Σελίδες


Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Γιώργος Γεωργιάδης: Aν ο ΕΘΝΙΚΟΣ πάψει να υπάρχει, η Αλεξανδρούπολη θα μείνει χωρίς αθλητισμό

Γιώργος Γεωργιάδης: Aν ο ΕΘΝΙΚΟΣ πάψει να υπάρχει, η Αλεξανδρούπολη θα μείνει χωρίς αθλητισμό
    Από τη Σοφία Χύτου
    Η πορεία του ΤΑΑ ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΥ Αλεξανδρούπολης είναι εδώ και χρόνια αξιοσημείωτη. Ο ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ αποτελεί ένα σύμβολο για την πόλη της Αλεξανδρούπολης
    και οι χαρές που έχει προσφέρει στο φίλαθλο κοινό είναι μεγάλες. Την καινούρια στήλη του 2551.gr«ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ/INCOMMONVIEW από την Σοφία Χύτου εγκαινιάζει ο Πρόεδρος του ΤΑΑ ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΥ Αλεξανδρούπολης Γιώργος Γεωργιάδης όπου αναλύει την φιλοσοφία του νέου ΤΑΑ, τους στόχους της ομάδας , την Ευρωπαϊκή πορεία και αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια στους παίκτες, τον προπονητή αλλά και τον φίλαθλο κόσμο του ΕΘΝΙΚΟΥ.

    Ποια είναι η φιλοσοφία του νέου ΤΑΑ Βόλεϊ Εθνικού Αλεξανδρούπολης;
    Η φιλοσοφία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ήταν από την αρχή και παραμένει το νοικοκύρεμα της ομάδας  και όταν λέω νοικοκύρεμα εννοώ στο διοικητικό, στο τυπικό, στο ουσιαστικό και φυσικά στο αγωνιστικό επίπεδο. Όπως όλοι οι Έλληνες έτσι και το ΤΑΑ είχε παρασυρθεί σε διάφορες κινήσεις οι οποίες θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω έτσι ευγενικά ως πολύ χαλαρές. Όπως και όλη η ελληνική κοινωνία είχε χαλαρώσει με τα γνωστά αποτελέσματα που ξέρουμε.
    Ο Εθνικός λοιπόν σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο είχε βρεθεί σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση πριν αναλάβουμε εμείς, ουσιαστικά ήμασταν στα πρόθυρα να αναλάβει η διοίκηση Πρωτοδικείου. Αναλάβαμε για να μην γίνει αυτό γιατί αν συνέβαινε κινδύνευε να διαλυθεί και όλος ο σύλλογος, όλος ο Εθνικός όχι μόνο το βόλεϊ λόγω του ότι το βόλεϊ ναι μεν είναι αυτόνομο και έχει το αυτοδιοίκητο, έχει ένα ΑΦΜ που σήμαινε ότι οτιδήποτε όσον αφορά χρέη προς το δημόσιο και προς ιδιώτες θα μεταβιβαζόταν στο σύλλογο γενικότερα. Για να μην γίνει αυτό αναλάβαμε γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλά χρέη και πάρα πολλές δυσκολίες, παρόλα αυτά μπήκαμε με σκοπό να νοικοκυρέψουμε σε όλους τους τομείς το ΤΑΑ. Βέβαια όπως έχω ξαναπεί χωρίς να γίνει καμία έκπτωση όσον αφορά το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας.
    Η φιλοσοφία παραμένει αυτή, η σκεπτική είναι του νέου διοικητικού συμβουλίου σε μια τριετία ο Εθνικός να έχει καθαρίσει από όλα τα παλιά βάρη όσον αφορά τον οικονομικό  τομέα και να συνεχίζει παράλληλα τις αγωνιστικές επιτυχίες που πέτυχαν μέσα σε αυτή την τελευταία τριετία οι προηγούμενες διοικήσεις. Δηλαδή μπορεί να λέμε ότι δημιουργήθηκαν οικονομικά θέματα αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι προηγούμενες διοικήσεις προσφέραν πολύ μεγάλες χαρές σε όλη την πόλη.
