Σελίδες


Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Περί παμπαίδων παγκορασίδων και ανάπτυξης


ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

«Όλα στο μίξερ»
Αποφάσισα, μετά την κατακραυγή που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες από την απόφαση της Ε.Ο.ΠΕ για την κατάργηση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Παμπαίδων και Παγκορασίδων, να καταθέσω την άποψη μου...
όχι μόνο σαν μέλος της προηγούμενης επιτροπής ανάπτυξης αλλά περισσότερο σαν ένας άνθρωπος που ηγούμαι εδώ και 23 χρόνια, μεταξύ άλλων, ενός συλλόγου, του Πανερυθραϊκού ΑΣ, που η ανάπτυξη του ανδρικού βόλεϊ είναι η φιλοσοφία ύπαρξης του. Πιστεύω ότι ο κ. Θανάσης Μαργαρίτης με έχει απόλυτα καλύψει για τους χίλιους δυο λόγους που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να καταργηθεί ο θεσμός, με την χθεσινή δημόσια τοποθέτηση του.
Δηλώνω κατηγορηματικά, το αυτονόητο, ότι τα οφέλη για τις ομάδες είναι τεράστια από την διατήρηση τμημάτων mini-volley και παμπαίδων-παγκορασίδων και ειδικά από την συμμετοχή των παιδιών αυτών στους αγώνες των πρωταθλημάτων των Ενώσεων πόσο μάλλον στα πανελλήνια πρωταθλήματα.
Να θυμίσω στους πιο νέους ότι μέχρι το 1999 υπήρχαν μόνο πρωταθλήματα Ενώσεων και από την αγωνιστική περίοδο 1999-2000 δειλά δειλά η Ε.Ο.ΠΕ άρχισε να διοργανώνει τα πρώτα Πανελλήνια τουρνουά, με πολύ μεγάλη επιτυχία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το αθλητικό πανηγύρι που έζησα τον Ιούνιο του 2000 όταν στα βοηθητικά του ΣΕΦ διεξάγοντο ταυτόχρονα και στα δυο γήπεδα, παράλληλα στον ίδιο χώρο, τα πανελλήνια τουρνουά Παμπαίδων και Παγκορασίδων !!! Αθλητές, αθλήτριες, γονείς και φίλοι του αθλήματος μια μοναδική γιορτή βόλεϊ !! Εκείνη την χρονιά στους Παμπαίδες είχε γίνει ένας απίστευτος τελικός μεταξύ του Πανερυθραϊκού ΑΣ και του ΓΣ Ηρακλή (2-3) ο οποίος έμελε να είναι και η πρώτη από τις πολλές και πάντα ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις με την ομάδα της Θεσσαλονίκης μέσα στην περασμένη 10ετία, σε επίπεδο αναπτυξιακών πρωταθλημάτων.
Τα πανελλήνια πρωταθλήματα με την μορφή των τουρνουά συνεχίστηκαν, πάντα με τεράστια επιτυχία, μέχρι την αγωνιστική περίοδο 2003-04, τότε το σύμβουλο της Ε.Ο.ΠΕ, στο οποίο ήμουν μέλος και έχω προσωπική άποψη, αποφάσισε μετά «βαϊων και κλάδων» την περαιτέρω αναβάθμιση τους και όχι μόνο τα μετέτρεψε σε πρωταθλήματα αλλά ήταν και τα μόνα για τα οποία θέσπισε ειδικά βραβεία-κίνητρα για τις 3 πρώτες ομάδες προσφέροντας μπάλες και χρηματικά έπαθλα, συνολικά 6.000 € ετησίως. Η κίνηση αυτή δεν ήταν τυχαία αφού ΟΛΟΙ μας είχαμε πειστεί για την αξία και την χρησιμότητα αυτών των αγώνων στην εξάπλωση του αθλήματος.
Δυστυχώς όπως είναι γνωστό η Ε.Ο.ΠΕ δεν έδωσε ποτέ ούτε ένα ευρώ από τα ποσά αυτά στα σωματεία και έτσι από την αγωνιστική περίοδο 2006-07 κόπηκαν τα κίνητρα και από την Γενική Προκήρυξη... Ανεξάρτητα από αυτό τα οφέλη για το σύλλογο μας ήταν τεράστια σε προσέγγιση νέων αθλητών στις μικρές ηλικίες και μαζί με αυτούς πολλοί γονείς ήλθαν και αγκάλιασαν τον σύλλογο και την προσπάθεια μας. Φυσικά όλες οι μετέπειτα επιτυχίες μας σε επίπεδο ομάδων Παίδων και Έφηβων ήταν η φυσιολογική εξέλιξη της πορείας των παιδιών από τις ομάδες παμπαίδων. Περιττό να αναφέρω ότι σήμερα διαθέτουμε μια από τις νεανικότερες ανδρικές ομάδες στη Β’ Εθνική με μέσο όρο ηλικίας τα 23 έτη στην οποία αγωνίζονται πολλά από αυτά τα παιδιά με μεγάλη επιτυχία και μέσα σε αυτά είναι και ο σημερινός πασαδόρος της Εθνικής Παίδων.
