Σελίδες


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Θα μπει κανείς φυλακή;



Άρθρο Κώστας Ασημακόπουλος

Πριν από ενάμιση μήνα μυστηριωδώς η κουβανική ομοσπονδία απέκλεισε από την ομάδα βόλεϊ ανδρών τρεις από τους καλύτερους παίκτες της, τους Λεάλ, Σιμόν, Ιζουέλο. Αρχικά κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει τον αποκλεισμό τους, μέχρι που έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βόλεϊ της Κούβας και επί σειρά ετών αρχηγός των «μαύρων διαμαντιών», o Ραούλ Ντιάγκο (δεξιά στη φωτό μαζί με τον Λεόν) πέρασε το κατώφλι της φυλακής.
Τα δύο περιστατικά, του αποκλεισμού των βολεϊμπολιστών και της καθαίρεσης του Ντιάγκο, συνδέονταν μεταξύ τους.
Οι μυστικές υπηρεσίες της Κούβας ανακάλυψαν πως οι Λεάλ, Σιμόν και Ιζουέλο ήταν ύποπτοι φυγής από τη χώρα και πως ο Ντιάγκο γνώριζε τις προθέσεις τους. Οι κατηγορίες «δέθηκαν» και από την ηλεκτρονική αλληλογραφία του Ντιάγκο που ελέγχθηκε από το καθεστώς κι έτσι ο ηγέτης του κουβανικού βόλεϊ οδηγήθηκε στη φυλακή και πλήρωσε το λάθος του.
Το γεγονός μάς οδήγησε σε συγκρίσεις. Ο Ντιάγκο μπήκε στη φυλακή γιατί κάλυψε μια υποθετική «αυτομόληση» τριών αθλητών. Στην Ελλάδα θεωρείται μαγκιά και εξυπνάδα να καταστρατηγείς τους νόμους και κυρίως την υπογραφή σου.
Πόσοι έπρεπε να είχαν μπει στη φυλακή από την υπόθεση των Ολυμπιακών Έργων; Πόσοι έπρεπε να είχαν μπει στη φυλακή από αυτούς που έχουν οδηγήσει σε ομηρία το ελληνικό βόλεϊ; Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από την αίτηση κατάσχεσης της «De Boοer» και κανενός το αφτί δεν έχει ιδρώσει. Αντί να δίνονται λύσεις στα προβλήματα, η διοίκηση του Αχιλλέα Μαυρομάτη προβαίνει σε περικοπές των εθνικών πρωταθλημάτων. Το λουκέτο και στις τελευταίες δραστηριότητες της ΕΟΠΕ είναι δεδομένο, αφού άπαντες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε κάποιο θαύμα αλλά και στις υποσχέσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών πως θα διευθετήσουν το ζήτημα των κατασχέσεων.
Σήμερα 16 Ιουνίου γίνεται ανασχηματισμός και το κοντέρ θα μηδενίσει πάλι. Τα πρόσωπα θα αλλάξουν σε όλα τα υπουργεία και η ομηρία του βόλεϊ θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο θα έρθει η ώρα του λουκέτου. Την ώρα που η Ελλάδα βουλιάζει, πιστεύετε πως στο υπουργείο Οικονομικών θα ασχοληθούν με τον Μαυρομάτη και το βόλεϊ;
Τα ίδια και η ΕΣΑΠ. Μαζεύτηκαν οι παράγοντες των 12 ΤΑΑ για να συζητήσουν για το μέλλον του επαγγελματικού βόλεϊ, αλλά είναι ζήτημα εάν το 1/3 ελέγχει τις εξελίξεις στο μητρικό σωματείο. Η κατάργηση ή αλλαγή ορισμένων διατάξεων που διέπουν το επαγγελματικό βόλεϊ είναι τελείως διαφορετική από την κατάργηση των ΤΑΑ. Ορισμένοι δε αφελείς πιστεύουν πως με την κατάργηση των ΤΑΑ θα διαγράψουν και τα χρέη προηγουμένων ετών. Βέβαια, στην Ελλάδα όπου το κατώφλι της ΕΣΑΠ περνάει ο κάθε πικραμένος και ο κάθε τυχάρπαστος όλα να τα περιμένει κανείς.
Με άλλα λόγια οι εκπρόσωποι των ΤΑΑ παραδέχτηκαν την ανικανότητά τους στο να βρουν έσοδα, παραδέχτηκαν πως είναι απλοί διαχειριστές, έριξαν ακόμα μια φορά το ανάθεμα στους αθλητές και πλέον κοιμούνται ήσυχοι. Δυστυχώς το άθλημα βάλτωσε από τους παράγοντές του και την αδυναμία τους να οδηγήσουν τις εξελίξεις. Αυτό θα γράψει η Ιστορία. Την ανικανότητα των παραγόντων να φέρουν λύσεις, ιδέες, κόσμο και χρήματα έστω και σε περίοδο κρίσης. Απ’ ό,τι μαθαίνουμε μάλιστα προ των πυλών, υπάρχει πολύ μεγάλος χορηγός, που όμως μένει εκτός... λιμανιού επειδή αντιδρά η διοίκηση της ομοσπονδίας. Σε λίγες μέρες θα πούμε περισσότερα.