    Την τελευταία τριετία ο Εθνικός είχε διακρίσεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, μην ξεχνάμε ότι συμμετείχε στο τελικό του πρωταθλήματος έχασε από τον Ολυμπιακό στις λεπτομέρειες και συνεχίζουμε αυτή την πορεία.  
     ethnikos1.jpg
    Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας, καθώς για μια ακόμη χρονιά ο ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ Αλεξανδρούπολης έχει εξαιρετική Ευρωπαϊκή παρουσία.
    Η χρονιά φέτος όπως χαρακτηρίστηκε από τον προπονητή τον Μουστακίδη Σάκη είναι χρονιά ειδικού σκοπού. Προσπαθούμε μέσα από τις δυσκολίες που παραλάβαμε αλλά και μέσα από τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν αμέσως αφού παραλάβαμε, δηλαδή εννοώ τα capital controls και όλη την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, με μειωμένο μπάτζετ, με μειωμένο κοστολόγιο συντήρησης της ομάδος να κρατηθούμε όσο πιο ψηλά γίνεται στην Α΄ Εθνική κατηγορία φυσικά. Ήδη τώρα που μιλάμε ουσιαστικά έχει εξασφαλιστεί η παραμονή στην πρώτη Εθνική που στόχος είναι να πάμε όσο γίνεται πιο ψηλά. Ο στόχος παραμένει εκεί, είναι δύσκολο  βέβαια γιατί στον πρώτο γύρο είχαμε και πάρα πολλά εξωαγωνιστικά προβλήματα, πάρα πολλούς τραυματισμούς, μην ξεχνάμε ότι ο αρχηγός της ομάδας ο Ανέστης ο Δαλακούρας είχε πρόβλημα-ατύχημα και για όλη την σεζόν τον χάσαμε. Αναγκαστήκαμε στα μέσα της σεζόν να αλλάξουμε τρεις παίχτες. Το ίδιο και με τον Θωμά τον Δημητριάδη που στον πρώτο γύρο ξαφνικά βρεθήκαμε να μην έχουμε παίχτες να παίξουμε από ατυχήματα κάτι που δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Εάν δεν υπήρχαν αυτά, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή ο στόχος ήταν η είσοδος στην τετράδα  και δύσκολα θα το χάναμε.
    Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, γιατί έχουμε χάσει κάποιους βαθμούς στον πρώτο γύρο βέβαια εδώ και τέσσερις αγωνιστικές τώρα έχουμε μόνο νίκες, μετά την ενίσχυση στην ομάδα και ο δεύτερος γύρος θα πάει πάρα πολύ καλά και για αυτό λέω παραμένει ο στόχος  η τετράδα βέβαια είναι πάρα πολύ δύσκολο. Όλα παίζουν γιατί το να φθάσεις στην τετράδα δεν εξαρτάται μόνο από εσένα, κυρίως από εσένα εξαρτάται, όμως από το πώς θα πάνε και οι υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος. Υπάρχουν αποτελέσματα τα οποία μπορεί να μας ευνοήσουν, βέβαια ο στόχος είναι η τετράδα όπως ήταν και στην αρχή, όπως και να έχει όμως στόχος της διοίκησης είναι η ομάδα να καταλήξει στο τέλος του πρωταθλήματος όσο πιο ψηλά γίνεται.  
    Ο ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ Αλεξανδρούπολης φόρεσε για μια ακόμη χρονιά το Ευρωπαϊκό του κοστούμι και  αποτελεί έναν πρεσβευτή του αθλήματος και σε εθνικό αλλά κα σε τοπικό επίπεδο. Που οφείλεται αυτή η μεγάλη επιτυχία; 
    Καταρχήν οφείλεται στα παιδιά στους παίχτες, οι οποίοι παίχτες πραγματικά θεωρώ ότι ειδικά  φέτος παλεύουν για τη φανέλα, και όσο και να φανεί περίεργο και οι Έλληνες παίχτες και οι ξένοι.
