Σελίδες


Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Σκέψεις και προτάσεις για Ανάπτυξη


ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

O πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης της ΕΟΠΕ Θανάσης Μαργαρίτης έστειλε στην Επιτροπή Ανάπτυξης επιστολή με τις προτάσεις του γύρω από το σημαντικότερο θέμα που αφορά το ελληνικό βόλεϊ και δεν είναι άλλο από την Ανάπτυξη του αθλήματος.
 Η επιστολή αναφέρει
Αξιότιμε κε Πρόεδρε
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης

Γνωρίζοντας την αγάπη σας για το άθλημά μας και εκτιμώντας την προσπάθεια που καταβάλλετε προκειμένου να βελτιώσετε τον τομέα ΑΝΑΠΤΥΞΗ θάθελα , σαν πρώην επικεφαλής της ανάπτυξης του προηγούμενου Δ.Σ., να σας μεταφέρω κάποιες σκέψεις σχετικά με τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα που ίσως βοηθήσουν. Όλα τα παρακάτω συζητήθηκαν και μελετηθηκαν από την προηγούμενη Επιτροπή Ανάπτυξης που αποτελείτο από εμένα, την κ. Ελένη Ζέτου και τον κ. Άγγελο Κυριακιδη.
Κατ αρχήν διαβάζοντας το κείμενο του κ. Χατζηπαναγιώτου στο site της Ε.Ο.ΠΕ κατάλαβα πως υπάρχει κάποια βασική παρανόηση των κανονισμών πάνω στα Πανευρωπαϊκά αναπτυξιακά Πρωταθλήματα. Και εξηγούμαι αμέσως.
Αναφερόμενος στις ηλικίες των Πανευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Πρωταθλημάτων θάθελα να επισημάνω τα παρακάτω:
1.ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ και δεν απαγορεύτεται στους αθλητές ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ να πάρουν μέρος σε αυτά. ΠΛΑΦΟΝ υπάρχει μόνο στην μεγαλύτερη ηλικία. Προς τα κάτω ( μικρότερες ηλικίες) δεν υπάρχει περιορισμός. Άυτά αναφέρονται στους κανονισμούς ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ Πρωταθλημάτων στο Κεφάλαιο ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΘΛΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ στο ΑΡΘΡΟ 3-1.
2.Σε συνέχεια του προηγούμενου κάθε χώρα μπορεί να βάλει κατώτερα όρια ηλικίας . Π.χ. στην Ιταλία σε κάθε αναπτυξιακό πρωτάθλημα η διαφορά των ηλικιών προς τα κάτω ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 4-6 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Κάθε δε χώρα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να ακολουθήσει ακριβώς τις ηλικίες. Αυτό εξαρτάται από τις ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ και τους ΝΟΜΟΥΣ κάθε χώρας.
3.Κάθε χώρα δεν είναι υποχρεωμένη να έχει ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ για αγόρια και κορίτσια. Π.χ. Η ΙΤΑΛΙΑ και η ΓΑΛΛΙΑ έχουν ακριβώς τις ΙΔΙΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ για κάθε κατηγορία.
4.ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΠΑΝΩ τώρα. Στους Έφηβους και στις Νεάνιδες μπορεί να μπει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται την επόμενη χρονιά του Πανευρωπαικού μια ηλικία πάρα πάνω . Π.χ. για την επόμενη σεζόν 2010-2011 στο Πανευρωπαϊκό θα πάρουν μέρος οι γεννημένοι έφηβοι ( U-20 για την Ευρώπη) το 93,94,95 κ.ο.κ. Την επόμενη σεζόν 2011-12 στο Παγκόσμιο θα πάρουν μέρος οι ίδιες ηλικίες που τώρα θα ονομάζονται από την FIVB (U-21). Το ίδιο συμβαίνει και με τις νεάνιδες.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ είναι πολύ πιο απλή η απόφαση απότι εμφανίζεται τώρα και η συζήτηση και ο προβληματισμός θα πρέπει να περιοριστεί στα εξής :
1.Αλλαγή ηλικιών κάθε αγωνιστική σεζόν ανά έτος ή αλλαγή κατά δύο έτη κάθε δεύτερη χρονιά
2.Ποια θα είναι η ανώτερη ηλικία κάθε κατηγορίας και αν θα υπάρχει κατώτερη και ποιά.

ΘΕΜΑ 1 : ΑΛΛΑΓΗ ΗΛΙΚΙΩΝ ΚΑΘΕ 1 Ή ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.

Με το προηγούμενο σύστημα (αλλαγής διπλής ηλικίας κάθε δύο χρόνια) χάναμε πάρα πολλά παιδιά γιατί ΔΕΝ ΕΠΑΙΖΑΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΚΟ ΡΟΛΟ με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ή να μη λαμβάνουν την εμπειρία του ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ. Το επιχείρημα ΌΤΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, βοηθάει και εξυπηρετεί την προετοιμασία των αθλητών για τις Εθνικές αναπτυξιακές ομάδες ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ....εκτός αν υπάρχει στο μυαλό μας η μικρότερη δυνατή ή και καθόλου προετοιμασία των Εθνικών αναπτυξιακών ομάδων!! Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ, ας δουλέψουμε πολύ καλά τους 20-26 αθλητές που θα είναι σε κάθε αναπτυξιακή Εθνική ομάδα ώστε να αποκτηθούν όλες τις απαραίτητες εμπειρίες ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΣΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ . Φυσικό λοιπόν είναι να κοιτάξουμε τους ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ που θα μετέχουν σε αυτά τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα , να ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ την καλή συμμετοχή των αθλητών/τριών μας και παράλληλα ας προσέξουμε ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ τις Εθνικές μας αναπτυξιακές ομάδες μια και υλικό που υπάρχει και στα αγόρια και στα κορίτσια είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ έως ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ και στα αγόρια και στα κορίτσια.

