Σελίδες


Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΒΟΛΕΪ - ΜΕΡΟΣ Β


Γράψτα (!) και Κλάψτα (;) - ΜΕΡΟΣ Β΄

΄

Γράψτα (!) και Κλάψτα (;) - ΜΕΡΟΣ Β΄
Του: Παναγιώτη Περπερίδη

Διαβάστε την έρευνα για την οικονομική κατάσταση στο επαγγελματικό βόλεϊ με τίτλο «Γράψτα (!) και Κλάψτα (;)» ΜΕΡΟΣ Β΄.

Στην περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να κατανοήσει ποια είναι η οικονομική κατάσταση στο ελληνικό βόλεϊ, συνιστώ ανεπιφύλακτα να παρατήσει ο,τιδήποτε άλλο κάνει, να συγκεντρώσει όλη την προσοχή του σε αυτό το κείμενο, χωρίς να πίνει ούτε νερό, με απόλυτη ησυχία στο χώρο, γιατί μόνο έτσι υπάρχει μια ελπίδα να βγάλει άκρη με το χάος που επικρατεί...
Ειλικρινά, ούτε ο κορυφαίος λογιστής δεν θα μπορούσε να ξεμπερδέψει τον όγκο συσσωρευμένων χρεών απο όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες προς παίκτες , προπονητές και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.

Ο χώρος χρειάζεται επειγόντως τους δικούς του ''τροϊκανούς'' για άμεση σύναψη ενός μνημονείου ικανότητας, σοβαρότητας και φερεγγυότητας.  Αυτό που θα επιχειρήσουμε στο δεύτερο μέρος της έρευνας είναι να δούμε πόσο μέσα έχουν τους παίκτες τους οι ομάδες και να δώσουμε μια τάξη μεγέθους χρεών , αν και αυτό δεν είναι εύκολο , γιατί ούτε οι ίδιοι οι παίκτες μπορούν να θυμηθούν ακριβώς ποιά ποσά αναφέρονται σε ποια οικονομική χρήση. Διαβάζοντας αναλυτικά για μία-μία ομάδα , θα κατανοήσετε ότι άπαντες πληρώνουν ο,τι θυμηθούν , όποτε το θυμηθούν , έναντι, με επιταγές, με απειλές, με δανεικά κι αγύριστα για να βγαίνει η χρονιά με τα ψέματα. Ειλικρινά, αν ήμουν διαχειριστής πετοσφαιριστή θα είχα τινάξει τα μυαλά μου στον αέρα, εάν δε ήμουν ο ίδιος ο πετοσφαιριστής θα είχα ''χάσει το τόπι'' με το ποιός μου χρωστάει τί και απο πότε. Εάν διαβάζοντας το πρώτο μέρος , φρίξατε με την τραγική κατάσταση όπως αυτή αποτυπώνεται στις προσφυγές , τώρα θα κλάψετε με τον όγκο των χρημάτων που έχουν να παίρνουν όσοι δεν έχουν κάνει -ακόμα- προσφυγές. Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη , ελάτε να δούμε πώς πληρώνεται (που λέει ο λόγος) ο σύγχρονος έλληνας πετοσφαιριστής και προπονητής. Τα παρακάτω συνιστούν μπούσουλα για να μην χαθείτε στον ωκεανό πληροφοριών. Ιδού η εισαγωγή, ο οδηγός χρήσης:

ΤΡΟΠΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ:1. Κανονικά μηνιαίως (εδώ γελάμε, δεν συμβαίνει πουθενά)
2. Με χαρτιά. Δηλαδή επιταγές που είναι πληρωτέες έναν χρόνο μετά και αν. Συχνά και μετά την πάροδο 365 ημερών παραμένουν ... άνευ αντικρύσματος. Τα χαρτιά τρώγονται; Δύσκολο!
3. Με παρακάλια και δάκρυα. Ο παίκτης έχει μείνει πανί με πανί και πρέπει να φάει. Παίρνει τηλέφωνο τον πρόεδρο και τον παρακαλάει πεσμένος στα γόνατα να του βάλει κάτι στην τράπεζα , γιατί αλλιώς ... νηστικό αρκούδι πεθαίνει. Τότε ο αρκουδιάρης βάζει στο αρκούδι καμιά 300αριά ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση) και αποφεύγουμε το σκορβούτο. Η πληρωμή παίρνει τη μορφή βοηθήματος στους ζητιάνους. Ούτε για τους συμπαθείς Πακιστανούς των φαναριών να συζητούσαμε.
4. Μικροποσά έναντι , όποτε το θυμηθεί ο παραλής (που λέει ο λόγος) και βαρύτατα μάγκας πρόεδρος. Σε αυτή την περίπτωση έχουν ακουστεί μυθικές ατάκες τύπου : ''Συμφωνήσαμε 10 , πάρε 4 κι αν σου αρέσει , αλλιώς σήκω φύγε''. Η ατάκα συνοδεύεται απο κίνηση με το δάχτυλο που δείχνει την εξέδρα ή και... χαμηλότερα.
5. Με συμπαθεί ο πρόεδρος και μου δίνει στη ζούλα κάτι παραπάνω απο τους άλλους. Μην φανταστείτε τίποτα τρελό , για καμιά 200αριά ευρώ συζητάμε και σε αυτή την περίπτωση.
6. Είμαι ο σταρ της ομάδας , άρα θα τα πάρω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αργά ή γρήγορα και πάντα απειλώντας , απέχοντας ή ακόμα και φεύγοντας. Αυτό συμβαίνει σπανιότατα.
7.Είμαι ο ξένος της ομάδας, αφήνω να διαρρεύσει ότι θα φύγω και ο πρόεδρος για να κάνει το κομμάτι του με αποπληρώνει , αφήνοντας τους συμπαίκτες μου έλληνες στην πείνα.
8. Κάνω προσφυγή. Εκδικάζεται μετά απο ένα, δυο, τρία χρόνια και κάποια στιγμή τα παίρνω , εάν στο μεταξύ ο σύλλογός μου δεν έχει διαλυθεί, συγχωνευθεί , φαληρίσει. Φυσικά προσωποκράτηση του υπογράφοντος το συμβόλαιο δεν γίνεται ποτέ για έναν περίεργο λόγο, ούτε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων , ούτε δέσμευση της επιχορήγησης που έχει λαμβάνειν , διότι κάποιοι φροντίζουν οι διαδικασίες να καθυστερούν τόσο , ώστε η ομάδα που χρωστάει να έχει πάρει τα χρήματα απο την γ.γ.α πριν εκδικαστεί η υπόθεση και φυσικά να έχουν γίνει καπνός. Τρέχα γύρευε δηλαδή.

ΠΟΙΟΙ ΧΡΩΣΤΟΥΝ1 (και μοναδικό). ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ!

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ1. Σε όλους τους έλληνες ανεξαιρέτως. Απο ένα , μέχρι εκατό χιλιάρικα. Θα ήταν ακατόρθωτο να βρούμε 160 περιπτώσεις, αλλά θα αναφέρουμε τις χαρακτηριστικότερες που βρήκαμε μετά απο κοπίωδη αναζήτηση και όσες μας έχουν δώσει άδεια να το κάνουμε. Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα , πάντα σεβαστά.
2. Σε αρκετούς ξένους που ήδη τα... ''κλάινε''.

ΤΙ ΧΡΩΣΤΟΎΝ1. Όλα τα φετινά , τα μισά περσινά και κάτι απο τα προπέρσινα.
2. Πέντε φετινούς μισθούς , κάποια περσινά και κάτι λίγα προπέρσινα.
3. Τρείς φετινούς μισθούς και κάποια περσινά.
4. Συνολικά τα χρέη (με πρόχειρους υπολογισμούς) ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια. Ίσως να γράφω και λίγα.
(*Το καλύτερο ποσοστό που καταγράφεται μόνο για φετινούς μισθούς είναι το 3/6. Το χειρότερο 0/6)