    Σαν Αλεξανδρουπολίτης θεωρούσα ότι μόνο οι Αλεξανδρουπολίτες θα παλεύουν  για τη φανέλα,  δεν ξέρω τι συμβαίνει, ο προπονητής μάλλον έχει καταφέρει  να λειτουργούν όλοι σαν Αλεξανδρουπολίτες είτε γεννήθηκαν εδώ  είτε στο Μαυροβούνιο, είτε στη Σερβία είτε οπουδήποτε αλλού. Οφείλεται κατά δεύτερο λόγο σε όλη τη δουλειά που είχε γίνει και σε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις και από την δική μας γιατί όλα αυτά είναι μια συνέχεια. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το Ελληνικό πρωτάθλημα. Παίζουμε με ομάδες με τις οποίες  δεν έχουμε ξαναπαίξει δεν τις γνωρίζουμε αλλά ούτε και μας γνωρίζουν.
    Το κίνητρο των παιχτών είναι πάρα πολύ μεγάλο και δεν είναι τυχαίο που για δεύτερη συνεχή χρονιά ο ΕΘΝΙΚΟΣ καταλήγει να παίζει στα προημιτελικά του ChallengeCup. Όποιον και να έχουμε θα παλέψουμε, πέρυσι που κληρωθήκαμε με την Benfica χάσαμε σε λεπτομέρειες.
    Φέτος ίσως είμαστε λίγο πιο τυχεροί είτε είναι η Benfica είτε είναι η Τουρκική ομάδα θα περιμένουμε την άλλη εβδομάδα ποιος θα βρεθεί στον δρόμο μας.   
     ethnikos2.jpg
    Αυτό που χαρακτηρίζει τον ΜΓΣ  ΕΘΝΙΚΟ Αλεξανδρούπολης εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι επικρατεί οικογενειακό κλίμα. Θέλω το σχόλιο σας.
    Επικρατεί ένα οικογενειακό κλίμα και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο και μην ξεχνάμε ότι ο ΕΘΝΙΚΟΣ δεν είναι μια ομάδα τοπικού βεληνεκούς είναι μια ομάδα Α ΄Εθνικής και είναι η μοναδική επαρχιακή ομάδα στην Ελλάδα που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Α΄ Εθνική κατηγορία, συγκαταλέγεται πια στην ιστορία του βόλεϊ, είναι από τις ομάδες πια που πρωταγωνιστούν στην Α΄ Εθνική. Αυτό θα έλεγε ότι ο ΕΘΝΙΚΟΣ θα έπρεπε να λειτουργούσε και με τα καλά αλλά και με τα κακά του επαγγελματισμού. Ο ΕΘΝΙΚΟΣ  λειτουργεί με τα καλά του επαγγελματισμού , δηλαδή με την υπευθυνότητα των αθλητών, του προπονητή του αλλά δεν έχει πάρει τίποτα από τα κακά του επαγγελματισμού όπως την ψυχρότητα. Στον ΕΘΝΙΚΟ υπάρχει μια ζεστασιά ανάμεσα σε όλους είτε είναι οι παίχτες είτε είναι προπονητές, βασικοί παίχτες ή αναπληρωματικοί , ο φροντιστής   της ομάδας, η καθαρίστρια του γηπέδου. Ένα πράγμα στο οποίο πιστεύω ότι οφείλεται είναι ότι στον ΕΘΝΙΚΟ υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν συνδέσει την  ζωή τους με αυτή την ομάδα. Είναι σύμβολο της πόλης, εδώ που τα λέμε είτε μας αρέσει είτε όχι ο ΕΘΝΙΚΟΣ είναι ο αθλητισμός της πόλης, φυσικά υπάρχουν και οι άλλες ομάδες  δεν θέλω να υποτιμήσω καμία.
    Θέλω να επισημάνω  ότι αν θεωρήσουμε ότι για κάποιο λόγο ο ΕΘΝΙΚΟΣ παύει να υπάρχει η Αλεξανδρούπολη θα μείνει χωρίς αθλητισμό. Είναι η ιστορία και είναι συνυφασμένη με πάρα πολλά πράγματα και να σας αναφέρω ότι ανέλαβα προσωπικά εγώ την διοίκηση αυτό  οφείλεται σε αυτό το δέσιμο με την ιστορία του. Το δέσιμο το παιδικών μας χρόνων γιατί παίζαμε στο Μαρακανά μπάλα πιτσιρικάδες μέσα από τις τάξεις του ΕΘΝΙΚΟΥ. Όταν λοιπόν γενιές ολόκληρες έχουν γαλουχηθεί και έχουν μεγαλώσει μέσα σε αυτά τα τμήματα του ΕΘΝΙΚΟΥ είτε τα παιδικά είτε τα αναπτυξιακά, τα εφηβικά και γιατί όχι των ανδρών όλο αυτό δίνει ένα οικογενειακό κλίμα. Γιατί κακά τα ψέματα στον αθλητισμό πολύ περισσότερες ώρες ξοδεύουν τα παιδιά μέσα στα γήπεδα με τους συναθλητές και με όλους αυτούς τους ανθρώπους του αθλητισμού παρά με τους συγγενείς και τους φίλους.       

