Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ''ΝΕΟΥ'' ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣΗ Λέσχη Πετοσφαίρισης Αλεξανδρούπολης από την ίδρυσή της προσπαθεί να ενημερώσει τους φορείς και τον φίλαθλο κόσμο της πόλης για την αναγκαιότητα κατασκευής Κλειστού Γυμναστηρίου.

Ο πληθυσμός της πόλης, από τότε που  έγινε το τελευταίο κλειστό προπονητήριο, έχει πολλαπλασιαστεί και συγχρόνως αυξήθηκε ανάλογα ο αριθμός των πολιτών κάθε ηλικίας
που αθλούνται. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η κατάσταση, στα δύο μόλις Κλειστά Γυμναστήρια που υπάρχουν, να έχει γίνει κάτι παραπάνω από ασφυκτική.

Τα χρόνια που αυτό ήταν εφικτό πέρασαν και φθάσαμε στα χρόνια μιας παρατεταμένης ύφεσης, που κανείς δεν μπορεί πλέον να απαιτήσει την κατασκευή ανάλογου έργου (αν και κάποια έργα πραγματοποιούνται ή δρομολογείται η υλοποίησή τους)...

Οι προτάσεις που έγιναν, με ανάλογες μελέτες και λεπτομέρειες, υπήρξαν πολλές. Να θυμίσουμε τις προτάσεις για : 1. κλειστό προπονητήριο τύπου ''Μπαλόνι'', 2. κλειστό από προκατασκευασμένη μεταλλική κατασκευή, 3. κάλυψη των ανοιχτών γηπέδων Βόλεϊ κ΄ Μπάσκετ στο ''Φώτης Κοσμάς'' ώστε να μετατραπούν σε κλειστά προπονητήρια κ.α. 

Ήταν τόση η απήχηση για την αναγκαιότητα της κατασκευής του ''νέου'' κλειστού Γυμναστηρίου Αλεξανδρούπολης που έγινε αντικείμενο εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ.
Την εργασία σας την παρουσιάζουμε παρακάτω :  

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10


(146) Κλειστό αθλητικό κέντρο στην Αλεξανδρούπολη

Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την κατασκευή ενός κλειστού αθλητικού κέντρου χωρητικότητας 2500 θεατών στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

Φοιτήτρια : Παπαδοπούλου Δέσποινα
Επιβλέποντες: Κουκόπουλος Σταμάτης, Καραμάνου Ζωή
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ
Ημ/ παρουσίασης : 30 Σεπτεμβρίου 2010


ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την κατασκευή ενός κλειστού αθλητικού κέντρου χωρητικότητας 2500 θεατών στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Το αθλητικό κέντρο, θα κατασκευαστεί σε χώρο 22.146,10 μ2 , όπου θα συμπεριλαμβάνει και τη διαμόρφωση κατάλληλου χώρου στάθμευσης και διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου που θα το εξυπηρετούν.


ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ 
Επιτρεπόμενη κάλυψη : 50%
Συντελεστής δόμησης (ΣΔ) : 0,8
Μέγιστο ύψος :18,00 μ

ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΣ ΔΟΜΗΣΗΣ 
Επιτρεπόμενη κάλυψη : 22.146,10 x 0,5 = 11.073,05 μ2
Επιτρεπόμενη δόμηση : 22.146,10 x 0,8 = 17.716,88 μ2 Μέγιστο ύψος : 18,00 μ

ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ 
Απαιτούμενες = (χώρος άθλησης / 250) + (αριθμός θεατών / 25)
= (1786,00 μ2 / 250) + (2500/25)
= 7 + 100 =107 θέσεις στάθμευσης.

ΕΛΕΓΧΟΣ 
Κάλυψη : 7952,45 μ2 / 22.146,10 μ2 = 0,36 = 
36% <50 strong="strong"> 
Συντελεστής δόμησης (ΣΔ) : 15.194,04 μ2 / 22.146,10 μ2 = 
0,7 <0 8="8" strong="strong"> 
Μέγιστο ύψος: 15,15 + 2,45 = 17,60 μ < 18,00 μ 
Προτεινόμενες θέσεις στάθμευσης = 135 > 107ΣΚΙΤΣΑΚΙΑ ΚΤΙΡΙΟΥ

Το αθλητικό κέντρο σχεδιάστηκε ώστε να είναι αρμονικό με το περιβάλλον του, ταυτόχρονα όμως να αποτελεί και τοπόσημο της περιοχής μαζί με το κολυμβητήριο που βρίσκεται δίπλα του.

