Σελίδες


Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Η ΑΠΙΘΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΡΑΝΗΣ, Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΟ


Τα ισόβια έρχονται...

Με ένα χρόνο φυλακή τιμωρήθηκε στο Ιράν η 25χρονη που πήγε να δει τον αγώνα μεταξύ του Ιράν και της Ιταλίας για το Παγκόσμιο Λιγκ τον περασμένο Ιούνιο αψηφώντας την φετφά για απαγόρευση εισόδου των γυναικών στους συγκεκριμένους αγώνες. Αυτή είναι θυσία για το άθλημα. Οχι, αστεία. Να παίζεις τη ζωή σου κορώνα γράμματα για να παρακολουθήσεις έναν αγώνα βόλεϊ. Στην Ελλάδα πρέπει να καταδικάζονται σε φυλάκιση όσοι δεν βλέπουν βόλεϊ και άλλα σπορ εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ αλλά κι αυτοί που βλέπουν πάλι φυλακή κινδυνεύουν να πάνε. Οπότε δεν υπάρχει καμία σωτηρία.

iran1.jpg

Τα ισόβια έρχονται...
Η φουκαριάρα η Γοντσέχ Γαβαμί παρά την απαγόρευση εισόδου πήγε να δει το Ιράν κόντρα στην Ιταλία. Μπορεί να την τσάκωσαν αλλά θα έχει να λέει ότι έζησε την ιστορική νίκη επί των Ιταλών. Τι να σου κάνει ένας χρόνος φυλακή μπροστά σε τέτοιο θρίαμβο και τέτοια χαρά;
Ας γινόταν να παίξουμε κι εμείς πάλι στο Παγκόσμιο Λιγκ και να νικήσουμε την Ιταλίας, ας είναι να παίξουμε σε τελικούς Μουντιάλ κι ας καταδικαστούμε όλοι όχι σε ένα χρόνο φυλακή, αλλά σε ισόβια δεσμά.
Κι επειδή ο ουρανός ήταν ανοικτός οι ευχές μας έπιασαν  εν μέρει. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις μπήκαμε από το παράθυρο στο Παγκόσμιο Λιγκ. Γυρίζουμε αδέλφια μετά από δέκα χρόνια πάνω στη ξέρα της βαλκανικής. Οπως φαίνεται τα ισόβια δεν θα γλιτώνουμε. Είναι μπροστά...
Σήμερα το post είναι γιορτινό. Από τη μία έχουμε την επιστροφή της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Λιγκ και από την άλλη ξεκινάει η 55η έκδοση του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού. Είχαμε και την πρεμιέρα του πρωταθλήματος όπου βρήκαν τα πρώτα συμπεράσματα.
Κατ΄ αρχήν η επιστροφή της Εθνικής ανδρών στο Παγκόσμιο Λιγκ είναι μια μεγάλη πρόκληση και ένα τεράστιο κίνητρο. Πρώτα απ΄ όλα για τους διεθνείς αθλητές που έβαλαν πλάτη τα τελευταία δύο χρόνια αλλά και για τη νέα γενιά που ακολουθεί.
Το καλό να λέγεται. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Αχιλλέα Μαυρομάτη που έστω και από σπόντα κατάφερε να βάλει και πάλι την Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Λιγκ. Μπορεί να είναι μια δαπανηρή συμμετοχή αλλά εάν γίνει με σωστές και σοβαρές προϋποθέσεις αξίζει τον κόπο.
Η μεγαλύτερη επιτυχία του Μαυρομάτη, της ΕΟΠΕ, ακόμα και της ΕΣΑΠ θα είναι η αξιοποίηση αυτή της ευκαιρίας με την εύρεση χορηγού, τηλεοπτικού καναλιού και οικοδέσποινας πόλης που θα αναλάβει φιλοξενία και τη διοργάνωση των αγώνων.
