Σελίδες


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Μάθετε μπαλίτσα παλικάρια

Επειδή κοντεύουμε να «παραμορφωθούμε» με το γυναικείο βόλεϊ που βλέπουμε στην Ελλάδα κι επειδή οι αναλύσεις των «ειδικών» αρχίζουν και σταματάνε στο που «σκάνε» το δυναμιτάκια και ποιο λάθος έκαναν οι διαιτητές προτείνουμε σε έμπειρους και νεόκοπους παράγοντες, προπονητές, δημιοσιογράφους...
παίκτες, παίκτριες, φιλάθλους και οπαδούς κάθε χρώματος αλλά και «θρησκείας» να διαβάσουν το παρακάτω κείμενο μήπως και πάρουν λίγη... μυρωδιά από το άθλημα του βόλεϊ.

Βασική προϋπόθεση να γνωρίζετε πως τις τελευταίες 15 ημέρες έγινε στην Ιαπωνία το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών και είναι σε εξέλιξη η αντίστοιχη διοργάνωση των ανδρών.

Διαβάστε, λοιπόν, προσεκτικά το πόνημα του Θανάση Μαργαρίτη, «δασκάλου» του ελληνικού βόλεϊ (πρώην υπευθύνου Ανάπτυξης και προπονητής της Εθνικής ομάδας που πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Γάνδη το 1987) ανατρέξτε στις αναφορές του volleynews.gr στις διεθνείς διοργανώσεις και μιλήστε αλλά και σκεφτείτε επιτέλους βολεϊκά. Το έχουμε όλοι ανάγκη:



«Η διοργάνωση που δεν... είδαμε»

«Επί 2 εβδομάδες περίπου παρακολουθήσαμε το Παγκόσμιο κύπελλο γυναικών με τη συμμετοχή 12 εθνικών ομάδων των καλύτερων από κάθε ήπειρο. Σε ένα μαραθώνιο αγώνων όπου κάθε εθνική ομάδα έπρεπε να παίξει 11 αγώνες σε 14 ημέρες, θαυμάσαμε εξαιρετικούς έως καταπληκτικούς αγώνες που δυστυχώς η ελληνική τηλεόραση συνδρομητική και μη, ήταν απούσα! Στις μέρες που ζούμε, πιστεύω ότι τέτοια γεγονότα έχουν να προσφέρουν πολλά!

Ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη να παρακολουθήσει ένα τέτοιο θέαμα και έχει ανάγκη να ξεφύγει από το καθημερινό «βασανιστικό» δελτίο ειδήσεων από τα κάθε λογής σίριαλ τύπου Ονούρ και φυσικά από τις αμέτρητες επαναλήψεις ελληνικών σίριαλ που τα έχουμε μάθει πια απέξω!!
Στα γήπεδα της Ιαπωνίας λοιπόν, μπροστά σε ένα καταπληκτικό κοινό, σε γήπεδα εξαιρετικής τελειότητας είδαμε κορυφαίες ομάδες του πλανήτη μας να διεκδικούν τον τίτλο του Πρωταθλητή αλλά και την απευθείας πρόκριση τριών ομάδων για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου. Μια και είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω περί τα 30 παιχνίδια από την τηλεόραση, αισθάνθηκα την ανάγκη να μεταφέρω κάποια από αυτά που είδα στον κόσμο του Volley.


Αρχίζοντας από τις ομάδες, μπορώ να πω πώς η Ιταλία που κέρδισε τελικά τον τίτλο ήταν η πιο σταθερή ομάδα σε όλη τη διάρκεια των αγώνων.
Η Ιταλία πήγε στην Ιαπωνία με τις σημαντικές απουσίες των Πιτσινίνι, Καρντούλο και Ορτολάνι. Επιπλέον δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόσφατα η Ιταλία απογοήτευσε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά τα προβλήματα ο εξαιρετικός προπονητής Μάσιμο Μπαρμπολίνι κατάφερε να παρουσιάσει μια ομάδα με παλιές αλλά και καινούργιες παίκτριες με ένα ιδιαίτερο σύστημα διαγώνιας που έπαιρνε και υποδοχή ( Λάουρα Μποζέτι) και να κερδίσει τα 10 από τα 11 παιχνίδια. Εξαιρετική η εμφάνιση της Ιταλοαργεντινής Καρολίνας Κόσταγκραντε ( Ψηφίστηκε σαν η MVP του Κυπέλλου) , της πασαδόρου και αρχηγού Λομπιάνκο ( από τις καλύτερες στον κόσμο) ενώ όλες οι υπόλοιπες αθλήτριες παρουσίασαν εξαιρετική ποιότητα και σταθερότητα . Μέσα στα αξιοσημείωτα και η εμφάνιση της 17χρονης Κατερίνας Μποζέτι που δείχνει πόσο πολύ προσέχουν οι Ιταλοί τα νέα ταλέντα.

