Σελίδες


Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Απαράδεκτες υπερβολές Ή Η Αλεξανδρούπολη, το βόλεϊ και η Αστυνομία



 Του Γιώργου Πανταζίδη

Τέσσερις κλούβες της Αστυνομίας, ΜΑΤ από διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας, αποκλεισμός μιας ολόκληρης περιοχής, ασπροκόκκινες κορδέλες, απομάκρυνση αυτοκινήτων από γερανούς, διπλή ζώνη εξονυχιστικού ελέγχου, αστυνομικοί με πολιτικά διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία, ταξίαρχοι και λοχαγοί της ΕΛΑΣ, κ.α.

Δεν αναφέρομαι στα μέτρα για τα ντέρμπι του Σαββατοκύριακου μεταξύ των αιωνίων Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού. Δεν μιλάω για τα μέτρα σε κάποια διαδήλωση στο Σύνταγμα. Όλο το παραπάνω σκηνικό είχε στηθεί από την Αστυνομία στους αγώνες του Λιγκ Καπ βόλεϊ στην Αλεξανδρούπολη!!! Πού; Στην Αλεξανδρούπολη. Μια ολόκληρη περιοχή στην φιλήσυχη πόλη αναστατώθηκε από τα πρωτοφανή μέτρα που αποφάσισε και έλαβε η Αστυνομία για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης στην πόλη. Μέτρα που δεν έχουν προηγούμενο και δεν αντιστοιχούν στο ελάχιστο, ούτε στην σημασία των αγώνων, ούτε και στο κλίμα που επικράτησε.

Η ένταση που δημιούργησαν μερικοί οπαδοί του ΠΑΟΚ το περασμένο Σάββατο προκάλεσε πανικό στην τοπική αστυνομία. Όπως έγινε γνωστό, για την αποφυγή αναλόγων σκηνικών, λίγοι ήταν αυτοί που είχαν δικαίωμα να βρίσκονται στις εξέδρες και για να γίνεται αυτό έπρεπε να το δηλώσουν από το βράδυ της Πέμπτης (με αποτέλεσμα αρκετοί να μην το γνώριζαν). Το δε απόγευμα της Παρασκευής αλλά και το Σάββατο, οι γύρω δρόμοι από το κλειστό γυμναστήριο, αστυνομοκρατούμενη περιοχή, όπως περιγράψαμε και πιο πάνω. Και φτάνουμε στο εξής τραγελαφικό.Οι άνδρες της Αστυνομίας που έφεραν όλο τον «ανάλογο εξοπλισμό» τους (κράνη, ασπίδες γκλομπς κλπ) να είναι πολλαπλάσιοι από τους θεατές των τριών εκ των τεσσάρων τουλάχιστον παιχνιδιών του ομίλου της Αλεξανδρούπολης.

Πέρα από το γνωστό αιτιολογικό για να ληφθούν ειδικά μέτρα, αυτή η . τεραστίων διαστάσεων - και πρωτοφανούς στα χρονικά για την πόλη - κινητοποίηση για διεξαγωγή αθλητικού γεγονότος, ήσσονος σημασίας μάλιστα, πως εξηγείται; Τι εξυπηρετεί; Ποιος θα εξηγήσει στον Εβρίτη φίλαθλο του βόλεϊ, ο οποίος ουδέποτε στα τόσα χρόνια έχει δώσει δικαίωμα, αυτό το σουρεαλιστικό σκηνικό; Οι αγώνες βόλεϊ στην Αλεξανδρούπολη ανέκαθεν ήταν γιορτή. Φίλοι και αντίπαλοι, προπονητές, παίκτες, διαιτητές, πάντα χαίρονταν να παίζουν στην πόλη απέναντι στον Εθνικό και τους φιλάθλους του. Γιατί αντιμετώπιζαν μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού βόλεϊ, που πάντα γεμίζει το γήπεδο, με κόσμο που ξέρει από βόλεϊ. Τα όσα αντίκρισαν οι ομάδες που αγωνίζονταν στους αγώνες του Λιγκ Καπ στην Αλεξανδρούπολη ήταν . απερίγραπτα. «Ποιος ο λόγος για όλα αυτά; Είμαι τόσα χρόνια στα γήπεδα και πρώτη φορά τα βλέπω αυτά» μου είπε, προβληματισμένος προπονητής ομάδας από τη Θεσσαλονίκη. Και πειστική απάντηση δεν μπόρεσα να του δώσω.

Ο Εθνικός με την συνεπή του στάση εδώ και δεκαετίες έχει δημιουργήσει ένα δικό του κοινό που περιμένει το Σάββατό του για να απολαύσει βόλεϊ. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που στερήθηκαν αυτή τη δυνατότητα. Πολλοί περισσότεροι ήταν αυτοί που εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για αυτήν την εικόνα. Άλλοι, απλά γελούσαν ειρωνικά. Το βέβαιο είναι ότι θύμα των σχεδιασμών της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν ο απλός και αγνός φίλαθλος κόσμος της Αλεξανδρούπολης και το ίδιο το βόλεϊ.



ΥΓ: Σάββατο νωρίς το μεσημέρι.Εντός του κλειστού γυμναστηρίου έβαινε προς το τέλος του το τουρνουά μίνι βόλεϊ στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες μικρά παιδιά. Και την ίδια ώρα, λίγα μέτρα έξω από αυτό, είχαν πάρει τη θέση τους οι κλούβες των ΜΑΤ και δεκάδες αρματωμένοι αστυνομικοί. Ντροπή




Αλεξανδρούπολη: 300 Αστυνομικοί για 50 φιλάθλους


«Θέατρο του παραλόγου», χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστικές Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, την απόφαση της αστυνομικής ηγεσίας να μετακινήσει 300 αστυνομικούς από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, στο «ήσσονος σημασίας», όπως το χαρακτηρίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, αθλητικό τουρνουά βόλεϊ, που διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή των ομάδων του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, του ΠΑΟΚ, του Ηρακλή και του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

«Τους αγώνες παρακολούθησαν στην κυριολεξία 50 φίλαθλοι την πρώτη ημέρα και άλλοι τόσοι, περίπου, την δεύτερη», αναφέρουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών, τονίζοντας πως «για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτοί που έλαβαν τις αποφάσεις για τη διάθεση όλων αυτών των αστυνομικών δυνάμεων, είτε δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τις εποχές, είτε ενήργησαν με γνώμονα την πεπατημένη, αντιμετωπίζοντας τους αστυνομικούς ως αριθμητικά νούμερα και όχι ως ανθρώπινες οντότητες». Καταλήγοντας, υποστηρίζουν ότι «κάποιοι θα πρέπει να δώσουν λόγο, εξηγώντας τόσο στους αστυνομικούς όσο και στην κοινή γνώμη, προς τι όλη αυτή η κινητοποίηση για ένα αθλητικό τουρνουά στο οποίο οι αστυνομικοί ήταν πολλαπλάσιοι των φιλάθλων». Χαρακτηρίζουν, τέλος, «παγιωμένη κατάσταση» τις προληπτικές και εκ του ασφαλούς για αυτούς που τις διατάσσουν, μετακινήσεις μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων, «για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από ενδεχόμενες ευθύνες σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά», και όχι βάσει κατάλληλης πληροφόρησης και σωστού σχεδιασμού μέτρων.


Από ΕΡΑ Ορεστιάδας



http://www.ert.gr/index.php/eidiseis/topikes-eidiseis/orestiada/37660--300---50-.html