Τρεις από τους μεγαλύτερους συνοδοιπόρους του Νικόλα Σαμαρά στην αξεπέραστη αθλητική του καριέρα ήταν αναμφισβήτητα οι συμπατριώτες του Αντώνης Τσακιρόπουλος, Γιώργος Παπάζογλου και Στέλιος Κεμανετζής καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Ορεστιάδας Αθηνόδωρος Χατζηπαναγιώτου (όλοι εικονίζονται στην ιστορική φωτογραφία αρχείου μαζί με τον προπονητή Στόεφ, τον γιο του και τους Γραματικόπουλο, Αμαξόπουλο, Τζούριτς, Μποζίδη, Μοσχοφίδη).
Με τον μεν Τσακιρόπουλο ξεκίνησαν το βόλεϊ με δύο μήνες διαφορά. Κι όσο κι αν οι δρόμοι τους χώρισαν μετά από δέκα χρόνια κοινής πορείας, ήταν πάντα οι Διόσκουροι της Ορεστιάδας. Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακάλυψε τον «Τσάκι» τον Σεπτέμβριο του 1985 και τον Νοέμβριο ακολούθησε η άφιξη του Νίκου Σαμαρά, για να ζήσουν μαζί την γέννηση και τη δημιουργία της μεγάλης Ορεστιάδας.
Ακόμη και τώρα ο παλαίμαχος κεντρικός δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει την απώλεια του “Σαμ”. Εξομολογείται: «Με πήρε μια κοινή γνωστή το απόγευμα της Παρασκευής. Προσπαθούσα να καταλάβω τι μου έλεγε και δεν το πίστευα. Με τον Νίκο περάσαμε μια ολόκληρη ζωή μαζί, ήμασταν κοντά από πολύ μικροί, είχαμε κοινά όνειρα και καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια», λέει και το μυαλό του συνεχίζει το ταξίδι στο χρόνο: «Το μεταξύ μας δέσιμο ήρθε στην πορεία του χρόνου. Όταν ξεκινήσαμε, ήμασταν δύο ψηλά νεαρά παιδιά που προσπαθούσαν να μάθουν βόλεϊ. Στην πορεία όμως ήρθε η Εθνική Εφήβων, τα ταξίδια, οι ατελείωτες ώρες στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Ο Νίκος όμως είχε φοβερή αίσθηση του χιούμορ, κι ήταν γενικά ένας χαρισματικός άνθρωπος. Ήταν το επίκεντρο στην παρέα και μπορούσε να σε κάνει να γελάς επί τρεις ώρες ασταμάτητα».
Όσον αφορά τον επίλογο των αναμνήσεων του “Τσάκι”; «Ο Νίκος Σαμαράς ήταν ένας πολύ μεγάλος αθλητής, ο οποίος πρόσφερε ότι περισσότερο μπορούσε να δώσει. Δεν ήταν φυγόπονος κι ήταν μαχητής από την πρώτη στιγμή έως την τελευταία στιγμή».
Για τον Γιώργο Παπάζογλου, μαζί στη γενιά των αθλητών της Ορεστιάδας που ξεκίνησαν το βόλεϊ αφότου είχε αρχίσει ήδη να δημιουργείται ο μύθος του Νίκου Σαμαρά, ο «Αετός» ήταν ο αθλητικός του πατέρας, ο αρχηγός, ο αξεπέραστος. Μεγάλωσε κυριολεκτικά και μεταφορικά μαζί του, αφού ο “Σαμ” είχε πάντα τους μικρούς από κοντά κι όταν το βράδυ της Παρασκευής, λίγο μετά την έναρξη της προπόνησης του Εθνικού Αλεξανδρούπολης ο Γιώργος Τεκτονίδης τους μετέφερε τη θλιβερή είδηση το μυαλό του γέμισε με εικόνες από το παρελθόν.
«Τρελάθηκα δεν το πίστευα. Είναι άδικο», ήταν τα πρώτα λόγια του έμπειρου άσου. «Το καλοκαίρι είχε έρθει Αλεξανδρούπολη, βγήκαμε μαζί, θυμηθήκαμε τα παλιά κι αυτή η εικόνα μου ήρθε κατευθείαν στο μυαλό. Ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή». Για τον ίδιο πάντως, ο Σαμαράς πάντα θα είναι ο αρχηγός κι ένας μεγάλος άνθρωπος: «Όταν εμείς ξεκινήσαμε, ο Νίκος ήταν ήδη το μεγάλο όνομα της Ορεστιάδας και σιγά, σιγά τον μάθαινε όλη η Ελλάδα. Μας έπαιρνε όμως τους μικρούς και μας έβγαζε βόλτα για καφέ, τότε που δεν μας ήξερε κανένας και ποτέ δεν είχε τουπέ. Όσοι δεν τον ήξεραν καλά, μπορεί να έλεγαν διάφορα, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Ως άνθρωπος είχε κι αυτός τις ιδιαιτερότητες του, ωστόσο ήταν εξαιρετικός χαρακτήρας. Ο Νίκος ήταν πραγματικός αρχηγός κι αυτό το είχε από πιτσιρικάς. Αυτός μιλούσε πάντα πρώτος στα αποδυτήρια και ποτέ δεν κρυβόταν».