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ;
1. Είναι πρόεδροι , χωρίς να βάζουν φράγκο. Έτσι ξέρω κι εγώ.
2. Ο τρόπος που διαχειρίζονται εδώ και χρόνια τα οικονομικά είναι για τα άγρια θηρία. Σπατάλες, έλλειψη σχεδίου, ασχετοσύνη μέχρι εκεί που δεν πάει.
3. Είναι τσαμπουκάδες και πληρώνουν ό,τι γουστάρουν , όποτε γουστάρουν. Και σε όποιον αρέσει.
4. Κρίση. Η μεγαλύτερη πρόφαση εν αμαρτίαις του παρελθόντος. Δεν χρωστάτε μόνο τα φετινά μάγκες. Η κρίση φέτος έσκασε και την δημιουργήσατε εσείς. Δεν τα φάγαμε μαζί. Αφήστε τα ''παγκαλίστικα''!
5. Ουδέποτε ασχολήθηκαν με χορηγίες, προσέλκυση κόσμου, τηλεοπτικά ή άλλες πηγές εσόδων (θα τα δούμε αναλυτικά στο τέλος).
6. Κάνουν ακόμα μετεγγραφές τυχάρπαστων ξένων και τους υπογράφουν μεγαλούτσικα συμβόλαια (τηρουμένων των αναλογιών της εποχής). Δεν συζητώ καν για τους τελειωμένους παικταράδες που φέρνανε κατά καιρούς για να τους βάλουν τα βασιλικά ένσημα της αυτοκρατορικής συνταξάρας τους. Ή για να κάνουν τις ηγεμονικές μπανάρες τους στις παραλιάρες μας και να «καααααααθονται» που έλεγε κι ο μακαρίτης ο Φωτόπουλος στην ταινία. Ή γιατί αυτούς τους πρότειναν τα... ημέτερα σαϊνια. «Λάβετε ημέτερε τα δέοντα προς λήψιν πρωτοβουλίας». Τα έχει πει δεκαετίες πριν ο Χάρρυ Κλύν.
7. Ουδέποτε επένδυσαν στην παραγωγή παικτών που και πιο φθηνά θα τους ερχόταν και καλύτερα αποτελέσματα θα είχαν.
8. Ποτέ δεν μπήκαν κανόνες/νόμοι στο παιχνίδι. Χρωστάς κύριε; Όξω απο το πρωτάθλημα. Χρωστάει η ομάδα; Δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων άμεσα , χωρίς πολλές συζητήσεις , διατυπώσεις και χρονοβόρες διαδικασίες. Δεν έχει περιουσία η ομάδα; Ποιός υπογράφει το συμβολαιάκι; Υπόλογος κύριε! Δώστα! Δεν μπορείς; Κρίμα, θα τα βρει ο εισαγγελέας. Ή για να μην φτάσουμε εκεί , να τα πληρώσει ο συνεταιρισμός σας κύριοι , η ΕΣΑΠ. Αυτή πρέπει να είναι η εγγυήτρια για όλους. Αλλά τελικώς αυτό που εγγυάται είναι η ατιμωρισία, η κοροϊδία, ο χαβαλές , η προχειρότητα και τα σκουπίδια κάτω απο το χαλί να μην βλέπει η πεθερά. Μόνο που τώρα ξύπνησε και ο γαμπρός και το διαζύγιο δεν το γλιτώνετε!
Σε ορισμένες περιπτώσεις πάντως (για να τα λέμε όλα) βρίσκουν και κάνουν . Δηλαδή...

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΕΣΗ (ή πληρώνονται σπανίως) ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ1. Οι μικροί
2. Οι πολύ επαναστάτες, αλλά ''άσημοι'' που μπαίνουν στο ρουθούνι του ''πρόεδρα''
3. Οι υπομονετικοί-''βλάκες'' (sorry παιδιά)
4.Οι υπερβολικά φιλόδοξοι που αρκούνται στην φανέλα που φορούν.
5. Οι ''κυβερνητικοί εκπρόσωποι'' που ελπίζουν ότι (δια της καλής διαγωγής των) θα ανταμειφθούν κάπου , κάπως , κάποτε.
6. Οι βολεμένοι.
7. Οι large. «Λεφτά έχουμε», που έλεγε με το γνωστό ύφος του άφρονος ο Αυλωνίτης.
8. Οι φοβισμένοι. Αυτοί που δεν έχουν μαντήλι να κλάψουν και ο,τι τους δώσεις το θεωρούν θησαυρό. Τρέμουν τον ίσκιο τους , γιατί πιθανολογούν ότι δεν θα βρούν κάτι άλλο. Δεν σέβονται ούτε τον εαυτό τους, ούτε την υπογραφή τους.
9. Οι μη έχοντες συλλογική συνείδηση. Δεν συμμετέχουν ποτέ σε κοινές προσπάθειες και κοιτούν αποκλειστικά (αλλά μάταια) την πάρτη τους.
10. Αυτοί που έχουν ανεξόφλητα συμβόλαια παρελθόντων ετών , αλλά επιστρέφουν στην ίδια ομάδα, Κύριος οίδε με ποιά λογική. Τα κορόιδα ή οι όντες σε απόγνωση (και πάλι sorry παιδιά , αλλά είπαμε ότι θα τα πούμε ΟΛΑ).
*Αυτοί συνιστούν μειοψηφία , αλλά ''χαλάνε την πιάτσα'' και σε αυτούς που διεκδικούν την επιβίωση τους.
Και αφού διαβάσατε τον οδηγό χρήσης του άρθρου-έρευνας-χάους , ελάτε να πάρουμε τις ομάδες αναλυτικά απο πάνω προς τα κάτω:

*ΗΡΑΚΛΗΣΦαινομενικά η ομάδα είναι σε γενικές γραμμές τάξει. Η νέα διοίκηση είναι σοβαρή (λένε όλοι), ο χορηγός βάζει λεφτά και οι παίκτες είναι άλλοι (μόλις) έναν και άλλοι (μόλις) 2 μήνες πίσω. Χρέη παρελθόντων ετών έχουν θεωρητικώς τακτοποιηθεί. Πολύ θεωρητικώς ,όμως, διότι στην πραγματικότητα οι παίκτες παρελθουσών οικονομικών χρήσεων έχουν στα χέρια τους επιταγές , τις οποίες δεν έχουν ακόμα εισπράξει. Οι περισσότεροι έχουν κάνει διακανονισμούς και σταδιακά παίρνουν τα χρεωστούμενα χωρίς προσφυγές. Συνολικά το νούμερο των ευρώ που αναγράφονται στις επιταγές είναι εξαψήφιο. Απο τον Ηρακλή πιθανότατα δεν θα τα χάσουν , αλλά το πότε θα έχουν το πραγματικό χρήμα στα χέρια τους είναι μια άλλη συζήτηση. Ο γηραιός εξόφλησε πλήρως τον Σμαραγδή για να τον επαναφέρει στις τάξεις του και μοιάζει μια απο τις πιο ''νοικοκυρεμένες'' (στους τυφλούς ο μονόφθαλμος...) ομάδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι στην ώρα τους όμορφα και αγγελικά πλασμένα. Πάντως οι άνθρωποί του το παλεύουν με επαγγελματισμό και όσο τους επιτρέπουν οι συνθήκες. Εκεί μάλλον υπάρχει ελπίς. Όχι χρήμα. Ελπίς. Βλέπετε, οι επιταγές δεν τρώγονται...! Στην ζώσα ελπίδα των επιταγών πάντως ποντάρουν Γκιρτζίκης, Κουλιέρης, Δημητρακόπουλος (για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των χρεωστούμενων ο τελευταιος έχει στα χέρια του επιταγή 45,000 ευρώ) και άλλοι.

*ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣΗ ταλαιπωρημένη διοικητικώς ομάδα στην μετά Σταθοκωστόπουλου εποχή έχει χρέη ων ουκ έστιν αριθμός. Μόνο τα χρήματα για τα οποία έχουν προσφύγει Σμαραγδής και Ανδρεάδης είναι περίπου 130,000 ευρώ, ενώ μεγαλύτερο είναι το ποσό που διεκδικούν οι ξένοι που έφυγαν τρέχοντας. Την ώρα που γράφουμε ο Παναθηναϊκός χρωστάει στους παίκτες του σημερινού ρόστερ (και στον Καζάζη ίσως κάτι παραπάνω) χοντρικά 4 περσινούς μισθούς, μισό πριμ και κάτι παραπάνω απο τρεις φετινούς μισθούς. Τα λεφτά μπαίνουν στην τράπεζα έναντι (ενίοτε και όποτε βολεύονται) και ένας Θεός ξέρει αν αντιστοιχούν σε φετινές ή περσινές αμοιβές. Απο τα περσινά συμβόλαια χρωστάει ακόμα περισσότερα σε αυτούς που έφυγαν (Σαμικά και λοιπούς συντρόφους). Χαίρε χάος απύθμενο! Κατα τ άλλα ξοφλήσανε τον Γιορντάνοφ , πήραν και τον Σάκι μην και μείνουν εκτός στόχων. Μοναδική ελπίδα η διαφαινόμενη σοβαρότητα και ορθή λογική (στη θεωρία τουλάχιστον) του νέου προέδρου του ΤΑΑ.

*ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΤο φετινό ποσοστό πληρωμών του Ολυμπιακού είναι το συγκλονιστικό 1/6 (άντε στους χαμηλόμισθους 2 και αν...). Περίπου 6 μισθοί εκκρεμούν απο τα περσινά για τους υπάρχοντες του ρόστερ , ενώ ήδη υπάρχει η κερδισμένη προσφυγή Χριστοφιδέλη και οι εκκρεμούσες περιπτώσεις Σουλτανόπουλου, Κούναρι. Μισό συμβόλαιο και το πριμ έχει να παίρνει και ο Γιώργος Στεφάνου. Ο Ολυμπιακός φιλοδοξεί να πάρει ανάσα απο το φιλόδοξο πρόγραμμα του ερασιτέχνη με όραμα το 2040. Στη διοίκηση έχει μπει τεχνοκράτης που δίνει ελπίδα σε όσους έχουν πολλές και σημαντικές εκκρεμότητες. Όπως γράψαμε και στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός για την ώρα σώζεται απο την φιλοδοξία και την δίψα για βόλεϊ των νεαρών παικτών του που πρώτα θέλουν να αποδείξουν (και αποδεικνύουν) και μετά να τείνουν την χείρα (οριζοντίως ή καθέτως , με ανοιγμένα δάχτυλα ή όχι , θα εξαρτηθεί).

*ΕΑΠΤο σώσε... 3/6 μήνες έχουν πληρωθεί φέτος , ενώ οι εναπομείναντες είναι φιλοσοφικά μόλις 1 μήνα μέσα απο τα περσινά. Και εδώ όμως υπάρχει η υπόθεση των επιταγών. Λόγου χάριν Γκιρτζίκης, Κόβατς, Κιτσαντάς, Παπάζογλου, Ιωακειμίδης , Λαμπρόπουλος, Γκιούρδας, Δημητρακόπουλος έχουν επιταγές απο την σεζόν 2008-2009 με διαταγή πληρωμής απο τις 31/12/2010. Εκκρεμούν,δεν χάνονται, αλλά δεν τρώγονται . 50,000 ευρώ διεκδικεί με προσφυγή ο Αρμενάκης και περίπου άλλα τόσα ο Πέτρογλου. Βάλτε και τις προσφυγές Κίτσιου και Ριβέρα. Εντούτοις, η ομάδα στελεχώνεται αφειδώς απο την Κόπα Καμπάνα. Την ίδια ώρα, απεγνωσμένα ζητούν λεφτά όσοι είχαν την ατυχία να τραυματιστούν και τα έχουν ανάγκη όχι για να ζήσουν , αλλά για να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Όχι μόνο για να ξαναπάιξουν βόλεϊ , αλλά για να ξαναπερπατήσουν σαν άνθρωποι. Ενταξεί, καταλαβαίνω ότι η τεχνική ηγεσία έχει τις δουλειές της και δεν της καίγεται καρφί για όλα αυτά, όμως όλα έχουν ένα όριο. Θεωρητικώς, το φετινό μπάτζετ είναι της τάξης των 400,000. Θεωρητικώς.


*ΠΑΟΚΣτον δικέφαλλο του βορρά που κάνει μια αξιοπρόσεκτη προεία φέτος έχουν πληρωθεί 3 απο τους 6 μήνες. Οι προπέρσινοι έχουν πάρει τα λεφτά τους, ενώ οι περσινοί έχουν πάρει σχεδόν τα μισά τους συμβόλαια και αποπληρώνονται με υπομονή και διακανονισμούς.

*ΑΡΗΣΟ Άρης που φέτος πρότεινε μεσούσης της περιόδου μείωση 20% σε όλους (αλλά έκανε πίσω όταν ο Ρουμελιώτης μάζεψε τα μπογαλάκια του, πήρε τη Βάσω και το μωρό και την έκανε για Πάτρα) είναι εντάξει με τις περσινές του υποχρεώσεις και φέτος έχει πληρώσει τρία μηνιάτικα. Σχετικώς συμμαζεμένοι και εδώ.

