Σελίδες


Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Με ελληνικό μοντέλο για επιτυχίες

Και τυπικά στα χέρια του Αλέκου Λεώνη και του Σωτήρη Δρίκου θα βρίσκεται η Εθνική για τις επόμενες δύο χρονιές. Ελληνικό μοντέλο με στόχο να έρθουν οι επιτυχίες προτίμησε η ΕΟΠΕ.
Όπως αναμενόταν, ο Αλέκος Λεώνης είναι και επίσημα πλέον προπονητής της Εθνικής ομάδας, έχοντας ως συνεργάτη τον Σωτήρη Δρίκο. Η πρόσληψη των δύο καταξιωμένων Ελλήνων τεχνικών εγκρίθηκε από το ΔΣ, το οποίο και τους προτίμησε από τους Στέλιο και Δημήτρη Καζάζη και Δημήτρη Ανδρεόπουλο, με τους οποίους επίσης υπήρξαν συζητήσεις.

Όλοι για το καλό του ελληνικού βόλεϊ

Οι νέοι προπονητές της Εθνικής θα έχουν συνεργασία με τους προπονητές των Νέων και Παίδων, Νίκο Μπουτσουρή και Μανώλη Δημητριάδη αντίστοιχα, προκειμένου να συμβάλουν συνολικά στην ανάπτυξη του αθλήματος και όχι μόνο της Εθνικής ομάδας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η ομοσπονδία για τη συμφωνία της με τους Λεώνη και Δρίκο έχει ως εξής: «Εγκρίθηκε από το ΔΣ η πρόσληψη των Αλέκου Λεώνη και Σωτήρη Δρίκου στην Εθνική Ανδρών. Οι δύο ομοσπονδιακοί τεχνικοί, που μαζί με τους Νίκο Μπουτσουρή (Εθνική Νέων) και Μανώλη Δημητριάδη (Εθνική Παίδων), θα αποτελέσουν την πυραμίδα του ελληνικού βόλεϊ, θα είναι παρτ τάιμ για δύο χρονιές».


Λεώνης: «Κερδισμένοι όλοι»

Μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΠΕ ο Αλέκος Λεώνης τόνισε:

- Επιστρέφετε στην Εθνική μετά από τρία χρόνια, ποιο είναι το συναίσθημα που σας δημιουργείται;

«Νιώθω πολύ όμορφα που θα βρεθώ και πάλι με παλιούς φίλους, συνεργάτες και ανθρώπους της Ομοσπονδίας που έχουμε δουλέψει μαζί ξανά στο παρελθόν. Ευχαριστώ τη διοίκηση της Ε.Ο.ΠΕ. που μου δίνει την ευκαιρία να δουλέψω και πάλι στην Εθνική και θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα είμαστε όλοι κερδισμένοι από αυτή τη νέα συνεργασία».

- Ποιο ήταν το κίνητρο για να αναλάβετε ξανά την Εθνική; Νιώθατε ότι είχε μείνει η προηγούμενη δουλειά σας στη μέση;

«Όχι, άλλωστε η προηγούμενη θητεία μου ως ομοσπονδιακός τεχνικός σταμάτησε με την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, οπότε δεν μπορώ να πω ότι είχα αφήσει κάτι στη μέση. Από την άλλη, όταν μιλάμε για Εθνική ομάδα, κίνητρο υπάρχει πάντα και είναι μεγάλο. Ήθελα πολύ να δουλέψω ξανά με τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες και να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ξανά μια ανταγωνιστική Εθνική ανδρών που θα τη σέβεται κάθε αντίπαλος, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

- Ωστόσο, η Εθνική δεν πήρε την πρόκριση στα τελικά για το Euro 2011 και μπροστά μας έχουμε πλέον μόνο το Ευρωπαϊκό Λιγκ. Ποιος είναι ο πρώτος μεγάλος στόχος σας;

«Δεν θα με ακούσετε να μιλάω ούτε για Ολυμπιακούς Αγώνες ούτε για κάτι τεράστιο που δεν θα μπορέσουμε να το πετύχουμε. Προτιμώ τους ρεαλιστικούς στόχους, με σπουδαιότερο την πρόκριση στο επόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αυτό δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, γι’ αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε με μια καλή πορεία στο Ευρωπαϊκό Λιγκ. Να πάρουν χρόνο συμμετοχής κάποια παιδιά που πρέπει να δούμε και να κάνουμε δοκιμές. Αν έρθει και κάποια διάκριση θα είναι καλοδεχούμενη, αλλά σε πρώτη φάση δεν είναι το ζητούμενο».

- Να δούμε δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λιγκ σαν μια ευκαιρία για να μπει η Εθνική ξανά σε σωστές βάσεις;

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε σωστά τη διοργάνωση που έχουμε μπροστά μας προς όφελος της Εθνικής. Να μη χάσουμε άλλο χρόνο και να μην κάνουμε πισωγυρίσματα. Πιστεύω ότι όλοι το θέλουμε αυτό, αλλά θα χρειαστεί δουλειά για να το καταφέρουμε και στην πράξη».

