Σελίδες


Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Τελικώς ανασχηματίζεται η κυβέρνηση. Το βόλεϊ;

 ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΧΑΟΥΣ;

Toυ Παναγιώτη Περπερίδη

Ο πρωθυπουργός (σαν το Νιόπλια πέρυσι) παραιτήθηκε και ανακάλεσε την παραίτηση σε χρόνο ρεκόρ. Μόνο που ο Νιόπλιας είχε πάρει πρωτάθλημα, ενώ η κυβέρνηση είχε «αυτοϋποβιβαστεί».
Τώρα ανασχηματίζει την κυβέρνηση και όλοι ευχόμαστε τούτη τη φορά να πετύχει. Η μαζί πετυχαίνουμε ή μαζί βουλιάζουμε. Αμφιβάλλω πολύ (και έχω κάθε λόγο , όπως και όλοι μας) , αλλά dum spiro spero. Δυστυχώς, όσο ελπίζω απελπίζομαι. Η ευχή πάντως είναι ειλικρινής.
Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των δικών του ανασχηματισμών και συγκυβερνήσεων προσπαθεί να λειτουργήσει και η volleyleague , ο μικρόκοσμος του βόλεϊ που συζητά και αποφασίζει αλλαγές (μερικές εκ των οποίων συνιστούν νόμους του κράτους) και κάνει μετεγγραφές με... αέρα κοπανιστό , την ώρα που ουδείς τιμωρείται για τα εγκλήματα του παρελθόντος , τα οποία αναμένεται να συνεχιστούν σε άλλη μορφή. Λάθος. Κάποιος τιμωρείται. Οι αθλητές. Και κυρίως τιμωρούνται γιατί δεν αντιδρούν. Υπομένουν παιχνίδια μικροπολιτικής ακόμα και στο εσωτερικό τους. Βλέπετε την συγκυβέρνηση που δεν πέτυχε ο πρωθυπουργός , την πέτυχε ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ.
Η μετεγγραφολογία αυτόν τον καιρό δίνει και παίρνει. Τα σενάρια πάμπολλα , οι αρβύλες περισσότερες και οι «παραπλανητικές διαρροές» δεν έχουν τελειωμό. Το μεγάλο ζητούμενο βεβαίως είναι πώς θα αποπληρωθούν τα χρέη , αν και πώς θα πληρωθούν οι επόμενοι. Σίγουρα πάντως όχι με ρυθμίσεις της πλάκας.
Οι οποίες ρυθμίσεις (τώρα που το σκέφτομαι όμως) πώς θα γίνουν, όταν η χώρα έμοιαζε μέχρι απόψε (ή είναι επί της ουσίας) ακυβέρνητη , ή μάλλον πιο σωστά έχει πολιτικό κενό, σε πολύ βασικότερα θέματα (και κυρίως οικονομίας); Ποιός θα ασχοληθεί να αλλάξει αθλητικούς νόμους και κυρίως αυτόν για την ευθύνη ''υπουργών''-προέδρων , αλλά και για την αλλαγή του καθεστώτος των ΤΑΑ; Έχει χρόνο η βουλή για τέτοια θέματα , όταν είμαστε λίγο πριν την επανάληψη του ιστορικού «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» και ζούμε με μεγαλύτερη έμφαση απο ποτέ το «ποιός(και κυρίως πώς) κυβερνά αυτόν τον τόπο;»;
Εδώ ο κόσμος χάνεται , βαρκούλες αρμενίζουν. Και αρμενίζουν με την κρυφή ελπίδα να παραγράψουν τα χρέη , είναι ξεκάθαρο. Τα περί ρυθμίσεων σε βάθος τριετίας είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και ένας εύσχημος τρόπος να τα... σβήσουν όλα.
Παρεμπιπτόντως , πέραν της χλιαρής δήλωσης Μηνούδη και μιας δήλωσης (που εκφράζει με τον πιο σκληρό, σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την αλήθεια) του Αχιλλέα Παπαδημητρίου, δεν έχω δει ακόμα (48 ώρες μετά) μια επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΑΠ , που έχει εγκαταλείψει την επιθετική γραμμή του παρελθόντος , προφανώς γιατί έχει τους λόγους του. Εκτός κι αν φοβούνται απο τώρα τις ''ποινές'' στα μέλη του ΠΑΣΑΠ που θα κάνουν δυσφημιστικές δηλώσεις για την λίγκα, τους παράγοντες και τα ΤΑΑ (κατά την πρόταση της ΕΣΑΠ για τη νέα σεζόν).
Πάντως ο Αχιλλέας που δεν είναι «πολιτικός» , δεν υπολογίζει κανέναν και λέει αλήθειες δήλωσε: «Θα συναντήσουμε τους Ισπανούς Αγανακτισμένους και ελπίζουμε να προλάβουμε και εμείς να πάμε σε κάποια πλατεία της Ισπανίας, γιατί δυστυχώς αυτές τις ημέρες δεν θα μπορούμε να είμαστε στην Πλατεία Συντάγματος, λόγω των αγωνιστικών μας υποχρεώσεων».

