Σελίδες


Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Βόλεϊ δοκιμάζει σύστημα διεξαγωγής αγώνα με 2 ημίχρονα!!

Έρχονται αλλαγές στο βόλλεϋ;
Όσο φανατικός φίλος του βόλεϊ κι αν είσαι, θα πρέπει να είσαι εντελώς... καμμένος για να παρακολουθήσεις αγώνες των πλέι άουτ του ολλανδικού πρωταθλήματος.
Κι όμως τα φετινά πλέι άουτ της αλλανδικής Α1 ανδρών έχουν τεράστιο ενδιαφέρον καθώς ίσως σ' αυτό το μίνι πρωτάθλημα, που ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες, δούμε το βόλεϊ του αύριο.Το βόλεϊ ανέκαθεν είχε ένα μεγάλο πρόβλημα: όση απήχηση κι αν είχε στον κόσμο, δεν αποτελούσε εμπορικό προϊόν για την τηλεόραση καθώς η διάρκεια του ήταν απρόβλεπτη.

Η μεγάλη επανάσταση με την εισαγωγή του συστήματος συνεχούς καταγραφής πόντων (rally point scoring system) από το 1999 και μετά, βοήθησε αρκετά στο να μειωθεί ο χρόνος, ωστόσο αυτό που επιθυμεί η τηλεόραση (που έχει και το χρήμα) είναι η σταθερότητα.
Έτσι λοιπόν η νέα διοίκηση του Άρι Γκράσα, έχοντας λάβει τα μηνύματα, τεστάρει στα ολλανδικά πλέι άουτ ένα νέο σύστημα καταμέτρησης πόντων, το οποίο έχει ως βασικό στόχο το να περιορίσει τη χρονική διάρκεια ενός αγώνα βόλεϊ από 95 έως 110 λεπτά. Όσο δηλαδή διαρκεί και μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση (με τη διακοπή του ημιχρόνου και τις καθυστερήσεις).
Τι περιλαμβάνει αυτό το σύστημα;
Ένας αγώνας έχει δύο ημίχρονα. Στο κάθε ημίχρονο νικήτρια είναι η ομάδα που θα κατακτήσει δύο σετ τα οποία λήγουν στους 15 πόντους (παραμένει ο θεμελιώδης κανόνας του αθλήματος που θέλει μίνιμουμ διαφορά δύο πόντων). Εάν το σκορ είναι 1-1 στα σετ τότε θα παίζεται ένα τάι μπρέικ στους 7 πόντους!

Αν το πρώτο ημίχρονο λήξει 2-0 υπάρχει διακοπή 15 λεπτών, αν λήξει 2-1 υπάρχει διακοπή πέντε λεπτών.
Στο δεύτερο ημίχρονο ισχύει ότι αναφέρεται στο πρώτο, ενώ αν οι δύο ομάδες κερδίσουν από ένα ημίχρονο τότε παίζουν ένα τάι μπρέικ στους 15 πόντους. Οι ομάδες αλλάζουν γήπεδο μόνο όταν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο ή στον 8ο πόντο του τάι μπρέικ.

Τους αγώνες παρακολουθούν από κοντά άνθρωποι της παγκόσμιας ομοσπονδίας, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο σύστημα με κάποιες παραλλαγές θα εφαρμοστούν και σε κάποιες άλλες χώρες κι αφού καταγραφούν όλα τα συμπεράσματα (τα θετικά και τα αρνητικά) τότε η αρμόδια επιτροπή θα καταλήξει στην εισήγηση που θα κάνει προς το ΔΣ της FIVB που θα πάρει και την τελική απόφαση.
Για την ιστορία, στον πρώτο αγώνα η Πρινς κέρδισε με 4-0 (2-0 το κάθε ημίχρονο) την Άρμπο Ρότερνταμ.

Πηγή: Sportsfeed.gr - Συντάκτης: Δημήτρης Τυχάλας