*ΚΗΦΙΣΙΑΟι πρόσφατες δηλώσεις Δρίκου μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού για άμεση ανάγκη οικονομικής σωτηρίας, τα λένε όλα. Η Κηφισιά του ταπεινού μπάτζετ των 300,000 ευρώ (μαζί με ΙΚΑ , εφορίες κλπ)έχει πληρώσει μόλις δύο (χαμηλά, πολύ χαμηλά) μηνιάτικα. Ένα μήνα χρέος έχει απο τα περσινά συμβόλαια, ενώ ο κάπτεν έχει δεδουλευμένα και απλήρωτα ακόμα κι απο πρόπερσι.

*ΛΑΜΙΑΠραγματικά θαυμάζω τους παίκτες που μπορούν να ξεχωρίσουν σε ποιά οικονομική χρήση αντιστοιχούν ποιά χρήματα. Απο την αγωνιστική περίοδο 2009-2010 έχει πληρωθεί λίγο πάνω απο το 50% κάθε συμβολαίου. Απο τους σημερινούς παίκτες όσοι παίρνουν κάποιο ποσό δεν ξέρουν απο που να το σβήσουν. Στην τράπεζα έχουν μπει κάτι σκόρπια τριχίλιαρα (και αν...) και στην πραγματικότητα φέτος δεν έχουν πληρωθεί καθόλου. Για τους φρέσκους, συζητάμε κατά μέσο όρο για έναν μισθό (ίσως ούτε καν). Μπράβο και στον Ανδρεόπουλο που κυβερνάει αυτό το πολύ δύσκολο καράβι, μπράβο και στα παιδιά που αντέχουν και κρατούν ψηλά την σημαία της ομάδας που έχει μπάτζετ , το οποίο φτάνει δεν φτάνει τα 300,000. «Βάλε κάτι στην τράπεζα πρόεδρε , πεινάμε». Άλήθεια, με 150 ευρώ βγαίνει μήνας; Πείτε μου ρε θηρία πώς το κάνετε...

*ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ25,000 είναι τα χρέη απο την περίοδο 2009-2010 και θα πληρωθούν αμέσως μόλις μπει στο ταμείο η επιχορήγηση (ποιά;). Στην Αλεξανδρούπολη το πήγαν πολύ σεμνά και πολύ ταπεινά. Έτσι έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Δεκέμβριο. Αυτό συνιστά επιτυχία. Επαναλαμβάνω τα συμβόλαια είναι πάρα πολύ μικρά, αρά είναι εύκολο να τα διαχειριστεί η διοίκηση που... ''δεν έβγαλε τα πόδια έξω απο το πάπλωμα'' (α ρε γιαγιά, τις πιο σοφές ατάκες έλεγες).

*ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣτην Καλαμαριά τα υπολογίζουν αλλιώς. Πόντιοι είναι (πατρίδα) ό,τι θέλουν κάνουν. Σιγά που θα πήγαιναν όπως οι άλλοι. Οι παίκτες ,λοιπόν, έχουν πάρει το 20% των φετινών συμβολαίων (κατά μέσο όρο ένα χιλιάρικο το μήνα -και βγάλε- έχουν συμφωνήσει να παίρνουν τα παληκάρια) , ενώ έχει καλυφθεί το 60% των περσινών. Τρώνε δωρεάν ψαράκι στις τοπικές ταβέρνες και ο Πάτρας κάνει υπερπροσπάθειες με όραμα και στόχους ψηλότερους απο το μπόι της ομάδας. Η πλάκα είναι ότι τα καταφέρνει περίφημα. Προφανώς είναι χορταστικά τα ψάρια. Δεν εξηγείται αλλιώς.

*ΕΠΙΚΟΥΡΟΣΜισό μηνιάτικο, ένα μηνιάτικο και έχει ο Θεός. Επίσης , μισά συμβόλαια απο την περασμένη χρονιά εκκρεμούν. Αβεβαιότητα, προσευχή και προσπάθεια για σωτηρία... Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

*ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣΤο ότι ο σύλλογος το τμήμα του ανδρικού βόλεϊ δεν το πολυγουστάρει το έχουμε καταλάβει εδώ και χρόνια. Ότι οι διοικούντες θεωρούσαν εκ των προτέρων τον υποβιβασμό δεδομένο (ου μην και επιθυμητό) το αντιληφθήκαμε όταν παραχώρησαν και τον Εστράδα στον Ολυμπιακό. Η ομάδα χρωστάει στον Γκενς, χρωστάει στον Παπάζογλου που όταν έπαιζε στους Ολυμπιονίκες είχε πάρει έναν μισθό, (όχι ότι τώρα είναι καλύτερα), χρωστάει στον Καρανικολάου 12.000 (βάλτε και 2000 που του χρωστάει η Κηφισιά), χρωστάει τους μισούς φετινούς μισθούς σε παίκτες και προπονητές. Ωραία πράγματα...

