Σελίδες


Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Υπουργείο άμουσων, ανάθλητων και αντιτουριστικών...




ΠΩΣ ΤΡΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΓΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ...

Toυ Παναγιώτη Περπερίδη
Τρεις ειδήσεις τόσο διαφορετικές μεταξύ τους καταδεικνύουν την υπέρτατη τρικυμία και το απόλυτο ναυάγιο στο υπουργείο πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού. Τον αθλητισμό τον πρόσθεσα αυθαιρέτως απο πείσμα, διότι στον τίτλο δεν υπάρχει. Ποιός (απο δαύτους) ασχολείται;
1) Όλες οι ομοσπονδίες συγχωνεύονται (δεν είναι απόφαση, είναι διαρροή).
2)Τα ΤΑΑ της Α1 ανδρών χρωστούν 4,7 εκατομμύρια ευρώ (αυτό πλέον έχει καταμετρηθεί).
3)Ο Μίλτος Λογιάδης (διευθυντής της ορχήστρας των χρωμάτων, πανεπιστημιακός Δάσκαλος της διεύθυνσης ορχήστρας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο) παραιτήθηκε απο την Ορχήστρα των χρωμάτων, την μεγάλη δημιουργία του Μάνου Χατζηδάκι, για την οποία οχι μόνο τον εμπιστεύθηκε, αλλά τον επιστράτευσε το 1992 και για την οποία ο Λογιάδης άφησε μια μεγάλη καριέρα μαζί με μια μόνιμη θέση σε μεγάλη σκηνή της Γερμανίας.
Μπλαζέ ύφος,  βλέμμα ολίγον απόμακρο απο τον... απλό κόσμο ,  πολιτική φιλοσοφία να μην πολυασχολούμαστε με ό,τι έχει... φθορά ή δεν είναι της τάξης και της κλάσης μας. Να το μοιράζουμε σε υφυπουργόυς και γενικούς γραμματείς. Αποτέλεσμα; Ένα υπουργείο άμουσων , ανάθλητων και αντιτουριστικών, που περικόπτουν τα πάντα χάριν ή πιο σωστά στο όνομα του ΔΝΤ , αλλά άνευ σχεδίου. « Ήταν ενά μικρό καράβι, που ήταν α-α-α- ΚΥΒΕΡΝΗΤΟ, οε οε, οε οε»!  Εξηγούμαι...
Διαρροές στον τύπο φέρνουν στη δημοσιότητα πληροφορίες για δήθεν συγχώνευση όλων των ομοσπονδιών, κατάργηση τους και δημιουργία μιας υπερομοσπονδίας με γραμματείες για κάθε άθλημα. Πρώτος υποστηρίζω ότι η ΕΟΕ πρέπει να αναλάβει τον αθλητισμό και να παύσει να υπάρχει η γενική γραμματεία αθλητισμού που αλλού πατάει και αλλού βρίσκεται. Όχι όμως να φτάσουμε και στην άνευ πλάνου κατάργηση των ομοσπονδιών , γιατί δεν μπορούμε να εκλογικεύσουμε τις αλόγιστες σπατάλες τους. «Πονάει χέρι , κόψει χέρι»; Ωραία λύση. «Κάποιο λάθος θα κάνουν» μου απάντησαν απο μεγάλη ομοσπονδία γελώντας , όταν τους διάβασα το δημοσίευμα. Είναι παραπάνω απο προφανές ότι στην διαχείριση των οικονομικών των ομοσπονδιών πρέπει να αλλάξουν όλα. Απο εκεί όμως μέχρι την άνευ πλάνου κατάργηση και συγχώνευση τους σε μια , υπάρχει τεράστια απόσταση. Είναι βέβαιο ότι απο τις υπάρχουσες ομοσπονδιούλες της πλάκας τρώει «η Σάρα η Μάρα και το κακό συναπάντημα», όμως δεν είναι δυνατόν να συνδιοικηθούν (και απο ποιούς ρε παιδιά;) το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ , το βόλεϊ , το χάντμπωλ , τα υγρά σπορ. Αυτά είναι αστειότητες. Ενώστε τις ομοσπονδίες των βαρέων αθλημάτων ναι. Μεγαλώστε τον ΣΕΓΑΣ ξανά ναι, εντάσσοντας στους κόλπους του την γυμναστική, τα τρίαθλα, τα πένταθλα και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Το μπάσκετ, το βόλεϊ και η κολυμβητική ΔΕΝ είναι δυνατόν να γίνουν ένα τσουβάλι. Η γενική γραμματεία αθλητισμού , στην οποία έχει ανατεθεί εν λευκώ το συμμάζεμα του αθλητικού τοπίου (επειδή ο γενικώς fit και αθλούμενος υπουργός πολιτισμού δεν είχε εξ αρχής καμία διάθεση να ασχοληθεί με αυτά, ενώ και ο πρωθυπουργός σε εκείνον τον αλησμόνητο τελευταίο μεταμεσονύκτιο ανασχηματισμό είχε δημιουργήσει σύγχιση για το αν ο αθλητισμός ανήκει στο υπουργείο του Γερουλάνου ή του Λοβέρδου)  έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλα. Ήθελα να ήξερα ποιός συνέλαβε αυτή την ιδέα. Δεν διοικείται έτσι ο αθλητισμός , πώς να το κάνουμε; Εκτιμώ πάντως ότι  το σενάριο λίαν συντόμως θα διαψευσθεί επισήμως (δεδομένη πλέον τακτική μετά απο κατακραυγή στις ... ''φήμες'') , διότι το υπουργείον «έβγαλε στη φόρα» την πληροφορία , για να «ψαρέψει» αντιδράσεις απο το «αθλητικό πόπολο». Κλασικά, πατροπαράδοτα, ΠΑΣΟΚικά.

ΧΡΕΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ...


Η συγκεκριμένη παράταξη τη δεκαετία του '90 δημιούργησε την μεγάλη ''φάμπρικα του ελληνικού αθλητισμού'',  της παραγωγής Ολυμπιονικών, παγκόσμιων πρωταθλητών , πρωταθλητών ευρώπης, για να ξεχνιόμαστε και να ξεχνάμε. Επίσης απο την δεκαετία του '80 έφτιαξε το πιο κρατικοδίαιτο αθλητικό οικοδόμημα του πλανήτη κι αυτό με την πάροδο των ετών γιγαντώθηκε. Τώρα σωστά θέλει όλο αυτό να το συμμαζέψει. Δεν έχει όμως αποφασίσει εάν θα το κάνει κόβοντας εντελώς τις επιχορηγήσεις ή μικραίνοντας και μοιράζοντας ορθολογικά την περιορισμένη πίτα , όπως θα ήταν το κανονικό πράγμα. Αλλά ποιός να την πάρει την απόφαση; Αυτός που σχεδιάζει στο πόδι ή αυτός που έχει προτεραιότητα (αν όχι και μοναδική απασχόληση) τον τουρισμό και βρίσκεται ιπτάμενος κάθε δεύτερη ημέρα. Ζητούσε η ΕΣΑΠ ένα ραντεβού με το Νικητιάδη , γιατί ο Μπιτσαξής παρέπεμπε εκεί. Το ραντεβού καθυστέρησε υπερβολικά κι όταν τελικώς ''προσγειώθηκε'' ο ιπτάμενος υφυπουργός , συναντήθηκαν , για να ακούσουν γενικόλογες υποσχέσεις που ακόμα δεν έχουν τηρηθεί για δήθεν είσπραξη της επιχορήγησης. Η ΕΣΑΠ με τη σειρά της λέει ότι οι ομάδες δεν έχουν σάλιο , δεν μπορούν να ξεχρεώσουν και τελικώς πιθανότατα θα πάμε σε ένα άλλο μη «ημι-επαγγελματικό» (μόρφωμα της ΝΔ αυτό) σχήμα πρωταθλήματος. Ποιός θα την πληρώσει τη νύφη; Ο εργαζόμενος. Ο παίκτης.
4,7 εκατομμύρια ευρώ είναι το χρέος των ομάδων προς τους αθλητές και το 80% αυτού του χρέους προέρχεται απο Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό , Ηρακλή και Πάτρα.  Τί φταίει η πολιτεία; Φταίει στο ότι εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο σέρνει μια ρημάδα απόφαση, την οποία δεν μπορεί να πάρει και να την ανακοινώσει. Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο και το οικοδόμημα βόλεϊ καταρρέει. Φυσικά εδώ δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της για τα Ολυμπιακά Έργα και πληρώνει το μάρμαρο η ΕΟΠΕ που με την σειρά της έχει χειριστεί εξ αρχής με δραματικό τρόπο το θέμα.
Τελικώς , ίσως ήταν πολύ καλύτερα ο αθλητισμός να είχε επικεφαλής τον υπουργό υγείας (όπως είχε ανακοινωθεί στην πρώτη ανάγνωση του τελευταίου ανασχηματισμού), γιατί ο Λοβέρδος είναι βέβαιο ότι θα είχε ασχοληθεί. Επίσης , είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Παταβούκας θα έβρισκε ορθολογικότερες λύσεις για τα θέματα. Φυσικά αρκετά ζητήματα έχει ήδη στο κεφάλι του ο υπουργός υγείας, δεν θα άντεχε και το χάος του αθλητισμού, αυτό είναι αλήθεια. Εντούτοις, με την υπάρχουσα κατάσταση είναι προφανές ότι κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν (φιλότιμα ομολογώ) να λύσουν προβλήματα και να οργανώσουν χώρους που δεν γνωρίζουν ούτε δι' αφηγήσεων. Άρα σχέδια πάνω στην άμμο , που απλώς θα τα κάνει κομμάτια το πρώτο μεγάλο κύμα , το οποίο έρχεται. Ου μην και τσουνάμι.

Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ ΠΑΝΤΟΥ


Οι εκβιαστικές λογικές «ή δέχεστε αυτό που σας προτείνω (το εκ του προχείρου ξεφουρνισμένο σχέδιο μου δηλαδή) , ή σας κλείνω τελείως» δεν αφορούν μόνο στον αθλητισμό. Η πολιτική του υπουργείου αγγίζει όλους τους τομείς ευθύνης του. Πολιτισμός. Αποφάσισαν οι γίγαντες να συγχωνεύσουν την ορχήστρα της ΕΡΤ με την «ορχήστρα των χρωμάτων». Ή πιο σωστά  άφησαν την πληροφορία να διαρρεύσει. Η δικαιολογία  είναι ότι στις δυο ορχήστρες υπάρχουν διπλοθεσίτες μουσικοί. Αντί ,λοιπόν, να παυθούν αυτοί και να συνεχίσει η «ορχήστρα των χρωμάτων» , η ορχήστρα του Μάνου Χατζιδάκι, να παράγει πολιτισμό είπαν να τις συγχωνεύσουν. Με αυτό τον τρόπο θα μείνουν στο δρόμο μουσικοί που δεν έχουν άλλη δουλειά και επιπλέον ως τώρα αμείβονταν θεωρητικώς με 650 ευρώ , διότι πρακτικώς οι πληρωμές γίνονται με τεράστιες καθυστερήσεις. Επαναλαμβάνω , οι άνθρωποι που παράγουν πολιτισμό (οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει) ΕΠΑΙΤΟΥΝ και επιβιώνουν (όσοι επιβιώνουν) κατά τύχη. Οι πολιτικές απαξίωσης και εξαφάνισης της σημαντικότερης ορχήστρας της χώρας οδήγησαν στην παραίτηση των διευθυντή της , το Μίλτο Λογιάδη , έναν απο τους σημαντικότερους ανθρώπους της μουσικής στη χώρα μας, του πανεπιστημιακού δασκάλου, του ανθρώπου που τα παράτησε όλα και γύρισε στην πατρίδα για να υπηρετήσει το όνειρο του μεγάλου Χατζιδάκι. Πού να φανταζόταν τότε ότι το όνειρο θα γινόταν εφιάλτης.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ , ΟΧΙ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΤΟΥΜΕ


Πραγματικά σε αυτή την χώρα τα πάντα είχαν διαλυθεί , είχαν γίνει καταχρήσεις εις βάρος του κράτους, εις βάρος της οικονομίας, το κράτος-τέρας κατάπιε όλη τη χώρα, την οδήγησε στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης. Σύμφωνοι. Τώρα χρειάζεται εκλογίκευση , όχι ισοπέδωση. Πολύ περισσότερο σε τομείς που διαφημίζουν, βοηθούν και φέρνουν έσοδα (υπό συνθήκες καλής διαχείρισης) στη χώρα. Για την ώρα ο ισοπεδωτικός τρόπος λειτουργίας καθιστά το αρμόδιο υπουργείο, υπουργείο άμουσων , ανάθλητων και αντιτουριστικών που με πανικό και χωρίς σχέδιο οδηγούν σε πλήρη διάλυση σχεδόν όλους τους τομείς ευθύνης του. Ο εκβιασμός «ή όπως σας λέω ή σας κλείνω» είναι προφανές ότι δεν περνάει. Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ! Και ευτυχώς υπάρχουν «Λογιάδηδες» που δεν αντέχουν και αντιδρούν. Κανένας Λογιάδης στον αθλητισμό ρε παιδιά; Κάνενας Λογιάδης στο βόλεϊ; Ακούει κανείς; ΟΥΔΕΙΣ!!

ΠΗΓΗ www.volleynews.gr