Σελίδες


Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Πόσο κοστίζει το βόλεϊ την φετινή αγωνιστική περίοδο;

Πόσο κοστίζει το πρωτάθλημα της Α1 βόλεϊ των ανδρών; Ποιοι είναι οι προϋπολογισμοί των 12 ομάδων που θα θα κάνουν το πρώτο σερβίς της σεζόν; Τρεις ημέρες πριν την έναρξη της Volleyleague, θα επιχειρήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση της Α1 ανδρών, προσπαθώντας να απαντήσουμε στην ερώτηση: Πόσο κοστίζει το φετινό πρωτάθλημα;
Την πρώτη ημι-επίσημη γεύση την πήραμε το τριήμερο 17-19 Οκτωβρίου με τη διεξαγωγή των προκριματικών ομίλων του λιγκ καπ. Τώρα ακολουθεί το κυρίως πιάτο.
Πριν από μια δεκαετία, στο ερώτημα για το «πόσο κοστίζει το πρωτάθλημα» οι υπολογισμοί θα έβγαζαν ένα νούμερο πάνω από τα δέκα εκατομμύρια (θυμηθείτε τον Ηρακλή με την υπερομάδα των Αμερικάνων, τον Παναθηναϊκό με τους Ντάντε, Γκόμεζ, Αγκάμεζ, τον Ολυμπιακό με Μιλίνκοβιτς, Πρίντι ή και τον Μίλκοβιτς αργότερα, την Πάτρα με Γιορντάνοφ, Ροντρίγκεθ, Ριβέρα).
Στην Ελλάδα της κρίσης όμως εκείνα τα μπάτζετ έχουν πάψει προ πολλού να υφίστανται και η συνολική αποτίμηση της φετινής Volleyleague (κατά προσέγγιση πάντα) θέλει το αγωνιστικό κομμάτι της Α1 Ανδρών (χωρίς να υπολογίζονται τα λειτουργικά έξοδα) να κοστίζει λίγο πάνω από τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Ο σύλλογος με το πιο ακριβό μπάτζετ είναι και φέτος ο Ολυμπιακός, με τους νταμπλούχους (για 2η σερί χρονιά) να είναι όμως και η ομάδα με το μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο.
Σε περίπου 400.000 ευρώ εκτιμάται η αξία των ερυθρόλευκων με την αμέσως επόμενη ομάδα να βρίσκεται περίπου στα μισά! Ο προπέρσινος φιναλίστ του πρωταθλήματος Παμβοχαϊκός έχει φτιάξει (μετά την περσινή περιπετειώδη χρονιά) ένα ισχυρό ρόστερ που αποτιμάται κοντά στις 250.000 ευρώ, ενώ λίγο πιο κάτω είναι ο ΠΑΟΚ που κοστίζει 230.000 περίπου.
Σε αυτό το νούμερο (230.000) θα βρισκόταν και η ΑΕΚ, αλλά με την φυγή των Μαντέκα, Παπαδημητρίου υπάρχει μια αισθητή μείωση, ενώ λίγο κάτω από τις 200.000 ευρώ είναι το μπάτζετ του περσινού δευτεραθλητή Εθνικού Αλεξανδρούπολης (190.000).
Αισθητή μείωση στον προϋπολογισμό του παρουσιάζει ο Φοίνικας Σύρου, που υπολογίζεται ότι κοστίζει ένα ποσό μεταξύ 170 και 190.000 ευρώ, ενώ στο αμέσως επόμενο σκαλί τοποθετούνται ο Παναθηναϊκός με την Κηφισιάς (από 150 έως 170.000).
Η νεοφώτιστη Ορεστιάδα έχει κτίσει μια ομάδα που η αξία της κυμαίνεται από 130 έως 150.000 ευρώ κι ο Άρης συμπληρώνει την δεκάδα έχοντας δημιουργήσει ένα ρόστερ που οριακά θα ξεπεράσει τις 100.000.
Οι πιο οικονομικές ομάδες του πρωταθλήματος (οι οποίες όμως στο Λιγκ Καπ έδειξαν αρκούντως ανταγωνιστικές) είναι η Λαμία και η ΜΕΝΤ. Το μπάτζετ της ομάδας της Ρούμελης είναι μεταξύ 80 και 100.000, ενώ αυτό της ΜΕΝΤ δεν ξεπερνά τις 100.000 καθώς εκτιμάται ότι κινείται μέταξύ 70 και 90.000 χιλιάδων ευρώ.
Όλα αυτά τα νούμερα επαναλαμβάνουμε ότι αποτελούν εκτιμήσεις που αφορούν μόνο τις αμοιβές των αθλητών κάθε ομάδας και δεν είναι το συνολικό τους μπάτζετ το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις διπλασιάζεται. Κι αυτό γιατί αν προστεθούν οι μισθοί προπονητικού τιμ και τα λειτουργικά έξοδα (ταξίδια, σπίτια, φαγητά, κα) ο τελικός λογαριασμός που προκύπτει είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.
Το θέμα είναι βέβαια ποιο από τα 12 ρόστερ θα αποδειχθεί value for money, αλλά αυτή την απάντηση θα την έχουμε μετά από 7 μήνες περίπου…
πηγη http://sportsfeed.gr/