέροχου αυτού Μύλου υπήρχε στην παραλία μας μέχρι τις αρχές του ΄60 πριν κατεδαφιστεί εντελώς (το μόνο που θυμίζει τον Μύλο Πρωτόπαπα είναι η ομώνυμη πινακίδα από ένα μικρό ουζερί που βρίσκεται ακριβώς σε εκείνο το σημείο) Σημ. με ιδιοκτήτη το μέλος της Λέσχης Πετοσφαίρισης Αλεξ/πολης , Παντελή Δαλαλάκη.