Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

Η ομιλία του Γ. Γεωργιάδη για τη φιλοσοφία και τους στόχους της νέας διοίκησηςΑναλάβαμε 7-6 2015. Η νέα διοίκηση αποτελείται από ανθρώπους της αγοράς, είναι τεχνοκράτες. Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε τον εθνικό και δεν έχουμε κάποιες ιδιαίτερες βλέψεις επικοινωνιακής προβολής είτε οικονομικής απολαβής από τον σύλλογο. Πέρα από την αγάπη προς την ομάδα, ο λόγος που εμπλακήκαμε είναι ότι είχαμε διακρίνει την τελευταία χρονιά μια φοβερή δυσλειτουργία  όσον αφορά τα διοικητικά θέματα και φοβόμασταν ότι το τμήμα βόλει του Εθνικού θα καταρρεύσει υπό το βάρος χρεών, συμπαρασύροντας και όλο τον ιστορικό σύλλογο του εθνικού. Προσωπικά για μένα ο Εθνικός είναι συνυφασμένος με την Αλεξανδρούπολη. Εθνικός σημαίνει Αλεξανδρούπολη, Αλεξανδρούπολη για τους ανθρώπους του αθλητισμού σημαίνει Εθνικός. Αυτό σαν Αλεξανδρουπολίτης δεν μπορούσα να το επιτρέψω. Κάποιοι μου λεν ότι η νέα διοίκηση βρέθηκε μπροστά σε προβλήματα, σε βουνά κλπ. Γι αυτό αποφασίσαμε να εμπλακούμε. Προσωπικά είχαν ντραπεί και το είχα πει και δημόσια όταν άκουσα για την απεργία των παικτών.
Δεν ήξερα ούτε τους λόγους ούτε θα πω ποιος έφταιγε και γιατί αν έπρεπε να γίνει η απεργία ή όχι. Ήταν ο βασικός λόγος που αποφασίσαμε να εμπλακούμε στα κοινά της ομάδας, γνωρίζοντας τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τουλάχιστον κατά 80%. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι η γραμμή της νέας διοίκησης είναι να δείξει σοβαρότητα. Και απέναντι στους συνεργάτες και απέναντι στους αθλητές κυρίως και απέναντι στα μέσα επικοινωνίας. Έχουμε κατηγορηθεί ότι δεν βγάζουμε θέματα στα ΜΜΕ.
Νομίζω ότι όταν πρέπει να βγει ένα θέμα, όταν έχει κλείσει το θέμα τότε πρέπει να δημοσιοποιείται. Θεωρούμε ότι σαν σοβαρή διοίκηση δεν μπορούμε να λέμε λόγια του αέρα, εάν δεν έχει κλείσει οριστικά κάτι. Όταν σαν διοίκηση σας ανακοινώνουμε κάτι να ξέρετε ότι είναι επίσημο. Επειδή λοιπόν όπως και σε κάθε χώρο, στην Ελλάδα ζούμε, ακούγονται διάφορα, η ομάδα έχει εκπρόσωπο τύπου τον κ. Πανταζίδη θα μπορείτε να απευθύνεστε σε εκείνον, να τσεκάρετε πριν τα δημοσιεύσετε αν τα πράγματα έχουν βάση ή όχι και εσείς φυσικά σαν δημοσιογράφοι θα κρίνετε.
Είχα πει στην πρώτη μου συνέντευξη όταν ανέλαβα, ότι η νέα διοίκηση έχει τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η οικονομική εξυγίανση της ομάδας. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει διότι ξέρετε καλά ότι αν μία ομάδα δεν είναι υγιής, αυτό που λέμε πλέον σε όλη την Ελλάδα, αν δεν λειτουργεί με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς δεν μπορεί να περπατήσει. Αυτό που όπως σας είπα μου προκάλεσε συναίσθημα ντροπής, η απεργία των αθλητών,  πέρυσι ήταν αποτέλεσμα της μη οικονομικής εξυγίανσης. Ο πρώτος στόχος λοιπόν με οποιοδήποτε τίμημα είναι αυτός.
