Σελίδες


Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Δρίκος: «Μπαίνουν οι βάσεις στο World League


O προπονητής της Εθνικής ανδρών, Σωτήρης Δρίκος μίλησε στον Ανδρέα Γαβαλά και το news12.gr για πολλά ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τον χώρο της πετοσφαίρισης. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Δρίκος στη Ρόδο για το διήμερο σεμινάριο του ΣΕΠΠΕ που έγινε σε συνεργασία με το τμήμα ανάπτυξης της ΕΟΠΕ και της τοπικής επιτροπής Δωδεκανήσου.
-Πείτε μας για τον σκοπό του σεμιναρίου
«Το σεμινάριο είναι στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος που κάνει η ομοσπονδία. Επιμόρφωσης και ταυτοχρόνως συνεργασίας με ομάδες, προπονητές και τοπικές επιτροπές, ώστε ο καθένας από την μεριά του να μεταδίδει την γνώση του ,που στην εποχή μας βελτιώνεται και αναπτύσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Μεταδίδοντάς την σε κάθε μεριά της χώρας, είτε για το παιχνίδι της ανάπτυξης, είτε για το παιχνίδι του πιο ψηλού επιπέδου. Ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργηθεί το άθλημα σε όλη την χώρα».

-Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να «δυναμώσει» το βόλεϊ στην Ελλάδα;
«Πρέπει να ορίσουμε το δυναμώσει. Ένα θέμα είναι το να μαζικοποιηθεί . Από την άλλη μεριά το να κάνει αγωνιστικές επιτυχίες είναι ένα άλλο θέμα .Είναι διαφορετικά πράγματα. Πρώτα από όλα να πούμε για την μαζικοποίηση. Το βόλεϊ της Ελλάδας στο γυναικείο φύλλο είναι πρώτο άθλημα. Πάρα πολλά κορίτσια σε όλη την χώρα παίζουν βόλεϊ. Όμως, συμβαίνει το παράδοξο. Ενώ έχουμε πάρα πολλά κορίτσια που παίζουν βόλεϊ, ουσιαστικά επαγγελματικό πρωτάθλημα και λίγο παραπάνω επιτυχίες έχουμε στο αντρικό που είναι λίγα τα παιδιά. Αυτό είναι το παράδοξο που εξηγείται από πολλές πλευρές. Το δεύτερο που είπαμε για το δυνάμωμα. Πρώτα από όλα πρέπει να ορίσουμε το πλαίσιο των επιτυχιών, δηλαδή το τι είναι επιτυχία. Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα πλήρως παγκοσμιοποιημένο. Η επιτυχία όπως την έχουμε στο μυαλό μας δεν είναι πολύ εύκολη. Γιατί ακριβώς όλες οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν βόλεϊ πολύ υψηλού επιπέδου».

-Με αφορμή την πολύ καλή παρουσία της Εθνικής μας στο World League το καλοκαίρι. Μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουν οι βάσεις για κάτι γερό και μακροχρόνιο με αυτήν την επιτυχία;
«Είναι ακριβώς όπως το λέει η ερώτηση. Μπαίνουν οι βάσεις. Είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα, που βάζει την Εθνική και γενικά το αντρικό βόλεϊ στο κομμάτι του υψηλού ανταγωνισμού, γιατί χωρίς υψηλό ανταγωνισμό δεν υπάρχει ούτε πρόοδος ,ούτε εξέλιξη. To World League μας δίνει αυτή την δυνατότητα. Παίζοντας με ομάδες που ενδιαφέρονται όσο και εμείς να επιτύχουν και ανταγωνιζόμενοι με αυτούς να δούμε τις αδυναμίες μας, να δουλέψουμε σε αυτές και να βελτιωθούμε γρήγορα».

-Ποιες είναι οι δυσκολίες στο στήσιμο μιας Εθνικής ομάδας;
«Οι δυσκολίες είναι αρκετές. Είναι διαφορετικό πράγμα ένας προπονητής εθνικής ομάδας και εντελώς διαφορετικό πράγμα ένας προπονητής σωματείου. Στο σωματείο ο προπονητής καλείται να κάνει ένα είδος casting, δηλαδή να επιλέξει παίκτες που πιστεύει ότι θα ικανοποιήσουν σωστά κάποιους αγωνιστικούς ρόλους. Από την άλλη μεριά δεν ισχύει αυτό το πράγμα στην Εθνική ομάδα. Η «δεξαμενή» επιλογής των αθλητών είναι απόλυτα συγκεκριμένη και θα πρέπει από αυτή την «δεξαμενή» να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις τους ρόλους που θα έχουν την επιθυμητή αγωνιστική απόδοση. Είναι δύο πράγματα που κάπου είναι αντίθετα. Σε εμάς υπάρχει ιδιαιτερότητα… Αφού, μια μικρή χώρα όπως είναι η Ελλάδα, ανταγωνίζεται χώρες που είναι μεγαθήρια στον αθλητισμό , αλλά και στο βόλεϊ. Όταν λέω μεγαθήρια, εννοώ όχι μόνο με πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, αλλά και με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό που είναι μια σημαντική παράμετρος .Έτσι, υπάρχει η δυσκολία στον προπονητή ότι οι αθλητές που βγαίνουν και φτάνουν σε αυτό το επίπεδο, δεν ανανεώνονται πολύ εύκολα και προσπαθεί να παρατείνει την αγωνιστική τους καριέρα δίνοντας της και μια υπεραξία όσο περισσότερο μπορεί. Είναι διαφορετικό να είσαι προπονητής σωματείου, από ότι προπονητής εθνικής σε ένα τέτοιο άθλημα ,όπου οι καριέρες των αθλητών είναι χρονικά μεγάλες».

-Ως προπονητής της Εθνικής ομάδας τι θα λέγατε σε ένα παιδί που αρχίζει το βόλεϊ τώρα, ως συμβουλή;
«Ο τίτλος που μου αρέσει δεν είναι αυτός του προπονητή της Εθνικής ομάδας, αλλά του εκπαιδευτικού και του παιδαγωγού. Η συμβουλή μου είναι το παιδί να κάνει αθλητισμό , να παίζει βόλεϊ γιατί είναι ένα ωραίο άθλημα. Θα μάθει από αυτό πολλά πράγματα. Θα μάθει την αξία της δουλειάς ,του προσωπικού κόπου και την αξία της μεθόδου στην δουλειά. Να μπορέσει να χειριστεί καταστάσεις λύπης , χαράς σε ένα …virtual περιβάλλον όπως το αθλητικό, οι οποίες όμως επί της ουσίας υπάρχουν και στην πραγματική ζωή. Νομίζω ότι, το μεγάλο προσόν του αθλητισμού και το κυρίαρχο κοινωνικό του όφελος είναι ότι προετοιμάζει την νεολαία για τις πραγματικές δυσκολίες της ζωής».

Ανδρέας Γαβαλάς
ΠΗΓΗ  www.volleynews.gr