Άγγελος Κυριακίδης
Πρώην Γενικός Γραμματέας και
μέλος της επιτροπής καταστατικού
Ενόψει του έκτακτου Δ.Σ της Ε.Ο.ΠΕ (2/4/11) με θέμα την πρόταση τροποποίησης του καταστατικού στην Γενική Συνέλευση (9/4/11) και με βαθύ αίσθημα ευθύνης,..
συνειδητοποιώντας τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο Ελληνικός αθλητισμός και ειδικότερα το άθλημα του βόλεϊ, αποφάσισα να καταθέσω την πρόταση μου για την εκ βάθρων αναθεώρηση με δημοκρατικά κριτήρια του καταστατικού της Ομοσπονδίας μας το οποίο θεωρώ σαν βάση για τον εκσυγχρονισμό, την πρόοδο κλπ.
Η πρόταση μου είναι προϊόν δουλειάς, σκέψης, προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων πολλών μηνών από την εμπειρία που απεκόμισα τόσο από την θέση του γενικού γραμματέα και μέλους της επιτροπής καταστατικού της προηγούμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας όσο και από την πολυετή ενασχόληση μου με τα κοινά του αθλήματος.
Ας σημειωθεί ότι οι πλειοψηφία των άρθρων του καταστατικού είχαν συζητηθεί και εγκριθεί, τα περισσότερα ομόφωνα και τα υπόλοιπα κατά πλειοψηφία, από τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ
Να θυμίσω για την ιστορία ότι υπήρξε ομόφωνη απαίτηση από την Γενική Συνέλευση του Σεπτεμβρίου 2008 για αλλαγή του καταστατικού και ειδικά του εκλογικού συστήματος. Το νέο καταστατικό μετά από επεξεργασία από την επιτροπή καταστατικού και την υποβολή προς συζήτηση στο Δ.Σ ήταν έτοιμο προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του Μαρτίου 2010 αλλά μετά τα θλιβερά γεγονότα που προηγήθηκαν στην απολογιστική Γ.Σ της ίδιας ημέρας τελικά η έκτακτη καταστατική συνέλευση ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. Την ίδια τύχη είχε και η προσπάθεια που έγινε στην συνέλευση «ντροπής» τον Μάιο του 2010 αλλά και τον Ιούλιο 2010, την ίδια ημέρα με τις τελευταίες αρχαιρεσίες, κάτι το αναμενόμενο, αφού ο ορισμός της Συνέλευσης κάτω από αυτές τις χρονικές συνθήκες δεν ήταν δυνατόν να είχε άλλο αποτέλεσμα.
Στις 9 Απριλίου έχουμε μπροστά μας μια νέα ευκαιρία να αλλάξουμε το καταστατικό και για τον λόγο αυτό κάνω έκκληση σε όλα τα σωματεία να παρευρεθούν αυτοπροσώπως με προτάσεις και διάθεση συζήτησης επί της ουσίας των επίμαχων άρθρων και όχι απλά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Οι βασικές προτάσεις μου είναι :
1. <<Η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας αποτελείται από τους αντιπροσώπους των δικαιουμένων ψήφου τακτικών μελών της, οι οποίοι πρέπει οπωσδήποτε να είναι και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων-μελών της Ε.Ο.ΠΕ. Για το λόγο αυτό μαζί με το διορισμό αντιπροσώπου συνυποβάλλεται υποχρεωτικά σε ακριβές αντίγραφο ή απόσπασμα πρακτικού, πίνακας μελών του, κατά το χρόνο διορισμού του αντιπροσώπου, Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου-μέλους.
Σε περίπτωση κατά την οποία σε εκλογική Γεν. Συνέλευση ο αντιπρόσωπος σωματείου-μέλους τυγχάνει ταυτόχρονα και υποψήφιος προς εκλογή για το Δ.Σ., την Εξελεγκτική Επιτροπή ή την εκπροσώπηση στην Ε.Ο.Ε., τότε ως αντιπρόσωπος μπορεί να διοριστεί με ειδική απόφαση του Δ.Σ. και απλό μέλος του σωματείου το οποίο μπορεί να μην μετέχει στο Δ.Σ. αυτού ( Με αυτή την εξαίρεση καμία προσωπικότητα του χώρου δεν αποκλείεται από το δικαίωμα να διεκδικήσει την εκλογή της στο Διοικητικό Συμβούλιο)
Το Δ.Σ. της Ε.Ο.ΠΕ. κατά την προκήρυξη εκάστης Γ.Σ. δύναται να καθορίζει και την αποζημίωση μετακίνησης των αντιπροσώπων των σωματείων-μελών για την συμμετοχή του στην εκάστοτε Γ.Σ.>>
Θεωρώ ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασικότερη αλλαγή του καταστατικού για να υπάρξει εξορθολογισμός του ΠΟΙΟΣ ΨΗΦΪΖΕΙ. Να σταματήσουν «οι κουμπάροι», «οι φίλοι και οι συγγενείς» και οι κάθε λογής άσχετοι με το άθλημα να ψηφίζουν και να αποφασίζουν για τις τύχες του. Να σταματήσει το προεκλογικό σαφάρι των εξουσιοδοτήσεων που λειτουργούσε μέχρι τώρα και μετέτρεπε σε υποτελείς των εκάστοτε διοικήσεων τα σωματεία με υποσχέσεις και φτηνά ανταλλάγματα. Έτσι θα αναβαθμιστούν οι Γενικές Συνελεύσεις, θα ανοίξει σε αυτές πραγματικός διάλογος για το άθλημα. Θα δημιουργηθεί η ανάγκη να ξεπηδήσουν νέοι παράγοντες και να διεκδικήσουν μια θέση αρχικά στα Δ.Σ των σωματείων τους και εν συνέχεια να εκπροσωπήσουν αυτά στην Ε.Ο.ΠΕ και στις Γ.Σ της.