Ο δεύτερος στόχος είναι η ομάδα με όλα τα προβλήματα να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα. Θεωρώ αδιανόητο ο Εθνικός να είναι ένα εύκολο ταξίδι για τον οποιοδήποτε. Ίσα ίσα όταν μας υποδέχονται στις έδρες τους πρέπει να λέμε ότι έχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι με τον εθνικό. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.
Ο τρίτος πυλώνας είναι τα τμήματα ανάπτυξης. Φιλοδοξία της νέας διοίκησης είναι όπως είπα και πριν να βγουν νέοι παίκτες από την Αλεξανδρούπολη. Θεωρώ απαράδεκτο ένας Νομός Έβρου που είναι πραγματικό φυτώριο ανάδειξης σπουδαίων αθλητών, δεν το λέω εγώ, δεν το λέει ο Μουστακίδης το λέει η ιστορία, να βασίζεται σε ξένους παίκτες. Φυσικά και θα πάρει η ομάδα ξένους παίκτες για την ενδυνάμωση του είτε στα ευρωπαϊκά παιχνίδια είτε στο ελληνικό πρωτάθλημα, γιατί έτσι είναι οι καταστάσεις. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να έχουμε τους δικούς μας παίκτες.
Αυτοί λοιπόν οι πυλώνες παραμένουν αδιαπραγμάτευτοι. Πάντα με σοβαρότητα. Βασιζόμαστε ειδικά φέτος σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει την αγάπη τους προς την ομάδα. Όπως ξέρετε ειδικά το 2015, να μην πω για προηγούμενα χρόνια όλες οι αξίες στην Ελλάδα έχουν υποτιμηθεί ξεκινώντας από τους μισθούς των υπαλλήλων φτάνοντας στα ακίνητα φτάνοντας σε οποιονδήποτε προσφέρει. Δυστυχώς σήμερα η προσφορά που κάνει κάποιος δεν μπορεί να πληρωθεί σύμφωνα με την ποιότητα του λόγω των περιστάσεων. Αυτό ζητάμε λοιπόν φέτος εμείς και από όλους τους συνεργάτες μας, δεν παραγνωρίζουμε την αξία τους, ίσα ίσα, απλά ζητάμε να βάλουν πλάτη στην ομάδα αυτή που τους έχει αναδείξει, τους έχει στηρίξει, φυσικά και η ομάδα έχει πάρει από αυτούς δεν το συζητάμε. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ετών μεταξύ της ομάδας και των αθλητών. Εκτιμώντας λοιπόν την μεγάλη αξία που έχουν πολλοί παίκτες της ομάδας μας  ζητήσαμε από αυτούς να μειώσουν την αμοιβή τους. Ήδη προς τιμήν τους κάποιοι από αυτούς έχουν δεχτεί. Όταν έρθει η ώρα θα δικαιωθούν και τα ονόματα τους. Και από εκεί και πέρα προχωράμε. Τα λέω αυτά γιατί όταν ακούμε μερικές φορές για οικονομίες, οικονομικές εξυγιάνσεις κλπ, θεωρούμε ότι θα μειωθεί και η ποιότητα. Όχι αυτό στον Εθνικό δεν ισχύει και το αποδείξαμε με την πρώτη κίνηση με τον κ. Μουστακίδη και τον αρχηγό ομάδος. Πάμε να στήσουμε μια ομάδα η οποία μετά από τρία χρόνια θα βασίζεται και στα δικά της παιδιά.