Ειδικά οι πανελλήνιοι αγώνες Παίδων και Παγκορασίδων λόγω του ότι είναι οι μοναδικοί που γίνονται εκείνη την περίοδο αλλά και λόγω του ότι οι γονείς διψάνε επιτέλους να δουν τα παιδιά τους να για πρώτη φορά να αγωνίζονται σε «μεγάλους» αγώνες, σημειώνουν πολύ μεγάλη επιτυχία αφού είναι πολύ κοντά για να στηρίξουν τις πρώτες αγωνιστικές προσπάθειες τους. Μιλάω με την εμπειρία των πολλαπλών final-4 που είχα την τύχη να παρευρεθώ λόγω της συμμετοχής του Πανερυθραϊκου, με κορυφαίες τις δύο συνεχόμενες διοργανώσεις στην Αλεξανδρούπολη το 2008 και το 2009 που σημείωσαν τεράστια επιτυχία, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και με πολύ καλό επίπεδο βόλεϊ.
Προσωπικά αισθάνομαι πολύ περίεργα, για άλλη μια φορά, να πρέπει να μιλήσω για τα αυτονόητα του αθλήματος μας... Κύριε Μπεργελέ θα πρέπει να σταματήσετε να βλέπετε φαντάσματα. Όλοι αυτοί που σήμερα αντιτίθενται στην κατάργηση των αγώνων αυτών δεν είναι οι γνωστοί κατ’ εσάς «αντιφρονούντες» αλλά άνθρωποι που αγαπάνε το άθλημα και το ζούνε από μέσα και ξέρουν από πρώτο χέρι τι είναι καλό για τις ομάδες τους και κατ’ επέκταση για το άθλημα. Δεν θέλω να αμφισβητήσω την πανεπιστημιακή σας κατάρτιση αλλά θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό που χρειάζεται το άθλημα μας για να διατηρηθεί απέχει πολύ στη πράξη από τα θεωρητικά σας «πιστεύω». Είμαι σίγουρος αν ήσασταν ενεργός προπονητής ή παράγοντας σε ομάδα θα υποστηρίζατε τελείως διαφορετικά πράγματα.
Όσο για τον χειρισμό του θέματος εκ μέρους του Δ.Σ της Ε.Ο.ΠΕ έχω να πω ότι είναι τελείως πρόχειρος και ατυχής όταν προσπαθούν εμμέσως πλην σαφώς να επιρρίψουν ευθύνη κυρίως στο άτομο μου όταν στις μια με δυο συνεδριάσεις της επιτροπής πρωταθλημάτων στην οποία ήμουνα και εγώ μέλος τον μήνα της «συγκυβέρνησης», συμμερίστηκα τον προβληματισμό όλων για το οικονομικό βάρος των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων και ειδικότερα αυτών των Παμπαίδων και Παγκορασίδων από τη στιγμή που δεν προσφέρουν σύμφωνα με τον νόμο bonus για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και την πιθανή διοργάνωση τους την νέα χρονιά σε αναβαθμισμένα πρωταθλήματα ενώσεων με πολύ περισσότερους αγώνες, με πολλές αγωνιστικές φάσεις κλπ. και την εξεύρεση χορηγού αγώνων που θα μπορούσε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των εξόδων μιας πανελλήνιας διοργάνωσης.
Αντ’ αυτού βλέπουμε πρωταθλήματα σαν αυτό της ΕΣΠΕΔΑ των ... 8 αγώνων, κατάργηση της παρουσίας όλων των επίσημων διαιτητών και καμία σκέψη ή διάθεση για αποπληρωμή των πιο «ιερών» χρεών, των οδοιπορικών όλων των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων που εκκρεμούν από το παρελθόν και την πιθανή απόφαση παραγραφής αυτών κάνοντας χρήση του σκεπτικού ότι έχει παρέλθει 5ετία για κάποια από αυτά. Έχω τονίσει πολλές φορές ότι η Ομοσπονδία συνεχίζει την λογική της ΓΓΑ και «τιμωρεί» τα σωματεία που ασχολούνται με την ανάπτυξη... έως πότε; Για πολλά μπορείτε να κατηγορήσετε την διοίκηση Προσαλίκα, για ένα όμως δεν μπορείτε, για την έλλειψη ενδιαφέροντος, οργάνωσης και ευαισθησίας σε ότι αφορά την ανάπτυξη. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ ξανά σε ότι αφορά τις μικρές εθνικές ομάδες, ανίχνευση και καταγραφή ταλέντων κλπ. Τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Δεν μπορώ όμως να μην σταθώ στην ημερήσια αποζημίωση για τα πανελλήνια πρωταθλήματα που αυξήθηκε μονομιάς από 350 στα 500 € ημερησίως.
