Σελίδες


Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ετσι θα αγωνίζεται φέτος ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης

Ετσι θα αγωνίζεται φέτος ο Εθνικός
Παρουσίαση - ανάλυση από τον Γιώργο Πανταζίδη  - 
 Θέση στο φιλέ παίρνει το καμάρι του αθλητισμού του Έβρου. Μετά από μεγάλο διάστημα απραξίας, ο ιστορικός Εθνικός είναι έτοιμος για μια ακόμη παρουσία στο μεγάλο ραντεβού του ελληνικού βόλεϊ.
Το πρωτάθλημα της Volleyleague άρχισε και επίσημα, ωστόσο οι κυανόλευκοι δίνουν το πρώτο τους σερβίς στην αρένα της Κυψέλης στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας, ολοκληρώνοντας απέναντι στον Παναθηναϊκό το πρόγραμμα της πρεμιέρας.
 Το 45ο ελληνικό πρωτάθλημα βόλεϊ είναι πλέον γεγονός και ο Εθνικός είναι μια από τις πλέον συνεπείς ομάδες της χώρας μας στα μεγάλα ραντεβού. Η Αλεξανδρούπολη από την δημιουργία του 1ου εθνικού πρωταθλήματος το 1969 δηλώνει παρούσα και ετοιμάζεται – όπως το 'χει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν – να προσφέρει μεγάλες χαρές και συγκινήσεις στον φίλαθλο κόσμο της, που τα απογεύματα του Σαββάτου γεμίζει το κλειστό γυμναστήριο, την έδρα του, κάτι που το κάνουν σταθερά ελάχιστες ομάδες (σε όλα τα σπορ).
 Ο Εθνικός είναι έτοιμος και φέτος να ανταποδώσει την αγάπη του κόσμου του. Και μπορεί να τα καταφέρει σε ένα πρωτάθλημα με σαφώς χαμηλότερο αγωνιστικό επίπεδο σε σύγκριση με παρελθόντα έτη, με καθαρά μικρότερα μπάτζετ και μειωμένου βεληνεκούς και ποιότητας ξένους αθλητές αλλά με μεγάλο ανταγωνισμό, αφού πλέον οι αποστάσεις μεταξύ των αντιπάλων έχουν μικρύνει και οι διαφορές είναι δυσδιάκριτες. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Ότι οι εκπλήξεις καραδοκούν από αγώνα σε αγώνα, και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα…
 Οι Εβρίτες πέρυσι τερμάτισαν στην πρώτη οκτάδα και σαν πρώτο στόχο έχουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα και να κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Και σαν πρώτη εκτίμηση μπορούμε να πούμε ότι κρατούν χαμηλούς τόνους, αφού υπάρχουν δυνατότητες για μεγαλύτερα πράγματα φέτος. Μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας του Γιάννη Ανδρεάδη, ο Εθνικός έχει αλλάξει καθοδηγητή στον πάγκο. Ένας από τους μεγαλύτερους βολεϊμπολίστες όλων των εποχών στη χώρα μας και από τους κορυφαίους πασαδόρους του ευρωπαϊκού βόλεϊ, ο Θανάσης Μουστακίδης, ηγείται της νέας αρχής του ιστορικού τμήματος του Εθνικού.
 Ο Μουστακίδης, μετά από χρόνια παρουσία στους πάγκους των τμημάτων ανάπτυξης του συλλόγου αλλά και μετά το πέρασμά του από τη θέση του τεχνικού διευθυντή, ήρθε η ώρα να αναλάβει χρέη πρώτου προπονητή και να δοκιμάσει τις αντοχές του από νέο πόστο. Και όπως δήλωσε ο ίδιος, «δε νιώθω κανένα άγχος. Για μένα δεν έχει αλλάξει τίποτα». Το θετικό για τον ίδιο αλλά και την ομάδα, είναι ότι τα νέα πρόσωπα σε σχέση με την περασμένη σεζόν είναι ελάχιστα.
