Σελίδες


Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ο ΜΠΕΝΓΚΤ ΓΚΟΥΣΤΑΦΣΟΝ

«Κάντε πρόταση και έρχομαι»


Ο ΜΠΕΝΓΚΤ ΓΚΟΥΣΤΑΦΣΟΝ ΣΤΟ SPORT.GR



Της Σοφιάννας Μπονοβόλια

Για πρώτη φορά μετά χρόνια ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του περσινού έτους για λογαριασμό της ΕΣΑΠ. Αποδεικνύοντας όμως ότι ποτέ δεν ξέχασε την χώρα μας αλλά και τον Ολυμπιακό στον οποίο τόνισε ότι θα ήθελε να μείνει παραπάνω, ο Μπένγκτ Γκούσταφσον επέστρεψε, δηλώνοντας ανοιχτός σε κάθε πρόταση.
Παρέα με τον παλιό του συμπαίκτη στην Εθνική Σουηδίας και τον πλέον επιτυχημένο προπονητή στην Ελλάδα, Γιάννη Καλμαζίδη, ο σουηδός ακραίος μίλησε στο sport.gr για την μικρή του εμπειρία στη χώρα μας, την επιθυμία να βρει δουλειά στην Ελλάδα, αλλά και το νέο του project, το Volleyball World Arena, που έχει σαν στόχο να διαδώσει το βόλεϊ σε όλο τον κόσμο.
Η εμπειρία στην Ελλάδα

Ζητώντας του αρχικά να μας εξηγήσει τον λόγο που τον φέρνει και πάλι στην χώρα μας, ο πρώην άσος του Ολυμπιακού εξήγησε το νέο διαδικτυακό παιχνίδι.
"Ονομάζεται Volleyball Word Arena και είναι ένα παιχνίδι στο Facebook όπου μπορεί κάποιος να διαλέξει την ομάδα του, να απαντήσει στις ερωτήσεις των κουίζ και να κερδίζει πόντους ανάλογα με το πόσο γρήγορα απαντά σε αυτές. Οι κατηγορίες των ερωτήσεων αφορούν την ιστορία του αθλήματος, τους κανόνες του ή την ιστορία των ομάδων".
Οσον αφορά τις φιλοδοξίες που έχει για το εγχείρημα, ο Γκούσταφσον τόνισε: "Στο πρόγραμμα αυτό μπορεί να επενδύσουν ομάδες και Ομοσπονδίες. Ελπίζω να παίζουν πολλά άτομα στο παιχνίδι και έτσι να αρχίσει αυτό να διαφημίζεται πιο εύκολα. Αυτό θα φέρει και χορηγούς και χρήματα στις ομάδες ή τις Ομοσπονδίες που θα επενδύσουν. Αυτή είναι η ελπίδα μου και το όνειρό μου και πιστεύω ότι θα δουλέψει και θα προσφέρει κάτι χρήσιμο στο βόλεϊ".

"Δεν σε ρωτάμε... Ερχεσαι Ελλάδα"

Στη συνέχεια ζητώντας του να μας πει εν συντομία την ιστορία του στην Ελλάδα, ο 48χρονος πλέον σουηδός εξήγησε: "Είναι πια γνωστό ότι όταν ήμουν στην Ιταλία μου έγινε πρόταση από τον Κοσκωτά, που ήταν τότε ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού (1987). Εκτός του ότι το ποσό ήταν τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής (20.000 δρχ), ο ίδιος ο Κοσκωτάς μου έκανε σαφές πως... "Δεν σε ρωτάω. Σου λέω ότι δεν έχεις άλλη επιλογή. Θα έρθεις στην Ελλάδα".

Κάπως έτσι ήρθα με την άφιξή μου βέβαια να με εντυπωσιάζει τρομερά. Οταν έφτασα στο αεροδρόμιο βρίσκονταν εκεί δημοσιογράφοι, παράγοντες, οπαδοί που φώναζαν το όνομά μου. Νόμιζα πως δεν τα έκαναν για μένα, αλλά για κάποιον ροκ σταρ που ήρθε στο αεροδρόμιο.

