Σελίδες


Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ : ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ...


Την σεζόν 2007-2008 ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης είχε κάνει μια εξαιρετική εκκίνηση στην τότε Α1 Ανδρών, κερδίζοντας εντός έδρας την Κηφισιά (3-0) και εκτός έδρας τον Άρη Μαρμούρη ΑΕ (3-2). Βέβαια η συνέχεια ήταν διαφορετική, με τους Θρακιώτες να εξασφαλίζουν την παραμονή τους στα play outs.


Ήδη πάντως ο Εθνικός έχει πετύχει ρεκόρ δεκαετίας με τις τρεις συνεχόμενες νίκες που έχει πετύχει στη Volleyleague ΟΠΑΠ 2012-2013 και τον φέρνουν συγκάτοικο στην κορυφή μαζί με τον Ολυμπιακό, ωστόσο κανείς στην Αλεξανδρούπολη δεν πετάει στα σύννεφα.

«Σε μεγάλο βαθμό για εμάς η πορεία που έχουμε κάνει είναι αναμενόμενη και θα σας εξηγήσω το γιατί...», είπε στο www.volleyleague.gr ο πρόεδρος του Εθνικού, Γιάννης Τζήμας και συνέχισε: «Με τις αλλαγές που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι στη διοίκηση και το προπονητικό τιμ, πιστέψαμε όντως ο Εθνικός αλλάζει. Κι αυτό που θέλαμε να αλλάξουμε ήταν η νοοτροπία. Ξεκινήσαμε συντηρητικά όσο αφορά τους στόχους, αλλά και τα οικονομικά έχοντας θέσει ως προϋπόθεση το να μην δημιουργηθεί κάποιο άνοιγμα. Ωστόσο θέλαμε να δούμε την ομάδα αγωνιστικά να προοδεύει φτάνοντας εκεί που πραγματικά μπορεί, να συνεχίζει να δουλεύει στα τμήματα υποδομής και κυρίως να παίζει καλό βόλεϊ».

Μέχρι στιγμής όλα τα παραπάνω φαίνεται να υλοποιούνται, ωστόσο ο κ. Τζήμας δεν βιάζεται για να χαμογελάσει. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι θα αλλάξουμε στόχους... Πιστεύω ότι θα έχουμε πιο σαφή εικόνα προς το τέλους του επόμενου μήνα κι αν τότε κρίνουμε αναγκαίο θα αναπροσαρμόσουμε κι εμείς τους στόχους μας»

Ο νυν πρόεδρος του Εθνικού, από το 1993 ασχολείται με τα διοικητικά των κυανόλευκων του Έβρου, αλλά ενώ παρακολουθούσε πάντα την πορεία της ομάδας βόλεϊ, η δική του καριέρα ξεκίνησε από την ομάδα ποδοσφαίρου του Εθνικού όταν αυτή έπαιζε Γ' Εθνική.

«Εγώ πάντα παρακολουθούσα το βόλεϊ, ωστόσο ήρθα πιο κοντά τη χρονιά όπου εξασφαλίσαμε την επιστροφή μας στην Α1. Η χημεία που άρχισε να αναπτύσσει η ομάδα με έμπειρους δικούς της παίκτες και νέα παιδιά από τις ακαδημίες μας ήταν αυτή που μου έδωσε ακόμη περισσότερα ερεθίσματα» εξηγεί ο κ. Τζήμας ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος για το ότι σε λίγο καιρό θα μας απασχολήσουν κάποια νέα παιδιά από την ομάδα του. «Ο Κουμεντάκης κι ο Δαλακούρας είναι ήδη βασικοί, αλλά υπάρχει μια πλειάδα παικτών που ακολουθούν. Οι Καβαρατζής, Κοντοστάθης, Κασαμπαλής είναι δηλωμένοι στην ΕΣΑΠ, υπολογίζονται στην πρώτη ομάδα και θα πάρουν τις ευκαιρίες τους. Από κει και πέρα όμως υπάρχουν κι άλλα παιδιά στα τμήματα ανάπτυξης, όπου στόχος μας είναι φυσικά το να βρεθούμε στις τελικές φάσεις κι είμαστε σίγουροι ότι η δουλειά που κάνει εκεί ο Γιάννης Ανδρεάδης σύντομα θα αποδώσει και πάλι καρπούς».

Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει το καλοκαίρι η διοίκηση το Εθνικού ήταν και η επιλογή του προπονητή, με τον Θανάση Μουστακίδη να αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας.

«Εγώ προσωπικά, επειδή τον ήθελα εδώ και πολύ καιρό στην ομάδα, σαφώς και αισθάνομαι δικαιωμένος...», παραδέχεται ο πρόεδρος του Εθνικού και συνεχίζει: «Η αλλαγή νοοτροπίας είναι τεράστια και εμφανής. Η ομάδα δεν παρατάει τους αγώνες, υπενθυμίζω ότι στο League Cup 2012 κερδίσαμε δύο ματς ενώ χάναμε με 2-0, ενώ παλεύει και ανατρέπει ακόμη και τα σετ στα οποία χάνει με σημαντικές διαφορές».

Ο Εθνικός σιγά, σιγά γίνεται το βασικό αντικείμενο συζήτησης στην Αλεξανδρούπολη ωστόσο ο κ Τζήμας έκανε έκκληση στον κόσμο «να έρθει ακόμη πιο κοντά στην ομάδα, με πιο έντονο και έμπρακτο τρόπο», ενώ παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για τον μέγα χορηγό της ομάδας, τα Χρυσωρυχεία Θράκης, γιατί χωρίς τη δική τους βοήθεια δεν θα είχαμε καταφέρει να στήσουμε αυτή την ομάδα που καμαρώνουμε όλοι μας τώρα».

Μουστακίδης: «Εγώ πιστεύω σε όλους τους παίκτες μου»
Στην πρώτη του προπονητική απόπειρα στη μεγάλη κατηγορία μετράει πέντε νίκες σε ισάριθμα ματς (3 στο πρωτάθλημα, 2 στο League Cup 2012), αλλά ως καλός καπετάνιος ο Θανάσης Μουστακίδης προσπαθεί να κρατήσει τους πάντες προσγειωμένους.
Χωρίς να κρύβει ότι κι αυτός κι η ομάδα έχουν φιλοδοξίες, ο Θρακιώτης τεχνικός ξεκαθαρίζει ότι: «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για στόχους και πόσο μάλλον για αλλαγή στόχων. Φυσικά, όταν είχα πει πριν από την έναρξη της σεζόν ότι ‘τρώγοντας έρχεται η όρεξη', εννοούσα ότι κι η ομάδα μας θα πρέπει να συνηθίσει σε κάποια νέα δεδομένα και κυρίως στην πίεση. Από κει και πέρα, ναι μεν έχουμε ξεκινήσει καλά, αλλά στόχος μας είναι σε κάθε παιχνίδι να παίζουμε καλύτερα, να διορθώνουμε τα όποια λάθη κάνουμε και να σταθεροποιήσουμε την απόδοση μας ατομικά και ομαδικά. Εγώ πάντως πιστεύω σε όλους τους παίκτες μου κι αυτό που λέω το εννοώ».

Ο Εθνικός την ερχόμενη εβδομάδα αντιμετωπίζει τον νταμπλούχο, αλλά ουραγό στη βαθμολογία Ηρακλή, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε κομβικό, αλλά για τους δικούς του λόγους.

«Στο παιχνίδι με τον Ηρακλή κλείνει ένας πρώτος κύκλος αγώνων και ανοίγει ένας άλλος. Εμείς βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά και πηγαίνουμε βήμα, βήμα για να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Το παιχνίδι που έρχεται είναι πολύ δύσκολο για πολλούς λόγους. Παίζουμε με μια ιστορική ομάδα, με πολύ βαριά φανέλα, η οποία ασχέτως πως θα κατέβει να αγωνιστεί, όντας σε δύσκολη θέση θα παλέψει για τη νίκη. Μετά από αυτό το παιχνίδι θα μπορέσουμε να κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση», είπε χαρακτηριστικά ενώ έπλεξε και πάλι το εγκώμιο όλων των παικτών του: «Η ομάδα δείχνει κάποια καλά στοιχεία, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι οι μεγάλοι σε ηλικία παίκτες έχουν πρωτόγνωρο πάθος, οι μικροί Έλληνες σιγά, σιγά μεγαλώνουν, ενώ κι ο Ράιτς κάθε μέρα γίνεται και καλύτερος».

