Σελίδες


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Η πάσα της μιάς ανάσας

γράφει ο Κώστας Ασημακόπουλος, για το http://www.gazzetta.gr/


Για να είμαι ειλικρινής, τα περίμενα πολύ χειρότερα τα πράγματα στην πρεμιέρα της Α1 Γυναικών και ειδικά στο ντέρμπι των «αιωνίων».
Αν παρακολουθήσετε σε ποιο επίπεδο έχει φτάσει το διεθνές γυναικείο βόλεϊ και κάνετε συγκρίσεις, θα... κλάψετε. Θα νομίζετε ότι βλέπετε άλλο άθλημα. Για του λόγου το αληθές, από τις 29 Οκτωβρίου αρχίζει στην Ιαπωνία το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Αν πάρει το μάτι σας κανέναν αγώνα, ρίξτε μια ματιά και θα καταλάβετε τι εννοώ...
Τέλος, πάντων, όμως, δεν πρέπει να μηδενίζουμε τίποτα και με ό,τι υλικά διαθέτει το εφετινό μας πρωτάθλημα θα φτιάξουμε και τη... σούπα μας ώστε να την βγάλουμε κι αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Μας εξέπληξε, λοιπόν, ευχάριστα ο Παναθηναϊκός στην πρώτη του εμφάνιση και ταυτόχρονα μας απογοήτευσε ο Ολυμπιακός σε έναν αγώνα που δεν κρίνει τίποτε απολύτως. Απλά, περιμέναμε να δούμε τον Παναθηναϊκό να πετάει λευκή πετσέτα λόγω απουσιών, έδρας, αλλαγών και βαθμολογικών κινήτρων και από την άλλη έναν καλύτερο Ολυμπιακό.
Τεχνικά μη μας ρωτάτε τίποτα, γιατί απλούστατα δεν είδαμε τίποτα ή σχεδόν τίποτα. Ξεχωρίσαμε τη σωστή τακτική του Παναθηναϊκού στο σερβίς πάνω στη Χαντάβα και την Τσέρνεβιτς, το φλοτ σέρβις της Δηλαβέρη και την Παπαφωτίου που έπαιζε λες και ήταν στην ομάδα δέκα χρόνια.
Κατ' αρχήν συγχαρητήρια στην Αθηνά Παπαφωτίου που από τα αζήτητα του Πανιωνίου κατέβηκε με θράσος και έπαιξε στον Παναθηναϊκό κάνοντας σωστά τα πέντε απλά πραγματάκια που της ζήτησε ο προπονητής της. Μετά είναι και θέμα εμπειριών και προσωπικής προετοιμασίας. Τι εννοώ; Μη θυμάστε τι έκανε όλο το καλοκαίρι η Παπαφωτίου; Όχι, βέβαια διακοπές όπως οι περισσότερες νεάνιδες, αλλά προπόνηση και συμμετοχή στα Masters του μπιτς βόλεϊ. Γι' αυτό ξεχώρισε το κοριτσάκι και είχε σωστά πατήματα αλλά και εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες – ειδικά Αμερικάνοι, Ολλανδοί, Βέλγοι, Ιταλοί και Γερμανοί – ανδρώθηκαν μέσα από το πέρασμα τους στην άμμο. Έχουν πολύ καλύτερη τεχνική και πιο δυνατά πατήματα, αφού στη σάλα τρέχουν πιο εύκολα απ' ό,τι στην άμμο.
Επίσης, δεν είναι εύκολο να παίζεις στην πρώτη σου εμφάνιση μέσα στο κλειστό του Ρέντη και μάλιστα σε ένα ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού όπου προηγουμένως η ομάδα σου έχει κατακτήσει έξι συνεχόμενους τίτλους και είχε δύο σπουδαίες πασαδόρους, την Κουτουξίδου που πήγε στην ΑΕΚ και τη Χατζηνίκου που σταμάτησε την ενεργό δράση.
Τα ίδια και η Αθηνά Δηλαβέρη. Μέσα από το μπιτς βόλεϊ έχει βελτιώσει την τεχνική της.
Αν και δεν την βοηθάει το ύψος της για την επίθεση, στο σερβίς και στην άμυνα είναι «μανούλα». Αλλά και στην υποδοχή δεν πήγε άσχημα. Μπορεί να είχε 4 λάθη στις 28 υποδοχές αλλά ήταν σε άκαιρα σημεία. Εξάλλου, ποια νομίζεται ότι γύρισε το 19-11 του 3ου σετ; Η Δηλαβέρη με τα σερβίς της χάλασε την υποδοχή του Ολυμπιακού και έκανε σερί 9-0.
Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε και η Σέρβα Μλαντένοβιτς. Το στιλ της ταιριάζει στον Παναθηναϊκό, γιατί είναι γρήγορη και έξυπνη διαγώνια και κυρίως τελείωσε πολλές «κόντρα» μπάλες, δηλαδή, τις επιθέσεις που οργανώνονται μετά από άμυνα και που είναι πιο δύσκολες από αυτές που γίνονται γρήγορα μετά από μια σούπερ υποδοχή. Η Μλαντένοβιτς αν και πέρασε σοβαρό πρόβλημα με τους κοιλιακούς ήταν παρούσα στην κρίσιμη στιγμή.
Με άλλα λόγια, στις θέσεις «κλειδιά» ο Παναθηναϊκός έδειξε να έχει λύσεις και σε συνδυασμό με την αγωνιστική πτώση του πρωταθλήματος φαίνεται ότι θα περάσει ανώδυνα τις απουσίες των Ντουμιτρέσκου, Παπαγεωργίου, Σαπαρέφσκα, Κουτουξίδου, Χατζηνίκου. Σημειώστε ότι ο Παναθηναϊκός έπαιζε χωρίς τις δύο βασικές της ακραίες, τη Σέρβα Μόλναρ και την Καναδέζα Μαχόν, που θα έρθουν στα μέσα Νοεμβρίου λόγω του Μουντιάλ.
Σταθερή αξία η Μυλωνά σφουγγάρισε πάλι σε υποδοχή και άμυνα, ενώ και η Χριστοδούλου έδειξε πολύ καλά στοιχεία κι όσο θα απουσιάζουν οι Μόλναρ και Μαχόν θα της κάνουν καλό οι δυνατοί αγώνες.
Θετικό και το ντεμπούτο του Σπύρου Χουντουμάδη στον «πράσινο» πάγκο, αφού και για αυτόν ισχύει η «βαριά» παράδοση των 6 πρωταθλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι προκάτοχοί του.
Στον Ολυμπιακό, το μεγάλο πρόβλημα λέγεται υποδοχή και σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που έχει να περιμένει δύο καλές ξένες ακραίες ο Γιάννης Νικολάκης θα πρέπει να πορευτεί με τις παίκτριες που έχει και να τις βελτιώσει, διαφορετικά πάλι δεύτερος θα τερματίσει για να μην πούμε και τρίτος αν η ΑΕΚ κάνει τη μεγάλη έκπληξη.
Ο Ολυμπιακός περιμένει την Ογκνιέγιοβιτς, αλλά τι να σου κάνει και η καλύτερη πασαδόρος στον κόσμο όταν οι ακραίες σου δεν έχουν υποδοχή;
Αυτό ήταν το πιο ανησυχητικό για την ομάδα του Γιάννη Νικολάκη. Το κεφάλαιο της υποδοχής. Τα υπόλοιπα φτιάχνονται. Κι εντάξει η Σαββίδου έκανε τα λάθη της, αλλά δεν είναι η βασική υπεύθυνη για την ήττα και κυρίως γιατί «τούμπαρε» η ομάδα ενώ προηγήθηκε 19-11.
Τώρα, για τα υπόλοιπα ματς της πρεμιέρας του πρωταθλήματος Α1 Γυναικών δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά. αφού για να είμαι ειλικρινής δεν πρόκαμα να τα δω ελέω... Σαντορίνης. Τα μηνύματα, όμως, δεν είναι ενθαρρυντικά για το επίπεδο του βόλεϊ που παίχτηκε εκτός από το ματς Ανατόλια – ΑΕΚ όπου υπήρχε καλό επίπεδο και αρκετή κόντρα στο φιλέ...
Στην τελική ευθεία μπήκε και η Α1 Ανδρών με τις 12 ομάδες να φτάνουν αισθμαίνοντας από τα πιτς στην αφετηρία λες και είμαστε στο τέλος του πρωταθλήματος. Οι περισσότερες ομάδες είναι έτοιμες να... εκραγούν. Η υπομονή των παικτών αλλά και τα χρήματα των παραγόντων εξαντλήθηκαν και πλέον μετρούν τις αντοχές τους στην «πάσα» της μιας... ανάσας.