Στη συνέχεια βέβαια κατάλαβα τι εστί οπαδός του Ολυμπιακού, αφού πρώτα φοβήθηκα αρκετά. Μετά το παιχνίδι στην Δραπετσώνα κόντρα στον Παναθηναϊκό που είχαμε νικήσει ήρθαν οι οπαδοί για να πανηγυρίσουμε μαζί και αρχικά ετοιμάστηκα για ξύλο έτσι όπως τους είδα. Στη συνέχεια όμως κατάλαβα ότι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι και απλά ήθελαν να με σηκώσουν στους ώμους τους. Είναι απίθανοι οι οπαδοί του Ολυμπιακού!
Θα ήθελα πάντως να μείνω κι άλλο, απλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν ήταν δυνατό. Ακόμα περιμένω τα λεφτά μου από τον Κοσκωτά!"
Εκτός από τον Ολυμπιακό όμως στον οποίο έμεινε ελάχιστα, ο Μπενγτκ Γκούσταφσον έκανε μια σπουδαία καριέρα μέχρι τα 28 του χρόνια, η οποία τερματίστηκε άδοξα (με αυτοκινητιστικό ατύχημα που παραλίγο να τους στοιχίσει το ένα του πόδι). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον θάνατο της μητέρας του, αλλά και της αδερφής του κάποια χρόνια αργότερα του... χάρισαν μια φήμη. Αυτή του πότη!

"Φήμες τα περί ποτού"

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως κάτι τέτοιο δεν ήταν ποτέ αλήθεια, ο παλαίμαχος παίκτης τόνισε: "Την προηγούμενη φορά που είχα έρθει στην Ελλάδα είχα πει σε δημοσιογράφους ότι μετά τον θάνατο της αδερφής μου αντιμετώπισα συμπτώματα κατάθλιψης. Πώς από αυτό έβγαλαν το συμπέρασμα ότι πίνω δεν μπορώ να το καταλάβω. Το μόνο που έκανα εκείνη την περίοδο ήταν να ζητήσω τη βοήθεια ψυχολόγου, προκειμένου να ξεπεράσω τον θάνατο ενός πολύ αγαπημένου μου προσώπου".

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα

Πριν το ατύχημα όμως ο εκ των καλύτερων της εποχής του αθλητών έκανε λαμπρή καριέρα όχι μόνο σε συλλογικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Η κλήση του σε όλες τις Εθνικές της χώρας (Παίδες, έφηβοι, άνδρες) μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού εκείνη την περίοδο ήταν το μεγάλο όνομα του σουηδικού βόλεϊ.

"Δεν ήταν έκπληξη το ότι κλήθηκα στην Εθνική, ήταν όμως μεγάλη τιμή", αναφέρει αρχικά. Ζητώντας του να συγκρίνει την δουλειά που γίνεται στη Σουηδία με την αντίστοιχη στην Ελλάδα, ο Γκούσταφσον απάντησε: "Η κύρια διαφορά είναι η ποιότητα. Εσείς εδώ δίνετε πιο πολύ έμφαση στην ποσότητα, όταν όμως ήμουν εγώ στην Εθνική το ζητούμενο ήταν η δουλειά πάνω στην τεχνική μας.
Δεν είναι τυχαίες και οι διακρίσεις που είχαμε πετύχει τότε (ασημένιο στο Ευρωπαϊκό της Στοκχόλμης, μικρός τελικός στο Ευρωπαϊκό της Γάνδης, πρόκριση στους Ολυμπιακούς της Σεούλ).

