Σελίδες


Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Το 47ο πρωταθλήμα της Volleyleague αρχίζει!!

Όλα παίζονται

Όλα παίζονται

Ο Κώστας Ασημακόπουλος γράφει για το 47ο πρωταθλήμα της Volleyleague που αρχίζει σήμερα και μπορεί να είναι μια πηγή έκπληξης και ανατροπής από την αφετηρία μέχρι την απονομή τίτλου.
Αν στην περίπτωση του 47ου πρωταθλήματος της Volleyleague ισχύσει το γνωμικό «το καλό πράγμα αργεί να γίνει» κι αν οι 12 ομάδες καταφέρουν να πορευτούν απερίσπαστες τότε το πρωτάθλημα που αρχίζει το Σάββατο θα είναι μια πηγή έκπληξης και ανατροπής από την αφετηρία μέχρι την απονομή τίτλου.
Αν μάλιστα ισχύσει στον υπερθετικό βαθμό αυτή η εκτίμηση. ακόμα και ο Ολυμπιακός που είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο, θα τα βρει... σκούρα από την απόδραση των «11». Από την 2η έως την 12η θέση η διαδρομή μοιάζει τόσο μακριά όσο οι 6,5 μήνες που θα διαρκέσει το πρωτάθλημα αλλά στη πραγματικότητα είναι τόσο κοντά όσο ένα μικρό... χολ.
Με μία πρώτη εικόνα ο Ολυμπιακός είναι αυτός που «ελέγχει» το παιχνίδι και αυτό είναι λογικό. Όταν έχεις ξοδέψει κοντά 600.000 Ευρώ, όταν έχεις σχεδόν δύο ισάξιες επτάδες και ένας από τους τρεις Έλληνες διεθνείς κεντρικούς δεν χωρά στην 12αδα τότε το πράγμα μιλάει από μόνο του.
Η έλευση του Αμερικανού διαγώνιου Κάρσον Κλαρκ ως αντί-Γιορντάνοφ και το γρήγορο παιχνίδι που καταφέρνει ο Κώστας Προύσαλης - ακόμα δεν έχουμε συνηθίσει με την «ερυθρόλευκη» φανέλα - κάνουν τον Ολυμπιακό εντελώς ξεχωριστό σε σχέση με πέρυσι. Όταν, επίσης το δίδυμο των ακραίων είναι οι Χριστοφιδέλης, Ντιάτσκοφ με λίμπερο Στεφάνου και έρχεται και ο Κοκκινάκης ως εναλλακτική επιλογη τότε δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος. Ο Ολυμπιακός έχει μια πολυτελή ομάδα για το ελληνικό πρωτάθλημα και μία μικρομεσαία ομάδα για το Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά από χρόνια βλέπουμε και πάλι μια ελληνική ομάδα να έχει βάθος πάγκου και πολλές επιλογές μέσα σε από δύο 7αδες η οποία μάλιστα πρωτοπορεί σε θέματα οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα.
Λίγες ώρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος το δεύτερο φαβορί δεν είναι ο ΠΑΟΚ. Φαίνεται πως η πλέον αξιόπιστη δύναμη παραμένει όπως και στο περσινό πρωτάθλημα ο δευτεραθλητής Εθνικός Αλεξανδρούπολης. Χαμηλοί τόνοι, καλή οργάνωση και φιλοσοφία Σάκη Μουστακίδη. Οι ακρίτες απέκτησαν μία καλή τετράδα ξένων που κάλυψε απόλυτα το κενό των Ράιτς, Μιχαήλοβιτς, Σιδηρόπουλου. Ο Κροάτης διαγώνιος Λεό Άντριτς με τον Βόσνιο πασαδόρο Ζάρκο Κίσιτς είναι οι παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Πολύ καλή επιλογή και ο Μπόζινταρ Τσουκ ο οποίος μαζί με τον Ανέστη Δαλακούρα αλλά και το λίμπερο Θεολόγο Δαρίδη θα σηκώσουν την υποδοχή. Στο μπλοκ συνεχίζει ο Παπάζογλου στα 41 του χρόνια και έμπειρος Κροάτης Μιχάλι.
Ο ΠΑΟΚ μπορεί να δίνεται απ΄ όλους δεύτερο φαβορί αλλά μετά την εμφάνιση που έκανε στο Λιγκ Καπ με τον Αρη αλλά και την ξαφνική απώλεια του Λόουσον τα δεδομένα για το ξεκίνημα αλλάζουν. Ο ΠΑΟΚ του Γιάννη Καλμαζίδη και των Γκόμεζ, Κουρνέτα ναι, θα είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Ολυμπιακού αλλά σε βάθος χρόνου. Θα χρειαστεί χρόνο για να αποκτήσει τη συνταγή του «ατσαλάκωτου» στο εφετινό πρωτάθλημα. Αναγκαστικά θα πορευτεί με ακραίους Σαφράνοβιτς, Εφραιμίδη μέχρι να βρεθεί κάτι καλό στη διεθνή αγορά για τη θέση του Λόουσον, ενώ στην αναμέτρηση με τον Φοίνικα θα πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να ξεπερνάει ανώδυνα τις δυσκολίες.
