Σελίδες


Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ο Εβρίτης Γιάννης Καλμαζίδης νέος προπονητής του Παναθηναϊκού!!

Ο Γιάννης Καλμαζίδης θα κάνει ντεμπούτο με τον ΠΑΟ στην έδρα του Ολυμπιακού που πανηγύρισε έξι τίτλους!
Ο «ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΟ

Η ζωή του Καλμαζίδη κορυφαίο «best seller»

Του: ΚΩΣΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Από τότε που γεννήθηκε ο Γιάννης Καλμαζίδης η ζωή πάντα του φύλαγε εκπλήξεις αλλά και ο ίδιος δεν έλεγε «όχι» στις προκλήσεις. Ενάμιση χρόνο μετά την αποχώρηση του από τον Ολυμπιακό ανέλαβε τον Παναθηναϊκό και θα κάνει ντεμπούτο κόντρα στους «ερυθρόλευκους» και μάλιστα στο «Μελίνα Μερκούρη» που πανηγύρισε 6 τίτλους ως προπονητής. Το εντυπωσιακό είναι πως ο Καλμαζίδης όταν αποφάσισε να φύγει από τη Σουηδία και να έρθει στην Ελλάδα το 1989 βρέθηκε μία ανάσα από τον Παναθηναϊκό αλλά πάνω στο νήμα τον απέκτησε η Ορεστιάδα!
Γεννήθηκε στην Ουγγαρία, μεγάλωσε στην Σουηδία αλλά τα τελευταία 20 χρόνια ζει στην Ελλάδα και επέστρεψε για χάρη του Παναθηναϊκού και κατέληξε στην... Ορεστιάδα. Μετά από 24 χρόνια ο Καλμαζίδης ανέλαβε προπονητής του Παναθηναϊκού!
Από τη Σεούλ στην Ορεστιάδα!
Ένας από τους καλύτερους πασαδόρους που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα, έχει αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, έχει κατακτήσει 6 τίτλους ως αθλητής εκ των οποίων οι 5 με τον Ηρακλή ενώ σαν προπονητής ξεκίνησε την καριέρα του το 2007 στον Ηρακλή ως συνεργάτης του Σουηδού Άντερς Κρίστιανσον που τον είχε και προπονητή στην Εθνική Σουηδίας και ουσιαστικά του έμαθε βόλεϊ. Μετακόμισαν μαζί στον Ολυμπιακό όπου κατέκτησαν το νταμπλ της σεζόν 2008-09.
Έμεινε «μόνος» δύο φορές
Ο Καλμαζίδης ανέλαβε μόνος του τον Ολυμπιακό όταν ο Κρίστιανσον παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά τον Φεβρουάριο του 2010. Το καλοκαίρι του 2010 έμεινε στον Ολυμπιακό ως δεύτερος πίσω από τον Ιταλό τεχνικός Φλάβιο Γκουλινέλι αλλά και αυτός παραιτήθηκε την πρωτοχρονιά του 2011.
Ο Καλμαζίδης ανέλαβε πάλι τον Ολυμπιακό ως πρώτος και τον οδήγησε στην κατάκτηση του νταμπλ. Το καλοκαίρι του 2012 επήλθε το διαζύγιο με τον Ολυμπιακό επειδή δεν τα βρήκαν στο οικονομικό και μάλιστα λέγεται πως η συμφωνία χάλασε για ασήμαντο ποσό.
Η ζωή του σε βιβλίο...
Η ζωή του θα µπορούσε να γίνει βιβλίο. Η ιστορία ξεκινάει στις 16 Ιουνίου 1968 στη Βουδαπέστη, όπου γεννήθηκε από τον Οµηρο και τη Λουλούδα. Γόνος κυνηγηµένων γονιών που στα δύσκολα χρόνια του Εµφυλίου έφυγαν για τη Βουδαπέστη.
Στα τέλη του 1969 κι ενώ ο Γιάννης ήταν ενάµιση έτους και η αδελφή του Ελισάβετ 5,5 ετών οι γονείς του αναζητώντας ένα καλύτερο µέλλον για την οικογένειά τους ξεριζώνονται για δεύτερη φορά και αυτομολούν στη Δύση.
Νύχτα φεύγουν µε τρένο από τη Βουδαπέστη και φτάνουν στην Τεργέστη...
Για έξι µήνες ο Γιάννης και η οικογένειά του µένουν σε στρατόπεδο προσφύγων µέσα στην αβεβαιότητα και τα προβλήµατα.
Ο κυρ-Οµηρος που κατάγεται από τη Μικρά Ασία και έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη ήταν πάντα ανήσυχος. Αναζητούσε το καλύτερο.
«Στρατόπεδο προσφύγων»
Δέχεται πρόταση για να φύγει στις ΗΠΑ, αλλά προτιµάει να δοκιµάσει την περίπτωση της Σουηδίας, όπου εργοστάσιο αεροναυπηγικής ζητάει ειδικευµένους εργάτες. «Ηταν καλός µηχανολόγος ο µπαµπάς µου και βρήκε καλή δουλειά. Μετά γύρισε και µας πήρε από το στρατόπεδο προσφύγων µαζί µε τη µητέρα µου που έχει καταγωγή από τα Βρισικά Εβρου, ένα χωριό κοντά στο Διδυµότειχο. Από τότε σιγά σιγά η ζωή µας άλλαξε προς το καλύτερο. Το παράπονο του πατέρα µου ήταν πως δεν είχε δει την Ελλάδα για 30 χρόνια και για πρώτη φορά την επισκεφθήκαµε το 1975. Ξεκίνησα να πηγαίνω σχολείο στη Σουηδία και πάντα µε έλεγαν Έλληνα, αλλά εγώ δεν γνώριζα καλά ελληνικά και δεν είχα καν την ελληνική ιθαγένεια» θα μας πει ο Καλµαζίδης σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Goal News τον Μάιο του 2011.
Μαζί µε Τούρκο και Κούρδο