Για τις αποφάσεις των «μεγάλων κεφαλιών» του βόλεϊ πρόσθεσε:
«Κάποιοι προκαλούν με τις θέσεις τους. Οι προτάσεις που έγιναν για διακανονισμό των χρεών των αθλητών, μας οδηγούν στον Μεσαίωνα. Εφόσον αυτοί που πρέπει δεν τηρούν τον λόγο τους, θα τηρήσουν τις υπογραφές που έβαλαν στα συμβόλαιά μας. Estamos despierdos»!

Επιτέλους κάποιος δε μασάει τα λόγια του! Επιτέλους!

Μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον οι περισσότερες ομάδες ανασχηματίζονται στα χαρτιά και δεν κάνουν προτάσεις , γιατί δεν γνωρίζουν με τί δεδομένα και τί μπάτζετ θα κινηθούν. Υπάρχουν και άλλοι πιο σίγουροι (Ηρακλής) που έχουν γίνει ήδη πολύ συγκεκριμένοι και σε προτάσεις και σε κινήσεις. Και κάποιοι ακόμα που με τα λόγια χτίζουν παλάτια , αλλά έχουν τα δίκια τους γιατί ποντάρουν στο brand name τους (Ολυμπιακός).
Και κάπου εκεί μπαίνουν στη μέση οι μάνατζερς που κάνουν το παιχνίδι τους, για να πουλήσουν το εμπόρευμά τους και να πάρουν το ποσοστό τους. Βεβαίως τί ποσοστό να πάρουν και απο ποιά αγορά. Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα και στην εγχώρια αγορά όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Οι αξίες είναι συγκεκριμένες , όπως και οι απαξίες και τα... ''σαπάκια'' και ο κατιμάς. Στην πραγματικότητα ,λοιπόν, ο ρόλος του διαμεσολαβητή για το εγχώριο προϊόν ακυρούται. Εκτός κι αν συζητάμε για εισαγωγή απο ή εξαγωγή στο εξωτερικό. Καίτοι όσοι έχουν βρει ως τώρα δρόμο διαφυγής στο εξωτερικό (πλην ίσως του Τζούριτς) το έχουν κάνει ψάχνοντας με δικές τους διασυνδέσεις, κατά μόνας και μαγκιά τους. Κατά τα λοιπά ο τρόπος που ρυθμίζουν την αγορά κατά τα συμφέροντα τους πολλές φορές καταντάει μέχρι και εκνευριστικός. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απεχθής. Σπάνια αξιοπρεπής, λογικος και επαγγελματικός.
Πάμε να δούμε μερικές αλήθειες και να κάνουμε update στις ως τώρα πληροφορίες;
Μια απο τις θέσεις στις οποίες θα υπάρξουν ανακατατάξεις είναι αυτή του λίμπερο.
Η πλήρης αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή ελεύθεροι και χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις (πλην της συζήτησης Στεφάνου με Ολυμπιακό, χωρίς κάτι θετικό ως προς την έκβαση) είναι όλοι οι κορυφαίοι λίμπερο της χώρας (εξαιρείται ο Παπαδημητρίου που αποχώρησε).
Ο Ηρακλής κυκλοφορεί ότι ενδιαφέρεται για τον ''αυτόνομο'' (έχει τη σημασία του ο επιθετικός προσδιορισμός) Στεφάνου, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο για «ακριβή» λύση. Πάντως ο μέχρι πέρυσι λίμπερο της ΕΑΠ δεν έχει καμία ενόχληση για την ώρα απο τον «γηραιό», άρα όλες οι εκτιμήσεις κόστους είναι εκ του μη όντος. Δεδομένα πάντως είναι προτεραιότητα του Δρίκου.
Κυκλοφόρησε επίσης το ενδιαφέρον του Φοίνικα Σύρου για τον Στεφάνου. Ωστόσο ούτε σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πρόταση , ούτε καν συζήτηση με το πρώτο όνομα στην αγορά για την συγκεκριμένη θέση.
Την ίδια ώρα ο Ηρακλής αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για τον Δημητρακόπουλο, στον οποίο επίσης δεν έχει γίνει πρόταση. Ο παίκτης περιμένει τον ΠΑΟΚ. Είναι πάντως δεδομένο εδώ και καιρό ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει ο Μπαμπαλιούτας.
Ο Κουζούνης που έκανε σπουδαίους τελικούς έχει ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο και περιμένει τον Ολυμπιακό για τα χρεωστούμενα. Οι ερυθρόελυκοι ενδεχομένως έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν δυο λίμπερο (όπως γίνεται τώρα στην εθνική) είτε με τον Κοκκινάκη , είτε με τον Στεφάνου εάν τα δεδομένα αλλάξουν και οι δυο πλευρές έρθουν σε συμφωνία.
Στους κεντρικούς -ανεξαρτήτως του τί κυκλοφορεί- ο Ηρακλής εκτιμώ ότι θα πορευτεί με Σμαραγδή (γιατί απλώς είναι ο καλύτερος), Κράβαρικ (γιατί είναι ακατόρθωτο η σημαία να αποκαθηλωθεί και στη συνείδηση του κόσμου που θα αντιδράσει έντονα σε πιθανή φυγή του) και Πελεκούδα (που αποκτήθηκε προσφάτως και μένουν τα πολύ τυπικά για την ανακοίνωση).
Ο Ολυμπιακός θα βρει τρόπο να ξεχρεώσει και αναμένεται να έχει τον Ανδρεάδη (κάποι νούμερα που ακούστηκαν σχετικά με προτάσεις απο τον βορρά δεν πρέπει να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα), ενώ συζητάει με τον Κανέλλο στον οποίο έκανε μια ικανοποιητική και ωραία εξήγηση-πρόταση. Εδώ αναζητείται ,λοιπόν, ένας ακόμα.
Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν απο το εάν θα υπάρχει και πώς Παναθηναϊκός , στον οποίο δεδομένα θέλει να μείνει και με κάθε κόστος (και απο όποια θέση κατά δήλωσή του) ο Πανταλέων , ενώ υπάρχει το συμβόλαιο Πετρέα για εναν χρόνο , αλλά «Κύριος οίδε» πώς θα τον ξεχρεώσουν , με ποιές συνθήκες και αν θα συνεχίσει.
Αυτά για την ώρα. Για τις υπόλοιπες θέσεις θα τα λέμε... σταδιακά.
Πάντως επαναλαμβάνω την βάσιμη (νομίζω) εκτίμησή μου ότι οι όποιες αλλαγές στο νομικό καθεστώς των ΤΑΑ και σε αλλαγές που αφορούν σε νόμους του κράτους είναι παντελώς ανέφικτες, λόγω κακού timing. Ίσως η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σώσει κατά λάθος το βόλεϊ απο τις μυθικές ιδέες των παραγόντων του.