Με τον εαυτό της παλεύει η ΑΕΚ και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η Ερασιτεχνική. Κυριολεκτικά στο παρά πέντε βγήκαν τα δελτία των ξένων παικτών (ερωτηματικό παραμένει ο Ουκρανός κεντρικός Μπουρκόφσκι) και η ομάδα τουλάχιστον για τον αγώνα με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη πηγαίνει με όλες της τις δυνάμεις. Καλός πασαδόρος ο Κροάτης Ίνοσλαβ Κρνιτς αλλά μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστός μόνο για την καταγγελία που έκανε στη διοργάνωση του Λιγκ Καπ με αποτέλεσμα να μην αγωνιστεί. Οι Ραντούνοβιτς, Πέτρογλου σηκώνουν την υποδοχή και ο Γκούζντα λίμπερο. Διαγώνιος ο έμπιστος Παγιάν. Ένα καλό ξεκίνημα κόντρα στον Άρη το χρειάζεται η ΑΕΚ του Χόρχε Ελγκέτα για να δώσει το στίγμα της και να αποδείξει πως αξίζει να στηριχτεί μέχρι το τέλος.
Δυνατό ρόστερ κατεβάζει και ο Παμβοχαϊκός ο οποίος θα δοκιμαστεί στην πρεμιέρα με τον Ολυμπιακό στο Ρέντη. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ο προπονητής του Γιώργος Κλαρούδας απέφυγε να κάνει φιλικά με τον Ολυμπιακό ώστε να έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Ο Ούγγρος Νέμεθ με την ηγετική του παρουσία κάνει τη διαφορά, ο Κροάτης Βούλιν με ύψος 2.11 έχει τεράστιο εκτόπισμα στο μπλοκ ενώ Στεβάνοβιτς και Τσουκ σηκώνουν το βάρος των επιθέσεων. Ο δεύτερος είναι ο διαγώνιος και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, ενώ η εναλλαγή Τερζή, Δρογκάρη στην πάσα προσδίδει ιδιαίτερο χαρακτήρα στο παιχνίδι του Παμβοχαϊκού, ενώ «οπλισμένοι» για παν ενδεχόμενο είναι οι Σαρικεΐσογλου, Ασπιώτης.
Παραδοσιακή συνταγή τακτικού και έξυπνου βόλεϊ ετοιμάζει και πάλι ο Κώστας Αρσενιάδης στην Κηφισιά. Αν και άλλαξαν οι ακραίοι, η έλευση των Μαντέκα, Ρουμελιωτάκη και του Ισπανού Φερέρα διατήρησε το στιλ των Πρωτοψάλτη, Σόουζα αλλά την τελευταία στιγμή προέκυψε ζήτημα με τον πασαδόρο Δημήτρη Νικολάκη. Χρειάστηκε να κάνει χειρουργική επέμβαση και έφτασε στο παρά πέντε ο Αμερικανός πασαδόρος Όστιν ο οποίος θα οδηγήσει την Κηφισιά στην παρθενική της παρουσία στην Ορεστιάδα. Βλέπετε, όταν ανέβαινε η Κηφισιά στην Volleyleague το 2007, η Ορεστιάδα έπεφτε... Ο Γιοβάνοβιτς μαζί με Σουλτανόπουλο, Παπαγγελόπουλο και το λίμπερο Ταμπουρατζή είναι οι τέσσερις «κολώνες» της ομάδας.
Η επιστροφή της Ορεστιάδας στη μεγάλη κατηγορία ύστερα από επτά πέτρινα χρόνια σηματοδοτεί την έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειες αναγέννησης που επιχειρεί σύσσωμη η ακριτική πόλη. Με προπονητή τον Κώστα Δεληκώστα και τέσσερις ξένους στο ρόστερ της η Ορεστιάδα θέλει να πατήσει και πάλι γερά στην κατηγορία και να αφήσει πίσω της τις περιπέτειες του παρελθόντως. Πάντως, μόνο και μόνο ότι υπάρχουν δύο ομάδες από τον Έβρο στην Volleyleague αποδεικνύει πως οι ακρίτες ήταν, είναι και θα είναι οι κινητήριος δύναμη στο ελληνικό βόλεϊ. Ο βραζιλιάνος διαγώνιος Λούνα σηκώνει την επίθεση, οι ακραίοι Φερέιρα, Μάαν χρίζουν βελτίωσης ενώ Δημητριάδης και Ριζόπουλος μετά την επιτυχημένη πορεία τους στη Λαμία κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη «μητρόπολη» του βόλεϊ.
Νέο ρόστερ και νέος προπονητής στη Λαμία αλλά με την ίδια επιτυχημένη συνταγή που την τελευταία δεκαετία έχει κρατήσει την ομάδα στη μεγάλη κατηγορία. Ο Γιάννης Μέλκας ξέρει πως δεν έχει τα μεγάλα αστέρια αλλά εργάτες για τη συγκρότηση μιας μαχητικής και δυνατής ομάδας εντός και εκτός έδρας. Μάλιστα από την πρεμιέρα θα φανούν και οι αντοχές της καθώς θα δοκιμαστεί στην Αλεξανδρούπολη από τον Εθνικό. Ο Ηρακλής Παπαδόπουλος έφυγε από τη σκιά του Παγιάν στην ΑΕΚ και κάνει ντεμπούτο ως βασικός διαγώνιος, ενώ ο Μέλκας έδωσε έμφαση σε υποδοχή και ανάπτυξη με τον αμερικανό Μακίμπιν.