Και καλά όλα τα άλλα. Το ότι η ΕΣΑΠ ανέλαβε την προετοιμασία της Εθνικής Παίδων το πήρατε χαμπάρι; Εδώ η ΕΣΑΠ ζητάει τη διάλυση των ΤΑΑ και αναλαμβάνει από την ΕΟΠΕ την προετοιμασία της Εθνικής Παίδων;
Και οι αθλητές, όμως, δεν πάνε πίσω. Κλείνουν συμφωνίες και συμβόλαια με ομάδες που χρωστάνε τις Μιχαλούς από τις προηγούμενες σεζόν. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που τους κάνει να πιστεύουν πως οι ίδιοι θα πληρωθούν. Συμμέτοχοι είναι και οι αθλητές σε αυτή την κατάντια του ελληνικού βόλεϊ.
Αν θέλουν όλοι να βρουν λύσεις, θα πρέπει κατά περίπτωση να καθίσουν και να συμφωνήσουν σε διακανονισμούς και μετά να αναλάβουν τις ευθύνες όλοι αυτοί που άφησαν πίσω τους χρέη και κυρίως αυτοί που τα ανέλαβαν όταν έγιναν διοίκηση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Παναθηναϊκός. Το Μάιο του 2008 που έφυγε ο Σταθοκωστόπουλος, το τμήμα δεν χρωστούσε ούτε ευρώ. Ας βρεθούν αυτοί που έχουν βάλει τις υπογραφές τους στα συμβόλαια κι ας πληρώσουν. Ας μας πει ο Γιαννακόπουλος, ο Κίτσιος και ο Ρισβάς γιατί το βόλεϊ έχει χρέος κοντά στα 2 εκατ. ευρώ.
Αφήστε και τις Εθνικές ομάδες. Στον αυτόματο πιλότο πηγαίνουν και οι αθλητές με τους προπονητές μετρούν μέρες. Όσο και καλή διάθεση και να έχεις, όταν σε έχουν αφήσει στην τύχη σου δεν αντέχεις και πολύ. Οι περισσότεροι την έχουν κάνει με... ελαφρά πηδηματάκια, ενώ ο Λεώνης έμαθε απόψε πως δεν θα έχει ούτε τον Κοκκινάκη στους αγώνες με την Ολλανδία διότι τον θέλει ο Ολυμπιακός στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Για τέτοια οργάνωση μιλάμε στις Εθνικές ομάδες. Μια μέρα πριν αναχωρήσουν οι Εθνικές ομάδες για το εξωτερικό, οι ομοσπονδιακοί ενημερώνονται για το αν οι διεθνείς παίζουν στο Πανελλήνιο Παίδων ή έχουν μαθητικές εξετάσεις. Μέσα και από τις αλχημείες μπορεί να βγει κάτι καλό. Όπως για παράδειγμα ο Ασπιώτης που χαραμίζεται διαγώνιος, ενώ θα μπορούσε μια χαρά να αγωνιστεί ακραίος.
Όσο για τα μεταγραφικά, μόνο ο Ηρακλής «κουνιέται», άντε και ο Ολυμπιακός που με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια. Ο Χριστοφιδέλης ετοιμάζεται για τρίτη καριέρα στον Ηρακλή, αλλά υποστηρίζει πως έχει και πρόταση από την Ιταλία, ενώ ο Πελεκούδας ετοιμάζεται να ντυθεί στα μπλε.
Και να κλείσουμε με μπιτς βόλεϊ, το οποίο κοντεύουμε να ξεχάσουμε. Όπως βλέπετε οι μεγαλοπαράγοντες της ομοσπονδίας δεν το γουστάρουν το άθλημα. Είναι της παλιάς σχολής, που δεν αναγνωρίζουν τους «ξυπόλυτους» όπως είπε και μέλος του ΔΣ της ΕΟΠΕ. Εάν δεν το έχετε καταλάβει μια ομάδα μάς έμεινε. Αυτή των Αρβανίτη / Τσιαρτσιάνη, οι οποίες έκαναν ιδανικό ξεκίνημα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης.
Μόλις πάρουν σύνταξη κι αυτές, πάει και το μπιτς βόλεϊ. Θα σβήσει κι αυτό όπως σβήνουν κάθε μήνα και από ένα μεγάλο και επιτυχημένο κεφάλαιο του αθλήματος. Τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, τη Β' Εθνική, τις χορηγίες και ό,τι άλλο χτίστηκε με κόπο αλλά μέσα σε μια νύχτα ισοπεδώθηκε.

ΠΗΓΗ http://www.gazzetta.gr/