Απαντήσεις σε δημοσιεύματα


Ακούω διάφορα τον τελευταίο καιρό και διαβάζω και θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια πράγματα.  Όσον αφορά την εμπλοκή του Εθνικού με δικαστικές διαμάχες, το ΙΚΑ, το ΣΔΟΕ. Όπως είπα η ομάδα έχει εκπρόσωπο τύπου, θα μπορούσατε να έχετε επικοινωνήσει και να ενημερωθείτε επίσημα. Απ’ όσο γνωρίζω κάποιοι από εσάς δεν το κάνανε και βγήκαν κάποια δημοσιεύματα τα οποία δυστυχώς είναι αναληθή, ευτυχώς για την ομάδα. Για να τα ξεκαθαρίσουμε ένα ένα.
Όσον αφορά την επέμβαση εισαγγελέα στον Εθνικό που διάβασα σε κάποιο site. Αν ξέρετε ποιος εισαγγελέας είναι και ποιον κυνηγάει πείτε το σε μένα γιατί εγώ δεν το ξέρω αυτό. Διάβασα λοιπόν ότι ο Εθνικός τελεί υπό δικαστικό έλεγχο. Αυτό θα έπρεπε απ’ όσο γνωρίζω με κάτι, με μια κλήση σε κάποιο μέλος του ΔΣ να είχε έρθει. Σας πληροφορώ πλέον επίσημα ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ούτε καν από φήμες. Όσον αφορά το ΙΚΑ και την εποπτεία εργασίας που έγινε ένας τεράστιος ντόρος και δεν καταλαβαίνω ειλικρινά γιατί. Η εποπτεία εργασίας ξέρετε έχει ως δουλειά της να ελέγχει αν οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά, εάν τα ασφάλιστρα τους είναι κανονικά.
Να ελέγχει λοιπόν την πορεία της αγοράς όσον αφορά την σχέση εργοδότη εργαζομένου. Ο Εθνικός βεβαίως είναι ένας εργοδότης και έχει εργαζομένους τους αθλητές. Τότε λοιπόν με την απεργία των αθλητών από ένα δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας ο εισαγγελέας Αλεξανδρούπολης έκρινε σκόπιμο να ελέγξει εάν σήμερα εκκρεμεί αυτή η κατάσταση ή όχι και ζήτησε από την εποπτεία εργασίας να ελέγξει αν το θέμα έχει κλείσει. Βεβαίως και ήρθε η εποπτεία εργασίας μαζί με τις καταστάσεις του ΙΚΑ, τις αποδείξεις μισθοδοσίας, αυτό το θέμα έχει ήδη τακτοποιηθεί πριν την ανάληψη της δικής μας διοίκησης είχε τακτοποιηθεί μισθολογικά.
Παραδώσαμε τα έγγραφα και τελείωσε το θέμα εκεί. Όταν παρουσιάζουμε κάποια θέματα που με την κοινή λογική συμβαίνουν καθημερινά σε κάθε επιχείρηση όταν αυτό αφορά τον Εθνικό το μεγαλοποιούν νομίζω ότι αυτό τουλάχιστον δεν είναι σωστό. Για να μην πω κάτι άλλο. Ένα καλοκαίρι βαρέθηκα να διαβάζω για το ΙΚΑ, τον ΣΔΟΕ, θα αναφερθώ και στο ΣΔΟΕ. Επίσης θα ήθελα να μου πει κάποιος από εσάς τι συμβαίνει με το ΣΔΟΕ. Ακούμε ΣΔΟΕ,ΣΔΟΕ και ΣΔΟΕ δεν βλέπουμε. Όχι ότι το καλούμε αλλά να γράφουμε πράγματα τα οποία ισχύουν. Από πού διέρρευσε αυτό το πράγμα. Ξέρετε κάτι που δεν ξέρουμε;
Γιατί ακόμη και στην περίπτωση της εφορίας και του ΣΔΟΕ επίσης θα έπρεπε να υπάρχει ένα χαρτί. Ένας εφοριακός να πει θέλω να ελέγξω αυτά. Βεβαίως και ναι. Σήμερα είναι 30 του μηνός, ο Εθνικός έχει να πληρώσει 6.107 ευρώ σε ΦΠΑκαι εγώ σαν πρόεδρος δεν ανέχομαι να διασπείρονται περί φορολογικών ατασθαλιών.