ΠΟΤΕ δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω σε όλα αυτά έτσι όπως τελικά έγιναν, γιατί θα ήμουνα ανακόλουθος με τα «πιστεύω» μου και την πορεία μου μέσα στο άθλημα. Άλλωστε υπάρχουν τα πρακτικά αυτών των συνεδριάσεων της Κ.Ε.Π τα οποία ζητώ να βγουν στη δημοσιότητα για να δούμε ποιοι έχουν βάλει την υπογραφή τους για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων και αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θεωρώ δε τελείως ατυχή την προσπάθεια του ειδικού σύμβουλου για την ανάπτυξη κ Μπεργελέ να προσπαθεί να δικαιολόγηση την ακύρωση των αγώνων αυτών εννοώντας ότι αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη !!!
Τη σκυτάλη της προάσπισης σήμερα έλαβε ο γ.γ. κος Σιδέρης λέγοντας ότι ο αριθμός των αγώνων αυτών είναι μάξιμουμ 5, επειδή εφαρμόζεται ένα σύστημα όπου από τις 16 ομάδες πάμε κατευθείαν στις 4 του final-4. Αν θεωρούνται λίγοι ας προστεθεί ενδιάμεσα η φάση των 8 ομάδων να αυξηθούν οι αγώνες στους 8. Οι τελικές φάσεις του Πανευρωπαικού Παίδων τον Απρίλιο τι σχέση έχουν με τους αγώνες των Παμπαίδων που διεξάγονται στα τέλη Ιούνη και αφορούν άλλες ηλικίες ...;;; Όσον αφορά το beachvolley ας διαλέξουν οι παίκτες σε συνεργασία με τις ομάδες τους που θα αγωνιστούν εφόσον οι διοργανώσεις συμπίπτουν.
Σχετικά με τα χρηματικά bonus που επικαλείστε κύριε Σιδέρη ότι θα θεσπιστούν για τους πρωταθλητές των Ενώσεων θα ήθελα να σας θυμίσω ότι αφενός έχετε αναγγείλει μετά το τελευταίο συμβούλιο σας στις 24/1/11 κατάργηση της διαιτησίας, άρα ποιος θα εγγυηθεί για την ομαλή διεξαγωγή αυτών των αγώνων, αφετέρου τα πρωταθλήματα ξεκίνησαν ή ξεκινούν με ειδικές προκηρύξεις που δεν προβλέπουν αυτούς τους ορούς!!!
Φροντίστε πρώτα να ξεπληρώσετε τα αναπτυξιακά χρέη παρελθόντων ετών και έχει ο Θεός για τα bonus που άλλωστε και άλλες φορές ανακοινώθηκαν και ακόμα τα περιμένουμε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δημιουργείτε τέτοια σαλατοποίηση στα θέματα ανάπτυξης. Η λογική του «όλα στο μίξερ» δεν οδήγησε ποτέ πουθενά...
Να επαναλάβω την πρόθεση του Πανερυθραϊκού να αναλάβει μαζί με την Δραπετσώνα στο τέλος των πρωταθλημάτων των ενώσεων μας την συνδιοργάνωση του 1ου Παναττικού τουρνουά Παμπαίδων ώστε να επιστραφεί λίγη από την χαρά που η Ε.Ο.ΠΕ στερεί από τα παιδιά αυτά. Φυσικά και άλλοι σύλλογοι μπορούν αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια διοργάνωσης.
Καλώ την Ε.Ο.ΠΕ να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της αποδεικνύοντας ότι άξια είναι μια από της πιο μεγάλες ομοσπονδίες και να ανακαλέσει την απόφαση αυτή καθώς και να βρει τρόπο να αποπληρώσει όλα τα αναπτυξιακά χρέη της που ανέρχονται περίπου στις 100.000 €
Μετά τιμής
Άγγελος Κυριακίδης
Πρώην γ.γ Ε.Ο.ΠΕ και μέλος επιτροπής ανάπτυξης 11 Φεβρουαρίου 2011