Σελίδες


Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Σε άλλο... Γαλαξία


Ο Κώστας Ασημακόπουλος στο gazzetta.gr
Είχα μία ελπίδα πως μετά τα όσα έγιναν στη Μίκρα ορισμένοι θα αντιλαμβάνονταν και τις ευθύνες τους, αλλά μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει το τελευταίο δεκαήμερο αλλά και κυρίως μετά και τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΠΕ Αχιλλέα Μαυρομάτη για το μέλλον του... επαγγελματικού βόλεϊ είμαι πλέον σίγουρος πως το άθλημα βαδίζει με GPS την αβεβαιότητα και προορισμό τη σίγουρη χρεοκοπία. «Θα καταργηθούν τα ΤΑΑ και θα δημιουργηθεί επαγγελματικό βόλεϊ σε ερασιτεχνικά σωματεία», είπε ο Μαυρομάτης...
Αυτό είναι το απαύγασμα όλων των δεινών που περνάει το άθλημα τουλάχιστον έτσι όπως το κατέγραψε ο Μαυρομάτης, ενώ αυτή την ώρα οι «πατέρες» του ελληνικού βόλεϊ συζητούν στο ξενοδοχείο Galaxy για ένα βόλεϊ που έχει ελπίδα επιβίωσης σε έναν άλλο... Γαλαξία.

