Σελίδες


Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ''ΔΙΚΟ'' ΜΑΣ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ν.ΕΒΡΟΥ                                  
  ΜΕΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
              ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
                          (Ο.Π.Π.Ε.)                              
                        
                                                       Αλεξανδρούπολη,     9 – 10- 2011
                                                       
«ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ  ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»



         Μια εξαιρετική καταγραφή της αθλητικής μας ιστορίας έχει ολοκληρωθεί   από τον συμπατριώτη μας κ. Γιαννακόπουλο Ανέστη, Msc., Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Διδάσκοντα και υποψήφιο διδάκτορα  στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.  Συγκεκριμένα, μια  μακρόχρονη  έρευνα και καταγραφή  της αθλητικής  ιστορίας  της πόλης μας, που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, έχει ολοκληρωθεί. Μια προσεκτική, αντικειμενική και λεπτομερέστατη  προσέγγιση,  χρησιμοποιώντας πλούσιες πηγές και εξαιρετικό αρχειακό υλικό, οδήγησε  στο συγκεκριμένο  έργο  με τίτλο:
« ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ»
        Μιλώντας με το κ. Γιαννακόπουλο και διαβάζοντας μέρος της  συγκεκριμένης δουλειάς του, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το έργο αυτό  μπορεί να αποτελέσει μια άκρως αξιόπιστη καταγραφή, μιας ιστορίας που πάντα έκανε τους  Αλεξανδρουπολίτες  συμπολίτες  μας   υπερήφανους.
       Μέσα από αυτές  τις  καταγεγραμμένες, διαχρονικά, παρουσίες  αθλητικών σωματείων, μεγάλων αθλητικών επιτυχιών και εξαίρετων  αθλητών,  η πόλη μας  αναδεικνύει  - πέρα όλων  των άλλων- και την ιδιαίτερη   συνεισφορά  της  στην  πολιτισμική και αθλητική παράδοση  της  πατρίδας  μας.
         Εύχομαι και ευελπιστώ οι τοπικοί φορείς, παρά τις δύσκολες  συγκυρίες που ζούμε, να στηρίξουν την προσπάθεια  αυτή , ώστε  η αναπαραγωγή και εκτύπωση μιας μακροχρόνιας και προσεκτικής  δουλειάς να αποτελέσει ένα ακόμη πολύτιμο  βιβλιογραφικό  δεδομένο, πάνω στο οποίο μπορούμε να  ανατρέξουμε και να ενισχύσουμε τη γνώση της νέας γενιάς  αναφορικά με το πλούσιο  παρελθόν , χτίζοντας παράλληλα σε στερεότερες βάσεις το πολιτιστικό   και αθλητικό    μέλλον   της περιοχής  μας.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
« ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ»

Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η συστηματική καταγραφή της σύγχρονης αθλητικής ιστορίας της Αλεξανδρούπολης από το 1927 που ιδρύθηκε ο «Μ.Γ.Σ. Εθνικός» μέχρι τις μέρες μας. Ειδικότερα, διερευνήθηκε η λειτουργία των αθλητικών συλλόγων, η αθλητική και κοινωνική τους δράση. Η έρευνα στηρίχθηκε στα καταστατικά και στο αρχειακό υλικό των συλλόγων της πόλης, στο αρχειακό υλικό των κρατικών οργανισμών, σε αρχεία τοπικών και πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδων και περιοδικών.
Από τη συλλογή και επεξεργασία των πηγών προκύπτει ότι η αθλητική δράση των ανθρώπων της Αλεξανδρούπολης ήταν αξιόλογη και, σε μερικές περιπτώσεις, ξεχωριστή για τα δεδομένα μια νεοϊδρυόμενης επαρχιακής πόλης. Από τους πρώτους συλλόγους που ιδρύθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ήταν ο «Μ.Γ.Σ. Εθνικός», το 1927, ο οποίος έδωσε σημαντική ώθηση για συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό των ανθρώπων της πόλης. Παράλληλα ιδρύθηκαν και άλλοι σύλλογοι μικρότερης όμως απήχησης.
Στην Αλεξανδρούπολη, όπως στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, κυρίαρχα τμήματα των συλλόγων που αναπτύχθηκαν ήταν το ποδόσφαιρο και ο στίβος. Όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες, επίσημες ή ανεπίσημες, είχαν πλούσια αθλητική δράση, συμμετέχοντας σε φιλικούς και επίσημους αγώνες. Οι αθλητές του στίβου των σωματείων της Αλεξανδρούπολης έλαβαν μέρος σε επίσημους αγώνες σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο (Πανέβριοι, Πανθρακικοί, Παμβορειοελλαδικοί, Παμμακεδονικοί, Πανελλήνιοι). Η μεταπολεμική περίοδος (δεκαετίες ‘50 – ’60) ήταν θεαματική για τον αθλητισμό της πόλης. Παρόλο που έγιναν ιδρύσεις, επανιδρύσεις, διαλύσεις αθλητικών σωματείων, η αγάπη του κόσμου για τον αθλητισμό οδήγησε την πόλη στις πρώτες θέσεις σε αγώνες τοπικού και πανελλήνιου επιπέδου, όπου έλαβε μέρος. Εφάμιλλη ήταν και η δεκαετία του ‘70 αλλά και η συνέχεια έως τις μέρες μας, για το βόλεϊ της πόλης ενώ ο στίβος είχε ξεχωριστές διακρίσεις τη δεκαετία του ’80. Παράλληλα δημιουργήθηκαν σωματεία στην πόλη τα οποία βοήθησαν να αναπτυχθούν νέα αθλήματα, όπως: κολύμβηση, TAEKWONDO, ενόργανη γυμναστική, τένις, σκοποβολή, χάντμπωλ, πιγκ-πογκ
.
                                                    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΠΑΠΑΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ  
Ν.  ΕΒΡΟΥ




Ο Ανέστης Γιαννακόπουλος είναι ένας ''δικός'' μας άνθρωπος, ένας άνθρωπος του βόλεϊ της Αλεξανδρούπολης: 
παλιός διεθνής αθλητής του Εθνικού και τώρα προπονητής στις ομάδες της πόλης.