Τα χρόνια πέρασαν και τίποτα δεν είναι ίδιο με το 2005 όταν η Εθνική ομάδα πήρε μέρος για τελευταία φορά. Και οικονομικά αλλά και αγωνιστικά τα πάντα είναι διαφορετικά και θα είναι μεγάλες οι δυσκολίες για να βγει εις πέρας το εγχείρημα.
Η δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Λιγκ αποδείχτηκε «χρυσός». Το έφεραν έτσι οι συγκυρίες με τους Ολυμπιακούς Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού και άδειασαν θέσεις στο Παγκόσμιο Λιγκ. Το τερπνό μετά του ωφελίμου. Ωστόσο, χώρες όπως η Σλοβενία που το πάλεψαν δεν κατάφεραν να μπουν στο Παγκόσμιο Λιγκ 2015.
Οι δύο εβδομάδες που ακολουθούν θα είναι κρίσιμες. Σε μία χώρα που τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έδειξαν ούτε τον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Πολωνίας ας κρατήσουμε μικρό καλάθι για το εάν θα βρεθούν οι σπόνσορες και βασικοί συνεργάτες για να κλειδώσει η συμμετοχή στη διοργάνωση του 2015.
Το παράβολο συμμετοχής είναι γύρω στις 80.000 Ευρώ και άλλα περίπου 40.000 υπολογίζονται τα κόστη φιλοξενίας και ταξιδιών. Υπάρχουν και έσοδα για τους αθλητές μετά από από κάθε νίκη, ακόμα και ήττα που ποικίλουν ανάλογα με τα γκρουπ.
Η ελληνική ομάδα θα είναι στον Β΄ όμιλο του Γ΄ γκρουπ και θα έχει αντιπάλους τη Κίνα, το Μεξικό και τη Σλοβακία με την τελευταία να διοργανώνει και το φάιναλ-4 της κατηγορίας. Και οι τρεις αντίπαλοι είναι πολύ δυνατές ομάδες, αλλά όλες παίζονται.
Ο Ολυμπιακός για 29η φορά θα αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ έχοντας στο ενεργητικό του επτά φάιναλ-4 και δύο χαμένους τελικούς. Ο Ηρακλής έχει 10 παρουσίες, με 5 φάιναλ-4 και τρεις χαμένους τελικούς, ενώ 18 παρουσίες στη κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση έχει ο Παναθηναϊκός και μία ο Άρης.
Οι «ερυθρόλευκοι» σε δύσκολες εποχές κρατούν ψηλά τη σημαία για το ελληνικό βόλεί. Ο βασικός τους αντίπαλος στον D όμιλο είναι η γερμανική Φριντρισχάφεν. Την αυστριακή Ποσογίλνιτσα που θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη λογικά την έχει. Μόνο εάν καταρρεύσει η υποδοχή θα έχει πρόβλημα ο Ολυμπιακός. Οι αυστριακοί έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, της πρεμιέρας και του ενθουσιασμού του πρώτου αγώνα, αλλά ο Ολυμπιακός έχει και εμπειρία και πολλές λύσεις.
Για την Καζάν δεν συζητάμε, αν και ο φορμαρισμένος Ολυμπιακός πολλά μπορεί να καταφέρει ακόμα και με τους Ρώσους. Το απέδειξε και πέρυσι με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπελογκόριε και το ίδιο μπορεί να κάνει και εφέτος που είναι πιο δυνατός σε όλες τις θέσεις.