Σε ηλικία 10 ετών ο Γιάννης αρχίζει να παίζει βόλεϊ στη Σολεντούνα της Στοκχόλµης και µε το... καληµέρα πέφτει πάνω στον Αντερς Κρίστιανσον, ο οποίος τότε τριαντάριζε και είχε την προπονητική επίβλεψη των νέων παιδιών. «Συµµετείχαµε σε ένα πρόγραµµα µίνι βόλεϊ µε οµάδες 3Χ3. Εγώ, ένας Τούρκος και ένας Κούρδος είχαµε κάνει µια οµάδα που είχαµε πάρει όλους τους τίτλους. Είχε γίνει µεγάλο θέµα, αφού συνυπήρχαν τρία παιδιά από εθνικότητες που είχαν αντιπαλότητα. Τότε ο Κρίστιανσον είχε πει πως µόνο ο Ελληνας θα προχωρήσει. Ετσι κι έγινε, γιατί οι υπόλοιποι τα παράτησαν... Αρχικά έπαιζα ακραίος, µετά γύρισα πασαδόρος».
Η πρόκριση στη Σεούλ
Δύο µήνες µετά το Ευρωπαϊκό της Γάνδης το 1987 κι αφού η Σουηδία έχει χάσει στο µικρό τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος από την Ελλάδα ο Κρίστιανσον, που είναι στο µεταξύ προπονητής της εθνικής Σουηδίας, προωθεί τον Καλµαζίδη βασικό πασαδόρο. Λίγο αργότερα ήρθε η πρόκριση στους Ολυµπιακούς της Σεούλ που αποτέλεσε σταθµό για το σουηδικό βόλεϊ, αλλά και για τη ζωή του Γιάννη Καλµαζίδη. «Μέχρι σήµερα είναι η σηµαντικότερη στιγµή στη ζωή µου. Κάναµε κάτι το ακατόρθωτο διότι νικήσαµε την Ιταλία στην έδρα της, πήγαµε στη Σεούλ το 1988 και πήραµε την 7η θέση. Ενα χρόνο αργότερα έζησα µια ακόµα µεγάλη στιγµή. Στον ηµιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος που έγινε στη Στοκχόλµη νικήσαµε την ΕΣΣΔ και περάσαµε στον τελικό. Η ΕΣΣΔ είχε να χάσει 20 χρόνια. Ηµουν συµπαίκτης µε τον Σάαφ, τον Γκούσταφσον, τον Χέντεγκαρντ, τον Νίλσον, τον Πόλτσε, τον Μπιόρνε κ.ά. Στον τελικό ηττηθήκαµε από την Ιταλία, που µας πήρε ρεβάνς για τον αποκλεισµό από τη Σεούλ».
Εργάτης στην Ερικσον!
Το βόλεϊ στη Σουηδία ποτέ δεν ήταν επαγγελµατικό, συνεπώς ο νεαρός Καλµαζίδης έπρεπε να σκέφτεται το µέλλον του. «Δεν είχα στα πλάνα µου την προπονητική, ούτε να ασχοληθώ επαγγελµατικά µε το βόλεϊ. Σπούδασα προγραµµατιστής υπολογιστών και για ένα διάστηµα εργάστηκα και στην Ερικσον. Ηρθαν οι επιτυχίες στην εθνική οµάδα, αλλά και προτάσεις από Ελλάδα που µε έκαναν να σκεφτώ την επιστροφή µου στην πατρίδα. Παράλληλα παρακολούθησα την περίφηµη σχολή βόλεϊ της Σουηδίας, κάτι σαν αθλητικό σχολείο, όπου υπήρχε ειδίκευση στο άθληµα, στην αθλητική ψυχολογία και τη διατροφή».
ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ «ΑΠΑΓΩΓΗΣ» ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Χρονιά-σταθµός στην καριέρα του ήταν το καλοκαίρι του 1989. Τα κατορθώµατά του στην εθνική Σουηδίας απασχολούσαν τον ελληνικό Τύπο, ο Ολυµπιακός είχε αποκτήσει τον Μπενγκτ Γκούσταφσον και ο Παναθηναϊκός ήθελε να κάνει το κόλπο γκρόσο µε τον Ελληνα πασαδόρο της εθνικής Σουηδίας. Οµως, δεν την ήταν γραφτό του να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό...
«Με πρόσκληση του Αντώνη Λυµπερίδη και του τότε προπονητή της Ορεστιάδας, του αείµνηστου Χρήστου Παπαδόπουλου, η Ορεστιάδα µου έκανε πρόταση. Ηρθα στην Ελλάδα, αλλά στο αεροδρόµιο ήταν άνθρωποι του Παναθηναϊκού, που µε πήγαν στη Λεωφόρο που έπαιζε η ποδοσφαιρική οµάδα του Παναθηναϊκού. Μίλησα σύντοµα µε τον Γιώργο Βαρδινογιάννη κι αργότερα µε τον Παύλο Γιαννακόπουλο. Δώσαµε τα χέρια κι άρχισα προπονήσεις µε τον Γιέρζι Βελτζ στη Λεωφόρο. Λίγες µέρες µετά µου ζήτησαν να υπογράψω 5ετές συµβόλαιο. Εκεί διαφώνησα. Δεν ήθελα τόσο µεγάλη δέσµευση. Το θέµα πάγωσε για λίγες µέρες. Ενα βράδυ χτύπησε η πόρτα του δωµατίου µου στο ''Σεντ Τζιόρτζ'' και ήταν ο αείµνηστος προπονητής Χρήστος Παπαδόπουλος µαζί µε παράγοντες της Ορεστιάδας. Μου είπαν να τα µαζέψω και να φύγουµε... Μπήκα σε ένα αυτοκίνητο και ταξιδεύαµε µία µέρα µέχρι να φτάσουµε στην Ορεστιάδα, όπου και τελικά έµεινα για τρία χρόνια. Κάπως έτσι ρίζωσα στην Ελλάδα, αφού στην Ορεστιάδα γνώρισα τη Λία, που το 1998 παντρευτήκαµε και έχουµε αποκτήσει δύο αγόρια, τον Όμηρο που γεννήθηκε το 2001 και τον Παναγιώτη που γεννήθηκε το 2005».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΜΑΖΙΔΗΣ
(Γεννήθηκε: Βουδαπέτση 16/06/1968)
H KAPIEPA TOY ΩΣ ΑΘΛΗΤΗΣ
(Αγωνίστηκε πασαδόρος - 1μ.90)

