Σελίδες


Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ο μύθος του πασαδόρου


Του Κ. Ασημακόπουλου

Με την κρίση να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ελλάδας και Ευρώπης μας αποχαιρέτησε το 2010 και κάντε την ευχή να μην το αναπολήσουμε τη χρονιά που έφυγε γιατί τη... βάψαμε.
Στη δίνη της οικονομικής, θεσμικής, κοινωνικής και υπαρξιακής κρίσης η ευχή της «καλής χρονιάς» μοιάζει ουτοπία. Το θετικό είναι πως κάποιοι νιώθουν πραγματικά την αξία αυτής της απλής και τετριμμένης ευχής που λέγεται κάθε χρόνο ακόμα και από άτομα που εκ φύσεως δεν λένε ούτε… καλημέρα.
Άντε, λοιπόν, «καλή μας χρονιά» γιατί από του Αϊ Γιαννιού και μετά που θα βγουν και τα φωτάκια από τα μπαλκόνια θα γυρίσουμε στην πεζή και άρρωστη πραγματικότητα με την εντολή της επιβίωσης χωρίς αντιβιοτικά.
Βλέποντας τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και έχοντας κατά τα νου αυτά που πρόκειται να συμβούν στο ελληνικό βόλεϊ μιλάμε πλέον ξεκάθαρα για ένα άναρχο και απόλυτα ερασιτεχνικό καθεστώς όπου οι μισθοί αποτελούν είδος πολυτελείας, το παραμύθι πραγματικότητα και η αλλοίωση μέρος της προκήρυξης.
Έφυγαν ο Γκουλινέλι με τον Ζέκοφ κι αν κράταγε λίγο ακόμα το 2010 θα είχαν φύγει και οι υπόλοιποι. Μετά ανακάλυψαν στον Ολυμπιακό πως δεν υπάρχει πασαδόρος αφού ο Φιλίποφ ακόμα δεν μπορεί να αγωνίζεται ως Έλληνας. Άλλη μια μεταγραφική επιτυχία του καλοκαιριού που έγινε μόνο και μόνο για την «σπάσει» ο Ολυμπιακός στον Παναθηναϊκό επειδή προηγουμένως του είχε πάρει τον Πετρέα.
Οσο για τον Ντίμα μέχρι στιγμής δεν δικαιώνεται για την επιλογή του να αφήσει τον Παναθηναϊκό αφού και ευκαιρίες δεν είχε στην ομάδα και παραμένει απλήρωτος. Το τι θα γίνει στο μέλλον θα το δούμε…
Πάντως, αυτό που έπρεπε να κάνει ο Ολυμπιακός στις αρχές του 2011 έπρεπε να το είχε κάνει από το καλοκαίρι του 2010. Και για να μην ξεχνιόμαστε. Ο Ολυμπιακός είχε κλείσει αρχικά τον Αμερικανό Γουίντερ που είναι πασαδόρος στον ΠΑΟΚ αλλά μεγαλοπιάστηκε με τον Ζέκοφ χωρίς να είναι σε θέση να μπορέσει να τον αποπληρώσει. Ο Αμερικανός κόστιζε τα μισά χρήματα του Βούλγαρου. Τα ίδια και με τον προπονητή. Τι έχει, δηλαδή, ο Γιάννης Καλμαζίδης; Όταν πήρε την ομάδα μετά την παραίτηση του Αντερς Κρίστιανσον και την κράτησε πρωταθλήτρια ήταν καλός και το καλοκαίρι έγινε κακός;
Αυτό ήταν και το λάθος της προηγούμενης διοίκησης του Ολυμπιακού. Το καλοκαίρι έπρεπε να πάρει επώδυνες αποφάσεις. Λίγες και βασικές κινήσεις. Να μιλήσει για το χρέος, να ενημερώσει τους οπαδούς και να κάνει τις περικοπές που γίνονται τώρα.
Οσο για τη θέση του πασαδόρου; Μέχρι τα Φώτα θα γίνει καλή και οικονομική κίνηση και ίσως με αθλητή που στο παρελθόν έχει φορέσει την φανέλα του Παναθηναϊκού.
Ετσι, λοιπόν, ο Ολυμπιακός πάει στην Πολωνία για να παίξει με τον Παύλο Κουζούνη πασαδόρο και τον Σωτήρη Σωτηρίου λίμπερο. Κι άντε ο Σωτήρης είναι ακραίος και μπορεί να παίξει λίμπερο. Ο Παύλος «πόθεν έσχες» πασαδόρος; Το παλικάρι το παλεύει για λίμπερο και βρέθηκε πασαδόρος. Μιλάμε για απίθανα πράγματα. Το μόνο που δεν έχουμε δει ακόμα είναι τον Τζούριτς να παίζει λίμπερο αλλά όπως πάμε θα το δούμε κι αυτό.
Αν τα καταφέρει ο Κουζούνης και ο Ολυμπιακός σταθεί καλά (ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα) θα γράψει ιστορία και βέβαια θα καταρρίψει έναν ακόμα μύθο στο ελληνικό βόλεϊ, αυτόν του πασαδόρου.
Στο μεταξύ, στον Παναθηναϊκό είναι απλήρωτοι ένα χρόνο και συζητάνε για μεταγραφές ακραίων. Αθεράπευτη η κατάσταση αλλά από τη μια μεριά υπάρχει και μια εξήγηση. Σου λέει ο Καζάζης, αφού δεν πληρωνόμαστε που δεν πληρωνόμαστε, γίναμε που γίναμε χομπίστες, κάτσε μήπως πείσουμε τον Ρισβά και μας πάρει κανέναν φτηνό ακραίο και παίξουμε καλό βόλεϊ και ξεχάσουμε την πείνα μας ενόψει και του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό σε 10 μέρες.