- Τι αλλαγές σκοπεύετε να κάνετε; Θα ξεκινήσετε με ανανέωση;

«Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τις αλλαγές που θα γίνουν και κυρίως για ονοματολογία και κλήσεις. Θα τα βάλουμε κάτω, θα αξιολογήσουμε το υπάρχον υλικό, θα δώσουμε χρόνο συμμετοχής σε νέα πρόσωπα και σιγά-σιγά θα πρέπει να φτιάξουμε την αγωνιστική φιλοσοφία και τη νοοτροπία της ομάδας».


Δρίκος: «Μεγάλη μου τιμή»

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Δρίκος επισήμανε:


- Πρώτη φορά στην Εθνική, πώς νιώθετε που θα προσφέρετε από ένα σημαντικό πόστο για το ελληνικό βόλεϊ;

«Αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη τιμή που μου γίνεται από την Ελληνική Ομοσπονδία και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπεύθυνους για την ευκαιρία που μου δίνεται να δουλέψω μαζί με έναν καταξιωμένο Έλληνα προπονητή όπως είναι ο Αλέκος Λεώνης. Αισθάνομαι υπερήφανος γι’ αυτή την επαγγελματική προοπτική και κυρίως γιατί προέρχεται έπειτα από σκληρή δουλειά. Εννοείται ότι από οποιοδήποτε πόστο και αν υπηρετείς την Εθνική, οφείλεις να δίνεις πάντα ό,τι έχεις και δεν έχεις».

- Μετά τη θητεία σας σε πάγκους ελληνικών ομάδων, με κυριότερη τον Ολυμπιακό, πλέον αναλαμβάνετε έναν αρκετά διαφορετικό ρόλο. Φοβάστε τη διαφορά της δουλειάς σε σχέση με τους συλλόγους;

«Όχι, δεν το φοβάμαι καθόλου, γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που πάντα ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου στην Εθνική. Φυσικά δεν είναι απόλυτο ότι ένας καλός προπονητής στους συλλόγους θα είναι το ίδιο καλός και στις Εθνικές ή το αντίστροφο. Για παράδειγμα, η επιτυχία σε διασυλλογικό επίπεδο εξαρτάται τις περισσότερες φορές από το μπάτζετ και από την οργάνωση της ομάδας. Όταν έχεις τα χρήματα μπορείς να διαλέξεις μέσα από μία τεράστια δεξαμενή ξένων κυρίως αθλητών. Επίσης, είναι διαφορετικός ο τρόπος που θέτεις στόχους σε μια ομάδα, γιατί δεν υπάρχουν αυτοί οι μακροπερίοδοι όπως στις Εθνικές. Γενικώς, ο όλος σχεδιασμός και η φιλοσοφία δεν θα έλεγα ότι μοιάζουν. Δεν ξέρω εάν τελικά η προπονητική στην Εθνική θα αποδειχτεί πιο εύκολη ή πιο δύσκολη, αλλά πιστεύω στις ικανότητές μου».

- Έχετε κάποιες προσωπικές φιλοδοξίες στην Εθνική;

«Οι φιλοδοξίες μου είναι συνυφασμένες με τους στόχους της Εθνικής. Έτσι, ο πρώτος στόχος που θέσαμε με τον κ. Λεώνη είναι να παρουσιάσουμε μία ομάδα που τον Μάιο του 2012 θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις αγωνιστικές απαιτήσεις των προκριματικών του Euro 2013. Εάν η Εθνική πάρει την πρόκριση, θα έχω πετύχει κι εγώ τις φιλοδοξίες μου. Ξεκινάμε όμως από το Ευρωπαϊκό Λιγκ και πρέπει να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο που έχουμε μπροστά μας».

- Η Ομοσπονδία έθεσε ως βασική προϋπόθεση οι Εθνικές να λειτουργήσουν σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Θα τα καταφέρουμε;

«Θεωρώ ότι όλοι οι προπονητές που δουλεύουν στις Εθνικές ομάδες είναι άξιοι, επιλεγμένοι με σωστά κριτήρια από την Ομοσπονδία και άρα δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να συνεργαστούμε. Εφόσον υπάρχει ικανότητα, θέληση και συνέπεια, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της Εθνικής σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί και στο παρελθόν να έγιναν προσπάθειες να δουλέψει παράλληλα η Εθνική ανδρών με την Εφήβων και την Παίδων, αλλά να μη φάνηκαν τα αποτελέσματα λόγω συγκυριών, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνει ένας ενιαίος σχεδιασμός, με στόχο οι ομάδες να δουλεύουν πάνω στην ίδια βάση και την ίδια φιλοσοφία».

Πηγή: www.gazzetta.gr