Από εδώ και εμπρός λοιπόν οποιοσδήποτε γράφει κάτι τέτοιο το οποίο θεωρούμε ότι θίγει ανυπόστατα την ομάδα βόλει του Εθνικού θα πρέπει να αναμένει και τις συνέπειες. Όπως σας είπα στην αρχή η γραμμή της νέας διοίκησης είναι σοβαρότητα. Σοβαρότητα απαιτούμε και από όσους συνεργάζονται μαζί μας και εμείς σας θεωρούμε συνεργάτες. Βεβαίως ζητούμε να προβάλλετε τα καλά της ομάδας και βεβαίως να καυτηριάσετε τα κακά, όταν όμως υπάρχουν. Η νέα διοίκηση δεν πρόκειται να ανεχθεί κανένα μύθευμα. Όσο επιπόλαιο κι αν είναι αυτό και είτε σε όσο μικρό είτε μεγάλο site ή κανάλι δημοσιοποιηθεί. Αυτό για να ξέρετε από εδώ και μπρος τι γίνεται. Δεν ανέχομαι, επειδή λόγω καλοκαιριού είτε λόγω νεκρής σεζόν δεν υπάρχουν θέματα, να δημιουργούμε θέματα εκει που δεν υπάρχουν.  Κλείνω το θέμα του ΣΔΟΕ πάλι, επειδή είστε άνθρωποι που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις, προκαλώντας να μου πείτε ένα σωματείο το κατακαλόκαιρο που πληρώνει σήμερα 30 του μηνός 6.107 ευρώ ΦΠΑ.
Ο Εθνικός λοιπόν είναι ένα κομμάτι της πόλης, προσφέρει στην πόλη, παίρνει από την πόλη. Προσφέρει και οικονομικά στην πόλη όπως και την ύπαρξη του την στηρίζει στην πόλη. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το θέμα της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τις ζούμε στο πετσί μας, και εμείς επιχειρηματίες είμαστε. Παρ’ όλα αυτά σήμερα με αφορμή την συνέντευξη τύπου θα ήθελα να καλέσω την πόλη να στηρίξει αυτή την ομάδα γιατί ξεκινάει πια σε τελείως διαφορετικές βάσεις είναι πραγματικά κρίμα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας να θυσιάσουμε μια ιστορία που έχει ξεκινήσει το 1927.

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των ΜΜΕ
Μιλήσατε για οικονομική εξυγίανση, περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς αυτή μπορεί να γίνει αλλά και τι προβλήματα είχε να ξεπεράσει;
Το βασικό πρόβλημα που παραλάβαμε ήταν τα χρέη. Υπήρχαν χρέη τα οποία τα γνωρίζαμε, προς τους αθλητές και προς τους προμηθευτές. Το βασικό πρόβλημα ήταν αυτό. Δεύτερο βασικό πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε πλήρης καταγραφή των χρεών. Μόλις αναλάβαμε λοιπόν ζητήσαμε από τον ερασιτέχνη να συστήσει την λεγόμενη Επιτροπή Καταγραφής Χρεών. Ήδη αυτή η επιτροπή λειτουργεί, ήδη καταγράφει παλιά χρέη του ΤΑΑ ώστε αυτά να ταξινομηθούν, να συζητηθούν με τους ανθρώπους που χρωστάμε και να μπουν σε μια βάση διακανονισμού.