Μάλιστα συζητάνε να «χτυπήσουν» είτε τον Βραζιλιάνο Σάκι από την Κηφισιά, είτε τον Κολομβιανό Μορέλο που έδιωξε ο Επίκουρος Πολίχνης. Ωραίος και ο Σάκι. Θα φύγει από την Κηφισιά που είναι απλήρωτος και θα πάει στον Παναθηναϊκό που είναι… τράπεζα.  Απ΄ ότι μάθαμε, όμως, πίσω από την όποια μεταγραφή που θα γίνει βρίσκεται γνωστός επιχειρηματίας του «τριφυλλιού» που θέλει να κάνει ένα δώρο στην ομάδα.
Από την άλλη οι Ελληνάρες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αφού βλέπουν πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα την βγάλουν με… έναντι μισθών αφού παρά τις όποιες καλές προθέσεις των νέων παραγόντων της διοίκησης του Ερασιτέχνη το μπάτζετ της ομάδας αλλά και οι περσινές οφειλές δεν καλύπτονται με τίποτα.
Στο μεταξύ, στον Άρη γύρισε ο Ρουμελιώτης από την Πάτρα κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Πολύ φασαρία για το τίποτα και τελικά συμφώνησαν πως για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι.
Άλλο θέμα που έπρεπε να είχε τελειώσει από το καλοκαίρι ή, έστω από τον Σεπτέμβριο ήταν του Γκόρντον Μέιφορθ. Μπήκε το 2011 για να έρθει μόνος του ο Αμερικανός και να μας πει πως θα λήξουμε το συμβόλαιο μας κοινή συναινέσει. Αυτό που έπρεπε να είχε πει η ηγεσία της ΕΟΠΕ από τον Σεπτέμβριο το είπε μόνος του ο Μέιφορθ τον Ιανουάριο αφού προηγουμένως μπήκε μπροστά η Επιτροπή Ισοτιμίας.
Πού είναι η Επιτροπή Εθνικών ομάδων; Ήθελε ή, δεν ήθελε τον Μέιφορθ για ομοσπονδιακό προπονητή; Έξι μήνες περιμέναμε να καθαρογράψει η Επιτροπή Ισοτιμιών το πόρισμα για να δούμε τι θα κάνουμε με προπονητή στην Εθνική Ανδρών; Τι ντροπή και τι απαξίωση είναι αυτή;
Υπήρχε περίπτωση μια σοβαρή ομοσπονδία να φοβάται το συμβόλαιο με έναν προπονητή που απέτυχε από τα αποτελέσματα και που αποδεδειγμένα δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα να κάθεται στον πάγκο της Εθνικής ομάδας; Έξι μήνες τους πήρε να το καταλάβουν;
Μόνο για τον Μάκη Δημητριάδη και την Καρολίνα Μπαρζούκα ήξεραν να αποφασίσουν οι φωστήρες. Πάλι καλά που δεν τους έδιωξαν παραμονές των προκριματικών και του έδωσαν παράταση.
Τι να πεις, όμως, όταν βλέπεις και ακούς συνέντευξη του Αχιλλέα στη Nova και νομίζεις ότι είναι μαγνητοσκόπηση δέκα χρόνια πίσω;
Μεσολάβησε, λέει, στη CEV για να γίνουν στο Αζερμπαϊτζάν και οι δύο αγώνες της γυναικείας ομάδας του Ολυμπιακού με την Αζεραϊλ Μπακού. Βρε, Αχιλλέα που τα λες αυτά; Υπάρχει μικρό πρόστιμο ανάξιο λόγου που θα το πληρώσει η Μπακού η οποία θα αναλάβει και τα οδοιπορικά του Ολυμπιακού. Μόνο εφέτος έχει γίνει σε άλλες δέκα περιπτώσεις. Ρίξε μια ματιά πριν βγεις στο γυαλί. Σε ποιον νομίζεις ότι απευθύνεσαι; Είπαμε βαρεθήκαμε να ακούμε αλλά κάτι παίρνει το αφτί μας…
Άσε τα άλλα… Το θέμα με το κονδύλι των 115.000 Ευρώ. Απορείς γιατί είναι στη δημοσιότητα τόσο καιρό και δεν απορείς με τον στενό σου συνεργάτη Γιώργο Μανωλόπουλο που την… αμόλησε στην ίδια εκπομπή;
Για το θέμα με τους Supervisors απλά σου υπενθυμίζω πως κανένας πρόεδρος της ΕΟΠΕ δεν υπήρξε ποτέ έμμισθος Supervisor Ευρωπαϊκών Κυπέλλων.
Όσο για το μπιτς βόλεϊ, εντάξει το καταλάβαμε. Το ανακάλυψες το 2010 όταν ανέλαβες και την προεδρία της ΕΟΠΕ, αλλά δεν χρειάζεται να το λες και δημόσια στην ανασκόπηση του χρόνου που πέρασε. Φαίνεται πως όταν το μπιτς βόλεϊ παίζονταν στην άμμο και έφερνε επιτυχίες στην ΕΟΠΕ εσύ και οι όμοιοι σου που ήσασταν στις διοικήσεις της ομοσπονδίας ήσασταν μόνιμα… δίπλα και τα κάνατε… θάλασσα.
Και κάτι τελευταίο. Αυτός που γράφει επώνυμα έχει μεγάλη διαφορά από αυτόν που γράφει ανώνυμα. Σημείωσε το Αχιλλέα για την ανασκόπηση του 2011 γιατί μπορεί να το ξεχάσεις κι αυτό.

Πηγή: gazzetta.gr