ΤΟ ''ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ''
Όλα τα παραπάνω στοιχειοθετούνται απο μαρτυρίες των εμπλεκομένων απλήρωτων και ειλικρινά ελπίζουμε οι διοικούντες να μας διαψεύσουν πανηγυρικά. Εαν ,όμως, αυτό δεν συμβεί (που είναι και το πιο πιθανό σενάριο) τότε μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει να έχει βρεθεί λύση για όλα τα... γραμμένα , αλλά όχι (ακόμα τουλάχιστον)κλαμένα. Απο τη νέα αγωνιστική περίοδο (κι αν όχι απο την επόμενη , σίγουρα απο την μεθεπόμενη) θα έχει αλλάξει το σύμπαν. Ήδη το πρώτο μήνυμα ήρθε απο την περικοπή της επιχορήγησης της ΕΟΠΕ (που μεγαλοστόμως είχε διακηρυξει η σημερινή διοίκηση της ομοσπονδίας ότι δεν θα την πειράξει κανείς) και μην αμφιβάλετε καθόλου ότι το ψαλίδι θα επεκταθεί. 50 δισ είναι αυτά , με το βόλεϊ και το κάθε βόλεϊ θα ασχολούνται; Πολλοί λιγουρεύονται παραγραφές , άλλοι διακανονισμούς, ο καθένας ό,τι τον βολεύει. Επί της ουσίας οι έλληνες πετοσφαιριστές έχουν καταντήσει ζητιάνοι. Το ίδιο και οι προπονητές , αλλά αυτοί είτε ασχολούνται με την ενίσχυση των ομάδων τους (με οικονομικό αέρα, αλλά αγωνιστικό μεγαλείο) είτε το συνδικαλιστικό τους όργανο σφυρίζει αδιάφορα. Το «κίνημα δεν πληρώνω» ή μάλλον το «κίνημα καταφεσώνω» τείνει να γίνει θεσμός καθιερωμένος. Αλλά ,βλέποντας τις αντιδράσεις και την ανταπόκριση των αθλητών, συμπεραίνω ότι ήταν ως εδώ. Στη νέα τάξη πραγμάτων ή οι παράγοντες θα γίνουν επαγγελματίες, ή θα μπουν μέσα να παίζουν μόνοι τους. Να δούμε και τί ξέρουν απο βόλεϊ , γιατί πολύ φοβάμαι ότι δεν πολυκαταλαβαίνουν τί συμβαίνει με τους 12 τύπους που χτυπάνε μια κιτρινομπλέ μπάλα πάνω απο ένα δίχτυ (όχι το δίχτυ δεν είναι για ψάρεμα). Στην πραγματικότητα δεν θέλουμε να ξέρουν βόλεϊ. Τεχνοκράτες και σοβαρούς τους θέλουμε. Το παράδειγμα του Ολυμπιακού εκτιμώ ότι πρέπει να είναι οδηγός για όλους , διότι ως σχέδιο το «Ολυμπιακός 2040» είναι πραγματικά μια πρόταση επί της ουσίας. Διότι σήμερα...

1. Οι τηλεοπτικές συμφωνίες είναι για γέλια. Πέραν του πρωταθλήματος που παίρνει ψίχουλα (εντάξει δεν αξίζει και για πολλά παραπάνω) , φέτος πήγε χαμένο και το κύπελλο. 2 αγώνες θα μεταδοθούν όλοι κι όλοι και ας μην μας λένε ότι θα έδειχνε η ΕΤ.1 Λαμία-Παναθηναϊκός. Ουδέποτε υπήρχε τέτοια σκέψη ή τέτοια συζήτηση. Τί διαφημιστικό χρόνο πήρε φέτος η ομοσπονδία και πώς θα τον αξιοποιήσει; Διαπραγματεύτηκε ένα προϊόν που πέρσι στον τελικό έδωσε 1 εκατομμύριο τηλεθεατές στην δημόσια τηλεόραση; Γιατί απο το περσινό 7 αγώνες/7 απευθείας μεταδόσεις , φέτος πέσαμε στο 2/7;

