Σελίδες


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ 1-3


Κόντραρε πολύ, αλλά έχασε


Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ ΗΤΑΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΣΕΤ, ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΩΣ ΗΤΤΗΘΗΚΕ 3-1 ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ!

Κόντραρε πολύ, αλλά έχασε
Πύργος- Αποστολή: Παναγιώτης Περπερίδης
Ήταν ένας αγώνας πολύ υψηλού επιπέδου. Η εθνική ομάδα των ανδρών κατάφερε να παίξει βόλεϊ υψηλών ταχυτήτων για τρία σετ και υποτάχθηκε στο τέταρτο (μένοντας απο δυνάμεις και... ακραίους) , χάνοντας τελικώς με 3-1 σετ απο την εξαιρετική Ισπανία...
που ευτύχησε να έχει τον διαγώνιο της Πέρεθ με το ασύλληπτο 75% στην επίθεση. Ποσοστό που εν πολλοίς έκρινε το αποτέλεσμα. Ίσως όλα να ήταν πολύ διαφορετικά , εάν είχαμε πάρει (όπως μπορούσαμε) το δεύτερο σετ και είχαμε προηγηθεί 2-0. Με αν και θα πάντως δεν γράφεται ιστορία. Κρατάμε την εξαιρετική εμφάνιση για τρία σετ και την ανταπόκριση σε βόλεϊ υψηλών απαιτήσεων μιας ομάδας με πάρα πολλές απουσίες σε όλες τις θέσεις. Αύριο σίγουρα θα είναι μια άλλη ημέρα. Ρουμελιώτης , Πελεκούδας οι καλύτεροι της ομάδας, ενώ στα καλά μας σετ (ειδικά στο πρώτο) πολύ καλή εμφάνιση έκανε ο Σαρικεϊσογλου, αλλά κατά διαστήματα και ο Πετρέας.

ΣΕΡΒΙΣ, ΜΠΛΟΚ-ΑΜΥΝΑ , ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ 1-0

Με το σημείο στο οποίο θεωρητικώς υπερτερούμε , το μπλοκ, ανοίξαμε λογαριασμό , με πρωταγωνιστή τον Πελεκούδα. Ο Φερνάντεθ με τη βοήθεια του φιλέ έκανε άσσο στον Παπαδημητρίου και οι Ισπανοί προηγήθηκαν 2-1 (αργότερα  4-2 και 6-3). Με μπλοκ του Πετρέα και του Σαρικεϊσογλου μειώσαμε 6-4.  Άουτ καρφί του Ρουμελιώτη οδήγησε τους Ισπανούς  στο 8-4.  Μέχρι το πρώτο τεχνικό τάιμ-άουτ προσπαθούσαμε να πιέσουμε απο το σερβίς, αλλά είχαμε θέματα στη δική μας υποδοχή, που έδειχνε να στρώνει στη συνέχεια. Υποδοχή και πόντους του Σαρικεϊσογλου και λάθος των Ισπανών (μετά απο δυο αποτυχημένες προσπάθειές μας να τελειώσουμε κόντρα μπάλα)  έκαναν το 8-6 υπέρ της Ισπανίας. Προσπαθήσαμε να τελιώνουμε τις πρώτες επιθέσεις , αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, γι αυτό και το προβάδισμα των Ισπανών , που κράτησαν καλή υποδοχή , παρά τις οβίδες που εξαπολύαμε απο την θέση του σερβίς. Ταυτόχρονα χάσαμε και ευκαιρίες σε κόντρα μπάλες που δοκιμάσαμε να τελειώσουμε απο τα άκρα. Έτσι οι φιλοξενούμενοι εξακολούθησαν να έχουν τα ηνία 12-9. Μπλοκ άουτ που κέρδισε ο Μαντέκας , πόντος του Ρουμελιώτη και άουτ καρφί του Πέρεθ μας έφεραν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ.  Ο Γκαρθία Τόρες μια φορά σταμάτησε τον Ρουμελιώτη και μια έκλεισε όλο το φιλέ στον Σαρικεϊσογλου με αποτέλεσμα ο Ελληνας ακραίος να καρφώσει έξω. Έτσι, οι ''Φούριας Ρόχας'' οδηγούσαν εκ νέου το σετ. Όχι για πολύ. Η εθνική μας ομάδα ανέτρεψε και πάλι την κατάσταση και βρέθηκε με προβάδισμα ενός πόντου στο πρώτο τεχνικό τάιμ-άουτ (16-15). Ο Ρουμελιώτης ανέβασε στροφές και το σκορ έγινε 17-15, αναγκάζοντας τον Ισπανό προπονητή να πάρει άμεσα ξανά τάιμ-άουτ. Το σερβίς του Σαρικεϊσογλου έβγαζε φωτιές. Κατέστρεψε την υποδοχή, έκανε άσσο και το σκορ έγινε 19-17.  Το παιχνίδι παιζόταν σε εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα , με πολλή δύναμη και ρυθμό. Ο Μαντέκας έκανε το 21-19, ενώ το σερβίς του Ρουμελιώτη οδήγησε τον αντίπαλο σε λάθος για να προηγηθούμε με τρεις πόντους. Ο αρχηγός της εθνικής ήταν ασταμάτητος. Έκανε το 23-20 και προσπάθησε να πάρει στις πλάτες του την ομάδα. Φτάσαμε στο σετ - μπωλ με πρώτο χρόνο του Πετρέα (24-21). Ο έλληνας κεντρικός σέρβιρε στο φιλέ, ο Γκαρθία Τόρες έκανε άσσο στον Κοκκινάκη και μας έμενε μια μπάλα για να καθαρίσουμε το σετ. Ο Νίκος Ρουμελιώτης έκανε ξανά τη δουλειά. Το ταμπλώ έγραφε 25-23 και η εθνική επέστρεφε στις πολύ καλές εμφανίσεις, ενώ παιζόταν ένα ματς υψηλού επιπέδου με απαιτήσεις!

