Σελίδες


Τρίτη 8 Μαΐου 2012

«ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ»!!!


«Να καταργηθούν τα ΤΑΑ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ ΣΤΗ NOVA:

Τις προτάσεις του για ένα καλύτερο αύριο στο ελληνικό βόλεϊ κατέθεσε στην εκπομπή «ΣΤΟ ΦΙΛΕ» της Nova και στον Παντελή Λώλη ο Αχιλλέας Μαυρομάτης. Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ ήταν κάθετος στην διεξαγωγή του 5ου τελικού, τόνισε ότι θα πρέπει την επόμενη χρονιά να γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές στο πρωτάθλημα της Volleyleague ενώ αναφερόμενος στην Εθνική ομάδα σημείωσε ότι οι διεθνείς θα πρέπει πλέον να παίζουν για το Εθνόσημο. Για το θέμα του Τζούριτς ο κ. Μαυρομάτης είπε ότι ο Αλέκος Λεώνης συμφώνησε να του δοθεί άδεια για να παίξει στο πρωτάθλημα του Κατάρ ενώ δεν δίστασε να κάνει την αυτοκριτική του και να τονίσει ότι ήταν λάθος του η έλλειψη επικοινωνίας με τους διεθνείς. Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου της ΕΟΠΕ…


Είστε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα του αθλήματος;
«Είμαι από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, παρά μισοάδειο. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και παρά το γεγονός ότι οι εξωτερικές συνθήκες δεν βοηθούν. Ίσως σε αυτό παίζει ρόλο και το γεγονός ότι εμείς, ως ΕΟΠΕ, επιβιώσαμε μετά από την περσινή ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για την Ομοσπονδία. Εάν υπάρχει ομοψυχία, οι λύσεις βρίσκονται και μπορούμε να βρούμε τη δύναμη για ένα καλύτερο μέλλον. Αν δεν πίστευα ότι μπορούμε να βρούμε λύση, δεν θα ήμουν στο πόστο που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή».

Ποια είναι η άποψή σας για όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα αναφορικά με τον 5ο τελικό και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;
Για το τι πρέπει να γίνει σχετικά με τον 5ο τελικό της Volleyleague, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα για να το κρίνουν. Δική μου πρόθεση είναι και γι’ αυτό αποδέχτηκα την πρόταση της ΕΣΑΠ, να κλειστούμε σε ένα γραφείο αύριο όλοι οι μαζί και να μην βγούμε έξω εάν δεν φτάσουμε σε λύση. Για το εάν θα υπάρξουν κυρώσεις για τον αγώνα που δεν έγινε θα αποφασίσει ο αθλητικός δικαστής. Ο λόγος που εγώ δεν τοποθετήθηκα είναι διπλός. Πρώτον γιατί δεν ήμουν στο γήπεδο, αφού επέστρεφα από το Αιγίνιο, όταν πληροφορήθηκα για την αναβολή και δεύτερον γιατί και να ήμουν εκεί αυτό που θα έκανα θα ήταν να βοηθήσω με κάθε τρόπο να μην θίξουμε το άθλημά μας. Θεωρώ ότι ο 5ος τελικός πρέπει να γίνει, να δούμε έναν ωραίο αγώνα σε γεμάτο γήπεδο μακριά από παρατράγουδα και να κερδίσει ο καλύτερος το πρωτάθλημα. Και όχι να κριθεί ο πρωταθλητής στις δικαστικές αίθουσες και στα χαρτιά.
Δεν θέλω να πω εάν πρέπει να πάμε σε έναν  τελικό ειδικής διαχείρισης, αυτό θα αποφασιστεί αύριο. Είναι ένα θέμα που μας απασχόλησε ιδιαίτερα ως ΕΟΠΕ τα τελευταία 1-2 χρόνια. Υπάρχουν ομάδες, όπως είμαι και οι δύο φιναλίστ που έχουν βολεϊκό κοινό, και κάποιες άλλες που δεν έχουν. Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε στα γήπεδα μόνο τον κόσμο που αγαπά το άθλημά μας, άλλα μέχρι να συμβεί αυτό, ορισμένες φορές χρειάζεται να προβλέπουμε και ειδικά μέτρα ασφαλείας. Δεν λέω ότι ο 5ος τελικός πρέπει να γίνει αποκλειστικά με μαθητές στις εξέδρες, αλλά να ψάξουμε να βρούμε τον τρόπο να αποφύγουμε τα επεισόδια».

