Σελίδες


Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Τι κι αν διανύουμε μια Ολυμπιακή χρονιά,



Γιώργος Πανταζίδης

Τι κι αν διανύουμε μια Ολυμπιακή χρονιά, αφού σε λιγότερο από ένα χρόνο διεξάγονται οι ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου; Τι κι αν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό τα πράγματα ήταν ούτως ή άλλως δύσκολα; Τι κι αν οι ερασιτέχνες αθλητές αλλά και οι παράγοντες των λεγόμενων μικρών αθλημάτων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια έχουν φτάσει στα όριά τους , με αποτέλεσμα πολλές ομάδες να φυτοζωούν; Τι κι αν ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό, πρώτιστης σημασίας στην άσκηση, τη σωματική και ψυχική υγεία του κάθε ανθρώπου αλλά και στην ψυχαγωγία του;

Στον καιρό του Μνημονίου, της τρόικας του ΔΝΤ και της παρούσας κυβέρνησης, αυτά λίγη σημασία έχουν. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενημέρωσε ήδη τις αθλητικές ομοσπονδίες ότι το υπουργείο Οικονομικών θα περικόψει από τον προϋπολογισμό της ποσό πενήντα δύο εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αφορά ειδικότερα τις χρηματοδοτήσεις των ομοσπονδιών, των σταδίων και των σωματείων.

Τη στιγμή που ήδη ομοσπονδίες, σωματεία και φορείς περιμένουν τα χρωστούμενα των παρελθόντων ετών για να πάρουν ανάσες ζωής, γίνεται αντιληπτό ότι τέτοιο «μαχαίρι» θα προκαλέσει σεισμό άνευ προηγουμένου στον Ελληνικό Ερασιτεχνικό Αθλητισμό, οποίος εάν εφαρμοστεί η απόφαση, μπορούμε να πούμε ότι κατεβάζει ρολά.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΕΓΑΣ: «Για να καλυφθεί το ένα εκατοστό της φετινής μόνο απόκλισης του κρατικού προϋπολογισμού, θα κλείσουν τα Εθνικά Στάδια, οι δεκάδες Ομοσπονδίες, τα χιλιάδες Αθλητικά Σωματεία και θα αναγκασθούν εκατοντάδες χιλιάδες Αθλητές του Σωματειακού Αθλητισμού και χιλιάδες Αθλητές - Αθλήτριες των Εθνικών Ομάδων να εγκαταλείψουν την Αθλητική τους ενασχόληση».

Η ελληνική υδατοσφαίριση μας χάρισε φέτος μοναδικές στιγμές ο Πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ήταν ιδιαίτερα καυστικός. «Αυτά που γίνονται είναι αδικαιολόγητα πράγματα. Διότι τα λεφτά που παίρνει ο ελληνικός αθλητισμός είναι ελαχιστότατα. Είναι 0,0 του προϋπολογισμού. Δεν θα σωθεί η Ελλάδα με το να καταποντίσουμε τον αθλητισμό, που απασχολεί το 80% της νεολαίας. Είναι ντροπή, είναι καταστροφή! Είναι εξόφθαλμες και κοντόμυαλες αποφάσεις. Είναι ελάχιστα αυτά που παίρνει ο ελληνικός αθλητισμός σε σχέση με αυτά που δαπανώνται καθημερινά ένθεν και ένθεν χωρίς ανταπόκριση».

Με το που έγιναν γνωστές οι προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών, άρχισαν κιόλας να διαλύονται εθνικές ομάδες και να ματαιώνονται αγώνες προετοιμασίας. Την αρχή έκανε η ομοσπονδία χάντμπολ, που αποφάσισε διάλυση των «μικρών» εθνικών ομάδων και τη μη συμμετοχή στις επίσημες διεθνείς διοργανώσεις (κάτι που στη συνέχεια η ΟΧΕ το πήρε πίσω). Η κυβερνητική πολιτική δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε τον παγκόσμιο πρωταθλητή της κολύμβησης στην ανοιχτή θάλασσα, Σπύρο Γιαννιώτη, αφού η ΚΟΕ του ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να του καλύψει τα έξοδα της συμμετοχής του στα Παγκόσμια Κύπελλα που θα διεξαχθούν στο Σάντου (25 Σεπτεμβρίου) και στο Χονγκ Κονγκ (2 Οκτωβρίου).

Είναι φανερό ότι οι εξουσιαστές της χώρας μας, μόνο για τον αθλητισμό δεν νοιάζονται, εκεί που η όποια επένδυσή τους θα έπιανε τόπο. Αλλά θα μου πει κάποιος... Κλείνουν νοσοκομεία, οι μαθητές δεν θα έχουν σχολικά βιβλία, τον αθλητισμό θα κοιτάξουν; Κρίμα.
πηγη www.thrakisport.gr