Στην προπόνηση βρήκαν τα μαύρα μαντάτα και τον σημερινό αρχηγό του ΑΟ Ορεστιάδας και παλιό συμπαίκτη του Σαμαρά στην μεγάλη ομάδα Στέλιο Κεμανετζή. Το κλάμα είναι βουβό, το πένθος είναι διάχυτο σε όλη την πόλη του Βορείου Έβρου. Το σοκ ήταν τεράστιο. Οι αθλητές της ομάδας έμαθαν τα άσχημα μαντάτα την ώρα της προπόνησης, όταν τα τηλέφωνα τους άρχισαν να χτυπούν ασταμάτητα και λίγο αργότερα οι παράγοντες του συλλόγου βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο για να τους επιβεβαιώσουν το χαμό του Νίκου. Η προπόνηση διεκόπη κι ο ένα προσπαθούσε να παρηγορήσει τον άλλον.
«Ο Νίκος ήταν ένα παιδί μάλαμα, ένας πραγματικός αετός», είπε με τρεμάμενη φωνή ο Στέλιος Κεμανετζής, ο οποίος μεγάλωσε στον ΑΟ μαζί με τον “Σαμ”. Ο σημερινός αρχηγός της ομάδας θυμήθηκε: «Εμείς μέσα στο γήπεδο βλέπαμε τον Νίκο κι ακολουθούσαμε όλοι το παράδειγμα του. Ήταν ο υπεραθλητής, ήταν ο αετός. Πετούσε ψηλά κι εμείς προσπαθούσαμε να τον φτάσουμε. Ακούραστος, δούλευε ασταμάτητα ακόμη και τώρα. Πριν λίγο καιρό μου είχε πει κάποιος συμπαίκτης του από άλλη ομάδα 'πως γίνεται σ' αυτή την ηλικία να δουλεύει τόσο πολύ' και θυμάμαι του είχα απαντήσει 'είναι στο dna μας εδώ πάνω κι ο Νίκος είναι το καλύτερο παράδειγμα'», συνέχισε αναφερόμενος στον αδικοχαμένο συμπαίκτη του και συμπλήρωσε: «Ο Νίκος Σαμαράς ήταν ο Γκάλης του ελληνικού βόλεϊ, αλλά ποτέ το άθλημα δεν πήρε από αυτόν αυτά που θα μπορούσε. Ποτέ δεν τον διαχειρίστηκε σωστά».
Εμφανής ήταν η θλίψη και του Αθηνόδωρου Χατζηπαναγιώτου, ενός ανθρώπου που έζησε τον Νίκο Σαμαρά από πολύ μικρό και διήνυσαν μαζί, έστω και από άλλα πόστα, τη μεγάλη πορεία του Αθλητικού Ομίλου Ορεστιάδας. Το τηλεφώνημα του Θανάση Μπελιγράτη από την Αθήνα για να του μεταφέρει την τραγική είδηση, έμοιαζε με κακό όνειρο. Ο πρώην πρόεδρος του ΑΟΟ κι ένα από τα ιστορικότερα στελέχη της ομάδας, αλλά και νυν μέλος του ΔΣ της ΕΟΠΕ, δεν ήθελε να πιστέψει ότι ήταν αλήθεια αυτό που του μετέφερε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
«Τι ήταν ο Νίκος Σαμαράς για την Ορεστιάδα; Σαμαράς=Ορεστιάδα και Ορεστιάδα=Σαμαράς. Ήταν ο αθλητής ο οποίος ανέδειξε πάρα πολύ ψηλά την Ορεστιάδα και η Ορεστιάδα ήταν η ομάδα η οποία ανέδειξε τον Νίκο. Ήταν πιασμένοι χέρι-χέρι», είπε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΠΕ ο θρακιώτης παράγοντας και συνέχισε: «Ήταν το παιδί που αγάπησε όλη η πόλη και ήταν ο αθλητής με τον οποίο η Ορεστιάδα είχε τις καλύτερες στιγμές της. Με τον Νίκο Σαμαρά πήραμε την 2η θέση Ευρώπη, με τον Νίκο συμμετείχαμε σε δύο τελικούς πρωταθλήματος. Η Ορεστιάδα με τον Νίκο Σαμαρά είχε πάρα πολλές διακρίσεις και ως πρωταθλήτρια Ελλάδας σε Παίδες και Εήβους. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Καλό ταξίδι. Όλος ο κόσμος του βόλεϊ θα σε θυμάται. Η Ορεστιάδα δεν θα σε ξεχάσει ποτέ...».