Σελίδες


Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ο 4ος ξένος έφερε τις ΑΕ


Στην Ελλάδα ζούμε και όλοι ξέρουμε ότι τα «απρόοπτα» είναι πάντα μέρος της ζωής μας και δη της αθλητικής, ωστόσο η σημερινή ημέρα υπό φυσιολογικές προϋποθέσεις θα περάσει στη βολεϊκή ιστορία.
του Δημήτρη Τυχάλα
tihalic73@hotmail.com
Ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός έχοντας λάβει επιτέλους στα χέρια του το κοινό κείμενο ΕΟΠΕ, ΕΣΑΠ, ΠΑΣΑΠ υπέγραψε τις αποφάσεις με τις οποίες υλοποιείται η (υπογεγραμμένη) συμφωνία των τριών φορέων (ομοσπονδίας, λίγκας, αθλητών) η οποία αφορά τη συμμετοχή του 4ου ξένου στο πρωτάθλημα της Α1.
Ο 4ος ξένος όμως είναι μια πραγματική παρωνυχίδα εφόσον εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν για να περάσει η αύξηση των αλλοδαπών αθλητών. Και αυτό ακριβώς τονίζεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΓΓΑ όπου τονίζεται με νόημα: «Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας των τριών φορέων που επετεύχθη ύστερα από παρακίνηση του κ. Ανδριανού ως προϋπόθεση για την έκδοση της ως άνω Υπουργικής Απόφασης, δίνονται λύσεις στα εξής ζητήματα που απασχολούν το βόλεϊ:
1. Ο διακανονισμός οφειλών παρελθόντων ετών σε αμειβόμενους πετοσφαιριστές.
2. Η θεσμική αναμόρφωση της διαδικασίας αδειοδότησης και εγγυοδοσίας των σωματείων, με την πρόβλεψη ότι:
  • η αρμόδια επιτροπή θα είναι τριμελής και θα αποτελείται από εκπρόσωπο της ΕΣΑΠ, του ΠΑΣΑΠ και της ΕΟΠΕ.
  • η αδειοδότηση θα έχει ως προϋπόθεση τον έλεγχο της αποπληρωμής στο 100% της εκάστοτε απελθούσης αγωνιστικής περιόδου καθώς και την τήρηση του διακανονισμού οφειλών παρελθόντων ετών.

3. Η μετατροπή των ΤΑΑ-σωματείων σε καθεστώς αθλητικών ανωνύμων εταιριών στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο.
4. Η αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος Α1 Εθνικής Κατηγορίας από την αγωνιστική περίοδο 2016-17 ως προς τον αριθμό των συμμετεχουσών ομάδων και των υποβιβαζόμενων-προβιβαζόμενων με όρους που θα συμφωνηθούν μεταξύ ΕΣΑΠ – ΕΟΠΕ».
Που έγκειται όμως η ιστορικότητα της παραπάνω απόφασης; Στη μετατροπή των ΤΑΑ σε Ανώνυμες Εταιρίες!
Τα ΤΑΑ, αυτό το νομικό μόρφωμα που ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 κι αρχικά ήταν γνωστό ως ΤΑΠ (Τμήματα Αμειβομένων Πετοσφαιριστών) θα μπει οριστικά και αμετάκλητα με την κατάθεση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου στο χρονοντούλαπο κι από την επόμενη χρονιά και μετά ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!
Αν και οι Ανώνυμες Εταιρίες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ δεν είναι κι ότι καλύτερο ως παραδείγματα αθλητικής μετεξέλιξης, είμαστε σίγουροι ότι η μετατροπή των ΤΑΑ σε ΑΕ θα βοηθήσει στο να γίνει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα. Αρκεί βέβαια η ΕΣΑΠ και τα σωματεία μέλη της να αποδείξουν ότι όντως θέλουν και μπορούν να κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα προς τα μπροστά.
ΠΗΓΗ www.sportsfeed.gr