Η Ομοσπονδία θα μπορεί ανάλογα με την απόσταση του σωματείου από την έδρα της να θεσπίσει μια αποζημίωση ώστε να βοηθήσει τα μακρινά σωματεία να παρευρεθούν στις Γ.Σ
2. <<Δεν μπορεί να επανεκλεγεί στη θέση του ΠΡΟΕΔΡΟΥ, πρόσωπο που έχει συμπληρώσει δύο συνεχόμενες πλήρεις θητείες ως πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ο.ΠΕ>>
Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει ανανέωση στην ηγεσία κάθε «ζωντανού» Οργανισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και ο Πρόεδρος Δημοκρατίας έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το αξίωμα δύο θητείες. Πιστεύω ότι 8 συνεχή χρόνια είναι αρκετά για να δείξει κάποιος το έργο του και επειδή κανένας παράγοντας δεν περισσεύει, θα μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει από άλλη θέση στο Δ.Σ
3. <<Οι εκλογές διενεργούνται με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Επιτυχόντες θεωρούνται οι λαβόντες κατά σειράν τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των εγκύρων ψηφοδελτίων, χωρίς να απαιτείται ειδικό ποσοστό ή πλειοψηφία.
Οι πρώτοι 21 εκ των υποψηφίων κατά σειρά σταυροδοσίας και προτίμησης εκλέγονται ως τακτικά μέλη του Δ.Σ. και οι υπόλοιποι ως αναπληρωματικά μέλη αυτών.
Κάθε αντιπρόσωπος θέτει από έναν (1) έως δεκατέσσερις (14) σταυρούς για το ΔΣ. (Όσο μικρότερο είναι το μέγιστο όριο των σταυρών τόσο αναλογικότερο χαρακτηρίζεται το εκλογικό σύστημα. Ενδεχομένως αντί 14 θα μπορούσε να οριστεί το όριο στους 11 σταυρούς. 50%+1 των θέσεων του Δ.Σ)
Τα ονόματα των υποψηφίων δύναται να αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο είτε ομαδοποιημένα είτε μεμονωμένα, μετά από σχετική υπεύθυνη δήλωση προς την Ε.Ο.ΠΕ. των υποψηφίων ή ομάδας υποψηφίων, χωρίς σε καμία περίπτωση, η τυχόν ομαδοποίηση υποψηφίων να συνιστά υποψηφιότητα σε συνδυασμό.>>
Με απλά λόγια η πρόταση μου είναι : Ενιαίο ψηφοδέλτιο ώστε ο ψηφοφόρος να μπορεί να επιλέγει τους υποψηφίους που θεωρεί ικανούς από όλες τις πλευρές ανεξάρτητα αν αυτοί έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν τον α ή β υποψήφιο Πρόεδρο ή μετέχουν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι.
Καταργείται το υποχρεωτικό ποσοστό ψήφων (50%1) που ίσχυε για την εκλογή στο Δ.Σ και είχε ως αποτέλεσμα τις συνεχείς επαναληπτικές εκλογικές αναμετρήσεις, την ταλαιπωρία των σωματείων και την δυσλειτουργία της Ομοσπονδίας.
Οι υποψήφιοι με δήλωση τους δύνανται να αναγράφονται κατά ομάδες στο ψηφοδέλτιο και όχι υποχρεωτικά αλφαβητικά, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, ώστε εύκολα ο ψηφοφόρος να επιλέγει, εφόσον το επιθυμεί, αυτούς που στηρίζουν συγκεκριμένο υποψήφιο Πρόεδρο και πρόγραμμα διοίκησης της Ε.Ο.ΠΕ. Με αυτό το τρόπο θα καταργηθεί η τυχόν κυκλοφορία εκ των προτέρων «σταυρωμένων ψηφοδελτίων» ή άλλων σημειωμάτων προς ενημέρωση των ψηφοφόρων.
Τέλος η δυνατότητα εύρους στην σταυροδοσία από 1 έως 14 (ή 11) σταυρούς μικραίνει την δυνατότητα χειραγώγησης του εκλογικού σώματος αλλά και αναδεικνύει τους ικανότερους εκ των υποψηφίων.
Αυτά πιστεύω είναι τα πιο σημαντικά αποσπάσματα της πρότασης για τροποποίηση καταστατικού που υπέβαλα στην Ομοσπονδία, το πλήρες κείμενο του οποίου, έχω ζητήσει να αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ο.ΠΕ για όποιον θέλει να μελετήσει τα υπόλοιπα σημεία του.
Εύχομαι και ελπίζω τα σωματεία αφού μελετήσουν τις προτάσεις μου να παρευρεθούν για να τις συζητήσουν και ενδεχομένως να τις στηρίξουν στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση την οποία θεωρώ ίσως την πιο σημαντική «μη εκλογική» Γ.Σ από καταβολής της Ε.Ο.ΠΕ για το μέλλον του αθλήματος, λόγω της συσσώρευσης τόσων σοβαρών προβλημάτων που χρειάζονται λύση.
Μετά τιμής
Άγγελος Κυριακίδης
Πρώην Γενικός Γραμματέας και
μέλος της επιτροπής καταστατικού