2. Κάθε ομάδα τί χορηγούς έχει; Οι τοπικές κοινωνίες πόσο συμμετέχουν και πόσο τις δελεάζουν για να συμμετάσχουν;

3. Οι επιχορηγήσεις και οι χορηγίες πρωταθλήματος πώς χρησιμοποιούνται; Μέχρι που πάει το πάπλωμα και πού έχετε τα πόδια σας;

4. Ουδείς κάνει προσπάθεια να συσπειρωθούν τα αθλήματα για να πάρουν απο τον ΟΠΑΠ αυτό που στην πραγματικότητα τους αναλογεί. Δεν κάνετε μια κουβεντούλα με τον Διαθεσόπουλο;

5. Τί κάνουν για να προσελκύσουν κόσμο στο γήπεδο και να έχουν έσοδα απο τα εισιτήρια;

6. Γιατί συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα της CEV , όταν αυτοί οι ακόμα χειρότεροι διοικούντες δεν μπορούν καν να εξασφαλίσουν τηλεοπτικές συμφωνίες , τις οποίες (τρομάρα τους) θέλουν να διαχειρίζονται μόνοι τους; Γιατί πληρώνουν παράβολα για να παίζουν και δεν έχουν κανένα κέρδος ακόμα κι όταν προχωράνε στις διοργανώσεις; Έξοδα, έξοδα , έξοδα και χωρίς κέρδος κέρατα! Γιατί οι μεγάλοι δεν συνασπίζονται με τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες που ξύπνησαν και θα την κάνουν απο την CEV; Βασιλή , θυμάσαι πόσα χρόνια στο λέω;

7. Ας μην συζητήσουμε για το πώς έδιωξαν απο τον χώρο επιφανείς και δυνατούς παράγοντες, τους οποίους εσχάτως η ΕΣΑΠ θέλησε να καλοπιάσει (και πολύ σωστά έκανε).

8. Ακαδημίες; Πού είναι οι ακαδημίες; Και για άμεσα κέρδη και για μεσομακροπρόθεσμη απόσβεση!

ΩΣ ΕΔΩ!
Επίσης, ας μην βάλουμε στην κουβέντα εισφορές στο ΙΚΑ, ασφάλειες κλπ , γιατί θα διαβάζετε μέχρι αύριο το πρωϊ και εκτιμώ ότι ήδη το κεφάλι των περισσοτέρων έχει γίνει κουδούνι. Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι (και κυρίως οι φεσωμένοι) έχουν καταλάβει ότι αφενός πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και αφετέρου να πιάσουν στο χέρι τις μαλαστούπες για να καθαρίσουν το κατάστρωμα και εν ανάγκη να τις πετάξουν στα μούτρα των περίεργων (*μαλαστούπα= το βρώμικο σκληρό πανί, με το οποίο οι μούτσοι καθαρίζουν το κατάστρωμα του πλοίου). Α! Και για να μην αρχίσετε πάλι τα ίδια , η λύση δεν είναι ο ερασιτεχνισμός. Σας το είπε και ο δημιουργός σας ,που αν ήξερε τί τέρας δημιουργεί θα έκοβε μόνος του το χέρι του πριν υπογράψει το καταστατικό. Ο Θανάσης Μπελιγράτης ήξερε το πώς πρέπει να λειτουργεί το σύστημα. Και όσο ήταν παρών , χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι, σας επανέφερε στην τάξη, όποτε έκρινε σκόπιμο. Σήμερα , το ρόλο αυτό καλούνται να αναλάβουν οι αθλητές (βλέπετε οι εκπρόσωποι των ομάδων εσχάτως ασχολούνται και ψηφίζουν για νομικά θέματα , που να βρουν χρόνο για διοίκηση). Και νομίζω θα το πράξουν , γιατί όπως λέει και το τραγούδι... «Ως εδώ , ήταν ως εδώ»!  Η έρευνα δεν τελείωσε!

To be continued...

πηγη www,volleynews.gr