Σελίδες


Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ : Η Γ.Ε.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΡΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ!!



Με την ευκαιρία της προκήρυξης των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Γ.Ε.Αλεξανδρούπολης  η Λέσχη Πετοσφαίρισης Αλεξ/πολης σας παρουσιάζει την σύντομη ιστορική αναδρομή που βρίσκεται δημοσιευμένη στο blogspot της ομάδος, ώστε να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας ως προς το σημαντικότατο και καθοριστικό ρόλο της Γ.Ε.Α. στην ανάπτυξη του Βόλεϊ της πόλης μας.
 Όπως θα δούμε παρακάτω η Γ.Ε.Α. διαχρονικά έδωσε την ευκαιρία σε ταλαντούχους αθλητές να αναδειχθούν σε ''διεθνή αστέρια'' του Βόλεϊ, σε προπονητές να παντρέψουν την εμπειρία των παλιών με το ταλέντο και τον ενθουσιασμό των νέων και σε παράγοντες να νιώσουν την πραγματική προσφορά στο κορυφαίο άθλημα της Αλεξανδρούπολης. 

Η Γ.Ε.Α. του 1982 
Από δεξιά όρθιοι : Τεκτονίδης Γ., Γιαγουρτάς Β., Χατζησταύρου Αντ., Κεμανετζής Ειρ., Ντούρογλου Ν., Κούτκας Γ., Παπαχρήστου Β., Παπαδόπουλος Δ., Ράγκος Δ. (αείμνστος), Ξενουδάκης Γ., Τουτζιαράκης Π., Γιαννακόπουλος Αν.
Από δεξιά καθιστοί : Μανάργιας Γ., ο ιδρυτής της ΓΕΑ Μ.Παρασκευόπουλος, Μαρασλής Στ.,  Ιωαννίδης Γ., Τσακίρης Κ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ / Γ.Ε.Α.
Η  ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ  (Γ.Ε.Α.) ιδρύθηκε το 1977 από τον «πατριάρχη» του Θρακιώτικου βόλεϊ, αείμνηστο ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ και τους συνεργάτες του της εποχής εκείνης, που διέβλεψαν ότι  η πρώτη ομάδα της πόλης στον χώρο του βόλεϊ ο ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ , δεν «χωρούσε» όλους τους αθλητές που και ταλέντο είχανε αλλά προπαντός διάθεση για να ασχοληθούνε με το άθλημα τελείως ερασιτεχνικά.
Η πορεία της ΓΕΑ άρχισε με συμμετοχές στα τοπικά  πρωταθλήματα της ΘΡΑΚΗΣ και τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ του 1980, στην ΔΡΑΜΑ, εξασφάλισε την άνοδό της στην Β΄ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, με την τεχνική καθοδήγηση του κ. ΚΑΜΠΕΡΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ και αθλητές τους ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ ΕΙΡ.,   ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ ΑΝΤ.,   ΑΔΑΜΙΔΗ Ι., ΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ Ν., ΚΟΥΦΟ ΑΝΤ., ΚΟΥΤΚΑ Ι., ΚΟΥΚΟΥΡΑΒΑ Γ. και άλλους.
Πρώτος προπονητής της ΓΕΑ στα σαλόνια της Β ΕΘΝΙΚΗΣ από την αγωνιστική 1980-81 ο κ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ. Την άνοιξη του 1982 η ΓΕΑ διεκδίκησε στην ΚΟΖΑΝΗ, με την τεχνική καθοδήγηση στο τουρνουά του κ. ΤΕΚΤΟΝΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ την άνοδο στην Α’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ όπου ήδη αγωνιζόταν ο Μ.Γ.Σ. ΕΘΝΙΚΟΣ. (ο Α.Ο.ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ εμφανίστηκε στα σαλόνια της Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ μετά το 1986). Αθλητές  της χρονιάς αυτής οι ΡΑΓΚΟΣ ΔΗΜ. (απεβίωσε), ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΒΑΣ., ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ ΑΝΤ., ΚΕΜΑΝΕΤΖΗΣ ΕΙΡ., ΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ Ν., ΞΕΝΟΥΔΑΚΗΣ Γ., ΚΟΥΤΚΑΣ Ι., ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δ., ΤΟΥΤΖΙΑΡΑΚΗΣ Π., ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝ.
Η πορεία της Γ.Ε.Α. συνεχίστηκε με συμμετοχές στα πρωταθλήματα Β’ και Γ΄’ ΕΘΝΙΚΗΣ. Παλαίμαχοι αθλητές του ΕΘΝΙΚΟΥ όπως ΚΑΣΑΜΠΑΛΗΣ ΑΘ. και ΧΡΙΣΤΟΥΗΛΙΑΣ ΙΩΑΝ. πέρασαν   από την ΓΕΑ ως προπονητές και παίκτες στην προσπάθειά τους να κρατήσουν την ομάδα σε υψηλό επίπεδο. Συγχρόνως με την συμμετοχή τους στην ομάδα αποκτούσανε εμπειρίες για το αθλητικό τους μέλλον, αθλητές όπως οι  ΤΕΡΖΑΚΗΣ, ΓΚΙΟΥΡΔΑΣ, ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,  ΚΙΤΣΙΟΣ Κ. και ΧΡ., ΖΛΑΤΙΛΙΔΗΣ, ΑΥΤΖΙΟΓΛΟΥ, ΑΝΔΡΑΒΙΖΟΣ ΑΘ., ΤΕΡΖΗΣ, ΚΟΥΣΙΔΗΣ (απεβιωσε) ,  ΓΚΟΓΚΟΣ (απεβιωσε) και πολλοί άλλοι.