ΠΑΙΞΑΜΕ ΚΑΛΑ , ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ!

Όποτε ο Γκαρθία Τόρες έβγαινε με μονό μπλοκ στα άκρα ήταν ασταμάτητος. Έτσι η Ισπανία προηγήθηκε 3-1. Ο συνδυασμός των σπουδαίων αμυντικών προσπαθειών , με την αλάνθαστη εκτέλεση του Ρουμελιώτη και το μπλοκ του Πετρέα ανέτρεψε την κατάσταση. Η Ελλάδα ήταν μπροστά με 4-3. Και ξανά ανάποδα. Παιζόταν ένα σπουδαίο παιχνίδι και απο τις δυο ομάδες με τρομερό πάθος. Στο μπλοκ ήμασταν ίσως πρώτοι φορά τόσο καλοί. Το πιστοποίησε συνεργασία ακραίου (Σαρικεϊσογλου) με κεντρικό (Πετρέα) για το 6-5. Τα λάθη στα οποία αναγκάσαμε τους Ισπανούς (απο εξαιρετικό σερβίς του Πετρέα) μας πήγαν προηγούμενους με δυο πόντους στο πρώτο τεχνικό τάιμ-άουτ του δεύτερου σετ. Ο,τι έκανε ο Πετρέας το συνέχισε απο την ίδια θέση ο Φιλίπποφ. Έκανε άσσο και το ταμπλώ έγραψε 10-7. Τους χτυπάγαμε αλύπητα απο το σερβίς , δεν κάναμε λάθη στην επίθεση και ήμασταν εξαιρετικοί στο μπλοκ (με Πετρέα-Σαρικεϊσογλου όλα τα λεφτά). Οι Ισπανοί έκανα μικρό σερί 2-0 , αλλά απάντησε με πρώτο χρόνο ο Πελεκόυδας. Στο 11-9 παίχτηκε συγκλονιστκός πόντος με 5 δικές μας χαμένες κόντρα μπάλες και πόντο για τους Ισπανούς που μείωσαν στον πόντο. Μια άουτ επίθεση του Ρουμελιώτη έφερε την ισοφάριση (11-11). Ο αρχηγός άμεσα διόρθωσε. Πλέον το σετ παιζόταν στην κόψη του ξυραφιού και οι Ισπανοί , πιο προσεκτικοί στις πρώτες επιθέσεις τους ανέκτησαν το προβάδισμα (13-14). Είχε χαλάσει και η υποδοχή μας , οπότε σωστά ο Σαρικεϊσογλου άφησε τη θέση του στον Κοκκινάκη. Ταυτοχρόνως ,όμως, έμεινε μια τρύπα στο μπλοκ , την οποία οι Ισπανοί εκμεταλεύτηκαν (14-16 στο δεύτερο τεχνικό τάιμ-άουτ). Μετά απο θανατηφόρο σέρβις του Πετρέα  , ο Πελεκούδας έχασε την ευκαιρία να ισοφαρίσει (15-17). Πήρε το αίμα του πίσω δυο φάσεις μετά , διαμορφώνοντας το 17-17. Κι όχι μόνο αυτό αλλά ο ανερχόμενος πατρινός κεντρικός με νέο μπλοκ μας έδωσε το προβάδισμα με 18-17. Με νέο δικό του πρώτο χρόνο το σκορ έγινε 19-18. Ο ''Πέλε'' πλέον ανεβαίνει με αυτοπεποίθηση και ρυθμό στο φιλέ. Το ίδιο έργο παίχτηκε και στη συνέχεια (20-19, 21-20  με την κάθε ομάδα να κερδιζει τις αλλαγές της).  Δυο λάθος εκτιμήσεις στην άμυνα και στο μπλοκ έφεραν τη νέα ανατροπή (21-22). Οι Ισπανοί προηγήθηκαν και με δυο πόντους μέχρι ο Ρουμελιώτης να τους κόψει την όρεξη για μεγάλο σερί. Οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στο σετ μπωλ με 22-24 , καθώς ο Φιλίπποφ εκτίμησε λάθος μια μέσα μπάλα ως άουτ. Έχασαν την πρώτη μπάλα και στη συνέχεια πήγε στο σερβίς ο Πετρέας που έκανε φιλέ και το σετ τελείωσε 23-25.

