Σελίδες


Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ....ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

 
του Στέφανου Λεμονίδη για το volleytime


Καλημέρα και πάλι, αν και είναι δύσκολο να αντλήσουμε κάτι ελπιδοφόρο από την επικαιρότητα, αλλά και από τις ενέργειες της νέας διοίκησης που αναλώνει το χρόνο της με τη σύσταση δεκάδων επιτροπών.
Όπως έλεγε και ένας πολιτικός «αν θέλεις να μη προχωρήσει ένα θέμα, φτιάξε μια επιτροπή να ασχοληθεί μαζί του» και είχε απόλυτο δίκαιο, ενώ η περιβόητη διαφάνεια στις συνεδριάσεις του ΔΣ δεν έφτασε ακόμη στον κόσμο του βόλεϊ. Ο Αχιλλέας Μαυρομάτης υποσχέθηκε ανοιχτά συμβούλια και το έπραξε, αλλά για ολίγους. Μπορεί στις συνεδριάσεις να πηγαίνουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ο πολύς κόσμος όμως δεν μαθαίνει τι συζητούν, τι αποφασίζουν, ποιες είναι οι απόψεις των συμβούλων. Υπάρχει με λίγα λόγια έλλειψη πληροφόρησης , καθώς δεν ξέρουμε πως παίρνονται οι αποφάσεις, ποιοι συμφωνούν, ποιοι διαφωνούν και ποιοι προβληματίζονται. Οι υποσχέσεις περί δημοσιοποίησης των πρακτικών δεν υλοποιήθηκαν ακόμη, αλλά όπως γράψαμε και στο παρελθόν, υπάρχει ο περιβόητος χρόνος ασυλίας των 100 ημερών που σε λίγο καιρό βέβαια θα εξαντληθεί. Και πρέπει να μάθει ο κόσμος του βόλεϊ πόσο στοίχισαν τα σεμινάρια στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και η επικοινωνία στο προολυμπιακό τουρνουά της Ρόδου που πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων…
Καλή η πρόθεση του Αχιλλέα Μαυρομάτη για τη σύσταση των επιτροπών, αλλά δεν μετράει μόνο η πρόθεση, χρειάζεται και ουσία. Η σύνθεση τους εξάλλου θυμίζει κάτι από τους «φίλους του βόλει» που μαζεύτηκαν απλώς για να ρίξουν τον Μπελιγράτη, χωρίς να υπάρχει συνοχή, ταυτότητα απόψεων, μια ιδεολογική πλατφόρμα τέλος πάντων. Γι αυτό και διαλύθηκαν στα «εξ ων συνετέθησαν», μόλις πέρασαν το κατώφλι της εξουσίας. Και τότε αν θυμόσαστε υπήρξε οργασμός επιτροπών, όπου συμμετείχε ο κάθε …πικραμένος, αλλά δεν συνεδρίαζαν σχεδόν ποτέ. Η επιτροπή μάρκετινγκ για παράδειγμα έκανε μια συνάντηση , είδε ο ένας τον άλλον, αντάλλαξαν τηλέφωνα και γεια σας… Αν ανατρέξουμε εξάλλου στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού ότι θετικό ή αρνητικό συνέβει προήλθε από άτομα και όχι από επιτροπές. Αυτές υπάρχουν μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους και όχι μόνο…

Οι τωρινές επιτροπές θυμίζουν ως προς τη σύνθεση τους κάτι αντίστοιχο, αλλά θα δώσουμε χρόνο για να δούμε πως θα λειτουργήσουν και το κυριότερο τι έργο θα παράξουν. Μπορεί το συγκεντρωτικό μοντέλο να είναι κατακριτέο, και η πολυσπερμία όμως είναι μη αποτελεσματική. Ο τρόπος λειτουργίας της ΕΟΠΕ θυμίζει αυτή της FIVB με μια τεράστια διαφορά. Στην Παγκόσμια Ομοσπονδία υπάρχουν πολλά λεφτά , στην Ελληνική ψίχουλα, αν και το πρώτο δείγμα γραφής δείχνει μια large αντιμετώπιση της κατάστασης που δυο τινά μπορεί να υποκρύπτει. Ή υπάρχουν λεφτά και δεν το ξέρουμε ή δεν υπάρχει αντίληψη της πραγματικότητας, κι αν ισχύει το δεύτερο, τότε ο κρότος της επαφής με τη γη θα είναι εκκωφαντικός.