Δυστυχώς κύριε Μαυρομάτη ότι και να κάνετε, όποιο μοντέλο και να εφαρμόσετε, επαγγελματικό βόλεϊ από ερασιτεχνικά σωματεία δεν γίνεται, ειδικά όταν υπάρχουν ερασιτέχνες παράγοντες. Για να υπάρξει επαγγελματικό βόλεϊ θα πρέπει να υπάρξουν επαγγελματίες παράγοντες και το άθλημα να ζει αποκλειστικά από δικά του έσοδα. Όλα τα άλλα μοντέλα απλά δεν θα είναι επαγγελματικό βόλεϊ και επιτέλους ας πει κάποιος ξεκάθαρα πως στην Ελλάδα δεν έχουμε και δεν μπορούμε να έχουμε επαγγελματικό βόλεϊ. Το φοβούνται;
Από τις δηλώσεις των παραγόντων, τις εκθέσεις και τις ειλικρινείς τοποθετήσεις όλων όσων έκαναν παρέλαση το τελευταίο δεκαημέρο απαντήθηκαν και τα 15 ερωτήματα που έθεσα στο προηγούμενο post περί του «τελικού της ντροπής».
Κανείς δεν έχει αμφιβολία για το τι έγινε στη Μίκρα. Κανείς δεν αμφιβάλει για το εάν ο Γιώργος Καραμπέτσος έπραξε το σωστό και πως Κανείς δεν έχει αμφιβολία πως στο άμεσο μέλλον θα επαναληφθούν τα ίδια όχι μόνο στη Μίκρα αλλά και σε άλλα γήπεδα της Α1 καθώς οι παράγοντες του ελληνικού βόλεϊ είναι ανίκανοι να προσπεράσουν τις εξελίξεις. Μια ζωή θα τις ακολουθούν.
Τα γεγονότα της Μίκρας θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή για να χτιστεί κάτι νέο αλλά η τοποθέτηση του Μαυρομάτη δείχνει πως δεν υπάρχουν και πολλές ελπίδες.
Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ επανέλαβε στις 8 Μαϊου αυτά που έχει πει εδώ και ένα τρίμηνο ο μέντορας του και στενός συνεργάτης του Γιώργος Μανωλόπουλος σχετικά με το επαγγελματικό βόλεϊ. Ουσιαστικά τοποθετήθηκε γιατί έπρεπε να πει κάτι εν μέσω της κρίσης που μαστίζει το άθλημα.
Θέλουν να καταργήσουν το «έκτρωμα» των ΤΑΑ για να φτιάξουν ένα άλλο «έκτρωμα» που απλά θα έχει μια άλλη ονομασία μόνο και μόνο για να ωφεληθεί ο Ηρακλής αλλά και όσα ΤΑΑ οφείλουν μεγάλα ποσά και έχουν εκκρεμότητες.
Θα πάρουμε ως δεδομένο πως ο σκοπός τους είναι θετικός. Ο τρόπος που επιχειρούν να παρουσιάσουν τη δήθεν εξυγίανση του επαγγελματικού βόλεϊ είναι τουλάχιστον φαιδρός και επικίνδυνος και θα βάλει σε νέες περιπέτειες όλο το άθλημα και κυρίως τα σωματεία και τους αθλητές.
Με τον Ηρακλή θα πρέπει να δοθεί ξεκάθαρη λύση και όχι με ψευτιές και κοροϊδίες. Πράγματι έγιναν λάθη και απατεωνιές. Κάποιοι πλούτισαν σε βάρος του συλλόγου και κάποιοι συντηρούνται σε βάρος του συλλόγου. Είναι τα τσιμπούρια που του πίνουν το αίμα εδώ και χρόνια και που κάποτε θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να κρύβονται μονίμως πίσω από το όνομα και τη βαριά ιστορία του συλλόγου. Οι απατεωνιές έχουν όνομα και διευθύνσεις.
Η ΕΟΠΕ και η ΕΣΑΠ δεν θα πρέπει να προσαρμόσουν το νέο πλαίσιο πάνω σε προβληματικά σωματεία αλλά να δώσει ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον, ένα νέο πρότυπο που θα ακολουθήσουν τα σωματεία. Διαφορετικά το επαγγελματικό βόλεϊ θα είναι συνώνυμο της διαπλοκής, της λοβιτούρας και της αναξιοπιστίας.
Αυτή την ώρα συζητούν για το πότε και που θα γίνει ο 5ο τελικός. Απόφαση που θα έπρεπε να είχε ληφθεί λίγα λεπτά μετά την αναβολή του αγώνα ή να προβλεφθεί πολύ νωρίτερα σε ένα εναλλακτικό σενάριο. Νόμοι υπάρχουν, κανονισμοί υπάρχουν αλλά οι παράγοντες είναι οι πρώτοι που τους αγνοούν και τους καταπατούν.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ξενερώσει με τα τεκτενόμενα. Το πρωτάθλημα έχει ήδη αλλοιωθεί. Έχασε το ενδιαφέρον του. Μετά τους τέσσερις ωραίους αγώνες γεμάτους ένταση και πάθος, πρωταγωνιστές δεν πια οι παίκτες. Αν κι εφόσον γίνει 5ος τελικός ο πρωταθλητής θα αναδειχτεί μόνο για τυπικούς λόγους, για να μην μείνει γραμμένο στην ιστορία το πρωτάθλημα που δεν τελείωσε ποτέ.
Μονόδρομος αποτελεί η πρόταση για να γίνει ο τελικός με «ειδικά μέτρα» και σε «μεγαλύτερο γήπεδο». Αυτά, δηλαδή, που φωνάζαμε πολύ νωρίτερα και που έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπ΄ όψη τους η ΕΣΑΠ και η ΕΟΠΕ. Τότε κανείς δεν μπορούσε να πάρει το κόστος τέτοιων αποφάσεων. Όλοι φοβόντουσαν αλλά σήμερα ανακαλύπτουν την Αμερική.
Σε αυτές τις 10 ημέρες πολλά έχουν μεσολαβήσει. Ο Ηρακλής αποχώρησε από το Τσάμπιονς Λιγκ, ο Φοίνικας έδιωξε τους παίκτες του που τα συμβόλαια τους έληγαν 30 Απριλίου, ο αθλητικός δικαστής αποφασίζει για τον... πρωταθλητή και οι παράγοντες όλων των ΤΑΑ διαπιστώνουν πως το άθλημα οδεύει σε διάλυση.
Είναι πολύ αργά για δάκρυα. Ο 5ος τελικός δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να οριστεί και να διεξαχθεί.
Όποιος διαφωνεί πρέπει να αποχωρήσει και να υποστεί τις συνέπειες. Υπάρχουν κανονισμοί που τα γράφουν και τα προβλέπουν όλα.
Η διοίκηση του Φοίνικα έχει δικαίωμα να μην κατεβάσει ομάδα. Μπορεί να πιστεύει ότι θέλει αλλά δεν μπορεί να αγνοεί και τις συνέπειες. Η αυτοδικία δεν έλυσε ποτέ κανένα πρόβλημα και είμαστε σίγουροι πως εάν ο 5ος τελικός γίνονταν στη Σύρο η διοίκηση του Φοίνικα θα λειτουργούσε διαφορετικά..Οι παράγοντες της Σύρου είναι αγνοί και γνήσιοι αλλά σε ένα... επαγγελματικό πρωτάθλημα το συναίσθημα δεν χωράει.
Η διοίκηση του Ηρακλή δείχνει πρόθυμη για συνεργασία κι αυτό είναι θετικό. Ο Θεόφιλος Κολύμπατζης σίγουρα διδάχτηκε πολλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες και κυρίως διαπίστωσε πολλά. Με την απόφαση του να αποσύρει τον Ηρακλή από το Τσάμπιονς Λιγκ δείχνει την πρόθεση του να βάλει μια τάξη στα του οίκου του κι αυτή είναι η μόνη ελπίδα σωτηρίας του Ηρακλή.
Το εάν θα γίνει 5ος τελικός δεν είναι υπόθεση μόνο του Ηρακλή και του Φοίνικα. Είναι υπόθεση και υποχρέωση όλων των παραγόντων του βόλεϊ, διότι το «επαγγελματικό» βόλεϊ δεν παράγεται από ερασιτεχνικά σωματεία αλλά από «επαγγελματίες» παράγοντες.