Σελίδες


Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤ/ΤΩΝ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ



Κώστας Γκούντας
Στην ιστοσελίδα της ΕΟΠΕ αναρτήθηκε άρθρο με απόψεις του υπευθύνου ανάπτυξης της Ομοσπονδίας σχετικά με το θέμα της ματαίωσης διεξαγωγής πανελληνίων πρωταθλημάτων παμπαίδων και παγκορασίδων.  Ο συντάκτης του ανέλαβε να διεκπεραιώσει έναν πραγματικά άχαρο ρόλο. Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Γιατί είναι φανερό ότι η απόφαση της ΕΟΠΕ για κατάργηση των πανελληνίων πρωταθλημάτων παμπαίδων – παγκορασίδων ξεσήκωσε πλήθος έντονων αντιδράσεων από σωματεία και παράγοντες (όχι με λιγότερη προσφορά απ’ αυτήν του φίλου κ. Σιδέρη). Αυτό που μέχρι τώρα όλοι που είχαν την ευθύνη διοίκησης της ΕΟΠΕ θεωρούσαν ως μεγάλη επιτυχία, ξαφνικά εμφανίζεται ως μη αποδοτικό και πολύ περισσότερο σαν προβληματικό… Οι λόγοι; Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε. Τα έντονα γράμματα και τα εντός  παρένθεσης δικά μου… Να μου συγχωρέσετε το σκωπτικό ύφος, αλλά πως είναι δυνατόν να αντιμετωπίζει κάποιος διαφορετικά τα όσα διατυπώνονται ως αποτέλεσμα κάποιων βαθυστόχαστων … αναλύσεων; Ο Παναγιώτης Σιδέρης για τα πρωταθλήματα Παμπαίδων – Παγκορασίδων 

Στις 24/1/11 το Δ.Σ της ΕΟΠΕ αφού εξέτασε τις εισηγήσεις των Επιτροπών Ανάπτυξης και Πρωταθλημάτων αποφάσισε την μη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Παμπαίδων – Παγκορασίδων για την Αγωνιστική Περίοδο 2010 –2011.
Σχόλιο : Αφού πρώτα η ίδια επιτροπή είχε αποφασίσει τη συμμετοχή αθλητριών/των μόνον σε δύο από τα τρία αναπτυξιακά πρωταθλήματα μειώνοντας έτσι τη συμμετοχή περισσότερων ομάδων στα αντίστοιχα πρωταθλήματα και αφού την ανάγκην φιλοτιμίαν εποίησεν… Πως δικαιολογείται μια επιτροπή να αποκαλείται «ανάπτυξης» χωρίς να διασφαλίζει την ανάπτυξη; Γιατί ανάπτυξη χωρίς αγώνες…    
Οι εισηγήσεις που οδήγησαν τις Επιτροπές στην απόφαση αυτή είναι:

α) Ο αριθμός των αγώνων για όλες τις φάσεις του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος είναι ιδιαίτερα μικρός (5 αγώνες συνολικά για τις ομάδες που θα έχουν συμμετοχή έως και την τελική φάση) σε αντίθεση με το υψηλό κόστος, δεν περιλαμβάνει το σύνολο των ομάδων και των αθλητών της ηλικίας αυτής παρά μόνον μικρό μέρος αυτών.
Σχόλιο : Μικρός αριθμός αγώνων στις τελικές φάσεις; Φοβερό!!! Τώρα το συνειδητοποιούμε. Ε, όχι να μην τους γίνει η χάρη στα σωματεία…. Άσε που έχουν και ψηλό κόστος και πάντα εδώ η ΕΟΠΕ έδειχνε ιδιαίτερα γαλαντόμα… Τα πλήρωνε πάντα όλα κας …. από την τσέπη των σωματείων βέβαια που αναλάμβαναν τη διοργάνωση….  
β) Ο ανταγωνιστικός αθλητισμός με έντονο χαρακτήρα δημιουργεί στρες με αντίθετα αποτελέσματα στους αθλητές στις μικρές ηλικίες, μπορούμε δε να το κατανοήσουμε καλύτερα όταν συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύ επηρεάζουν οι ενήλικες (γονείς κυρίως ) τα παιδιά και με πόσο στρες αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τους κρίσιμους αθλητικούς αγώνες, προκειμένου να επιτευχθεί ο ανώτατος στόχος.
Σχόλιο – συμπέρασμα : «Όχι σε στρεσογόνους αγώνες και μακριά οι γονείς από τα γήπεδα, γιατί είναι επικίνδυνοι για τα παιδιά»… Ποιοι τα λένε αυτά; Αυτοί που πανηγυρίζουν για τις επιτυχίες της ίδιας ηλικίας αθλητών και αθλητριών των εθνικών ομάδων και πιέζουν η προετοιμασία των αθλητριών/των που προορίζονται για τις εθνικές ομάδες, να ξεκινά από όλο και μικρότερες ηλικίες… και μάλιστα προτείνουν-και καλά κάνουν-και ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης των σωματείων… Μήπως άραγε σκέφτονται να ακολουθήσουν το Υπουργείο Παιδείας και να καταργήσουν τους αγώνες γενικά για  την ψυχολογική ισορροπία των παιδιών; Ή μήπως σκέφτονται μια νέα διάκριση των πρωταθλημάτων με  στρεσογόνους και μη στρεσογόνους αγώνες; Πάντως ένα είναι σίγουρο. Χάρισαν στα παιδιά μια μεγάλη απογοήτευση, έτσι χωρίς στρες…   
γ) Οι προκρίσεις στις τελικές φάσεις των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Παίδων – Κορασίδωνδημιουργούν για την Αγωνιστική περίοδο 2010 – 2011 πρόβλημα στην εύρεση των κατάλληλων ημερομηνιών, ενώ είναι γνωστό ότι δημιουργείται κάθε χρόνο αντίστοιχο πρόβλημα με τηνταυτόχρονη διεξαγωγή του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παμπαίδων – Παγκορασίδων beach volley.
Σχόλιο : Επιτέλους να και μια «σοβαρή» δικαιολογία. Δεν μας βγαίνουν οι ημερομηνίες … Ή τουλάχιστον δεν μπορούμε να βάλουμε στην ίδια μασχάλι πολλά καρπούζια, αφού πρέπει να προγραμματιστούν…. α) το μη στρεσογόνο και μη δαπανηρό, ελέω χορηγών κ.λπ., beach volley, άρα και προτιμητέο έναντι της σάλας, β) οι τελικές φάσεις – μη στρασογόνες και αυτές – του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος παίδων – κορασίδων και γ) οι τελικές φάσεις – έντονα στρεσογόνες και με παρουσία γονέων διεξαγόμενες - του πανελληνίου πρωταθλήματος παίδων – κορασίδων, στις οποίες, όπως είναι γνωστό, συμμετέχουν και πολλές/οί αθλήτριες/τες κατηγορίας παμπαίδων - παγκορασίδων…
δ) Είναι δε γνωστό ότι για όλους τους προαναφερθέντες λόγους δεν διεξάγονται Πανελλήνια Πρωταθλήματα Παμπαίδων – Παγκορασίδων στις περισσότερες Ομοσπονδίες.
Σχόλιο : Αν είναι έτσι τα πράγματα, καλά κάνουνε... Αρκεί να ρίξουν μια ματιά και να δούνε και τι άλλο σωστό κάνουν οι άλλες Ομοσπονδίες προς όφελος των δικών τους αθλημάτων, εκμεταλλευόμενες κυρίως τα «αναπτυξιακά» προγράμματα που καταρτίζονται ακροποδητί και συγκυριακά …. Το περίεργο βέβαια για όσους παρακολουθούν χρόνια τα τεκταινόμενα στο βόλεϊ είναι, ότι οι ίδιοι άνθρωποι που ισχυρίζονται αυτά σήμερα, άλλα έλεγαν χθες και είναι σίγουρο ότι άλλα θα πουν αύριο και δυστυχώς έτσι καθορίζουν το μέλλον….  
Ανάμεσα στις προτάσεις οι οποίες πρόκειται να κατατεθούν προς το Διοικητικό Συμβούλιο από τις Επιτροπές Πρωταθλημάτων και Ανάπτυξης είναι:

1. Οι διοργανώσεις των Πρωταθλημάτων Παμπαίδων – Παγκορασίδων να διεξάγονται μόνο από τις Ενώσεις.
Σχόλιο : Αντί του … «καταργούνται οι ημιτελικές και τελικές φάσεις των πρωταθλημάτων», που ηχεί άσχημα και που σημειωτέον ακυρώνουν τη Γενική Προκήρυξη Πρωταθλημάτων, τον προγραμματισμό των ομάδων, τις ελπίδες των παιδιών…
2. Η εξοικονόμηση των χρημάτων από την μη τέλεση των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων να επιστραφεί υπό την μορφή bonus στις ομάδες που κατέλαβαν την πρώτη θέση στην Ένωσή τους.
Σχόλιο : Αυτό μας φέρνει στο νου αυθόρμητα το «υπάρχουν λεφτά»… Για ποιαbonus γίνεται λόγος άραγε; Πότε έδωσε χρήματα η ΕΟΠΕ για τελικές φάσεις, όταν πανθομολογούμενα χρωστάει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ οδοιπορικών στα σωματεία όλης της Ελλάδας, οδηγώντας πολλά απ’ αυτά σε διάλυση; Επιτέλους κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν έχουν κρίση και δεν γνωρίζονται μεταξύ τους… Ο κόσμος του βόλεϊ είναι πολύ μικρός … και τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να παίρνονται ερήμην των άλλων.
3. Ο ετήσιος αριθμός των αγώνων ενός επιλεγμένου αθλητή (ταλέντο) μπορεί να συμπληρωθεί με τους Διακλιμακιακούς αγώνες όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης Κος Χατζηπαναγιώτου.
Σχόλιο : Επειδή συχνά παραπάνω γίνεται λόγος για το οικονομικό βάρος των τελικών φάσεων, δεν πρέπει να ρωτήσουμε, πόσο κοστολογούνται οι «διακλιμακιακοί αγώνες» για τα «ταλέντα» και ποιος θα αναλάβει το βάρος τους; Και κάτι άλλο. Μήπως πρέπει να εισαχθεί – θεσμοθετηθεί τελικά ένα πρωτάθλημα ταλέντων για να μην πασχίζουν άδικα σωματεία και προπονητές; Είναι κρίμα να διατυπώνονται τέτοιες απόψεις ως συμβολή στην ανάπτυξη του αθλήματος.   
4. Να επαναλειτουργήσει ο θεσμός των Διακλιμακιακών αγώνων στοχεύοντας στην ανάδειξη και εξέλιξη νέων ταλαντούχων αθλητών πέρα από τον στείρο σωματειακό ανταγωνισμό καθώς και να δοθεί η δυνατότητα ώστε οι Ενώσεις διοργανώνοντας αγώνες με ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες να βοηθήσουν τους νέους αθλητές του βόλει να ταυτίσουν τον αθλητισμό με την ψυχαγωγία.
Σχόλιο : Είτε όλοι όσοι διαφωνούν με αυτές τις λογικές χρειάζονται τεστ ευφυίας που δεν  καταλαβαίνουν τα παραπάνω, είτε αυτοί που τα λένε και τα γράφουν  χρειάζονται επαναπροσδιορισμό της πνευματικής και ψυχολογικής τους σχέσης με τον αθλητισμό… Από πότε άραγε διαπίστωσαν ότι στο βόλεϊ έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα «στείρου σωματειακού ανταγωνισμού»; Ποιοι κατά την άποψή τους είναι οι «ρεαλιστικοί στόχοι και προσδοκίες» των σωματείων στην εποχή της πλήρους απαξίωσής τους από κράτος και ιθυνόντων της Ομοσπονδίας; Μπορεί τέλος πάντων να «ταυτιστεί ο αθλητισμός με την ψυχαγωγία», αν δεν υπάρχει αγωνιστικός αθλητισμός, επειδή δήθεν είναι «στείρος», αλλά θα πρέπει από την άλλη να παράγει και ταλέντα; Αυτά συμβαίνουν όταν κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και έχουν κλείσει τα αφτιά τους σε όσες νηφάλιες φωνές προσπαθούν να τους επισημάνουν τις συνέπειες του εγκλήματος  που διαπράττουν.   
5. Έμφαση στην λειτουργία των ενώσεων. Διάλογος ΕΟΠΕ – Ενώσεων με στόχο την καλύτερη συνεργασία αλλά και άμεση εφαρμογή των πολύ σημαντικών προτάσεων της Επιτροπής Ανάπτυξης.
Σχόλιο : Από τις Ενώσεις θα υπάρξουν άραγε αντιδράσεις, ή και αυτές συμφωνούν ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον «στείρο ανταγωνισμό»;

Με αγωνιστικούς (σ.σ. ασφαλώς όχι στείρους) χαιρετισμούς,
Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΠΕ
& Πρόεδρος Επιτροπής Πρωταθλημάτων
Παναγιώτης Σιδέρης
Γενικό σχόλιο – παρατήρηση : Βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού και κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα…

Κώστας Γκούντας


ilisiakosvolley.com