"Το... πόδι του Γκούσταφσον"

Ζητώντας του να μας αναφέρει κάποιον αγώνα με την Εθνική που του έχει μείνει ακόμα ή που είχε απολαύσει πολύ, ο παλαίμαχος αθλητής είπε: "Πολλά παιχνίδια θυμάμαι, ωστόσο τότε που διεκδικούσαμε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς ήταν φοβερά. Ημασταν έξι ομάδες και παλεύαμε για ένα εισιτήριο. Σε εκείνο τον αγώνα εμείς παίζαμε με την Ιταλία και όλοι ξέραμε πως το να νικήσουμε ήταν σχεδόν αδύνατο.

Η εξέλιξη του αγώνα όμως μας βοήθησε, κάναμε ένα εξαιρετικό παιχνίδι και μάλιστα θυμάμαι μια φάση που είχα προλάβει την μπάλα πριν χτυπήσει κάτω, με το πόδι. Κάτι που βέβαια τότε απαγορευόταν, ωστόσο οι διαιτητές το μέτρησαν. Θυμάμαι που την επόμενη μέρα είχαν παραφράσει το "Πόδι του Μαραντόνα" και το είχαν κάνει "Το πόδι του Γκούσταφσον!"

Περί Κρίστιανσον

Πρωτεργάτης του... χτισίματος της Εθνικής ομάδας της Σουηδίας βέβαια δεν ήταν άλλος από τον γνωστό στην Ελλάδα, Αντερς Κρίστιανσον. "Ο Κρίστιανσον ήταν πάντα σκληρός και απαιτητικός προπονητής, κάτι που δημιουργούσε μεγάλο σεβασμό προς το πρόσωπό του", ήταν τα λόγια του πρώην ακραίου, όταν του ζητήσαμε να κάνει ένα σχόλιο για τον παλιό προπονητή του.
Βέβαια το σκληρός επιδέχεται πολλές ερμηνείες, με τον Γκούσταφσον να δίνει μία..."Ηταν τόσο αυστηρός που αν σε κάποια προπόνηση δεν έκανες κάτι όπως το ήθελε, μπορεί εκεί που περπατούσες να σου έρθει μια μπάλα στο κεφάλι!"

Ενδεχόμενη συνεργασία

Οι δύο άνδρες βέβαια δεν αποκλείεται να ξανασυνεργαστούν, αφού σε μία προσπάθεια που γίνεται σε μια ομάδα της Σουηδίας, η διοίκηση ζήτησε και από τους δύο να εργαστούν σαν σύμβουλοι, προκειμένου η ομάδα να διακριθεί τόσο στην Σουηδία, όσο και κυρίως αυτό, στην Ευρώπη. Είναι η ομάδα μάλιστα που όταν ο Γκούσταφσον είχε φύγει άρον άρον από τον Ολυμπιακό, τον δέχτηκε πίσω στα μισά της σεζόν.

Ζητώντας του να μας αναφέρει κάποια αστεία στιγμή της καριέρας του ή κάτι που θυμάται έντονα, ο πρώην αθλητής μίλησε και πάλι για την Εθνική. "Ημασταν σε ένα καμπ προετοιμασίας και στη διάρκεια της προπόνησης θα έπρεπε να πασάρουμε στον πασαδόρο, να κάνουμε μία στροφή γύρω από τον εαυτό μας και στη συνέχεια να κάνουμε την επίθεση. Για μία φορά ήταν καλό, στη συνέχεια όμως..."

"Κάντε μου πρόταση και έρχομαι..."

Τέλος, θέλοντας να κάνει σαφείς τις προθέσεις του σχετικά με το επαγγελματικό του μέλλον και την προπονητική, αλλά και να δείξει πως παρά το μικρό χρονικό διάστημα που έμεινε στη χώρα μας η Ελλάδα είναι μέσα στην καρδιά του, ο Μπενγκτ Γκούσταφσον απάντησε στην ερώτηση αν θα δεχόταν κάποια πρόταση από τη χώρα μας... "Κάντε μου την πρόταση και εγώ έρχομαι..."

πηγή: sport.gr