Ο Φοίνικας Σύρου αποτελεί σταθερή αξία παρότι το καλοκαίρι έγιναν μεγάλες περικοπές στο μπάτζετ. Σε σύγκριση με την περσινή ομάδα έχει μικρότερη ισχύ αλλά διαφορετική φιλοσοφία με τον Σέρβο Ράτκο Παβλίσεβιτς στο τιμόνι και τον Μαυροβούνιο Ντάμποβιτς στην πάσα. Ο Σλοβένος Πλάνιτς μαζί με τον Λάππα θα σηκώσουν το βάρος στην υποδοχή. Ο Φοίνικας είναι από τις ομάδες που έχει τη δυνατότητα και για διορθωτικές κινήσεις με το μεγάλο αστέρι να είναι ο Σέρβος Ντόκιτς ο οποίος μετά από μία διετία επέστρεψε και πάλι στο νησί.
Η νεοφώτιστη της κατηγορίας είναι η ΜΕΝΤ. Παρότι έγιναν αργοπορημένες οι διαδικασίες αδειοδότησης οι άνθρωποι του συλλόγου της Τούμπας μαζί με τον προπονητή – εμπνευστή Σπύρο Γκολίτση έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια για να βρίσκονται σήμερα σε θέση σερβίς και μάλιστα με πολλές ελπίδες για παραμονή. Η παρουσία του Ιταλού πασαδόρου Ματέο Πάρις και του κεντρικού Μπίσετ από την Αγία Λουκία καθώς και η απόκτηση του Ζένια Γκόρτσανιουκ την τελευταία στιγμή άλλαξε τις ισορροπίες και έδωσε στην ομάδα ιδιαίτερη δυναμική.
Από τις ομάδες που έχουν βαριά φανέλα, παράδοση αλλά και ένα ρόστερ από σπουδαίους και έμπειρους Έλληνες αθλητές (Κυριακίδη, Χαριτωνίδη, Μπέλο, Μαυροβουνιώτη) είναι ο Άρης. Με το «καλημέρα» έκανε την έκπληξη και απέκλεισε τον ΠΑΟΚ από το φάιναλ-4 του Λιγκ Καπ. Η ομάδα του Γιώργου Γιάτση έχει μεγάλες δυνατότητες και μάλιστα δεν είναι βέβαιο πως θα αγωνιστεί και ο μοναδικός ξένος της ομάδας, ο Αμερικανός κεντρικός Ντόκερτι. Αν η ομάδα βρει υποστήριξη και δεν προκύψουν διοικητικά και οικονομικά παρατράγουδα θα κάνει μεγάλες ζημιές.
Και κλείνουμε με τον Παναθηναϊκό. Οπως φαίνεται, το δημιούργημα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου που έγινε πολύ κόπο και πολλές θυσίες από την διοίκηση του Ερασιτέχνη, υπόσχεται πολλά στο εφετινό πρωτάθλημα και έχει πολλά περιθώρια για να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς. Ο Παναθηναϊκός με μαέστρο τον Στιβαχτή ξεκινάει με στόχο την παραμονή κι αν είναι δυνατόν να μπει στην 8αδα, αλλά εάν φορμαριστούν Κουκ, Πρωτοψάλτης σε υποδοχή και επίθεση και ο Καμίνσκι περιορίσει τα λάθη του στα δυνατά χτυπήματα που κάνει ο Παναθηναϊκός θα είναι σίγουρα μέσα στις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Η παρουσία του Ολλανδού Χόι μαζί με την επιστροφή του Πανταλέων δημιουργούν δυνατό και έμπειρο κέντρο.
Συμπέρασμα; Δεν υπάρχει ομάδα που εξ ορισμού ξεκινάει με πιθανότητες υποβιβασμού, ούτε καν για πλέι άουτ. Η μάχη για την επιβίωση θα είναι πιο σκληρή από ποτέ σε ένα πρωτάθλημα που οι ομάδες ξόδεψαν συνολικά περίπου 3,5 εκ. Ευρώ ελπίζοντας πρώτα στην επιβίωση και μετά στη διάκριση.
Οπως αποδείχτηκε η καθυστέρηση των 15 ημερών στην έναρξη του πρωταθλήματος έκανε σε όλους καλό αφού μέχρι και σήμερα γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Αν η ΕΣΑΠ προσέξει το προϊόν της και το πρωτάθλημα κυλήσει χωρίς παρατράγουδα και με καλές διαιτησίες η Volleyleague θα μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες και σε αύξηση των εσόδων της από χορηγίες ειδικά σε μία περίοδο που θα είναι πιλοτική και για την αγορά του στοιχήματος.


ΠΗΓΗ www.gazzetta.gr