Με το Τσάμπιονς Λιγκ τι θα γίνει;
«Είμαστε σε επαφή με τον Φοίνικα, δεν έχει έρθει ακόμα κάποιο επίσημο έγγραφο στην ΕΟΠΕ και περιμένουμε να δούμε πώς θα λυθεί το πρόβλημα με το γήπεδο της Σύρου. Αν η CEV μείνει στο γράμμα του κανονισμού, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στην CEV να δώσει τη θέση του Ηρακλή σε άλλη ομάδα. Όχι στην ΕΟΠΕ. Εμείς ήδη ζητήσαμε σήμερα να μας πει η CEV υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε μια άλλη ελληνική  ομάδα να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα ήταν κρίμα να μείνουμε με μία ή καμία ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ».

Πώς οραματίζεστε την επόμενη μέρα του ελληνικού βόλεϊ;
«Καταρχήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τα προβλήματα του ερασιτεχνικού βόλεϊ και διαφορετικά του επαγγελματικού βόλεϊ. Μόνο ως έσχατη λύση θα δεχόμουν τη διάλυση της ΕΣΑΠ και την επιστροφή της Α1 ανδρών στην ΕΟΠΕ. Η Ομοσπονδία είναι έτοιμη και θα είναι έτοιμη όποτε χρειαστεί για να οργανώσει το πρωτάθλημα, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Θα γίνει μία συνάντηση με την ΕΣΑΠ και τον  ΠΑΣΑΠ, δύο φορείς που θεωρώ ότι παρά τις όποιες διαφορές, είχαμε καλή συνεργασία σε όλη τη χρονιά και θα προσπαθήσουμε να βρούμε πού πάσχουμε. Υπάρχουν λάθη από τη δομή του αθλήματος και ένα από αυτά είναι το νομικό έκτρωμα των ΤΑΑ. Το 1991 μπορεί να ήταν μια καλή λύση, αλλά σήμερα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Για αυτό προτείνω τα εξής:

1) Τα ΤΑΑ δεν είναι εύκολο να γίνουν από τη μία ημέρα στην άλλη Ανώνυμες Εταιρίες, όμως, μπορούμε να τα καταργήσουμε ως ΤΑΑ και να δημιουργήσουμε ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα για ερασιτεχνικά σωματεία. Το θέμα το θέτω για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων και σίγουρα θέλει πολλές ώρες δουλειάς και συζήτησης για να καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα από τη βάση τους και να μπορούν να συμμετέχουν όλες οι ομάδες με ίσους όρους στο πρωτάθλημα.

2) Να αλλάξει η λειτουργία της ΕΣΑΠ και όχι να καταργηθεί η διοργανώτρια αρχή της Volleyleague. Η ΕΣΑΠ πρέπει να υπάρχει και να εκπροσωπείται από τα σωματεία της που θα έχουν και την ευθύνη, όμως, τις αποφάσεις για τρέχοντα καθημερινά θέματα θα πρέπει να τις παίρνουν τεχνοκράτες που θα επιλεγούν από τις ίδιες τις ομάδες. Και όχι ένας, αλλά τουλάχιστον τρεις άνθρωποι που θα μοιράζονται την ευθύνη της λειτουργίας της.

3) Να δημιουργηθεί και από τους τρεις φορείς του αθλήματος ένα αυστηρό σύστημα αδειοδότησης των ομάδων με αυστηρά κριτήρια για τις ομάδες που θα αγωνίζονται στην Α1 ανδρών. Πρέπει πρώτα να ρυθμιστούν οι παλιές οφειλές των σωματείων προς τους αθλητές με ειδική πρόβλεψη σε κανονισμό και στη συνέχεια τα σωματεία να φέρνουν παραστατικά για την βιωσιμότητα και την οικονομική δυνατότητα της συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα. Π.χ. Αν μία ομάδα έχει μπάτζετ 200.000 ευρώ και οι 100.000 προέρχονται από τον ΟΠΑΠ, οι άλλες 100.000 να μπορούν να αποδειχτούν με χορηγικές συμβάσεις, υποστήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση, εγγυητικές επιστολές κλπ. Να μην ξαναδούμε όμως, φαινόμενα τύπου Απόλλωνα Καλαμαριάς και η ΕΣΑΠ να πάψει να είναι γραφείο διαχείρισης κατασχέσεων, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρός της».

