Σελίδες


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΗΜΕΡΙΔΑ- ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΕΒΡΟΥ

  «Η προαγωγή της υγείας και της διά βίου άσκησης, με παράθυρο την εκπαίδευση»

Χρ. Αηδόνης : « Πρώτη η Νομαρχία Έβρου  στην Ελλάδα, αναφορικά  με την ανάληψη της συγκεκριμένης  δράσης »

  
            Η Νομαρχία Έβρου σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, Διατροφής και Άθλησης και το ΤΕΦΑΑ του Δ.Π.Θ διοργάνωσε ημερίδα - διαβούλευση με στόχο την ενίσχυση αλλά και υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής από τους πολίτες με βάση την άσκηση και την σωστή διατροφή. Στην εκδήλωση η οποία και εντάσσεται σ’ ένα γενικότερο φάσμα πρωτοβουλιών και δράσεων της Νομαρχίας Έβρου, συμμετείχε και ο αρμόδιος, για θέματα διατροφής και άσκησης, υφυπουργός υγείας Χρήστος Αηδόνης.
            Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε από το Σύνδεσμο Πτυχιούχων Προπονητών Ποδοσφαίρου Έβρου, ο Νομάρχης Έβρου κ. Ζαμπουνίδης Νικόλαος, για την πολυετή παρουσία και προσφορά του στην περιοχή , το ΤΕΦΑΑ  και η Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ. για  τη συνεχή  κοινωνική προσφορά τους στην περιοχή.
           Για τις βραβεύσεις των τμημάτων αυτών το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου κ. Παπαπαντελής Νικήτας, δήλωσε: «τιμούμε  σήμερα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία αποτελούν  φορείς  με μεγάλη εκπαιδευτική, επιστημονική και ερευνητική  παρουσία, πέρα των ορίων της χώρας πλέον. Επιπροσθέτως, χρόνια τώρα τα συγκεκριμένα τμήματα  επιτελούν  ένα μεγάλο κοινωνικό και κατ’ επέκταση  εθελοντικό  έργο στην περιοχή της Θράκης, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία  στον τομέα της υγείας και  γενικότερα στην προαγωγής της ποιότητας ζωής  των πολιτών. Ήδη η  Νομαρχιακή επιτροπή Αθλητισμού Έβρου επεξεργάζεται και θα παρουσιάσει  πρόταση για τη δημιουργία  ενός μη κερδοσκοπικού Δικτύου  Υγείας και Ποιότητας Ζωής με στόχο την προαγωγή της υγείας. Απώτερος σκοπός η ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών, που μέσα από το τρίπτυχο ΔΙΑΤΡΟΦΗ- ΑΣΚΗΣΗ – ΥΓΕΙΑ,  στόχο θα έχουν να στηρίξουν τους πολίτες της περιοχής, ιδιαίτερα δε τα παιδιά μας. Στην προσπάθεια αυτή πιστεύουμε ότι η επιστημονική, εκπαιδευτική και ερευνητική δυναμική των δύο αυτών τμημάτων μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή δικλείδα, για την επιτυχή έκβαση της συγκεκριμένης προσπάθειας. Ο κ. Αηδόνης δήλωσε ότι θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια  που στόχο θα έχει την προαγωγή της υγείας, των παιδιών ιδιαίτερα  του τόπου μας».

  ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΑΘΛΗΣΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ  ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ :

1.      Πρωινό & απόσυρση όλων των ανθυγιεινών τροφών από τα σχολικά κυλικεία
2.       Υποχρεωτική γυμναστική σχεδόν κάθε ημέρα επί μία ώρα σε όλα τα δημόσια σχολεία  και αναβάθμιση του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής
3.      Απόσυρση όλων των λεγόμενων ανθυγιεινών τροφών από τα κυλικεία
4.       Χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα τρόφιμα τα οποία θεωρούνται «υγιεινά». & αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
5.       «Βομβαρδισμός» των τηλεθεατών από έξι τηλεοπτικά σποτ- τα οποία ετοιμάζει δωρεάν η ΕΡΤ. Θα προβάλλουν την υγιεινή διατροφή, ενώ άλλα θα προτρέπουν τους Έλληνες να λαμβάνουν πρωινό και να... γυμνάζονται
6.       Η κυβέρνηση επείγεται να εφαρμόσει το σχέδιο, θεωρώντας ότι όχι μόνο θα βοηθήσει στην υγεία των Ελλήνων (και κυρίως των παιδιών), αλλά θα εξοικονομήσει και πόρους, αφού πολλές ασθένειες προέρχονται από την παχυσαρκία.
     Το σχέδιο του υπουργείο Υγείας, Άθλησης και Διατροφής βασίζεται σε μελέτη για τις ως τώρα διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, όπως δήλωσε  ο υφυπουργός κ.  Αηδόνης. Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι το 75% των ελλήνων δεν λαμβάνει πρωινό, ένα 54% προτιμά ως κύριο γεύμα την «πλαστική τροφή», ένα 48% αποφεύγει να γυμνάζεται- ενώ ένα υπολογίσιμο ποσοστό των μαθητών εφευρίσκει διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγει την υποχρεωτική γυμναστική στα σχολεία.
             ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΕΒΡΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ -                  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
·   Έκδοση  ενημερωτικών  εντύπων (12000) για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
·   Ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, από τα  Μ.Μ.Ε.  μέσω  τηλεοπτικού  και ραδιοφωνικού   μηνύματος  (σποτ)
·   Συνεργασία με τον τοπικό έντυπο τύπο  και καταχώρηση σε μηνιαία βάση προληπτικών οδηγιών και μηνυμάτων
·   Συνεργασία με τη  Δ/νση Β/θμιας εκπαίδευσης Ν. Έβρου ( τμήμα Αγωγής Υγείας) με στόχο την εφαρμογή προγράμματος  ευαισθητοποίησης  όλων των σχολικών μονάδων του Νομού και ειδικότερα των  μαθητών, τις ενώσεις  γονέων και κηδεμόνων και  εκπαιδευτικών
·   Ένταξη  προγράμματος στη διαδικασία επιμόρφωσης των ΝΕΛΕ Έβρου με τίτλο: «Συμβουλευτική γονέων αναφορικά με τη παιδική παχυσαρκία». (περιοχές  : ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ, ΦΕΡΕΣ, ΣΟΥΦΛΙ, ΔΙΔ/ΧΟ , ΟΡ/ΔΑ)
·     Συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ του Δ.Π.Θ.  με σκοπό τη διεξαγωγή δειγματολογικής    έρευνας σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών  και της  καταγραφής του Δ.Μ.Σ. (δείκτη μάζας σώματος )
·   Ενημέρωση – διαλέξεις σε σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, για μαθητές  και εκπαιδευτικούς
·   Κεντρικές ημερίδες ενημέρωσης με τη συνεργασία του ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ., του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας, Διατροφής και Άσκησης και του Ιατρικού συλλόγου Έβρου  
·     Έρευνα, με τη συνεργασία ειδικού ψυχολόγου, σχετικά με την  επίδραση των ψυχολογικών παράγονταν και των κοινωνικοοικονομικών δεικτών  στο ισοζύγιο ενέργειας και στο δείκτη μάζας σώματος στα παιδιά
·   Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων (τουρνουά αθλοπαιδιών), με τη συμμετοχή  παιδιών  απ’ όλο το νομό, με στόχο την ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας και παράλληλα την ανάδειξη της  σωματικής δραστηριότητας, ως ένα αποτελεσματικό  μέσω  για την πρόληψη  και αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.