Όταν εμείς λέμε εξυγίανση οικονομική εννοούμε κατ αρχήν το πρώτο και σημαντικότερο είναι σε όλα τα οικονομικά να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Αυτή για να εξασφαλιστεί υπάρχει ξεχωριστός πρόεδρος, ταμίας, εμπορικός διευθυντής, υπεύθυνος marketing. Υπάρχει μια ομάδα από διαφορετικούς ανθρώπους, άλλον κρατάει τα μπλοκ είσπραξης, άλλος τις εντολές πληρωμής ώστε να υπάρχει μια πλήρης διαφάνεια και ένας μηνιαίος έλεγχος. Αυτό είναι το βασικότερο στοιχείο όχι μόνο για τον Εθνικό αλλά για οποιαδήποτε επιχείρηση. Ξέρετε όταν οποιοσδήποτε διαχειριστής, γιατί και εμείς διαχειριστές είμαστε, αισθάνεται ότι κάθε μήνα θα ελεγχθεί οικονομικά, προσέχει πάρα πολύ το τι θα κάνει. Προς Θεού, δεν εννοώ ότι κάποιοι πήραν η έφαγαν χρήματα. Εγώ είμαι ο τελευταίος που θα πω κάτι τέτοιο. Πιστεύω όμως ότι η έλλειψη διαφάνειας έδωσε τροφή σε οποιονδήποτε κακόβουλο θέλει να ασχοληθεί με άσχημο τρόπο με τον σύλλογο.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν κι άλλα πράγματα που εξασφαλίζουν την οικονομική εξυγίανση. Το πρώτο είναι να γίνονται συμβόλαια παικτών σύμφωνα με τις δυνατότητές μας.  Να απλωνόμαστε όπως λέει και ο λαός σύμφωνα με το πάπλωμα μας. Πρέπει πρώτα να κάνουμε έναν προϋπολογισμό, να δούμε τα έσοδα μας και μετά να προχωρήσουμε σε αποφάσεις. Φιλοσοφίες του τύπου κλείνω τον τάδε παίκτη για να μαζέψω κόσμο στο γήπεδο και δεν μπορώ να τον πληρώσω είναι μακριά από το σκεπτικό αυτής της διοίκησης. Εάν μπορούμε να το πληρώσουμε θα το κάνουμε εάν δεν μπορούμε όχι. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε καθυστερήσει σημαντικά στην ανακοίνωση συμβολαίων με τους παίκτες. Ο λόγος είναι ότι λόγω της κατάστασης της οικονομικής που υπάρχει γενικότερα ο κόουτς μας έχει ήδη καταθέσει 5-6 σενάρια παικτών όλα αξιόλογα. Σκοπός είναι όταν τελειώσει η σεζόν να μην χρωστάει η διοίκηση σε κανέναν είτε αθλητή , είτε προμηθευτή, είτε συνεργάτη. Πρέπει λοιπόν τα έσοδα της ομάδος να εξασφαλίζουν την πληρωμή των εξόδων.
Αλλιώς δεν θα παίρνεται καμία απόφαση του ΔΣ για εκτέλεση εξόδων με προοπτική να μεταφερθούν τα χρέη στην επόμενη διοίκηση. Και αυτό είναι βασικό κομμάτι εξυγίανσης. Βέβαια όλα αυτά βασίζονται στην εισροή εσόδων στον σύλλογο.

Υπάρχει μια μείωση budget,πώς μπορεί να συνδυαστεί αυτό με την διατήρηση υψηλών στάνταρ ποιότητας στο  αγωνιστικό επίπεδο;
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έχουμε αξίες στην ομάδα. Συζητήσαμε λοιπόν με τους περισσότερους από τους αθλητές και προς τιμήν τους δέχτηκαν να μειώσουν τις οικονομικές απολαβές τους. Αυτό δεν πάει να πει ότι μειώνεται η αξία τους ή ότι θα μειώσουν το αγωνιστικό πρεστίζ τους. Έτσι, μέσω συμφωνιών, να το πω με τους όρους τους σημερινούς, μέσω μιας έντιμης συμφωνίας κρατάμε την αξία αλλά μειώνουμε το κόστος. Η προσπάθεια συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου, παραμονή της έναρξης του πρωταθλήματος.