ΜΑΣ ΕΛΕΙΨΑΝ ΜΠΛΟΚ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Με τις δυο ομάδες σε απόσταση ενός πόντου άρχισε και το τρίτο σετ. Ήταν αναμφίβολα ένα πολύ μεγάλο ντέρμπι. Για την ακρίβεια πηγαίναμε στην απόλυτη κόντρα μια πολύ καλή ομάδα. Η Ισπανία είχε το προβάδισμα μέχρι τον έκτο πόντο. Με μπλοκ του Πελεκούδα κάναμε το 7-6 , όμως με νέο σερί 2-0 οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν εκ νέου στο πρώτο τεχνικό τάιμ-άουτ. Με επιθέσεις του Μαντέκα ισοφαρίζαμε ως το 9-9. Ο Πέρεθ με δικό του πόντο και στη συνέχεια άσσο έκανε το 9-11. Όπως είχαμε γράψει και το μεσημέρι ένα απο τα στοιχεία της ανάλυσης του βίντεο ήταν ότι εμείς μπορεί να έχουμε καλύτερη υποδοχή , αλλά δίνουμε πιο εύκολα τον άσσο. Αργότερα μπλοκ άουτ του Ροντρίγκεθ διαμόρφωσε τη μεγαλύτερη διαφορά εις βάρος μας (10-13).  Το πρόβλημα του τέταρτου σετ ήταν ότι αφενός δεν ήμασταν εξίσου αποτελεσματικοί στην επίθεση , ενώ ταυτόχρονα είχαν εξασθενίσει οι καλές μας συνεργασίες στο μπλοκ, το οποίο είτε ήταν μονό και χαμηλό , είτε διπλό με κενά. Το 13-16 διαμορφώθηκε εξαιτίας αυτής της εικόνας, αυτής της διαφοροποίησης σε σχέση με τα προηγούμενα σετ. Άσσος του Ρουμελιώτη μας έφερε στον πόντο λίγο αργότερα (16-17). Η ψυχολογία άρχισε να αλλάζει. Δεύτερος πύραυλος του Ρουμελιώτη μας έδωσε κόντρα μπάλα, όμως οι Ισπανοί εύκολα έκλεισαν τα άκρα μας και αντί για την ισοφάριση βρεθήκαμε στο 16-18. Μεγάλη ευκαιρία χάθηκε μετά απο μονό μπλοκ του Φιλίπποφ που μας έδωσε νέα κόντρα επίθεση την οποία δεν αξιοποιήσαμε , αφού ο Γιένας (ο Ισπανός λίμπερο) έβγαλε μεγάλη άμυνα σε καρφί του Ρουμελιώτη. Μετά απο δυο τόσο μεγάλες ευκαιρίες οι Ισπανοί απλώς ξαναπήγαν την διαφορά στους 3 πόντους (17-20).  Πάντως το ματς εξακολουθούσε να είναι σούπερ. Η μπάλα έπεφτε κάτω πάρα πολύ δύσκολα. Μπλοκ του Σουλτανόπουλου έκανε το σκορ 18-20 , αλλά σε αντίθεση με εμάς οι Ισπανοί σε αυτό το σετ πάντα έβρισκαν επιθετικές λύσεις (κυρίως με τον Πέρεθ). Ο Παλχαρίνι έκανε το 18-22 και κάπου εκεί το σετ έμοιαζε να έχει κριθεί.  Οι Ισπανοί έφτασαν στο σετ μπωλ με τέσσερις ευκαιρίες (20-24). Χρειάστηκαν μόνο δυο μπάλες , αφού ο Πέρεθ τέλειωσε το σετ με 21-25.

ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΑΚΡΑΙΟΥΣ

Κάπου εκεί φάνηκε να χάνουμε την ψυχολογία μας. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν με γρήγορο 0-3 και ο Λεώνης αναγκάστηκε σε τάιμ-άουτ. Ούτε αυτό ήταν αρκετό. Άμεσα έγινε το 0-5 μετά απο λάθη μας στην υποδοχή και φυσικά στο τελείωμα των φάσεων. Ο Λεώνης έβγαλε το χαρτί το Χατζηλιάδη στη θέση του Μαντέκα. Και πάλι τίποτα. Μπλοκ του θηριώδους Ντελγάδο έκανε το 06 και ο Λεώνης εξάντλησε γρήγορα τα τάιμ-άουτ. Ο πρώτος πόντος μας στο σετ ήρθε απο δικό τους χαμένο σερβίς (1-6). Στο πρώτοτ τεχνικό τάιμ-άουτ το σκορ ήταν 3-8. Με το σερβίς του Φιλίπποφ πλησιάσαμε κάπως(7-10 με επιμέρους 4-2). Αργότερα η διαφορά μειώθηκε κι άλλο , μετά απο λάθη των Ισπανών 9-11 και επιτέλους είχαμε ξανά ψυχολογία και ασφαλώς παιχνίδι. Θεωρητικώς τουλάχιστον , γιατί βάλανε στο σημάδι Χατζηλιάδη-Σαρικεϊσογλου και μας διέυσαν την υποδοχή. Η διαφορά εκτοξευθηκε και πάλι στο 9-14. Ήταν η ώρα του Σαρικεϊσογλου να μπει στη θέση του Κοκκινάκη. Στο δεύτερο τεχνικό τάιμ-άουτ το σκορ ήταν 11-16 και τα πράγματα πολύ δύσκολα. Στο 11-17 τη θέση του Φιλίπποφ πήρε ο Μαρούλης (ντεμπούτο με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, μετά απο μια σούπερ χρονιά στη Λαμία) , μήπως άλλαζε κάτι στο ρυθμό της ομάδας. Αποκτήσαμε καλύτερη ισορροπία στο γήπεδο , αλλά ήταν αργά. Το παιχνίδι μας μπορεί να ηρέμησε σε όλους τους τομείς, όμως αυτή η ανατροπή με αντίπαλο την Ισπανία δεν θα μπορούεσ να γίνει. Η Ελλάδα προδόθηκε απο τις απουσίες της , όμως κρατάμε το διάστημα που ανταποκριήθηκε σε πραγματικά πολύ δυνατό βόλεϊ. Οι Ισπανοί κατέκτησαν το τέταρτο σετ με  20-25  , μαζί και τη νίκη με 3-1.