Η.Π.Α.
Ομάδα έτοιμη για την Ολυμπιάδα. Βασισμένη στις παλιές και έμπειρες παίκτριες έχουν προστεθεί σπουδαία ταλέντα υψηλών προδιαγραφών. Μέχρι την τελευταία ημέρα φάνταζε σαν το φαβορί για την 1η θέση. Η Ιαπωνία είχε άλλη γνώμη και κερδίζοντας την με ένα φανταστικό παιχνίδι την άφησε με την απλή ικανοποίηση της πρόκρισης στην Ολυμπιάδα.Στις άκρες οι παλιές Λάρσον και Τομ ήταν στη βασική εξάδα ενώ στον «πάγκο» υπάρχει η 23χρονη Χογκ με 191 ύψος. Στην πάσα έχει την δοκιμασμένη περίπτωση της Μπέργκ ενώ στο κέντρο αγωνίζεται η έμπειρη Μπάουν αλλά και ηΑκιραντέβο 24 ετών και 191 ανάστημα με εκπληκτικές ικανότητες στην επίθεση και το μπλοκ. Διαγώνια η Χούκερ 24 ετών και 193 ανάστημα που δίκαια βγήκε πρώτη επιθετική της διοργάνωσης. Μαζί με ένα καλό λίμπερο την Ντέϊβις οι Η.Π.Α είναι μια πλήρης ομάδα με στόχο το χρυσό στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Αξιοσημείωτη είναι η οργάνωση και ο τρόπος που καθοδηγεί το παιχνίδι ο «πάγκος» της ομάδας. Ο πολύ πετυχημένος προπονητής Χαγκ Μακάτσον με βοηθό και συνεργάτη του τον πολύ Καρτς Κίραλι πρωτοτυπεί έναντι των άλλων συναδέλφων του στον τρόπο διαχείρισης των ταΪμ άουτ.