ΜΟΥΣΤΑΚΙΔΗΣ: Όσον αφορά την αγωνιστική εικόνα της ομάδος, θα πρέπει να πούμε ότι είναι πολύ άσχημο σε έναν αθλητή να του λες 10 πράγματα και να εκπληρώνεις τα 5 στο τέλος της χρονιάς. Και νομίζω το χειρότερο πράγμα σε έναν αθλητή είναι να μην σε εμπιστεύεται. Αυτό συνέβη την τελευταία χρονιά. Οι παίκτες, και θέλω να τους δώσω ακόμη και τώρα συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ, μέχρι το τέλος δεν είχαν δείξει το παραμικρό και ήταν συνεπέστατοι μέσα στο γήπεδο. Είναι μια ομάδα που διαφορετικά ξεκίνησε και διαφορετικά κατέληξε. Και εδώ, υπάρχει και μια πικρία,  αν μέναμε όλοι μαζί μέχρι το τέλος θα είχαμε διαφορετική πορεία. Αυτό όμως δεν μειώνει την συνολική προσπάθεια που έγινε από ένα σημείο και μετά ειδικά στο 2ο γύρο.
 Έχοντας λοιπόν σαν κορμό την περσινή ομάδα η οποία στάθηκε πάρα πολύ αντάξια στον 2ο γύρο θέλουμε εκεί πάνω να έχουμε σχεδόν την ίδια ομάδα και φέτος με μερικές προσθαφαιρέσεις. Στηριζόμενοι κυρίως, με βάση την διαβεβαίωση που έχω από την διοίκηση ότι θα είμαστε πάρα πολύ συνεπείς απέναντι τους σε αυτά που θα πούμε. Ένας προπονητής δουλεύει καλύτερα όταν ξέρει ότι αυτά που έχουν υποσχεθεί στους αθλητές του, εκπληρώνονται.
Τα παιδιά σιγά σιγά έχουν μπει και σε μια άλλη φιλοσοφία. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει αλλάξει και η ψυχολογία και τρόπος σκέψης των αθλητών, όταν κατεβαίνουν να παίξουν στα παιχνίδια με οποιαδήποτε ομάδα. Κρατώντας λοιπόν τα στοιχεία αυτά, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ομάδα, όπως είπε και ο πρόεδρος, χωρίς να μειώνεται η πραγματική αξία των αθλητών. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στις προπονήσεις, στο γήπεδο, στους αγώνες και από εκεί και πέρα θα δούμε.

Για τη συγκρότηση του ρόστερ

 Όσον αφορά τις προσθαφαιρέσεις δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στην συνολική εικόνα της ομάδος. Τώρα ξεκίνησε η ουσιαστική συζήτηση, πιστεύω στις επόμενες 10 μέρες θα κλείσουμε όσο το δυνατόν τις περισσότερες θέσεις και θα κοιτάξουμε θέση θέση να μην έχουμε μεγάλη διαφορά από πέρσι. Και όπως είπα και προηγουμένως έχουμε ήδη κάποια παιδιά με συμβόλαια, ενώ υπάρχουν και νεαρά παιδιά με ταλέντο , τα οποία θα δουλέψουμε για να σταθούν σε υψηλό επίπεδο, έτσι ώστε τα επόμενα δύο χρόνια να αποτελούν και τον κορμό της ομάδος. Είναι στόχος η ανάδειξη νέων αθλητών από τις ακαδημίες, αλλά κακά τα ψέματα δεν μπορούν εύκολα να ξεπηδούν νέοι Κουμεντάκηδες , νέοι Δαλακούρες.
Σίγουρα όμως, ξεκινά μια νέα σκέψη και συζήτηση  με τις υποδομές. Πιστεύω ότι θα υπάρξει και μια καλύτερη συνεργασία με την ΓΕΑ έτσι ώστε να στέλνουμε κάποιους αθλητές που θα παίζουν, θα προετοιμάζονται, να κάνουν κάποια παιχνίδια σε επίπεδο Α2