Δηλαδή είστε ενάντια στο να γίνει η Volleyleague, Α1 ανδρών και να επιστρέψει σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα;
«Οπωσδήποτε είμαι ενάντια και συμμερίζομαι την άποψη των αθλητών που σε μία τέτοια περίπτωση την επόμενη ημέρα, οι μισοί από αυτούς θα πρέπει να ψάξουν για μια άλλη δουλειά, αφού κάποιοι έχουν το βόλεϊ ως μοναδική απασχόλησή τους. Εάν όμως, πρέπει να διαλέξουμε αν προτιμούμε ένα πρωτάθλημα οκτώ ομάδων που πληρούν τις προδιαγραφές ή ένα πρωτάθλημα 12 ομάδων που δεν τις πληρούν, τότε συμφωνώ να πάμε σε ένα μικρότερο πρωτάθλημα. Καλύτερα 8 υγιείς ομάδες, παρά 12 μη υγιείς, και φυσικά παρά καμία επαγγελματική».

Για το ερασιτεχνικό βόλεϊ και το γυναικείο πρωτάθλημα, ποια είναι η γνώμη σας;
«Καταρχήν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όπου τα πρωταθλήματα ήταν σε εξέλιξη, απέφυγα να τοποθετηθώ για το ερασιτεχνικό βόλεϊ γιατί θα μπορούσαν να παρεξηγηθούν τα λεγόμενά μου από κάποιες ομάδες. Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση χτύπησε ολόκληρο το ερασιτεχνικό βόλεϊ και όλο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Προσπαθήσαμε να καταμερίσουμε το κόστος, τα σωματεία έδειξαν κατανόηση και ανέλαβαν μέρος μετακινήσεων των διαιτητών, και οι διαιτητές από την πλευρά τους προσπάθησαν να βοηθήσουν. Πρόθεσή μας είναι αφού φέτος τα φέραμε εις πέρας χωρίς αποχωρήσεις ομάδων, εκτός από τον Κόροιβο στην Α2 ανδρών, πλέον από του χρόνου με λιγότερα έξοδα, λιγότερες μετακινήσεις και με την Α2 ανδρών σε τρεις ομίλους να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο οικονομικά πρωταθλήματα.
Στην Α1 γυναικών υπήρξαν ομάδες τριών ταχυτήτων. Πραγματικά υπάρχουν διαφορές, που πρέπει να τις αμβλύνουμε. Να κάνουμε ίσως ένα ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα με λιγότερες ομάδες. Σίγουρα, όμως, πρέπει να βοηθήσουμε στον τομέα της προβολής. Π.χ. στο μάρκετινγκ δεν απέδωσαν οι προσπάθειες, γιατί η αγορά είναι κλειστή. Σήμερα προσπαθούμε να ανεβάσουμε το προϊόν και δεν υπάρχουν οι δυνατότητες».

Με την Εθνική ομάδα τι γίνεται; Τα προβλήματα με τους διεθνείς λύθηκαν;
«Τα προβλήματα είναι μια συνέπεια της κατάστασης που βιώνουν οι αθλητές με τις ομάδες τους, αλλά και με την ΕΟΠΕ. Εάν το κίνητρο της συμμετοχής των αθλητών στην Εθνική έχει υλική διάσταση, τότε δεν θα μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε. Είναι ανάγκη να παίζουν οι Έλληνες παίκτες για το Εθνόσημο. Το κίνητρο θα πρέπει να έχει και άλλες διαστάσεις όχι μόνο οικονομικό. Οι 24 διεθνείς έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν και προσωπικές διακρίσεις μέσω της Εθνικής».

Ο Τζούριτς πήρε άδεια για να παίξει στο Κατάρ και όχι στην Εθνική;
«Το θέμα είναι σημερινό. Ο παίκτης ζήτησε να πάει να παίξει στο Κατάρ, το θέμα τέθηκε υπόψη των Ομοσπονδιακών τεχνικών και ο κ. Λεώνης σε μία προσπάθεια να κάνει ένα ροτέισον, μας είπε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να πάει ο Τζούριτς στο Κατάρ, όπου θα χάσει 1-2 τουρνουά και όχι όλο το Ευρωπαϊκό Λιγκ. Όμως, εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και το ζήτημα της παράτασης των τελικών της Α1 ανδρών, δημιουργεί πρόβλημα στην Εθνική, ενώ υπάρχουν και προβλήματα τραυματισμών. Έτσι, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στο Ευρωπαϊκό Λιγκ, οι παίκτες καλό θα ήταν να συμμετάσχουν τουλάχιστον σε δύο τουρνουά έκαστος πράγμα το οποίο χειρίζονται οι ομοσπονδιακοί προπονητές.

