Σελίδες


Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΤΑ ''ΑΣΤΕΡΙΑ'' ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ


του Μάκη Δημητριάδη

Με αφορμή την διεξαγωγή του 1ου Φθινοπωρινού Τουρνουά Μίνι Βόλεϊ, στο οποίο συμμετείχα οργανωτικά με την ΛΕΣΧΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ, θα ήθελα ως πρόεδρος της αλλά και ως ομοσπονδιακός προπονητής εθνικών ομάδων παίδων-εφήβων, να εκφράσω μία άποψη-πρόταση.


Κάθε χρόνο στο ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα κάνουν την εμφάνισή τους αθλητές παγκόσμιας ακτινοβολίας, Έλληνες και ξένοι. Η διοικήσεις των ομάδων, στις οποίες αγωνίζονται, αναλαμβάνουν ένα πραγματικά μεγάλο κόστος για να μπορέσουν οι φίλαθλοι να απολαύσουν τους μεγάλους αυτούς αθλητές. Όμως εκτός της νίκης και της διάκρισης που σε πρώτο πλάνο προσφέρουν στις ομάδες τους, τα ''αστέρια'' του βόλεϊ μπορούν να προσφέρουν ανυπολόγιστες υπηρεσίες για την ανάπτυξη του αθλήματος.
Οι δημοφιλείς αυτοί παίκτες μπορούν, αν αξιοποιηθούν κατάλληλα στα πλαίσια πάντα του αγωνιστικού τους προγράμματος, να βοηθήσουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του αθλήματος στην βάση του, δίνοντας όραμα στα νέα παιδιά που ξεκινούν τα πρώτα τους βήματα στο βόλεϊ.


Μερικοί από τους τρόπους που μπορεί να πραγματοποιηθεί το παραπάνω είναι:
  • Εμφάνιση με κάθε ευκαιρία σε εκδηλώσεις και στα Μ.Μ.Ε. βοηθώντας έτσι στην διαφήμιση της ομάδος. Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα θεμελιώνει την σχέση της με τους φίλους της αλλά το κυριότερο είναι ότι κερδίζει νέους αθλητές και φιλάθλους.
  • Εμφάνιση σε αναπτυξιακά πρωταθλήματα (μίνι-βόλεϊ, παίδων, εφήβων) με την ανάλογη προβολή. Σαν ιδιαίτερο γεγονός είναι δυνατόν να συμμετέχουν σε αγώνες επίδειξης, στα πλαίσια του τουρνουά, παίζοντας δίπλα στους νέους αθλητές. 
  • Τακτική συμμετοχή στις προπονήσεις των αναπτυξιακών τμημάτων, όπου υπάρχει η άνεση χρόνου να συζητήσουν και να παίξουν με τους μικρούς αθλητές. Να γίνουν με αυτόν τον τρόπο τα ιδανικά ζωντανά παραδείγματα για την σωστή εκμάθηση των τεχνικών και τακτικών χαρακτηριστικών του αθλήματος.
Οι παράγοντες, οι οποίοι με μεγάλο αγώνα καταφέρνουν να διατηρούν τους παίκτες αυτού του βεληνεκούς στις ομάδες τους, μπορούν να παρέχουν τεράστια υπηρεσία σ'αυτές εξασφαλίζοντας αυτού του είδους την βοήθεια εκ μέρους των ''αστεριών'' τους.


Είναι βέβαιο ότι:
Οι ''μεγάλοι'' επαγγελματίες αθλητές θα δεχθούν με χαρά να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά να αναπτυχθούν αθλητικά, με τον σωστό τρόπο.
Οι μικροί αθλητές θα ''πετάξουν'' από την χαρά τους όταν βρεθούν κοντά στα ινδάλματά τους και θα ''απογειωθούν'' στις αθλητικές τους επιδόσεις.
Τέλος οι παράγοντες θα επιτελέσουν την μεγαλύτερη υπηρεσία στην ομάδα τους, βοηθώντας τις υποδομές της και θα σιγουρευτούν για την ποιότητα των επαγγελματιών αθλητών που επιλέγουν.

                     Ιωακείμ Δημητριάδης
                  Ομοσπονδιακός προπονητής εθνικών ομάδων παίδων-εφήβων
                  Πρόεδρος Λέσχης Πετοσφαίρισης Αλεξανδρούπολης