Ο φέροντας οργανισμός του κτιρίου αποτελείται από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ η στέγη του είναι σύστημα μεταλλικών δικτυωμάτων. Οι προσόψεις του έχουν καλυφθεί από μια επιδερμίδα με φύλλα υλικού fibre-c, το οποίο συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του σκυροδέματος και του γυαλιού. Δηλαδή είναι ένα υλικό δυνατό και ταυτόχρονα εύπλαστο, ανθεκτικό, που προστατεύει από τη φωτιά, είναι λεπτό σε διατομή και ελαφρύ. Το υλικό συντίθεται από ένα ειδικό καλούπι από σκυρόδεμα με ενίσχυση από ίνες γυαλιού. Η έλλειψη μεταλλικής ενίσχυσης στο σκυρόδεμα επιτρέπει τη δημιουργία πολύ λεπτών στοιχείων με μεγάλες αντοχές σε φορτία, παρά τη λεπτή τους διατομή.


ΚΑΤΟΨΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥ, ΣΤΑΘΜΗ -1,75


Το υλικό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε δύο αποχρώσεις στις όψεις του κτιρίου, δημιουργώντας πλαίσια τα οποία ενώνουν τα ανοίγματα του πρώτου και δεύτερου επιπέδου της κατασκευής στις όψεις, αλλά τονίζουν και τις εισόδους του κτιρίου. Με αυτόν τον τρόπο διαφοροποιούνται οι όψεις των όγκων που φιλοξενούν διαφορετικές δραστηριότητες, ενώ σε αυτό συμβάλλει και η κυματοειδής στέγαση. Αυτή η μορφή των στεγών επιπλέον δίνει και μια πιο αρμονική αίσθηση στην όλη σύνθεση.


ΚΑΤΟΨΗ ΟΡΟΦΟΥ, ΣΤΑΘΜΗ +1,25


Το κτίριο είναι ημιβυθισμένο, ώστε το ύψος του πάνω από την επιφάνεια του εδάφους να μη ξεπερνά τα 18.00 μ, που είναι και το μέγιστο που μπορεί να φτάσει η κατασκευή. Το πρώτο αυτό επίπεδο που βρίσκεται στη στάθμη -1.70μ, περιέχει την αίθουσα προπόνησης, αποδυτήρια, χώρους για προπονητές, wc, ιατρείο, γραφεία διοίκησης, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (Η/Μ), και την κύρια αίθουσα γυμναστικής - αθλοπαιδιών διαστάσεων 47.00 m x 38.00 m. Σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται και η είσοδος των αθλητών.


ΤΟΜΗ Α-Α ΚΑΙ ΤΟΜΗ Δ-Δ_Μ ΜΕ ΚΑΜΠΥΛΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ


Στο δεύτερο επίπεδο, που βρίσκεται στη στάθμη +1.25 μ, βρίσκονται οι είσοδοι του κτιρίου, τόσο για τους θεατές, όσο και για τους επισήμους (VIP'S), και τον Τύπο. Σε αυτό το επίπεδο συναντάμε χώρους εκτόνωσης κοινού, wc, καθώς και την αίθουσα συγκεντρώσεων που προβλέπεται από τους κανονισμούς.


3d ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ


Προκειμένου να διευκολύνονται τα άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα (Α.Μ.Κ.), έχει προβλεφθεί κατάλληλη διαμόρφωση σε ένα συγκρότημα αποδυτηρίων. Επίσης, για τη διευκόλυνση αυτής της ειδικής κατηγορίας αθλούμενων αλλά και θεατών έχει προβλεφθεί η κατασκευή ραμπών ελαφριάς κλίσης (6%), που οδηγεί και στα δύο επίπεδα του κτιρίου.3d ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ


Η όλη σύνθεση του κτιρίου, με συνολικές διαστάσεις 84.30 μ x 84.60 μ και ύψος 17.60 μ, έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Γ.Γ.Α, ενώ έχουν αντιμετωπιστεί ανάλογα και οι εγκαταστάσεις Η/Μ, αλλά και θέματα στατικότητας (χρήση πλακών με προένταση).

ΧΩΡΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (βάση προδιαγραφών) 
Η κύρια αίθουσα του γυμναστηρίου είναι ένας ενιαίος χώρος μη διακοπτόμενος από οποιαδήποτε οικοδομικό ή άλλο στοιχείο με καθαρές διαστάσεις 46.00 μ x 30.00 μ και ελάχιστο απολύτως ελεύθερο ύψος 12.50 μ.