ΘΕΜΑ 2 : ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΩΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.

Μετά από πολλές συζητήσεις με φορείς του αθλήματος ( Προπονητές, παράγοντες κ.λ.π), συζητήσεις με γονείς νεαρών αθλητών και αθλητριών και μετά από πολλή μελέτη ξένων αναπτυξιακών Πρωταθλημάτων προηγμένων αθλητικά χωρών καταλήξαμε ότι
στην Ελλάδα , που όπως όλοι γνωρίζουμε έχει τις δικές της ιδαιτερότητες, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ βρίσκεται στο χρονικό διάστημα που ΦΟΙΤΟΥΝ οι αθλητές και οι αθλήτριες μας στην Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ. Είναι γνωστές οι δυσκολίες που δημιουργεί το πολλές φορές ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΣΚΛΗΡΟ Εκπαιδευτικό μας συστήματος που σχεδόν εκμηδενίζει το «πάντρεμα» αθλητισμός και σχολείο!
Με το προηγούμενο σύστημα είχαμε το εξής φαινόμενο. Στα εφηβικά Πρωταθλήματα ούτε οι μαθητές της Γ΄Λυκείου αλλά ούτε και οι μαθητές της Β΄Λυκείου μπορούσαν να προσφέρουν πολλά. Οι περισσότεροι από τους αθλητές της Γ΄Λυκείου σχεδόν ή τελείως απροπόνητοι, έπαιρναν θέσεις στην εξάδα από τους μικρότερους οι δε της Β΄Λυκείου έχαναν την ευκαιρία να παίξουν ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ.
Αποφασίσαμε λοιπόν να «αποδεσμεύσουμε» τους φοιτούντες στην Γ΄Λυκείου από τα Πρωταθλήματα Παίδων και Κορασίδων με κύριο στόχο οι φοιτούντες στην Β΄Λυκείου ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ. Είναι γνωστό σε όλους δε ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος είναι ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ενός αθλητή αν ΟΧΙ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε πως καταφέραμε να διατηρησουμε σε πολύ καλά επίπεδα τα Πρωταθλήματα Παίδων και Κορασίδων τη στιγμή που τα πράγματα έδειχναν να υπάρχει μια έντονη τάση μαρασμού
Για τους έφηβους και τις νεάνιδες ας μετρήσουμε τις δυνατότητες των αθλητών μας ( Αν δηλαδή έχουν τα φόντα να πάνε σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), τον αριθμό των ομάδων, τα οικονομικά και ας βγει μια απόφαση για την ανώτερη ηλικία.
Για τις κατώτερες ηλικίες εμείς είχαμε προτείνει και είχαμε εφαρμόσει να μην υπάρχει περιορισμός κατώτερης ηλικίας αλλά κάθε Σωματείο και κάθε Προπονητής να αποφασίζει ξέροντας το υλικό του.

Επομένως οι προτάσεις μας συνοπτικά είναι ένας συνδυασμός συστημάτων Ιταλίας και Γαλλίας προσαρμοσμένος στην ελληνική πραγματικότητα.

Για να σας διευκολύνω και να το κάνω περισσότερο ευκολονόητο παραθέτω παρακάτω τον εξής πίνακα:

ΠΡΟΤΑΣΗ
2011-12

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  ΕΦΗΒΟΙ


ΗΛΙΚΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 1993 και μετά


Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ Οι γεννημένοι το 1994 φοιτούν στη Γ΄Λυκείου

ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Προκριματικά και Τελικά Πανευρωπαϊκού 2012 ηλικίες 1993+




ΝΕΑΝΙΔΕΣ

1993 και μετά

Οι γεννημένες το 1994 φοιτούν στη Γ΄Λυκείου.

Προκριματικά και Τελικά Πανευρωπαϊκού 2012 ηλικίες 1994+



ΠΑΙΔΕΣ

1995 και μετά



ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ

1995 και μετά



ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ

1997 και μετά


ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ

1997 και μετά



2012-13

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΛΙΚΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ



ΕΦΗΒΟΙ

1994 και μετά

Οι γεννημένοι το 1995 φοιτούν στη Γ΄Λυκείου.

Προκριματικά και Τελικά Παγκοσμιου 2013 ηλικίες 1993+



ΝΕΑΝΙΔΕΣ

1994 και μετά

Οι γεννημένες το 1995 φοιτούν στη Γ΄Λυκείου.

Προκριματικά και Τελικά Παγκοσμιου 2013 ηλικίες 1994+



ΠΑΙΔΕΣ

1996 και μετά



Προκριματικά/Τελικά Πανευρωπαϊκού 2013 και



Τελικά Παγκόσμιου ηλικ 1995+



ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ

1996 και μετά



Προκριματικά/Τελικά Πανευρωπαϊκού 2013 και



Τελικά Παγκόσμιου ηλικ 1996+



ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ

1998 και μετά


ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ

1998 και μετά


Τελείωνοντας εύχομαι καλή δουλειά και καλή επιτυχία στο έργο σας-

Με εκτίμηση

Θανάσης Μαργαρίτης