Θέλουμε να σταματήσουμε τη γκρίνια, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει κάτι να πιαστούμε για να βάλουμε μια ηλιαχτίδα στο κείμενο μας, καθώς με το «καλημέρα» δυο ομάδες μας άφησαν στα κρύα του λουτρού στη Β Εθνική ανδρών, ενώ η συνέχεια μπορεί να μοιάζει με χιονοστιβάδα. Και σίγουρα σε λίγο καιρό θα ακούσουμε ξανά, αυτό που έλεγε συνέχεια ο Στέλιος Προσαλίκας «παράγουμε έργο, αλλά δεν υπάρχει επικοινωνία για να το κοινοποιεί στον κόσμο». Μα Στέλιο μου, τι να την κάνεις την επικοινωνία, όταν τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους; Γιατί δεν χρειάστηκε επικοινωνία όταν όλη η Ελλάδα μιλούσε για τους 5000 αγνούς φιλάθλους του Φαλήρου και μάλιστα δις; Η επικοινωνία είναι μια … καραμέλα που την πιπιλάνε για να δικαιολογούν τη καρέκλα ή την πολυθρόνα τους αυτοί που κάθονται αναπαυτικά. Τα έργα κάθε διοίκησης μιλάνε από μόνα τους και δεν χρειάζονται ενδιάμεσοι για να τα επικοινωνούν.

Τέλος πάντων ακόμη είναι νωρίς, δυστυχώς όμως οι καυτές πατάτες είναι μπροστά μας.
Όπως η πρόσληψη ομοσπονδιακών προπονητών με δεκάδες μνηστήρες και πολύ περισσότερο οι εξεύρεση χρημάτων για την υλοποίηση των υποσχέσεων.
Η διαφαινόμενη απεργία των διαιτητών, που επί δέκα χρόνια είναι… χορηγοί του αθλήματος και πείθονται με ψέματα για να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα. Ήδη εδώ και καιρό άρχισε το χάιδεμα της ΟΔΒΕ

Τα πρωταθλήματα και οι πληρωμές κάθε Τετάρτη, που είναι η επιτομή του βερμπαλισμού.

Η πολύπαθη ανάπτυξη που ο τρόπος της αλλάζει κάθε τόσο και τώρα ανατέθηκε στους Νίκο Μπεργελέ, Περικλή Μπακοδήμο που αντιπροσωπεύουν δυο εντελώς διαφορετικές σχολές και φιλοσοφίες.

Να μη συνεχίσουμε την απαρίθμηση των προβλημάτων που θα βρούμε μπροστά μας γιατί θα χάσουμε κάθε διάθεση, αν και θα ήταν προτιμότερο από το να εθελοτυφλούμε και να πιστεύουμε ότι όλα βαίνουν καλώς, όπως ο γυμνός βασιλιάς.

Σερβίς

Η κατάσταση στα ΤΑΑ δεν είναι καλύτερη, κι αν πέρυσι οι πληρωμές σταμάτησαν από τον Δεκέμβριο, φέτος το σημείο 0 θα είναι πιο κοντινό, αφού υπάρχουν και τα περσινά οφειλόμενα.

Το παρήγορο είναι ότι υπάρχει μέλλον αν βασιστούμε στα παιδιά παλαιμάχων αθλητριών. Ευχάριστα νέα περιμένουμε από τη Σοφία Δρούγκα και την Ρούξι Ντουμιτρέσκου, αν και δεν είναι σίγουρα ότι θα στρέψουν τα βλαστάρια τους στο βόλει.

Μόλις 5 αθλητές που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα μας(Γκενς, Γουίντερ, Σάμαρτζιτς, Ζέκοφ, Κιρόγκα) παίζουν στο Μουντοβόλει, αν και οι τρεις πρώτοι γυαλίζουν τους πα΄γκους των ομάδων του.

Ο ΣΕΠΠΕ διοργάνωσε εκδρομές για τη Σόφια και το Βελιγράδι, όχι όμως και για την Ιταλία, όπου παίζουν οι κορυφαίοι και κωουτσάρουν οι καλύτεροι. Και δεν δείχνει τα ματς ανοιχτή τηλεόραση, παρά μόνο το CONN-X…