Σελίδες


Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΛΙΜΠΕΡΟ

Στο 32ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη έγιναν αλλαγές τους Διεθνείς Κανονισμούς Παιδιάς όσον αφορά στη συμμετοχή του λίμπερο στους αγώνες. Η ΕΟΠΕ αποφάσισε οι παρακάτω τροποποιημένοι κανονισμοί να ισχύσουν από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2010-2011 σε όλα τα πρωταθλήματά της, εθνικά και τοπικά.

Αναλυτικά οι νέοι, τροποποιημένοι κανονισμοί…


ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑΣ
4.1.1. Μια ομάδα μπορεί να αποτελείται από μέχρι 12 παίκτες, έναν προπονητή, ένα βοηθό προπονητή, ένα γυμναστή/φυσιοθεραπευτή και ένα γιατρό (εκτός αν καθορίζονται από τους Ειδικούς Κανονισμούς της Διοργάνωσης). Για Παγκόσμιες και Επίσημες Διοργανώσεις της FIVB, ο γιατρός και ο γυμναστής/φυσιοθεραπευτής πρέπει να είναι διαπιστευμένοι εκ των προτέρων από την FIVB.

ΛΙΜΠΕΡΟ
19.3.2 Αντικαταστάσεις παικτών
19.3.2.1 Οι αντικαταστάσεις που αφορούν στον Λίμπερο δεν υπολογίζονται ως κανονικές αλλαγές παικτών. Είναι απεριόριστες, αλλά πρέπει να μεσολαβεί μια ολοκληρωμένη φάση μεταξύ δύο αντικαταστάσεων του Λίμπερο (εκτός αν προκύψει τραυματισμός/ασθένεια ή επιβάλλεται να γίνει περιστροφή εξαιτίας ποινής). Ο Λίμπερο μπορεί να αντικατασταθεί μόνο από τον παίκτη που αυτός αντικατέστησε αρχικά (ή την αλλαγή του) ή από το δεύτερο Λίμπερο.
 19.3.3 Επαναπροσδιορισμός ενός νέου Λίμπερο:
19.3.3.1 Ο προπονητής έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει τον ενεργό λίμπερο με το δεύτερο Λίμπερο για οποιοδήποτε λόγο (μετά από μια ολοκληρωμένη φάση) σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Όταν μια ομάδα έχει δύο Λίμπερο, αλλά για τον έναν προκύψει αδυναμία να αγωνιστεί, η ομάδα έχει το δικαίωμα να παίξει με έναν μόνο Λίμπερο δεν επιτρέπεται κανένας επαναπροσδιορισμός, εκτός αν και οι δύο Λίμπερο δεν μπορούν να συνεχίσουν.
Αν προκύψει επαναπροσδιορισμός, πρέπει να καταγραφεί στο φύλλο ελέγχου Λίμπερο (ή στο ηλεκτρονικό φύλλο αγώνα αν χρησιμοποιείται). Ο επαναπροσδιορισμένος παίκτης θα φορέσει το ειδικό «γιλέκο» για να φανεί ότι ένας νέος Λίμπερο είναι στον αγώνα.
Όταν μόνο ένας Λίμπερο έχει αναγραφεί στο φύλλο αγώνα, σε περίπτωση που αυτός δηλώνεται ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται, ο προπονητής μπορεί να προσδιορίσει ως Λίμπερο για το υπόλοιπο του αγώνα οποιονδήποτε άλλο παίκτη που δεν βρίσκεται στον κυρίως αγωνιστικό χώρο τη στιγμή του επαναπροσδιορισμού. Ο προπονητής (ή ο αρχηγός αγώνα αν ο προπονητής δεν είναι παρών) πρέπει να απευθυνθεί στο Β’ διαιτητή με το αίτημα του επαναπροσδιορισμού.
Αν και ο επαναπροσδιορισμένος Λίμπερο δηλωθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει, μπορούν να γίνουν περαιτέρω επαναπροσδιορισμοί, αλλά ο αρχικός Λίμπερο δεν μπορεί να επιστρέψει στον αγώνα.
Αν ο Λίμπερο αποβληθεί ή αποκλειστεί, μπορεί να αντικατασταθεί από τον άλλο Λίμπερο της ομάδας. Αν η ομάδα έχει μόνο έναν Λίμπερο, τότε θα αγωνιστεί χωρίς Λίμπερο για όσο διαρκεί η τιμωρία.
Μόνο ένας Λίμπερο μπορεί να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στον κυρίως αγωνιστικό χώρο.