ΚΙΝΑ
Από τον Αύγουστο του 2010 ανέλαβε ο νέος προπονητής Γιου Γιουεμίν ο οποίος και αποφάσισε να προσκαλέσει νέες στην ηλικία παίκτριες. Η μεγαλύτερη σε ηλικία είναι 26 ετών και η μικρότερη 17. Από την ομάδα αυτή δεν μπορεί να μην ξεχωρίσει κανείς την πασαδόρο Βέϊ 23 ετών 1.82 και αρχηγό. Πιστεύω πως η πασαδόρος αυτή θα μείνει για πολλά χρόνια στο τιμόνι αυτής της ομάδας. Πολύ μεγάλο ταλέντο με απίστευτη ωριμότητα και τεχνικοτακτική για την ηλικία της είναι η ακραία Χούι 20 ετών και 1.89 ανάστημα. Η άλλη ακραία είναι η Γουάγκ 23 ετών 1.90 ανάστημα γνωστή στους περισσότερους για το σωματότυπό της. Αποκάλυψη οι δύο κεντρικές Ζούι Γιάγκ 22 ετών 190 και η Μα 189 και 25 ετών. Η Κίνα δεν παίζει με αποκλειστική διαγώνιο που να επιτίθεται από πίσω αλλά δουλεύει πάρα πολύ τις επιθέσεις από το 6 με τις ακραίες. Όπως όλες οι ασιατικές ομάδες το πρώτο λίμπερο η Ζίαν Ζάγκ είναι εξαιρετική και από πολλούς θεωρείται από τα καλύτερα λίμπερο του κόσμου.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Η ομάδα αυτή αξίζει την προσοχή μας. Παίζει θεαματικό Βόλεϊ και είναι ικανή παίζοντας φυσικά μέσα στην έδρα της ,να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα του κόσμου. Με όπλα την εξαιρετική άμυνα ,το βελτιωμένο κατά πολύ το μπλοκ της (παρά την παρουσία της πολύ κοντής πασαδόρου της Τακεσίτα), την εξαιρετικά τεχνική επίθεση και την φοβερή αγωνιστικότητα και πειθαρχία παιχνιδιού,πιστεύω πως θα πρέπει να προκριθεί οπωσδήποτε για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου σε ειδικό Προολυμπιακό τουρνουά. Η αγέραστη πασαδόρος Τακεσίτα 33 ετών και 1.59 ανάστημα ( Ψηφίστηκε σαν η καλύτερη πασαδόρος) οδηγεί την ομάδα και δυστυχώς για την Ιαπωνία δεν έχει βρεθεί ακόμα η άξια αντικαταστάτριά της. Ο πολύ καλός προπονητής Μασαγιόζι Μανάμπε δεν φοβήθηκε να προωθήσει και νεαρές παίκτριες μέσα και να δημιουργήσει μια ομάδα με πολύ μέλλον. Πρώτο αστέρι , και μια από τις καλύτερες παίκτριες του κόσμου είναι η ακραία Κιμούρα 25 ετών και 1.85 ανάστημα. Εξαιρετική σε όλα τα στοιχεία του Βόλεϊ μπορεί και παίρνει επάνω της την ομάδα σε δύσκολες στιγμές. Κοντά της η άλλη ακραία η Εμπάτα 22 ετών με ανάστημα 1.76 απέδειξε ότι και αυτή μπορεί να παίξει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Νέα πολύ καλή εμφάνιση έκανε η κεντρική Ιβασάκι 21 ετών και 187 ανάστημα. Τέλος το λίμπερο εγγύηση είναι αρκετά μεγάλη σε ηλικία Σάνο 32 ετών και 159 ανάστημα.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Η απογοήτευση του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Ο προπονητής πολυνίκης Ζε Ρομπέρτο με απογοήτευσε. Περίμενα από τη Βραζιλία πολύ περισσότερα. Καταρχήν δεν μπόρεσε να κατασταλάξει σε μια από τις δύο πασαδόρες. Ούτε η Φαμπιόλααλλά ούτε και η Λινς είχαν καλή απόδοση στα δύσκολα παιχνίδια και εναλάσσονταν συνεχώς.Το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας πιστεύω πως ήταν η μέτρια εμφάνιση της διαγώνιας Σέιλα και η διαγώνια ακραία της Πάουλα Πεκένιο. Η επιμονή του προπονητή στη συνεχή χρησιμοποίηση της Μάρι ήταν για μένα ανεξήγητη. Στα δύσκολα παιχνίδια όταν δεν πήγαινε καλά η Πεκένιο ( Η Μάρι ήταν πάντα αρνητική) τότε όλα τα περίμενε κανείς από τη διαγώνια Σέιλα και τις δύο κεντρικές. Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να κερδίσεις όλα τα δύσκολα παιχνίδια με αυτό τον τρόπο. Αναρωτιέμαι ολόκληρη Βραζιλία , η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, δεν έχει μια ακραία και μια πασαδόρο υψηλών προδιαγραφών; Όαση στην Ομάδα η κεντρική Ταίσα ( Πολύ καλή) και το λίμπερο Φαμπί (Ψηφίστηκε σαν καλύτερη υποδοχέας).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο νεαρός (39 ετών) προπονητής της Τζοβάνι Γκουιντέτι μαζί με την Γερμανική Ομοσπονδία ακολούθησαν πιστά ένα πενταετές πρόγραμμα και τη χρονιά αυτή παρουσίασαν μια εξαιρετική ομάδα ικανή για πολύ μεγάλα πράγματα. Προσπάθησε να παίξει η ομάδα με μοντέρνο τρόπο και μαζί με τη βοήθεια μερικών παλιών αθλητριών τελικά κατάφερε να δημιουργήσει αυτή την ομάδα που έφθασε πολύ κοντά στην 1η θέση του Πανευρωπαϊκού και στην πρόκριση στους Ολυμπιακούς. Αστέρι της ομάδας εξακολουθεί να είναι η Γκρουν 32 ετών και 185 ανάστημα η οποία αγωνίστηκε όπως και στο Πανευρωπαικό σαν ακραία και ήταν εξαιρετική. Πολύ καλές οι δύο κεντρικές Φιρστ ( Ψηφίστηκε σαν η καλύτερη μπλοκέρ) 26 ετών με 192 ανάστημα και η Σούσκε 28 ετών και 189 ανάστημα.
ΣΕΡΒΙΑ
Μετά την επιτυχία του Πανευρωπαϊκού όλοι περίμεναν ότι η Σερβία θα πρωταγωνιστούσε σε αυτό το Παγκόσμιο κύπελλο. Όμως σημαντικές απουσίες όπως Ογκιένοβιτς, Νίκολιτς και τραυματισμός της Μαλαγκούρσκι δεν της επέτρεψαν να έχει όλα της τα όπλα. Παρόλα αυτά όμως έδειξε ότι η Σερβία αποτελεί αστείρευτη πηγή ταλέντων και είναι σημαντικό που έδειξαν τα νέα κορίτσια ότι σύντομα θα παίξουν πολύ υψηλό ΒόλεΙ. Ξεχώρισα τις νέες κοπέλες Μαλέσεβιτς ακραία 20 ετών με ανάστημα 185 , την κεντρική Βελίκοβιτς 21 ετών με ανάστημα 1.90, την κεντρική Ράσιτς 21 ετών με ανάστημα 1.93 και την διαγώνια Μπιέλιτσα 19 ετών με ανάστημα 190. Πιστεύω πως ο προπονητής Ζόραν Τέρζιτς έχει πολύ καλό υλικό στα χέρια του και η Σερβία θα είναι πάντα μέσα στις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου.
Από τις άλλες ομάδες δεν θα πούμε πολλά . Υπάρχουν μεμονωμένες αθλήτριες ποιότητας όπως η ΚΙμ Γιεόν Κουγκ της Κορέας η Ναμ Ζίε Γιουγκ λίμπερο της Κορέας ( Ψηφίστηκε σαν το καλύτερο λίμπερο), η Ντελα Κρουζ της Δομινικανικής Δημοκρατίας ( καλύτερη σέρβερ και πρώτη σκόρερ) και η Μακούτο από την Κένυα.
Κατά τη γνώμη μου αν θέλαμε να καταρτίσουμε την ιδανική εξάδα θα είχαμε πασαδόρο την Ιταλίδα Λο Μπιάνκο με δεύτερη τη Κινέζα Βέι στις άκρες θα είχαμε την ιταλίδα Κόστα Γκράντε και την Γιαπωνέζα Κιμούρα και από κοντά τη Γερμανίδα Γκρουν και την Κινέζα Χούι. Διαγώνια την Αμερικάνα Χούκερ και κεντρικές την Αμερικάνα Ακινραντέβο και την Βραζιλιάνα Ταίσα στη συνέχεια τη Γερμανίδα Φιρστ και την Ιταλίδα Τζόλι.
Σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο υπήρχαν πολλά και εξαιρετικά λίμπερο αλλά θα δώσω μια προτεραιότητα στη ΓιαπωνέζαΣάνο και τη Βραζιλιάνα Φαμπί.
Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι η τηλεοπτική κάλυψη ήταν εξαιρετική αλλά προστάτευσε τους διαιτητές. 
Ποτέ δεν έκανε επανάληψη φάσης όταν υπήρχαν διαμαρτυρίες από τις ομάδες! Προφανώς δόθηκαν οδηγίες και γιαυτό οι διαιτητές πέρασαν αλώβητοι όλο το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι γενικές εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές και αναμένουμε πως και το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών που άρχισε την Κυριακή θα μας δώσει ανάλογες συγκινήσεις.
 Ευχαριστώ
 Θανάσης Μαργαρίτης
Πρώην Ομοσπονδιακός Προπονητής Εθνικής ανδρών»
πηγη www.volleynews.gr