Άρα ποιος θα είναι ο στόχος στο Ευρωπαϊκό Λιγκ;
«Θεωρώ ότι ενώ πέρσι η Εθνική συμμετείχε στο προολυμπιακό της Γαλλίας, όπου δεν τα πήγε καλά αγωνιστικά, ήταν η απαρχή της αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΟΠΕ και τους παίκτες. Φέτος, όλοι και πρώτοι οι παίκτες θέλαμε να πάρουμε μέρος στο Ευρωπαϊκό Λιγκ και δηλώσαμε συμμετοχή έστω την τελευταία στιγμή παρά τα οικονομικά προβλήματα. Πέρασε καιρός, προέκυψαν θέματα, όπως με τους τελικούς της Α1 και κάποιους τραυματισμούς και αυτό δεν μας επιτρέπει να κατεβάσουμε πλήρη ομάδα από την πρώτη στιγμή. Αλλά ακόμα και έτσι η Εθνική μπορεί να φτάσει ακόμα και στα τελικά. Όμως, ακόμα και αν δεν το πετύχουμε αυτό, δεν είναι κύριος στόχος μας. Η πρόκριση στα τελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα κριθεί σε αγώνες τον επόμενο Σεπτέμβρη είναι ο στόχος μας. Το εφετινό Ευρωπαϊκό Λιγκ μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για πλήρη αποκατάσταση της σχέσης της ΕΟΠΕ με τους Έλληνες διεθνείς».

Σας κατηγορούν ότι δεν είχατε και τόσο καλή επικοινωνία με τους Έλληνες διεθνείς…
«Όντως, είχαμε ένα έλλειμμα στην επικοινωνία μεταξύ μας. Δεν λέω ότι δεν υπήρξε καθόλου, αλλά ίσως δεν ήταν καλή. Έχω αλλάξει τρόπο προσέγγισης, και αυτή είναι η λογική. Έχω συναντηθεί και με τους αρχηγούς, θα τους δω ξανά θα βρίσκομαι κοντά στην Εθνική από την αρχή της προετοιμασίας της στην Κατερίνη. Είναι γενναίο να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και εμείς το κάνουμε».

Με τον Ρουμελιώτη τι γίνεται;
«Το θέμα με τον Ρουμελιώτη δυστυχώς δεν το συνειδητοποιήσει σε όλη του διάσταση εξ αρχής. Η στάση του Νίκου ενόχλησε πολύ κόσμο στην ΕΟΠΕ, περισσότερο από ό,τι κι εγώ πίστευα. Υπάρχει μία απόφαση του Δ.Σ. ότι για ένα χρόνο δεν θα παίζει στην Εθνική. Μέχρι τον Σεπτέμβρη που τελειώνει η τιμωρία του. Θα το δούμε το θέμα όλοι μας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Η απόφαση της τιμωρίας του δεν είχε εκδικητική λογική και δεν πάμε κόντρα με παίκτη. Υπήρξε ένα συμβάν, λήφθηκε αρχικά μια αυστηρή απόφαση και την αλλάξαμε. Κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και θα διορθώσουμε πολλά στο μέλλον. Για την Εθνική ομάδα, ο Νίκος δεν έχει τελειώσει. Απλά πρέπει να βρούμε τον τρόπο ο καθένας να μην ξεφεύγει από κάποια όρια».

Οι παίκτες τα τελευταία χρόνια φεύγουν συνεχώς για το εξωτερικό…
«Από τη μία δυστυχώς είναι ανάγκη οι παίκτες να φεύγουν στο εξωτερικό για να εξασφαλίζουν τον μισθό τους. Οι παίκτες στην Ελλάδα έπαψαν τα τελευταία χρόνια να ασχολούνται με το βόλεϊ και εμείς προσπαθούμε να τους λύσουμε τα προβλήματα για να ασχολούνται ξανά μόνο με το αντικείμενό τους. Από την άλλη, δεν είναι αρνητικό ότι τα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό. Κάποια στιγμή θα φέρουν εμπειρίες στην Εθνική και στο πρωτάθλημα».