Η Γ.Ε.Α. της περιόδου 1990-91 με τον ιδρυτή της Μ.Παρασκευόπουλο, τον ακούραστο Στ.Μαρασλή, τον αγαπημένο Κ.Καργούδη με τον μικρό Γ.Γιαγουρτά, προπονητή-παίκτη τον Θανάση Κασαμπαλή, παίκτη τον Γιάννη Χρηστουηλία και παίκτες τα ανερχόμενα αστέρια της εποχής που μπορούμε να διαβάσουμε στη λεζάντα της φωτογραφίας, η οποία είναι γραμμένη δια χειρός ''Λαλάκου'' (ΕΝΑΣ ήταν ο Λαλάκος)
Την Αγωνιστική Περίοδο 2005 – 2006 συμμετείχε στο Πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής Ανδρών, από την οποία υποβιβάσθηκε στο Πρωτάθλημα Ανδρών της Α’ Περιφέρειας. Επίσης συμμετείχε στα Πρωταθλήματα της Α’ Περιφέρειας Παίδων και Παμπαίδων.
Την Αγωνιστική Περίοδο 2006 – 2007 συμμετείχε στα Πρωταθλήματα της Α’ Περιφέρειας Ανδρών, Παίδων και Παμπαίδων.
Την Αγωνιστική Περίοδο 2007 – 2008 συμμετείχε στα Πρωταθλήματα της Α’ Περιφέρειας Ανδρών, Παίδων.
Την Αγωνιστική Περίοδο 2008 – 2009 συμμετείχε στο Πρωτάθλημα Β’ Εθνικής Ανδρών και στα Πρωταθλήματα της Α’ Περιφέρειας Εφήβων και Παίδων.
Την Αγωνιστική Περίοδο 2009 – 2010 συμμετείχε στο Πρωτάθλημα Β’ Εθνικής Ανδρών και στο Πρωτάθλήμα Εφήβων της Α’ Περιφέρειας Ε.Ο.ΠΕ. (ΕΣΠΕ ΘΡΑΚΗΣ-ΑΝ.ΜΑΚ/ΝΙΑΣ)
Την Αγωνιστική Περίοδο 2010 – 2011 συμμετείχε στο Πρωτάθλημα Β’ Εθνικής Ανδρών, από την οποία υποβιβάσθηκε.
Την αγωνιστική περίοδο 2011-2012 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Α’ Περιφέρειας Ανδρών και ανήλθε απευθείας στη Α2 Εθνική κατηγορία για την περίοδο 2012-2013.
ΓΕΑ
Την Αγωνιστική Περίοδο 2012 – 2013 συμμετείχε στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας (3ος Όμιλος) Ανδρών και στο Πρωτάθλήμα Εφήβων της Α’ Περιφέρειας Ε.Ο.ΠΕ. (ΕΣΠΕ ΘΡΑΚΗΣ-ΑΝ.ΜΑΚ/ΝΙΑΣ).
Όλες τις προαναφερθείσες αγωνιστικές περιόδους, η προσπάθεια των εκάστοτε Διοικούντων, ήταν η παραμονή  της ομάδας στις   Εθνικές κατηγορίες, στηριζόμενοι στην εμπειρία παλαιών αθλητών όπως Κ. ΧΑΤΖΗΣ,  Δ. ΖΛΑΤΙΛΙΔΗΣ, Η. ΚΡΕΟΥΖΗΣ, Σ. ΑΡΧΟΝΤΟΥΔΗΣ, Χ. ΚΟΤΤΑΣ, Ι. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, Κ. & Χ. ΚΙΤΣΙΟΣ (κ.α.)  και δίνοντας  ευκαιρία σε νέους αθλητές με προσόντα, να δοκιμάζονται και να αποκτούν εμπειρίες με την συμμετοχή τους, ώστε αργότερα να μπορούν να στελεχώσουν και την ομάδα του Μ.Γ.Σ. ΕΘΝΙΚΟΥ σε ανώτερη κατηγορία.
Θερμοκήπιο λοιπόν η Γ.Ε.Α  για νέους αθλητές, αλλά και με στόχο αξιοπρεπούς παρουσίας σε εθνική κατηγορία, που τα  οικονομικά  και το έμψυχο υλικό το επιτρέπει.
πηγη gea1976.wordpress.com