1978-89: Σολεντούνα (Σουηδία)
1989-92: Oρεστιάδα
1992-94: Eσπερος Bυζ.
1994-99: ΠAOK
1999-01: Hρακλής
2001-03: Aρης
2003-07: Hρακλής

ΔIAKPIΣEIΣ ΩΣ AΘΛHTHΣ
Oλυµπιακοί Aγώνες Σεούλ `88: 7η θέση με την Εθνική Σουηδίας
Eυρωπαϊκό Aνδρών `89: 2η θέση με την Εθνική Σουηδίας
Πρωταθλητής (3 τίτλοι): Σολεντούνα 1988, Hρακλής 2005, 2007
Kυπελλούχος (3 τίτλοι): Hρακλής 2004, 2005, 2007

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
2007-08: Β΄προπονητής στον Ηρακλή, συνεργάτης Άντερς Κρίστιανσον
2008-09: Β΄προπονητής στον Ολυμπιακό, συνεργάτης Άντερς Κρίστιανσον
2009-10: Β΄προπονητής στον Ολυμπιακό συνεργάτης Άντερς Κρίστιανσον και βασικός προπονητής μετά την παραίτηση του Σουηδού τον Φεβρουάριο του 2010
2010-11: Β΄προπονητής στον Ολυμπιακό συνεργάτης Φλάβιο Γκουλινέλι και βασικός προπονητής μετά την παραίτηση του Ιταλού τον Ιανουάριο του 2010
2011-12: Α΄ προπονητής στον Ολυμπιακό
Από 13/10/2012: Α' προπονητής στην Εθνική Γυναικών
ΔIAKPIΣEIΣ ΩΣ ΠPOΠONHTHΣ
Πρωταθλητής (4 τίτλοι): Hρακλής B' προπονητής 2008, Oλυµπιακός B' προπονητής 2009, Oλυµπιακός A' προπονητής 2010 και 2011
Kυπελλούχος (2 τίτλοι): Oλυµπιακός B' προπονητής 2009, Oλυµπιακός A' προπονητής 2011
Σούπερ Kαπ (2 τίτλοι): Hρακλής B' προπονητής 2008, Oλυµπιακός B' προπονητής 2010
πηγη www.sentragoal.gr