Σελίδες


Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

«Θα χρειαστούν ηγέτες»

ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ GOAL NEWS

«Θα χρειαστούν ηγέτες»
Η υπαρξιακή κρίση της Α1 ανδρών δεν αφορά μόνο τα 12 ΤΑΑ όπως θέλουν να νομίζουν κάποιοι, αλλά όλο το ελληνικό βόλεϊ. Τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών, η απουσία υποδομών και κυρίως η έλλειψη χορηγών και άλλων πηγών εσόδων έριξαν το λάδι για να φουντώσει η φωτιά που άναψε με την οικονομική κρίση...
Όταν οι τέσσερις σημαντικότερες ομάδες της Α1 ανδρών (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Ηρακλής και ΕΑΠ) έχουν ανοίγματα που αγγίζουν τα 4 εκ. Ευρώ και οι υπόλοιπες οκτώ ομάδες βασίζουν το 35% του προϋπολογισμού τους στα 100 χιλιάρικα της κρατικής επιχορήγησης το οικοδόμημα του «επαγγελματικού» βόλεϊ δεν χρειάζεται την οικονομική κρίση για να καταρρεύσει. Μπορεί να τα «καταφέρει» και μόνο του.

Η συνάντηση που θα γίνει σήμερα στα γραφεία της ΕΣΑΠ και αύριο με την αθλητική ηγεσία δεν θα πρέπει να έχει πρώτο θέμα το πως θα εισπράξουν τα ΤΑΑ τα 100.000 Ευρώ αλλά το πως θα αλλάξουν τακτική αλλά και νομική υπόσταση. Είναι θέμα χρόνου για να περάσει στην ιστορία η ελληνική «εφεύρεση» των ΤΑΑ.

Απλά κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή για να καταργήσει το ερμαφρόδιτο νομικό πλαίσιο που ξεκίνησε το 1991 για να καλύψει τις ανάγκες των αθλητών της γενιάς του ΄87 που ήθελαν να μιμηθούν την ιταλική Λίγκα αλλά με χρήματα του ελληνικού δημοσίου.

Κι επειδή τίποτα δεν γίνεται τυχαία σε αυτή τη ζωή, υπενθυμίζουμε πως το 1991 το «επαγγελματικό» βόλεϊ ιδρύθηκε ερήμην των σωματείων και με μπροστάρηδες επώνυμους αθλητές της εποχής όπως οι (Τριανταφυλλίδης, Γόντικας, Μαργαρώνης, Κουτουλέας, Δημητριάδης) που ίδρυσαν και τον ΠΑΣΑΠ (συνδικαλιστικό όργανο αθλητών). Εν έτη 2010 τα ΤΑΑ θα καταργηθούν από τα σωματεία ερήμην των αθλητών...

Αρχικά κανένα σωματείο δεν ήθελε την δημιουργία ΤΑΑ αλλά όταν η Φάνη Πάλλη Πετραλιά πέρασε τον νόμο κάνοντας το χατήρι των αθλητών, το νερό μπήκε το νερό στ΄ αυλάκι. Για 20 χρόνια σωματεία και αθλητές είχαν στα χέρια τους χρυσές ευκαιρίες για να οργανωθούν και να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον βασισμένο στην ελεύθερη αγορά και όχι στις κρατικές επιχορηγήσεις.

Κι, όμως, δεν έκαναν τίποτα. Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δοθεί από την ελληνική Πολιτεία προς τα ΤΑΑ της Α1 και Α2 ανδρών περίπου 25 εκ. Ευρώ. Τι από όλα αυτά επενδύθηκε στο βόλεϊ; Η απάντηση απλή. Τίποτα απολύτως.

Η κρίση φέρνει προβλήματα και αδιέξοδα αλλά μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία για αυτοκάθαρση και αυτοκριτική. Τα σωματεία και οι αθλητές πρέπει να επανακαθορίσουν τις σχέσεις τους και τους στόχους τους και όσο πιο γρήγορα το κάνουν τόσο πιο πολλές ελπίδες θα έχουν να σωθούν. Πάνω απ΄ όλα θα χρειαστούν παράγοντες – ηγέτες που θα πάρουν γενναίες αποφάσεις, θα δείξουν διορατικότητα και κρίση και θα κάνουν ρίξεις για να «σερβίρουν» στο μεγάλο ντέρμπι που μόλις άρχισε.