Η ΕΟΠΕ τι έκανε για την Περιφέρεια όλη αυτή τη χρονιά;
«Θεωρώ ότι σε αυτόν τον τομέα δικαιωνόμαστε. Βγάλαμε το βόλεϊ στην περιφέρεια, με διοργανώσεις όπως στην Ορεστιάδα, τη Σάμο, τον Πύργο, τα Χανιά, την Ξάνθη, τα Τρίκαλα, την Πρέβεζα, τη Σύρο, τη Λευκάδα. Πήγαμε το βόλεϊ σε γεμάτα γήπεδα και σε κόσμο που διψάει για το άθλημα. Επόμενο βήμα είναι η στοχευμένη ανάπτυξη. Ζητήσαμε από τις Ενώσεις να μας υποδείξουν πόλεις, όπου δεν υπάρχουν ομάδες βόλεϊ και εμείς θα πρέπει να τις δημιουργήσουμε. Σε αυτές τις πόλεις θα γίνονται και οι τελικές φάσεις των Πανελληνίων Παίδων  - Κορασίδων προκειμένου να ανεβάσουμε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και των παιδιών.  Π.χ. στη Λευκάδα δεν υπήρχε ομάδα βόλεϊ, φτιάξαμε ομάδα και προχωράμε».

Στον τομέα της Ανάπτυξης, τι έκανε η Ομοσπονδία;
«Εκτός από την ανάπτυξη στην Περιφέρεια που είναι ο ένας άξονας, ήδη έγινε τεράστια δουλειά στην ανάπτυξη στις μικρές ηλικίες, χάρη στη δουλειά του Λεωνίδα Καραΐσκου στο πρότζεκτ «Παίζω Βόλεϊ». Το άθλημα μπήκε στα σχολεία και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να αυξήσουμε αριθμό των αγοριών, όπου διαπιστώθηκαν μεγάλες διαφορές έναντι στα κορίτσια».

Με το χρέος της ΕΟΠΕ τι γίνεται;
«Εάν η ΕΟΠΕ είχε λάβει τον περσινό προϋπολογισμό της που ήταν 3 εκατ. ευρώ τον είχε λάβει ολόκληρο, σήμερα το χρέος θα ήταν κάτω από το μισό που παραλάβαμε, δηλαδή τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ. Σήμερα έχει κλείσει η ιστορία με το Ολυμπιακό χρέος, έγινε νοικοκύρεμα στα οικονομικά και ξοδεύουμε μόνο όσα είναι σίγουρα ότι θα πάρουμε. Αν δεν ήταν η κρίση, θα είχαμε φτάσει πριν από το 2016 να μην χρωστάμε τίποτα. Το 2016 όμως, παραμένει ο εφικτός στόχος για τον μηδενισμό του χρέους».

Το μπιτς βόλεϊ μετά την Αρβανίτη και την Τσιαρτσιάνη, υπάρχει;
«Προσωπικά το ονειρεύομαι ως ένα άθλημα για όλο το χρόνο με σωματειακή δομή. Δεν μπορεί το μπιτς βόλεϊ να είναι πρωτοβουλία 10-20 ανθρώπων. Ούτε το καλοκαιρινό χόμπι αθλητών της σάλας. Όμως, οι δομές και η συγκυρία του αθλήματος απαιτούν πολλές αλλαγές. Είμαστε στην τελευταία χρονιά του Ολυμπιακού κύκλου και δεν θέλαμε να επηρεάσουμε την προσπάθεια των Αρβανίτη / Τσιαρτσιάνη που έχουν παράπονα, αλλά όλοι έχουμε προβλήματα οικονομικά. Κάνουν μεγάλη προσπάθεια και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τις στηρίξουμε περισσότερο στην συνέχεια».

Για να τα κάνετε όλα αυτά, θα πρέπει να επανεκλεγείτε στις Εκλογές του Σεπτεμβρίου. Πώς τα βλέπετε τα πράγματα;
«Θα πρέπει να ξέρετε ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο λειτουργήσαμε συμπληρωματικά, στη θητεία της προηγούμενης διοίκησης που έφυγε. Η πρώτη φορά που θα μας δοθεί η δυνατότητα να εφαρμόσουμε ένα συνολικό σχέδιο θα είναι τον προσεχή Σεπτέμβρη και αν τα σωματεία μας επανεκλέξουν θα βαδίσουμε στη λογική που έχουμε ξεκινήσει. Αν όχι, θα είναι απολύτως σεβαστό. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, πιστεύω στη δημοκρατία, παρά το ότι στην Ελλάδα πολλές φορές τη διαστρεβλώνουν και αποδέχομαι ότι τα σωματεία που μας εκλέγουν έχουν και τη δυνατότητα να μας στείλουν σπίτι μας. Άλλοι θα πρέπει να μάθουν να δέχονται τις αποφάσεις των σωματείων».

ΠΗΓΗ www.volleynews.gr