Το συγκρότημα των βοηθητικών χώρων της αίθουσας αποτελείται από τους χώρους εξυπηρέτησης των αθλούμενων, των προπονητών, διαιτητών κτλ, τους χώρους διοικητικής υποστήριξης και τις Η/Μ εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα οι βασικοί βοηθητικοί χώροι είναι οι ακόλουθοι: 
·                       Αποδυτήρια αθλητών
·                       Αποδυτήρια προπονητών
·                       Αποδυτήρια διαιτητών
·                       Γραφεία διοικήσεως
·                       Ιατρείο
·                       Αίθουσα φυσικοθεραπείας και SAUNA
·                       Αίθουσα συγκεντρώσεων
·                       WC διοικητικού προσωπικού
·                       Αίθουσα προπόνησης γυμναστικής
·                       Αίθουσα με βάρη
·                       Αποθήκη (ες) οργάνων γυμναστικής
·                       Αποθήκη αίθουσας προπόνησης
·                       Αποθήκες καθαρισμού συνολικά
·                       Είσοδος χώρων αποδυτηρίων (με ανεμοφράκτη)
·                       Γραφείο - Αποδυτήριο συντηρητών
·                       Η/Μ χώροι
Οι κερκίδες των θεατών αποτελούνται από μόνιμες και κινητές, οι οποίες θα κατασκευαστούν παράλληλα προς το μεγάλο άξονα της κύριας αίθουσας και προς τις δύο μεγάλες πλευρές της. Οι μόνιμες κερκίδες έχουν χωρητικότητα 2.136 θεατών, από τις οποίες οι 360 προορίζονται για τους επισήμους (VIP'S) και τον Τύπο. Οι πτυσσόμενες - κινητές κερκίδες έχουν χωρητικότητα 400 περίπου θεατών. Επιπλέον έχουν υπολογιστεί και 12 θέσεις και Α.Μ.Κ. Οι διαστάσεις των θέσεων των σταθερών κερκίδων είναι πλάτους 0.45 εκ και βάθους 0.50 εκ, ενώ για τις πτυσσόμενες 0.45 εκ x0.45 εκ.

Επίσης από τις κερκίδες έχει εξασφαλιστεί η ελεύθερη ορατότητα όλων των θεατών σε όλο το μήκος και πλάτος της αίθουσας, χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο.

Οι παράμετροι που ελήφθησαν υπ' όψη στην επίλυση και τη χάραξη της καμπύλης ορατότητας και για τα δύο συγκροτήματα των κερκίδων είναι οι ακόλουθες:

Στόχος. Ως σημείο στόχευσης λαμβάνεται το πλάγιο όριο του γηπέδου της χειροσφαίρισης (handball).

Ύψος οφθαλμών θεατή από το δάπεδο της κερκίδας 1.25 , ενώ από την επιφάνεια του καθίσματος 0.85 μ.

Διαφορά ύψους ακτινών όρασης στο σημείο κάθε οφθαλμού 0.10 μ, τουλάχιστον.

Αποδεκτά ύψη (ρίχτυα) βαθμίδων: 0.36 έως 0.55 μ

Οι βασικοί (εκτός των κερκίδων) βοηθητικοί χώροι του κοινού είναι οι εξής:
·                       Προσπελάσεις προς και από τις κερκίδες (σκάλες)
·                       Είσοδος κοινού με ανεμοφράκτη - φουαγιέ
·                       Κυλικεία - Bar
·                       Αποθήκη κυλικείου
·                       Εντευκτήριο - Αίθουσα συναθροίσεων
·                       WC κοινού (συγκροτήματα ανδρών - γυναικών - Α.Μ.Κ.)
Επίσης οι βασικοί χώροι εξυπηρέτησης των εκπροσώπων του γραπτού και του ηλεκτρονικού Τύπου (των μέσων μαζικής ενημέρωσης) είναι: 
·                       Θεωρεία δημοσιογράφων
·                       Αίθουσα Τύπου
·                       WC
Τέλος έχει προβλεφθεί ιδιαίτερος χώρος για την υποδοχή των επισήμων (VIP'S).

Ο περιβάλλον χώρος του γυμναστηρίου περιλαμβάνει:
·                       Προσπελάσεις προς και από το κτιριακό συγκρότημα (οχήματα - πεζοί)
·                       Διαμόρφωση χώρων στάθμευσης οχημάτων
·                       Διαμόρφωση χώρων πρασίνου