    Στο τιμόνι του ΕΘΝΙΚΟΥ βρίσκεται ένα ηγέτης, ο Σάκης  Μουστακίδης. Θα συνεχίσουμε να τον έχουμε για πολλά χρόνια ακόμη;
    Όταν ανέλαβε αυτή η διοίκηση ένας όρος που έθεσε προς τον Ερασιτέχνη ήταν να παραμείνει  προπονητής της ομάδας βόλεϊ. Η διοίκηση θεωρεί ότι ο Σάκης Μουστακίδης είναι ο στυλοβάτης, ο μαέστρος αυτής της ομάδας. Πιστεύουμε ότι με τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε αν δεν είχαμε τον Σάκη Μουστακίδη στο τιμόνι η ομάδα δεν θέλω να πω βαριές κουβέντες, δεν θέλω να πω θα είχε διαλυθεί αλλά σίγουρα δεν θα ήταν σε αυτό το επίπεδο που είναι σήμερα. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον, αν το θέλει και ο ίδιος όσο εμείς είμαστε στην διοίκηση του βόλεϊ θα είναι μαζί μας. 

    Ο κόσμος αποτελεί τον 7ο παίκτη του Εθνικού Αλεξανδρούπολης. Πόσο καθοριστική θεωρείται ότι είναι η παρουσία του;
    Ο κόσμος αποτελεί και τον 8ο και τον 9ο παίκτη. Η σημασία του κόσμου για την ομάδα είναι καθοριστική. Οι παίκτες του ΕΘΝΙΚΟΥ  είναι επαγγελματίες στις υποχρεώσεις τους αλλά είναι «ερασιτέχνες» στην ψυχή. Αυτό σημαίνει ότι όταν βλέπουν τον κόσμο στην κερκίδα να χαίρεται αυτοί παίρνουν  δέκα φορές δύναμη και όταν ο κόσμος είναι απογοητευμένος αυτοί απογοητεύονται επί πέντε.
    Εξαρτώνται πάρα πολύ οι παίκτες μας από τον κόσμο, δεν είναι τυχαίο που εντός έδρας οι παίκτες μας μεταμορφώνονται, το κάνουν για τον κόσμο μας. Είμαστε από τις δύο έδρες αυτή τη στιγμή στο ελληνικό πρωτάθλημα οι οποίες είναι σε κάθε παιχνίδι γεμάτες. Είμαστε εμείς και η Σύρος και αυτοί ουσιαστικά είναι όπως και εμείς «Μια πόλη μια ομάδα» και αυτοί στηρίζουν την ομάδα τους όπως και ο κόσμος ο δικός μας στηρίζει τον ΕΘΝΙΚΟ. Ο κόσμος είναι καθοριστικός όχι μόνο όσον αφορά την οικονομική συνεισφορά του, ότι μπορεί ο καθένας πια στις ημέρες μας όσο και  με την ηθική συνεισφορά. Για αυτό και εμείς πριν από κάθε αγώνα καλούμε τους φιλάθλους όσο μπορούν να έρχονται στο  γήπεδο και να στηρίζουν την ομάδα κα έτσι στηρίζουν και την πόλη.
    Σε αυτό το σκεπτικό ήταν και η πρώτη  απόφαση που πήρε το νέο Δ.Σ. φέτος  να μειώσει την τιμή εισιτηρίου, γνωρίζοντας βέβαια και την κρίση  από 10€ που είχε το εισιτήριο το πήγαμε στα 7€. Αν το γήπεδο μας έπαιρνε λίγες παραπάνω θέσεις θα μπορούσαμε να μειώσουμε και περισσότερο το εισιτήριο. Απλά να ξέρει ο κόσμος ότι τα έξοδα αυτής της ομάδας επειδή ακριβώς ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι πάρα πολλά. Οι παίκτες δυστυχώς ή ευτυχώς είναι επαγγελματίες , συντηρούνται από αυτή τη δουλειά, η ομάδα απαιτεί κάποια χρήματα.