Το δικό του όνομα πάντα τα τελευταία χρόνια ακουγόταν ως υποψήφιου για τη θέση του προπονητή στον Εθνικό, κι όπως παραδέχεται: «Ίσως θα μπορούσα να είχα δοκιμάσει και λίγο πιο νωρίς», ωστόσο το πιο σημαντικό για τον ίδιο είναι ότι: «Μπορεί να έλειψα από το προσκήνιο, ποτέ όμως δεν σταμάτησα να ασχολούμαι με το βόλεϊ, είτε στο πανεπιστήμιο, είτε στα τμήματα υποδομής του Εθνικού. Ούτως ή άλλως από πάνω μου έχουν περάσει πολλοί προπονητές κι απ' όλους πήρα κάποια πράγματα ή κατάλαβα κάποια πράγματα που δεν έπρεπε να κάνω. Δεν μου είναι άγνωστο το βόλεϊ, ωστόσο άλλο το να είσαι αθλητής κι άλλο το να είσαι προπονητής. Προσωπικά θεωρώ ότι ο προπονητής πρέπει να είναι δίκαιος, αλλά και κατασταλαγμένος για το που θέλει να φτάσει».

Γιώργος Παπάζογλου: «Η ιδανική μίξη εμπειρίας και ταλέντου»
Είναι από τους πιο έμπειρους παίκτες του Εθνικού και της Volleyleague γενικότερα, αφού έχει συμπληρώσει μια 20ετία στη μεγάλη κατηγορία, ενώ την τελευταία διετία ο Γιώργος Παπάζογλου βρίσκεται στο ρόστερ του Εθνικού επιστρέφοντας στον Έβρο (καθότι γέννημα και θρέμμα Ορεστιαδίτης).

«Το ότι έχουμε τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια δεν θα έλεγα ότι ήταν κάτι που θεωρούσαμε σίγουρο πριν ξεκινήσει η σεζόν. Απλά μέσα από τις γενικότερες συγκυρίες που υπάρχουν στο Ελληνικό πρωτάθλημα και δεδομένου ότι είμαστε μια καλή ομάδα, που δουλεύει σωστά και προσπαθεί να βλέπει το κάθε ματς ξεχωριστά, ήρθαν κι αυτά τα αποτελέσματα. Δεν έχουμε άγχος με την έννοια του τελικού αποτελέσματος κι αυτό μας έχει βγει σε καλό», εξηγεί ο πολύπειρος κεντρικός, ο οποίος όμως σπεύδει να συμπληρώσει: «Χωρίς να φανεί ότι ήταν εύκολα τα παιχνίδια στην αρχή της σεζόν, το αντίθετο μάλιστα, η αλήθεια είναι ότι μας περιμένει μια ακόμη πιο δύσκολη συνέχεια. Κι αυτό το λέω γιατί με εξαίρεση ίσως τον Ολυμπιακό, οι περισσότερες ομάδες είναι κοντά η μία στην άλλη».

Ο Παπάζογλου παραδέχεται ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού μας μπορεί να σκεφτόμαστε πολλά, αλλά σαν ομάδα δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο πέρα από το επόμενο μας παιχνίδι. Κι αυτό οφείλεται και στον προπονητή μας, αφού ο Σάκης Μουστακίδης έχει πιάσει το σφυγμό της ομάδας κι αυτό βγαίνει στο γήπεδο».

Ο Εθνικός έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ρόστερ με νεαρούς και εξαιρετικά ταλαντούχους αθλητές, μαζί με μια πλειάδα έμπειρων με τον 39άχρονο άσο να κάνει λόγο «για την ιδανική χημεία! Η μίξη αυτή αποδεικνύεται ιδανική. Εμείς βοηθάμε τα παιδιά, που είναι δεκτικά κι ακούνε, αλλά οι μικροί με τις εμπειρίες που ήδη έχουν αποκομίσει γίνονται ολοένα και καλύτεροι. Κι αν καταφέρουμε να παίζουμε στα παιχνίδια όλοι καλά, τότε θα μπορέσουμε να πάμε ακόμη καλύτερα. Το που μπορούμε να φτάσουμε, δεν το σκεφτόμαστε πάντως γιατί πολύ απλά, αυτό που μετράει είναι το επόμενο ματς».

ΠΗΓΗ: Volleyleague.gr