 Και σε ότι αφορά την βασική σύνθεση, η μόνη αλλαγή είναι αυτή του διαγώνιου, αφού στη θέση του Αργεντινού Πέπε Γκονζάλες, ήρθε οι Κροάτης Ιβάν Ράιτς. Ή για να ακριβολογούμε επέστρεψε στα μέρη μας, αφού ο Ράιτς αγωνιζόταν και πριν από δυο χρόνια όταν και είχε εντυπωσιάσει στο ξεκίνημα της σεζόν αλλά αντικαταστάθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα ελέω τραυματισμού.
 Στη θέση του καθοδηγητή μέσα στο τερέν και αγωνιστικού «εγκεφάλου» στην ανάπτυξη του παιχνιδιού παρέμεινε ο φυσικός ηγέτης και ψυχή της ομάδας ο Γρηγόρης Σιδηρόπουλος, πάνω στον οποίο ο χρόνος μοιάζει να μην κυλάει… Πίσω του ο νεαρός και πρώην διεθνής με την εθνική εφήβων Κώστας Βλαχόπουλος, ενώ ετοιμάζεται για το μέλλον και ο μικρόςΣταύρος Κασαμπαλής που ακολούθησε όλη την προετοιμασία της ανδρικής ομάδας. Στο κέντρο περισσεύει η εμπειρία αφού παραμένουν οι πύργοι Μιχάλης Κόβατς (κορυφαίος μπλοκέρ πέρυσι) , Γιώργος Παπάζογλου και Δημήτρης Γραμματικάκης τους οποίους ως 4ος πλαισιώνει ο Βασίλης Κυριακίδης.
 Βασικοί ακραίοι και αναντικατάστατα πλέον στελέχη της ομάδας, με έναν χρόνο μεγαλύτερης εμπειρίας, οι διεθνείςΡαφαήλ Κουμεντάκης και Ανέστης Δαλακούρας, που για πολλούς αποτελούν τις ελπίδες για το μέλλον του ελληνικού βόλεϊ δίδυμο βασικών ακραίων και πλέον, ξεφεύγουν πλέον από την κατηγορία των νεαρών ταλέντων και ανεβαίνουν επίπεδο. Από πίσω τους ο Κώστας Δαλακούρας, χρόνια στη ομάδα, αναμένεται φέτος να βοηθήσει περισσότερο.
 Ενισχυμένος από άλλες χρονιές είναι ο Εθνικός στη θέση του λίμπερο αφού συνεχίστηκε η συνεργασία με τον ΒούλγαροΑτανας Μίτρεφ, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι που έχουν περάσει από την Αλεξανδρούπολη τη συγκεκριμένη θέση, ενώ είναι σε θέση να προσφέρει εντυπωσιακές στιγμές στον τομέα της άμυνας.
 Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε τους Γιάννη Καβαρατζή και Γρηγόρη Κοντοστάθη. Το δίδυμο της εθνικής ομάδας μπιτς βόλεϊ, το δίδυμο των επιτυχιών, παρουσιάζεται αισθητά βελτιωμένο στην παρουσία του και στη σάλα. Τόσο ο Καβαρατζής στην διαγώνιο και το σερβίς, όσο και ο Κοντοστάθης στην πίσω ζώνη αλλά και υπό προϋποθέσεις στην επίθεση, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμες εναλλακτικές λύσεις.
 Αυτός είναι λοιπόν ο φετινός Εθνικός που αν αλλάξει νοοτροπία και ξεφύγει από το σύνδρομο της παραμονής στην κατηγορία, έχοντας πίστη στη δυνατότητα των παικτών του, μπορεί να καταφέρει μεγάλα πράγματα. Η ομάδα της Αλεξανδρούπολης δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους άλλους αντιπάλους της. Οι μικρές αποστάσεις μεταξύ των μονομάχων, μπορούν να τον φέρουν ψηλά. Αρκεί να το πιστέψει… και υπό προϋποθέσεις, ο φετινός Εθνικός , μπορεί να θυμίσει τα μεγαλεία του παρελθόντος.
πηγη www.thrakisport.gr