Σελίδες


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Αλεξανδρούπολη - Θέματα αθλητισμού




του Δημητριάδη Ιωακείμ





Προσέγγιση στα προβλήματα της πόλης της Αλεξανδρούπολης,
που άπτονται στην ανάγκη του πολίτη για κίνηση και άθληση,
μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου του αθλητισμού.

Η Αλεξανδρούπολη, με βάση τον πληθυσμό της και την προοπτική ανάπτυξής της, είναι ίσως η τελευταία πόλη στην Ελλάδα σε αθλητικές υποδομές. Αν προσθέσουμε και την προσφορά της σε αθλητικό δυναμικό (Πηγή Δεβετζή, ομάδα βόλλεϋ διαρκώς στην υψηλότερη κατηγορία με δεκάδες διεθνείς αθλητές, Ντέμης Νικολαϊδης, Μαρίνος Ουζουνίδης και πολλοί άλλοι) τότε οι εκάστοτε δημοτικές αρχές αξίζει να προβληματιστούν πολύ έντονα για την κατάσταση που επικρατεί.
Για πάνω από 30 χρόνια οι παρεμβάσεις στο χώρο των αθλητικών υποδομών, στην Αλεξανδρούπολη, είναι υποτυπώδεις.
Με την αρχή βέβαια ότι δεν αφαιρούνται αθλητικές υποδομές πριν προστεθούν αντίστοιχες και γίνει ασφαλές ότι αυτές καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης, μερικά από τα έργα που θα πρέπει να γίνουν, ώστε η σύγχρονη Αλεξανδρούπολη να διευκολύνει τον πολίτη στον τομέα κίνηση-άθληση, είναι :



• Άμεση εφαρμογή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στους αθλητικούς χώρους (φωτοβολταϊκά, γεωθερμία κ.α.) ώστε να είναι ενεργειακά αυτάρκεις και φιλικοί με το περιβάλλον.

Κατασκευή μικρών κλειστών προπονητηρίων για αθλήματα κλειστού χώρου (Βόλλεϋ, Μπάσκετ, Χάντμπωλ) που θα καλύπτουν όλο τον ιστό της πόλης ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες όλων των ηλικιών χωρίς μεγάλες μετακινήσεις.

Εξωραϊσμός και εκσυγχρονισμός του ανοικτού γηπέδου ‘’Φώτης Κοσμάς’’. Το παρόν γήπεδο αποτελεί μια αθλητική κυψέλη η οποία μπορεί εύκολα να γίνει πολύ πιο ελκυστική για τον πολίτη της Αλεξανδρούπολης κάθε ηλικίας και φύλου. Σκεπαστή κερκίδα για τις ανάγκες ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, σύγχρονος εξοπλισμός για τον ανοιχτό και κλειστό στίβο (στρώματα αλμάτων, εμπόδια κ.λ.π.), αποδυτήρια, αίθουσες βαρών, αίθουσα τύπου και συνεδριάσεων, σύγχρονο αναψυκτήριο είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Η διαμόρφωση των ανοιχτών γηπέδων βόλλεϋ και μπάσκετ, που βρίσκονται μέσα στο χώρο του ‘’Φώτης Κοσμάς’’ σε κλειστά, καλύπτει άμεσα την έλλειψη κλειστών προπονητηρίων στην πόλη.

Άμεση ολοκλήρωση του κλειστού κολυμβητηρίου, που μετά από 7 χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα παραδοθεί καθώς και αν είναι δυνατόν να λειτουργήσει με βιώσιμο τρόπο.

Διαμόρφωση του υπάρχοντος κολυμβητηρίου σε κλειστό χώρο για άλλα αθλήματα όπως : Ενόργανη γυμναστική, Ρυθμική γυμναστική, Πάλη, Πολεμικές τέχνες κ.α.

Κατασκευή σύγχρονου Κλειστού Γυμναστηρίου που θα καλύπτει τις ανάγκες του νέου μεγάλου Δήμου Αλεξανδρούπολης ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανάδειξης και ανάληψης μεγάλων αθλητικών, πολιτιστικών και κοινωνικών γεγονότων.

Διαμόρφωση και εκσυγχρονισμός των 2 υπαρχόντων κλειστών γυμναστηρίων (Ε.Α.Κ. και Μαΐστρου) με προσθήκη κερκίδων, με προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού καθώς και με παρεμβάσεις στους βοηθητικούς χώρους (αποδυτήρια, γραφεία, αίθουσες βαρών, αναψυκτήρια) και στον περιβάλλοντα χώρο (πράσινο, λουλούδια, παιδική χαρά)

Μεταφορά των γηπέδων τένις στον χώρο απέναντι από το κάμπιγκ του Ε.Ο.Τ. και δημιουργία συγχρόνως ενός μικρού αθλητικού κέντρου στον ίδιο χώρο, με ανοιχτούς χώρους άθλησης και αναψυκτήριο. Ο υπάρχων χώρος των γηπέδων τένις, μεταξύ των δύο κλειστών ‘’Βόλλεϋ’’ και ‘’Ενόργανης’’ (παλιό κολυμβητήριο) να διαμορφωθεί με πράσινο και ήπιες μορφές άθλησης.

Βοήθεια και εξοπλισμός του ναυταθλητισμού, που παραδοσιακά καλλιεργείται στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και μελέτη ανάπτυξης της κωπηλασίας στο μεγάλο λιμάνι της πόλης.

• Υποστήριξη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη αγωνιστικής αλλά κυρίως θεραπευτικής ιππασίας.

• Διασφάλιση της παραμονής του Σκοπευτηρίου στον ίδιο χώρο, με εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του.

• Εφαρμογή της μελέτης για το ‘’Πάρκο Παρμενίωνα’’ ως μητροπολιτικού πάρκου όπου ο πολίτης θα μπορεί να περπατά, να ψυχαγωγείται και να γυμνάζεται ήπια..

Διαμόρφωση διαδρομών βάδισης και τζόγκινγκ στον δρόμο Αλεξανδρούπολης – Χιλής. Παράλληλα να γίνει το ίδιο και στην παραλία για την ίδια διαδρομή.

Συγχρόνως με την κατασκευή των δρόμων Αλεξανδρούπολης – Αεροδρομίου και Αλεξανδρούπολης – Παλαγίας, ένταξη σ’αυτούς διαδρόμων για ποδήλατο, για βάδιση και για τζόγκινγκ

Ο ποδηλατόδρομος αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αλεξανδρούπολης, λόγω της μορφολογίας του εδάφους της πόλης καθώς και του γεγονότος ότι το ποδήλατο αποτελούσε το παραδοσιακό μέσο μετακίνησης του Αλεξανδρουπολίτη. Στο δίκτυο, που αρχικά κατασκευάστηκε μέσα στην πόλη, θα πρέπει να προστεθεί δίκτυο σύνδεσης με τους γύρω οικισμούς (Χιλή, Παλαγία, Μαίστρος, Απαλός).Επίσης θα πρέπει να σκεφτούμε την επέκτασή του ποδηλατόδρομου μέχρι την Μάκρη, γιατί έτσι θα γίνουν προσβάσιμες οι παραλίες της Αλεξανδρούπολης με το ποδήλατο και θα κάνουμε πιο ασφαλή μια διαδρομή που πολλοί ποδηλάτες την προτιμούν για εκγύμναση.

**Ο Δημητριάδης Ιωακείμ είναι :
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής του 2ου ΕΠΑΛ Αλεξ/πολης
τ. Διεθνής Αθλητής Πετοσφαίρισης
Ομοσπονδιακός Προπονητής Εθνικής Παίδων Βόλλεϋ