Υ.Γ: Ακόμα δεν καταλαβαίνω την κίνηση της ΕΣΑΠ να αναλάβει την προετοιμασία της εθνικής παίδων , όταν δεν μπορεί να λύσει τα του δικού της οίκου. Ομολογώ ότι σαν επικοινωνιακή κίνηση ήταν συγκινητική έως και εντυπωσιακή. Επί της ουσίας όμως αποτελεί ένα ακόμα κόκκινο μπάλωμα σε τρύπες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Αλλά είπαμε , αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε καθεστώς συνδιοίκησης απο τρεις φορές. Ξαναλέω: Ό,τι δεν πέτυχε ο Παπανδρέου , το έχει πετύχει ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, αρκεί να είναι στη σωστή κατεύθυνση και οι σωστές κινήσεις να γίνονται επί της ουσίας και όχι με όρους επικοινωνιακούς. Δε λέω αν μπορείτε βοηθήστε την εθνική παίδων και όλες τις εθνικές, αλλα πρωτίστως φροντίστε για την επιβίωση των παικτών τους 9 μήνες του χρόνου και αφηστε τους 3 που μένουν. Είναι δουλειά άλλων. Εκτός κι αν το έχετε πάρει απόφαση ότι θα είστε... ένα μαγαζί. Προφανώς όμως ένα είστε , απλώς δεν μας το λέτε κι εμάς να το ξέρουμε.

Υ.Γ (2): Δεν έχει καμία απολύτως σημασία (γιατί προηγούνται άλλα θέματα εθνικής επιβίωσης), αλλά είμαι περίεργος να δω ποιος υπουργός και ποιό υπουργείο θα αναλάβουν τον αθλητισμό , τώρα που ο κόσμος καίγεται, στο νέο -πρωϊνό αυτή τη φορά- ανασχηματισμό. Την τελευταία φορά -στον μεταμεσονύκτιο- για λίγο ήμασταν στο υπουργείο υγείας. Άντε με το καλό και στο εθνικής άμυνας, τώρα που εκτοξεύονται ΤΟΜΑΧΟΚ!

Υ.Γ (3): Μήνυμα προς αθλητές. Είδατε πώς η κινητοποίηση του κόσμου έφερε α) τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα , β) την άμεση αντιδραση της Ευρώπης που ανοίγει τα ταμεία για την πέμπτη δόση και ετοιμάζει διευκολύνσεις; Αν δεν αντιδράσετε... πολύ κρίμα! Πάμε Σύνταγμα;