Η απουσία του Χριστοφιδέλη από το ματς της Αυστρίας την Τετάρτη είναι ανησυχητική. Οι Ντιάτσκοφ, Κοκκινάκης θα σηκώσουν το βάρος ενώ και ο Σωτηρίου θα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμος.
Πάμε στο πρωτάθλημα. Μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές στη Volleyleague, εκτός από τον Ολυμπιακό, οι θετικές παρουσίες είναι ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ο Παναθηναϊκός.
Ο Εθνικός πήρε άνετες νίκες με Λαμία και Παμβοχαϊκό και σήμερα κάνει ευρωπαϊκό ντεμπούτο στην Ελβετία για το Τσάλνετζ Καπ απέναντι στην άσημη και αδύναμη Σόνενβερντ. Πολύ καλός ο ακραίος Μπόζινταρ Τσουκ θυμίζει κάτι από... Βλάντιμιρ Γκρμπιτς αν και στην υποδοχή δεν πλησιάσει κάν τον σπουδαίο Σέρβο. Και οι Κροάτες Λενό Άντριτς (διαγώνιος), Ιβάν Μιχάλι (κεντρικός) είναι εξελίξιμοι και πολύ καλοί. Φοβερή πρόοδο παρουσιάζει ο Ανέστης Δαλακούρας, ενώ και ο Βόσνιος πασαδόρος Ζάρκο Κίτσιτς είναι αθόρυβος και δεν κάνει λάθη. Για τον Γιώργο Παπάζογλου ότι και να πούμε είναι λίγο. Στα 41 του παίζει σαν έφηβος.    
Πολύ καλή παρουσία έχει σε δύο αγώνες και ο Παναθηναϊκός, τηρούμενων των αναλογιών. Οι πράσινοι νίκησαν ΜΕΝΤ και Ορεστιάδα, τις δύο ομάδες που ήρθαν από την Α2 αλλά έχουν ενισχυθεί. Είχαν να ξεκινήσουν με δύο νίκες στο πρωτάθλημα από το 2010. Και οι τρεις ξένοι του Παναθηναϊκού δεν βγάζουν μάτια αλλά κάνουν πολλές δουλειές στο γήπεδο. Δένουν με τους Στιβαχτή, Πρωτοψάλτη, Πανταλέοντα ενώ και ο 26χρονος Πολυχρονιάδης κερδίζει το στοίχημα στην απαιτητική θέση του λίμπερο δικαιώνοντας τον Ανδρεόπουλο.
Ο Αμερικανός Κουκ μαζί με τον Πρωτοψάλτη κάνει πολύ καλό δίδυμο, ενώ ο Ολλανδός Χόι είναι δύναμη στο μπλοκ. Μέρα με τη μέρα βελτιώνεται και ο Πολωνός διαγώνιος Μιχάλ Καμίνσκι έχοντας ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Όσο για τον Ανδρεόπουλο; Καλή η Λαμία και ο Φοίνικας αλλά στον πάγκο του Παναθηναϊκού δείχνει σαν το σπίτι του και απολαμβάνει κάθε πόντο.
Παραφωνία είναι τα προβλήματα επιβίωσης της ΑΕΚ και οι δύο ήττες του Παμβοχαϊκού που οδηγούν σε αντικατάσταση το Αντέλικο Τσουκ. Αλλαγή δρομολογείται και στην Ορεστιάδα καθώς και στην Κυψέλη ο Αυστραλός Γκρέγκορι Μάαν αγωνίστηκε ελάχιστα και οι ακρίτες αναζητούν ακραίο. Η Λαμία κέρδισε για άλλη μία φορά τις εντυπώσεις απέναντι στον ΠΑΟΚ που άφησε βαθμό στη Φθιώτιδα αλλά νίκησε μετά από δέκα χρόνια. Ο Φοίνικας πήρε το πρώτο του τρίποντο απέναντι στη μαχητική ΜΕΝΤ μετά από τέσσερις διακοπές ρεύματος και δύο νερού. Ο Άρης προσπαθεί να βρει το δρόμο του αγωνιστικά και οργανωτικά. Ερωτηματικό είναι ακόμα η Κηφισιά. Τις επόμενες αγωνιστικές θα κάνει πολλές ζημιές αφού ακόμα δεν έχει σταθεροποιήσει το παιχνίδι της με την αλλαγή πασαδόρου και είναι ικανή για το χειρότερο και για το καλύτερο.


πηγη www.gazzetta.gr