    Μια μετακίνηση στη Σύρο ή την Αθήνα για να παίξουμε με τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό στοιχίζει περίπου στις 3.000€ για να πάμε να παίξουμε στην Αθήνα, στη  Σύρο γύρω στις 7.000€. Είναι χρήματα τα οποία τα χρειάζεται η ομάδα για να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής και αυτά δυστυχώς ή ευτυχώς μπορούν να βγουν μόνο από τον κόσμο. Παλαιότερα υπήρχαν και οι κρατικές επιδοτήσεις σήμερα δεν υπάρχουν. Για τα εισιτήρια διαρκείας  να μην ξεχνάμε σε τι οικονομικό περιβάλλον ζούμε όταν σήμερα ένας οικογενειάρχης έχει άπειρα έξοδα και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα δεν μπορούμε εύκολα να του δώσουμε ένα εισιτήριο διαρκείας, προτιμά ο άνθρωπος αυτός όταν έχει χρήματα να κόβει το 7€ εισιτήριο και να έρχεται στο γήπεδο. Έστω και έτσι και στα διαρκείας μειώσαμε φέτος από τα 150€ που ήτανε τα κάναμε στα 120€ και βγάλαμε και το φθηνό διαρκείας στα 60€ για να διευκολύνουμε τον κόσμο. Παρόλα αυτά θα μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα, θεωρώ ότι επειδή τα διαρκείας μοιράζονται μέσα στο καλοκαίρι, το καλοκαίρι αν θυμάστε τι γινόταν στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας, πέρα από το πραγματικό οικονομικό πρόβλημα υπήρχε και φοβερή ψυχολογική πίεση. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αγοραστούν εισιτήρια διαρκείας, πήγαμε καλά και φέτος γιατί όπως είπα ο κόσμος στηρίζει την ομάδα, του χρόνου πιστεύω θα πάμε καλύτερα.

     Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο;
    Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στον κόσμο του ΕΘΝΙΚΟΥ και γενικότερα στον κόσμο της Αλεξανδρούπολης γιατί θεωρώ ότι είναι το ίδιο πράγμα είναι ότι ΕΘΝΙΚΟΣ σημαίνει Αλεξανδρούπολη και Αλεξανδρούπολη ΕΘΝΙΚΟΣ. Είναι στο χέρι του κόσμου, η ύπαρξη του ΕΘΝΙΚΟΥ οφείλεται στον κόσμο, εάν ο κόσμος θέλει να τον στηρίξει ο ΕΘΝΙΚΟΣ θα μεγαλουργήσει και θα γεμίζει χαρές τον κόσμο της Αλεξανδρούπολης και θα κάνει γνωστή την Αλεξανδρούπολη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Ο ΕΘΝΙΚΟΣ διαφημίζει την περιοχή μας γενικότερα και όχι μόνο την Αλεξανδρούπολη αλλά αν θέλαμε να το γενικεύσουμε και όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μην ξεχνάμε ότι ο ΕΘΝΙΚΟΣ, το βόλεϊ του ΕΘΝΙΚΟΥ είναι η μόνη ομάδα σε όλα τα αθλήματα της Περιφέρειας σε όλες τις ομάδες που συμμετέχει για τρίτη φέτος συνεχή χρονιά σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μάλιστα με αξιώσεις.  Το μήνυμα λοιπόν που θέλω να δώσω είναι ότι ΕΘΝΙΚΟΣ και Αλεξανδρούπολη είναι  έννοιες ταυτόσημες και ο κόσμος όσο μπορεί να στηρίζει αυτή την ομάδα γιατί είναι καλό και για τον ίδιο αλλά και για τα παιδιά μας, για την επόμενη γενιά.   

    chytoy.jpg
    Σοφία Χύτου
    πηγη : http://2551.gr/