Η εξέλιξη των σετ

1ο σετ: 
1-0, 1-1, 1-2, 2-2, 2-3, 2-4, 3-4, 3-5, 3-6, 4-6, 4-7, 4-8, 5-8, 6-8, 6-9, 7-9, 7-10, 8-10, 8-11, 8-12, 9-12, 10-12, 11-12, 12-12, 13-12, 13-13, 13-14, 14-14, 14-15, 15-15, 16-15, 17-15, 17-16, 18-16, 19-16, 19-17, 19-18, 20-18, 20-19, 21-19, 22-19, 22-20, 23-20, 23-21, 24-21, 24-22, 24-23, 25-23

2ο σετ: 
0-1, 0-2, 1-2, 1-3, 2-3, 3-3, 4-3, 4-4, 4-5, 5-5, 6-5, 6-6, 7-6, 8-6, 8-7, 9-7, 10-7, 10-8, 10-9, 11-9, 11-10, 12-10, 12-11, 12-12, 13-12, 13-13, 13-14, 13-15, 14-15, 14-16, 15-16, 15-17, 16-17, 17-17, 18-17, 18-18, 19-18, 19-19, 20-19, 20-20, 21-20, 21-21, 21-22, 21-23, 22-23, 22-24, 23-24, 23-25
3ο σετ: 1-0, 1-1, 1-2, 2-2, 2-3, 3-3, 3-4, 4-4, 4-5, 5-5, 6-5, 6-6, 7-6, 7-7, 7-8, 8-8, 8-9, 9-9, 9-10, 9-11, 9-12, 10-12, 10-13, 11-13, 11-14, 12-14, 12-15, 13-15, 13-16, 14-16, 14-17, 15-17, 16-17, 16-18, 17-18, 17-19, 17-20, 18-20, 18-21, 18-22, 19-22, 19-23, 20-23, 20-24, 21-24, 21-25

4ο σετ:
 0-1, 0-2, 0-3, 0-4, 0-5, 1-5, 1-6, 2-6, 2-7, 3-7, 3-8, 4-8, 4-9, 5-9, 5-10, 6-10, 7-10, 7-11, 8-11, 9-11, 9-12, 9-13, 9-14, 10-14, 10-15, 11-15, 11-16, 11-17, 11-18, 12-18, 12-19, 13-19, 13-20, 13-21, 14-21, 15-21, 16-21, 16-22, 17-22, 17-23, 18-23, 18-24, 19-24, 20-24, 20-25
Τα σετ: 1-3 (25-23, 23-25, 21-25, 20-25)


ΕΛΛΑΔΑ (Λεώνης): Μαντέκας 9π. (9/16 επ.), Πετρέας 6 (4/8, 2 μπλοκ, Φιλίπποφ 1 (1 μπλοκ), Πελεκούδας 12 (7/16, 5 μπλοκ), Ρουμελιώτης 23 (22/55, 1 άσσος), Σαρικεϊσλογλου 7 (5/12, 1 άσσος, 1 μπλοκ) / Παπαδημητρίου (λ. - 73% υπ.), Σουλτανόπουλος 1, Χατζηηλιάδης 2, (2/4), Μαρούλης, Κοκκινάκης 1, Ασπιώτης.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Μπενίτεθ): Ερνάν 1, Νάδα 1, Ροντρίγκεζ 14 (10/19, 2 μπλοκ, 2 άσσοι), Φερναντέζ 8 (5/12, 1 μπλοκ, 2 άσσοι), Πέρεζ 28 (25/33, 1 άσσος, 2 μπλοκ), Γκαρσία Τόρες 10 (5/10, 4 μπλοκ, 1 άσσος), Παλχαρίνι 12 (12/26) / Λένας (λ. - 68% υπ.), Ντελγκάδο, Σουγκράνες Μαρτίνεζ, Βιτσιάνα Μέρα.
πηγη www.volleynews.gr